HABERLER>EKONOMİ
3 Şubat 2019 Pazar - 11:05

İzmir Ticaret Borsası'ndan 'koyunculuk' çalıştayı

İzmir Ticaret Borsası tarafından koyunculuk faaliyetini yeniden canlandırmaya yönelik olarak koyun arzını sürdürülebilir kılacak gereksinimleri belirleyerek, sektörün yapısal problemlerini çözebilecek kalkınma odaklı ve uzun vadeli hayvancılık politikaları geliştirmek amacıyla yürütülen ve saha çalışmaları geçtiğimiz haftalarda tamamlanan “Türkiye’de Koyunculuk Faaliyetinin Geleceği ve Sürdürülebilir Üretimi Projesi” kapsamında 31 Ocak 2019 Perşembe günü Borsa üyeleri, sektör paydaşları, çevre oda-borsa temsilcileri ve akademisyenlerin geniş katılımlarıyla bir çalıştay düzenlendi.

İzmir Ticaret Borsası ndan  koyunculuk  çalıştayı

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Arman, sektörün yaşadığı bazı problemler bulunmasına rağmen Türkiye’nin hâlâ dünyanın önde gelen ve söz sahibi bir koyunculuk ülkesi olduğuna dikkati çekti. 2017 yılı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) rakamlarına göre 30 milyonun üzerinde koyun sayısıyla dünyada onuncu en büyük ülke olduğumuzu belirten Arman,  “Koyunculuk ülkemizde önemli ve stratejik bir sektördür. Bu sektörü yeniden canlandırmak ve 1980 yıllarındaki gibi 50 milyon ve üstü koyun sayısına ulaşmak ilk hedefimiz olmalıdır. Bu hedefe ulaşmak için koyunculuk politikalarımızı gözden geçirmeli ve koyunculuğu öncelikli tarım konularından biri olarak ilan etmeliyiz. İthalat olmazsa olmaz olabilir ancak stratejik öneme sahip ürünlerde ithalatı kısıtlı tutmamız ve yerli üretimi arttırmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Özellikle üretim faaliyetinde kullanılan girdilerin temininde dışa bağımlılığı önemli ölçüde azaltması ve bir an önce korumacı politikaların yürürlüğe konmasının gerekliliğinden bahseden Bülent Arman, “Gelişmiş ülkelerin ve Avrupa Birliği’nin ortak tarım politikalarına baktığımızda bu korumacı politikaları rahatlıkla görebiliriz. İzmir Ticaret Borsası olarak bizler, ülkemizin koyunculuk faaliyetinde mutlak üstün bir ülke olduğumuzu ve özellikle yetiştiricilikte korumacı politikalar sergilemek zorunda olduğumuzu düşünüyoruz. İşte bu düşünceyle “Türkiye’de Koyunculuk Faaliyetinin Geleceği ve Sürdürülebilir Üretimi” başlıklı projemizi uygulamaya koyduk” diye konuştu.

Proje ile hedeflerinin koyunculuk faaliyetini yeniden canlandırmak ve et arzını sürdürülebilir kılmak olduğunun altını çizen Arman “Düzenlediğimiz bu çalıştay ile temel amacımız, sektöre ilişkin yol haritası çıkarmaktır. Sahip olduğumuz değerleri kazanmak uzun yıllar aldı. Ancak kaybetmek o kadar uzun sürmeyecek gibi görünüyor. Ben, bu ve benzer çalışmalarla koyunculuk sektörünün yeniden canlanacağına ve kırmızı et arzının sürdürülebilir olacağına inanıyorum” dedi.

Açılış konuşmasının ardından İzmir Ticaret Borsası Ar-Ge Müdürlüğü tarafından yürütülen “Türkiye’de Koyunculuk Faaliyetinin Geleceği ve Sürdürülebilir Üretimi Projesi”nin tamamlanan saha çalışması ve İzmir’de ana faaliyeti koyunculuk olan 126 adet koyunculuk işletmesi ile yapılan anketler ışığında İzmir ilindeki küçük, orta, büyük ölçekli işletmelerin sosyo-ekonomik yapısı, işletmecilerin yaş, eğitim, tecrübe gibi demografik özellikleri, koyunculuk faaliyetine ilişkin tüm masraf kalemleri ortaya çıkarıldı. Projenin kârlılık, ekonomik, sosyal ve çevresel boyutta koyunculuğun sürdürülebilirliği ile ilgili sonuç analizi Ar-Ge Uzmanı Kenan Keskinkılıç tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

Sonuç analizinin katılımcılarla paylaşılmasının ardından Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı “Türkiye’de koyunculuğun genel durumu” konulu sunum gerçekleştirdi ve sektöre ilişkin güncel verileri katılımcılarla aktardı. Kaymakçı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin destek konusunda sıkıntılar yaşadığını, koyun ve keçi yetiştiriciliğine verilen teşvik ve desteklerin tavuk ve sığıra oranla daha az olduğunu belirtti. Kaymakçı, kırmızı et sektöründe yaşanan en büyük sorunun da kırmızı et ihtiyacının yeterince koyun ve keçiden karşılanamamasından kaynaklandığını söyleyerek, “Avrupa özellikle koyun ve keçi sütünden ürünleri ağırlıklı olarak tüketirken, bizde durum ne yazık ki tam tersi. Türkiye’de koyun ve keçi yetiştiriciliği desteklenirse ciddi potansiyele sahip olduğumuz sektörde önemli bir ihracat ülkesi haline gelebiliriz” dedi.

Sunumların ardından çalıştaya katılan sektör temsilcileri, üreticiler, kamu kurumlarının temsilcileri, akademisyenler ve Borsa üyelerinden oluşturulan gruplarla koyunculuk sektörünün güçlü ve zayıf yönleri ile tehdit ve fırsatlarının belirlendiği SWOT Analizi gerçekleştirildi. Ayrıca, koyunculuk sektörünün geliştirilmesine yönelik strateji ve politika önerileri oluşturuldu. Analizin sonuçları ve çalıştay sonuç raporu İzmir Ticaret Borsası tarafından önümüzdeki günlerde kamuoyu ile de paylaşılacak.

 
Ampute milli takım kaptanının annesi soba kurbanı!
 
WhatsApp’tan çağırmıştı... Zeybekci'den 'çay var dediler geldik' ziyareti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in hünerli elleri yarışta!
İzmir'deki Bornova Mesleki Eğitim Merkezi'nde 142 dalda uygulama sınavına ...
OSB'lerde arsa satışına yeni düzenleme
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "OSB'lerde spekülatif arsa ...
70 milyon turist hedefi için dev hamle sürüyor
Yabancı ziyaretçi sayısı 2018'de önceki yıla göre yüzde 21,84 artan Türkiye'de ...
 
BDDK'dan cep telefonu taksit sınırına ilişkin açıklama
BDDK, fiyatı 3 bin 500 lira üzerinde olan cep telefonu alımı amacıyla ...
Türkiye en çok altın alan ikinci ülke
Dünya genelinde merkez bankaları 2018 yılında 1971’den bu yana en yüksek ...
Bakanlık'tan IMF iddialarına yanıt
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "IMF konusunun gündeme ...
 
'Ağır abiler' İzmir'deki tarım fuarına gelecek
İzmir'de bu yıl 14'üncüsü düzenlenecek olan Agroexpo Uluslararası Tarım ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar/TL, çarşamba günü enflasyon raporu sunumunda Murat Çetinkaya'nın ...
Cep telefonlarında taksit süresi uzatıldı
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, 3 bin 500 lirayı aşan cep telefonu kredilerinde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva