HABERLER>TURİZM
6 Mart 2019 Çarşamba - 15:56

İzmir turizminde son durum: Sayfalarca satılık otel ilanları!

Türkiye’de son dönemde yaşanan ekonomik gidiş turizm sektörünü olumsuz anlamda etkiledi. İzmir’de çok sayıda otel sahibinin internet siteleri üzerinden satılık ilanı vermesi dikkat çekti. ETİK Başkanı İşler ise, “Türkiye’de 2016-2017 krizi olduktan sonra 2018’in Temmuz ayında dövizin de fırlamasıyla aynı oranda TL’lere yansıtarak gelir elde edemedi. Dolar 3 TL’den 6 TL’ye çıktı ama fiyatlarını çıkaramadı. Aradaki makası maalesef sektör göğüsledi. Bunun karşılığında da bankalar bu konuda anlayış göstermedi” dedi.

İzmir turizminde son durum: Sayfalarca satılık otel ilanları!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de 2018 yılı içinde yaşanan döviz kuru dalgalanmasının ekonomiye yansıyan olumsuz etkileri hala sürüyor. Ekonomik kötü gidişten en fazla zarar gören sektörlerin başında turizm geliyor. Bu çerçevede İzmir’in birçok ilçesinde faaliyette olan otellerin satılığa çıkarılması dikkat çekti.

Çeşitli büyüklükteki otellerin bilgilerini içeren 150’nin üzerinde satılık ilanının alışveriş sitelerinde yer aldığı görüldü. Aynı zamanda sektör temsilcilerinin de gelinen durumdan haberdar olduğu belirtilirken Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.  Çok sayıda otelin satılığa çıkarılmasının dövizin kurunda yaşanan dalgalanmaya bağlı olduğunu söyleyen İşler, bankaların da süreçte kendilerine yeteri kadar destek sağlamadığın aktardı.

İşler şunları söyledi:
BANKALAR ANLAYIŞ GÖSTERMEDİ
Türkiye’de 2016-2017 krizi olduktan sonra 2018’in Temmuz ayında dövizin de fırlamasıyla, döviz ile kredi alan turizm tesisleri birden bire sıçrayış karşısında aynı oranda TL’lere yansıtarak gelir elde edemedi. Dolar 3 TL’den 6 TL’ye çıktı ama fiyatını çıkaramadı. Aradaki makası maalesef sektör göğüsledi. Bunun karşılığında da bankalar bu konuda anlayış göstermedi. Her ne kadar hükümete bu noktada biz, daralan böylesi bir pazarda bankaların sektörün üstüne gitmemesini söylememize rağmen bankalar bu noktada bize yardımcı olmadı. Özel bankalar bunu anlamadı. Onlar da temkinli yaklaşıp ya kredilerin bir kısmını geriye çağırdılar ya da yeni krediler vererek riske girmeyerek destek olmadılar. Ancak devletin de vermiş olduğu kredi garanti fonu destekli fonlar da bu açığı kapatmaya yetmedi. Onun istediği bazı kriterler vardı. Engeller vardı. ‘KOBİ’ye veririm’ dediler ama ‘geriye dönük sigorta borcun olmayacak, şu kadar çalışanın olacak, şunları düzenli ödeyen olacaksın’ dediler. Zaten onları yapanlar iyi şirketler. Onların zaten sorunu yoktu. Bu tip firmalar zorlandı. Bu birinci neden...İZMİR TURİZMİ SAHİPSİZ!
İkinci neden; İzmir turizmi sahipsiz! Neden? İzmir son 10 yıldan beri 1 milyon turistin etrafında dönüp duruyor. İzmir’in turist sayısını artıracak bir çalışma yok. Dolayısıyla buradaki yatırımda daha önceden planladığı için, turist sayısının artacağını düşündüğü için yatırım yaptı. İç ve dış pazar olarak İzmir istediği geliri alamadı. Çünkü Türkiye’ye Orta Doğu’daki olaylardan dolayı terör ve savaşın yanındaki ülke olarak algı yapıldığı için kongreler iptal edildi. Otelci buradan da kaybetti. Ayrıca fuar Gaziemir’e gitti. Kültürpark’ın etrafında olan otelciler de kayba uğradı. Kültürpark’ın kongre merkezi olacağı sözü verilmişti. İzinler hükümet tarafından bekletiliyor. Bu noktada da otelci mağdur oldu. Dövizin fırlaması, bankaların kaynağa ulaşmada verdiği zorluklar, KOBİ’lerin iyi firmalara gitmesi gibi nedenleri alt alta koyduğunuz zaman İzmir turizmde iyi gitmiyor.

YENİ BAŞKANLARDAN İLGİ TALEP EDİYORUM
Bu sektöre inanan yatırımcı bunun bedelini ödüyor. Bu İzmir turizminin kötü olduğu anlamına gelmiyor ama sektördeki bu yatırımcıların durumunu gösteriyor. İzmir’de tesis yapmaya devam ediyor. Bunlardan İzmir’deki turizmin kötü olduğu anlaşılmasın. Bankalar sonra ‘senin durumun iyi değil gel kredini kapat’ der. Böyle bir kötü durum yok. İzmir’in yeni yatağa ihtiyacı var. İzmir’in turizmi şu an Pandora’nın Kutusu gibi güçlü bir potansiyele sahip. İzmir turizmine, Türkiye turizmine yatırım yapılması gerekiyor. İzmir’in de turizm pastasından pay alması, refahı için yeni gelen belediye başkanlarının çok daha fazla ilgi göstermesini talep ediyorum. 

 
4 dil becerisi sınavı ortaokullarda başlıyor
 
Zülfü Livaneli'nin acı günü
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vedat Saygın 6 Mart 2019 Çarşamba 23:27

Mehmet işler kendi haberinimi yazmış. Şaka. Alaçatıda otel işletmek hayal kurmaya benzemez

Yorumu oyla      4      5  
Mister No 6 Mart 2019 Çarşamba 16:26

5 Kurusluk hizmete 10 lira alirsan batarsin. beter olun.

Yorumu oyla      10      8  
Bilal ellikçi 6 Mart 2019 Çarşamba 16:25

Evet çok dogru söylüyorsunuz vergi dairesi ssk belediyeler alacaklarına anında hesaplara haçiz koyuyor özel bankalar bırak yeni kıredi vermeyi ödenen ipotekli korediyi kapatıyor hele devletten kıredi almak resmen hayal oldu ben çok kıriz gördüm ama böyleyi hiç olmadı devlet bankaları bile ipotege kıredi vermiyor özel tefeçi bankalar verirmi hiç faiz önemli degil bankaların kıredi vermesi lazımki piyasa dönsün

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bodrum'da erken rezervasyon patlaması
Türkiye'nin tatil cenneti Bodrum'a bu sezon için yabancı turistlerce yapılan ...
Sadece para iadesi değil tazminat hakkı da var!
Havayolu ile seyahat eden yolcuların haklarına ilişkin yönetmelik gereğince, ...
Bugünden rezervasyonlar patladı: Tatili erkenden kapatanlar coştu
Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, yüzde 50 indirim ve ...
 
Mahkemeden, çok önemli Booking.com kararı
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nden (TÜRSAB) yapılan açıklamada "Booking.com'un ...
Bakanlık açıkladı: Ölüm yolu turizm yolu oluyor
Trabzon - Bayburt arasında 2035 metre rakımlı ve keskin virajlarıyla dünyanın ...
Yüzen sarayları gören telefona sarıldı!
Yüzen sarayları gören telefona sarıldı!
 
Bakan Ersoy'dan İzmir'e müjde: Turist sayısını iki katına çıkaracağız!
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İzmir'in değerlerinin ön plana ...
Alaçatı'da rüzgarla dans!
Rüzgarı arkasına alarak sörf ve uçurtma yardımıyla denizden metrelerce ...
Var mısınız, 8500 yıllık yolculuğa
Türkiye'nin en eski turizm noktalarından biri olan Efes, 8500 senelik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva