HABERLER>SAĞLIK
26 Ocak 2021 Salı - 08:43

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı: Aşının yan etkisi yok

Pandemiyle mücadeleyi değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Aşının, hastanelik edecek kadar ciddi bir yan etkisi olmadı" dedi ve 15 Şubat'ta açılması düşünülen okullar için de "Tarih değil, kriterler konuşulmalı" uyarısında bulundu. Dr. Çamlı, Türkiye'nin 120 milyon doz aşıya ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı: Aşının yan etkisi yok

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, pandemiyle mücadeleyi değerlendirdi. Çin'den getirilen 9.5 milyon aşının, sağlık çalışanları ve öncelikli 65 yaş üstü kesimin ancak yarısına yeteceğini belirten Başkan Çamlı, okulların 15 Şubat'ta açılması düşüncesiyle ilgili olarak da "Tarih değil, okulları açmak için kriterler uygun mu, onu konuşmak lazım" dedi.

"Yeniden bir tedbirleri gevşetme kararı alınacaksa, ekonomik kaygılardan değil, sahadan alınan verilerin bilimin ışığında değerlendirilerek karar almak lazım" şeklindeki düşüncesini tekrarlayan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, vaka sayılarının düştüğünü ancak bunun yeterli olmadığına vurgu yaptı.

Başkan Çamlı, şunları söyledi:

BİR HAFTADA 1000'DEN FAZLA İNSANIMIZI YİTİRDİK
"Zor bir dönemden geçiyoruz. Geçmişte, özellikle Haziran ayında veriler uygun değilken, ekonomik kaygılarla normalleşmeye geçildi. Eylül ayından itibaren, sıkıntılı döneme geri döndük. Evet; vaka sayıları düştü ama yeterli değil. Pandemi kontrol altına alınmış değil. Günde ortalama 150 vatandaşımızı kaybediyoruz. Geçtiğimiz hafta 1000'i aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti. Tüm bu gerçekler ortadayken, alınacak yeni kararlar, kesinlikle bilimin ışığında olmalı. Toplum sağlığı, ön planda tutularak bir karar verilmeli."

AVM'LER AÇIKKEN, OKULLARIN KAPALI OLMASI MANTIĞA UYMUYOR AMA...
"Eğitim önemli. Çocukların eğitimi çok aksadı. Okulların 15 Şubat'ta açılması konusu tartışılıyor. Bunu çok yönlü değerlendirmek lazım. AVM'ler açıkken, okulların kapalı olması, akla mantığa uymuyor. Fakat okulları açarken de tarih yerine kriterlere bakmak lazım, kriter koymak lazım. Bulaş konusunda okullardan elde edilen verileri gözden geçirmek lazım. Gerekli tedbirlerin altyapı hazırlıklarının tamamlanması lazım. Tüm öğretmenlerimizin erken dönemde aşılanması gerekiyor. Tüm bu tedbirler masaya konmalı ve ona göre okulların açılıp açılmaması gerektiğine karar verilmeli."

TÜRKİYE'NİN 120 MİLYON DOZ AŞIYA İHTİYACI VAR
Çin'den alınan Covid 19 aşısının yan etkileri konusunda da bilgiler aktaran İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Tüm aşılarda, değişik ölçülerde yan etkiler ortaya çıkabilir" dedi, şimdiye dek hastanelik olacak kadar ağır bir yan etki bildirimi gelmediğini söyledi. Başkan Çamlı, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Aşı yerinde hassasiyet, kızarıklık, ağrı, lokal alerjik reaksiyon, belki hafif ateş gibi durumlar olabileceği önceden belirtilmişti. Ancak hastaneye yatış gerektirecek ölçüde bir tablo olmadı. Aşıya bağlı ciddi bir yan etki bildirimi bize ulaşmadı. Türkiye'nin 120 milyon doz aşıya ihtiyacı var. Bağlantı yapıldığı söylenen 50 milyon dozluk aşıdan söz ediliyor. Toplumsal bağışıklılık elde etmek için nasıl, nereden hangi zaman dilimi içinde aşının temin edileceği belirsizliğini koruyor. Ön anlaşması yapıldığı söylenen 50 milyonun normal şartlarda, Sayın bakanımızın daha önceki açıklamalarına göre, 10 milyon doz Aralık'ta, 20 milyon doz Ocakta gelecekti. 30 milyon aşımız gelecekti bugüne dek. Fakat  bulunduğumuz gün itibariyle, 6.5 milyonluk dozla birlikte 9.5 milyon doz aşı temin etmiş durumdayız. Birinci aşamada sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılanacağı belirtilmişti. Yaklaşık 1 milyon 100 bin sağlık çalışanı ve istatistiklere göre 7.5 milyon da 65 yaş üstü vatandaşımız var. Aşının iki doz yapılacağını göz önüne alırsak, birinci aşamada 17 milyon doza aşıya daha ihtiyaç vardır. Yani ihtiyaç duyulan aşının yarısı temin edilebilmiştir."

 
İzmir'de soba zehirlenmesi: Karı-koca hastanelik!
 
İtalya Başbakanı istifa etmeyi düşünüyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Korona korkusu gribi nasıl bitirdi?
Mehmet KARABEL yazdı... Korona korkusu gribi nasıl bitirdi?
İsrail, Pfizer aşısının koruma oranını açıkladı
İsrail'de Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği aşının ikinci dozu yapılan ...
Rus aşısının Türkiye'de üretimi için imzalar atıldı
Rusya’nın geliştirdiği corona virüs aşısı Sputnik-V’in Türkiye'de üretilmesine ...
 
Mutant koronavirüs ilk kez görüntülendi
İngiltere'nin güneyinde başlayarak birçok ülkeye sıçrayan corona virüs ...
Ege Üniversitesi'nde Aşı Araştırma Merkezi kuruldu
Ege Üniversitesi'nde (EÜ) Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.
'Hastam, elime 'beni bırakma, korkuyorum' yazdı'
Samsun’da özel bir hastanede Covid-19 yoğun bakım hemşiresi olarak görev ...
 
Türkiye'nin aşı haritası erişime açıldı
İllere göre koronavirüs vaka sayılarını açıklamayan Sağlık Bakanlığı, ...
Önceliğimiz okullar mı lokantalar mı?
Önceliğimiz okullar mı lokantalar mı?
Salgında günün bilançosu: 140 vefat, 5 bin 277 yeni vaka!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 24 Ocak 2021 günlük corona virüs tablosunu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva