HABERLER>GÜNCEL
13 Ağustos 2015 Perşembe - 11:13

İzmir sularında can pazarı: Yunan ekipleri ölüme terk etti…

İzmir binlerce Suriyeli'nin Avrupa ülkelerine gidiş hayalini gerçekleştirmesi için kaçışın kapısı oldu. Ege Denizi'nde hemen her gün çıkılan umuda yolculuklar, insanlık dramlarına dönüştü. Karaburun açıklarında, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 50 kişinin bindiği zodyak botun Yunan sahil güvenlik ekiplerince, patlatılması, hızla uzaklaşmaları, bottakilerin denize düşmeleri ve balıkçı teknesinin yardımına koşup onları ölümden kurtarmaları saniye saniye kaydedildi.

İzmir sularında can pazarı: Yunan ekipleri ölüme terk etti…

Ülkelerindeki iç karışıklık ya da IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeliler, önce Yunan adalarına geçmek ardından hayallerindeki ülkeye gitmek için geçiş noktası olarak düşündükleri İzmir'e özellikle son bir ayda akın etti. Yunan adalarına geçmek için hemen her gün Ege Denizi'nin farklı kıyılarından denize açılan Suriyelilerin, hem denizdeki yaşam mücadeleleri, hem de sonrasındaki barınma koşulları, insanlık dramına dönüştü.
 
VİDEO: İŞTE O ANLAR



İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ
Suriyelilerin önemli bir bölümü, umuda yolculuklarını tamamlayamadan Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı ekiplerince, denetimler sırasında yakalandı. Son dönemde denizde yakalanan Suriyeliler, sık sık Yunan sahil güvenliğinin, ilerlemelerini durdurmak için botları patlattığını ve kendilerini ölüme terk ettiğini söyledi. Suriyelilerin bu iddialarını doğrulayan görüntülere ilk kez DHA ulaştı.


 
PATLATIP HIZLA UZAKLAŞTILAR
İzmir'in Karaburun ilçesinin açıklarında, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişilik Suriyeli grup, Yunanistan'ın Sakız Adası'na geçmek istediklerini sırada, Yunan sahil güvenlik ekiplerince fark edildi. Bunun üzerine, botun yanına gelen Yunan sahil güvenlik gemisindeki görevliler, kaçaklarla bir süre konuştu. Kaçakların botla ilerleyişini durduramayan ekipler, bu kez Suriyelilerin bulunduğu zodyak botu patlattı. Ardından da, hızla yanlarından uzaklaştı.
 
SANİYE SANİYE KAYDEDİLDİ
Deniz ortasındaki yaşam mücadelesi ve sonrasındaki insanlık dramına tanıklık yapan balıkçılar ise, bu anları kaydetti. Balıkçılar, Yunan sahil güvenliğinin uzaklaşmasının ardından, patlak botun üzerinden denize düşen ve can yelekleriyle, yaşama tutunmaya çalışan kadın ve çocukları kendi teknelerine alıp hayatlarını kurtardı. Balıkçıların çektiği görüntülerde, kaçakların geçişi, Yunan ekiplerinin onları farkedip botu durdurmaya çalışması, ardından patlatıp hızla yanından uzaklaşması ve sonrasındaki kurtarma çalışmaları yer aldı.



ORADA İNSANLIK SUÇU İŞLENDİ
İzmir'in Karaburun İlçesi açıklarında, Suriyelilerin bulunduğu zodyak botun Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince patlatıldığı anın görüntüleri, büyük tartışma yarattı. Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin, Türk karasularına girip olayı gerçekleştirdiği iddia edildi.
 
O görüntüleri çekip, denizdeki Suriyelileri ölümden kurtaran balıkçılardan Ufuk Yavuzeş, o anlarda yaşananları anlattı. Balık tutmak için Karaburun'dan yeni açıldıklarını anlatan Yavuzeş, "İleride üzerinde Suriyelilerin bulunduğu botu fark ettik. O yöne doğru baktığımız sırada Yunan Sahil Güvenliği geldi. Bizim karasularımıza nasıl girer diye kendi aramızda tartışıyorduk. Bu sırada kaçakların yanına gidip onları engellemeye çalıştı, ardından da botlarını patlattı. Biz de hemen o yöne doğru hızlandık. Yunan Sahil Güvenliği zaten bu sırada uzaklaşmaya başlamıştı. Onlara yaptıklarının kötü olduğunu anlatan el hareketleri yaptık. Sonra kaçakların yanına gittik ve onları kurtarmaya çalıştık. Özellikle kadın ve çocukları tekneye aldık. Zaten Türk Sahil Güvenliğine de haber vermiştik. 20 dakika gibi biri sürede gelip hepsini kurtardılar. Orada yapılan suçtu. İnsanlık suçu işlendi. Belki bizim görüntülerimiz de bunun için delil olur" dedi.  (dha)
 
 

 
İzmir’deki PKK operasyonunda flaş karar
 
Başkan Atila’dan Kaymakam Gündoğan’a hoş geldin ziyareti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’deki PKK operasyonunda flaş karar
İzmir’deki PKK operasyonunda adliyeye sevk edilen 16 şüpheli serbest bırakıldı.
İzmir’de dehşet: Tecavüzü eski eşine dinletti!
Boşandığı K.B.’nin evini tabancayla basan B.B., eski eşini evde bulamayınca ...
‘Emanet’ vurgunu: İzmir’deki Suriyelilere hemşeri kazığı!
Kentte her gün sayısı artan Suriyeli mültecilerden 300 tanesi ‘emanetçi’ ...
 
Barış Selçuk için son başvuru 17 Ağustos
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 16’ıncısı gerçekleştirilecek ...
PKK'nın elebaşları hakkında şok iddia!
Hedef PKK'nın silah yığınakları ve o yığınakların yapıldığı evler. Bugün ...
İncirlik'ten IŞİD'e hava operasyonu
Reuters, ABD'nin İncirlik'ten IŞİD'e karşı hava operasyonlarına başladığını duyurdu.
 
İzmir’de Suriyeli dağıtımı başladı: Rota Mardin
İzmir'in Basmane Semti'ndeki yeşil alanlarda, parklarda, kaldırımlarda ...
Küpeli ve Kilise dağlarında askeri hareketlilik
Şırnak'ın Cizre ile Güçlükonak ilçelerinde bulunan Küpeli ve Kilise dağlarında ...
Flaş! PKK’nın Hakkari Sorumlusu öldürüldü
Hakkari-Çukurca Karayolu'nda çıkan çatışmada PKK’nın sözde Hakkari bölge ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sesi, bize mirası...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tanrıları taştandı
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva