HABERLER>POLİTİKA
22 Ekim 2018 Pazartesi - 09:51

İzmir siyasetinde A’dan Z’ye: Partiler ve ilçeler ne durumda?

Siyasi partiler 2019 yılının Mart ayında gerçekleşmesi planlanan yerel seçim için çalışmalara başladı. Genel merkezler kanadında ittifak görüşmeleri yapılırken kampanya süreçlerine dair yol haritaları da hazırlanıyor. Adaylıklar noktasında kulislerin hareketlendiği İzmir’de son durum nasıl?

İzmir siyasetinde A’dan Z’ye: Partiler ve ilçeler ne durumda?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de siyasi partiler rotayı 2019 yılında gerçekleşecek yerel seçimlere kırdı. Şu ana kadar süreç en yoğun şekilde Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) yaşanıyor. İzmir özelinde de her parti açısından büyük hareketlilik beklenirken kent kamuoyu Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde yaşanacak olası değişime kilitlendi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) arasında kurulan ittifak iki partinin adaylarını belirleme noktasında önemli bir detay olarak kendini gösteriyor. Öte yandan İzmir’de uzun yıllardır her yerel seçimden güçlü çıkan ve egemenliğini sürdüren CHP’nin içinde aday adayı bolluğu yaşanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yeni dönemde aday olmama kararının birçok dengeyi etkileyeceği kulislerde konuşuluyor. Parti içinde belediye başkanlarını belirleme noktasında etkili olmaya çalışan yapıların mevcut olduğu öne sürülüyor. Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın yakın ekibiyle birlikte genel merkezde çeşitli temaslarda bulunduğu ve 2 ya da 3 ilçede başkanı belirleme noktasında girişimler gerçekleştirdiği belirtiliyor.

CHP’de aday adaylığı takvimi bir hafta uzatılarak işlerken ayrıca İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın da aktif bir çalışma içinde olduğu iddia ediliyor. İl Başkanı Deniz Yücel ile çok yakın olan ve özellikle tüzük kurultayında aldığı rolle konumu güçlenen Vekil Bakan’ın etkisi genel seçimlerdeki milletvekilliği listesinde ortaya çıkmıştı. Bakan, İzmir’deki listenin birinci sırasına yazılmıştı. Ardından Vekil Özkan’ın, en üst sırada olmaması sebebiyle Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na kadar gittiği ve serzenişte bulunduğu iddia edilmişti. Tüm gelişmelerden sonra parti içi tartışmaların yaşandığı süreçte imza toplama hareketi ve değişim talepleri oluşmuştu.

Yerel seçim sürecine bakıldığında Kocaoğlu’na yakın kadronun tasfiyesinden söz edilse de genel merkezin ve özellikle CHP Lideri’nin masasında çok sayıda yol haritası olduğu öğrenildi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok az sayıda ili istisna tutacağı (Balıkesir gibi) ve diğer illerde milletvekillerini yerel seçimlerde aday olarak sahaya sürmeyeceği iddia edildi.

Kongreler sürecinde örgütlere yönelik net talimat veren Kılıçdaroğlu, ‘İlerleyen süreçte genel ve yerel seçimlerde adaylık düşünenler il ve ilçe kongrelerinde aday olmasın’ açıklamasını yapmıştı. 24 Haziran sürecinde bu talimatının arkasında duran Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun yerel seçimlerde de kendi sözünü çiğnemeyeceği yönünde bir beklentinin parti kulislerinde oluştuğu iddia edildi.

Ayrıca ilk dönemini tamamlayan belediye başkanlarının şanslarının olduğu fakat iki ya da daha fazla dönemdir koltukta oturanların büyük ölçüde yeni dönemde aday gösterilmeyeceklerinin de ciddi bir ihtimal olduğu ifade edildi. Tüm bu dengelere bakıldığında kentte büyük bir değişimin yaşanacak olmasının da beklendiği aktarıldı.

CHP’nin içindeki gelişmelerin ilerleyen günlerde netleşmesi beklenirken, kendi içinde karışıklık yaşayan İYİ Parti’nin nasıl bir yol haritası izleyeceği de merak konusu oldu. Geçtiğimiz aylarda 81 il başkanının yönetim kurulu üyeleriyle birlikte istifalarını alan genel merkez yaklaşık 45 günlük sürenin ardından Hüsmen Kırkpınar’ı il başkanı olarak atadı. Bu hamlenin ardından İzmir’de 17 ilçe başkanı, 20 gençlik kolları başkanı görevi bıraktı. Bu haliyle İYİ Parti’nin İzmir’de tek başına iddialı olma şansının kalmadığı kamuoyunda dillendirildiği öğrenildi. İYİ Parti’nin CHP’nin güçlü olduğu noktalarda teşkilat ve yönetim olarak olmasa da seçmen bazında kendiliğinden ittifaka yönelebileceği belirtiliyor.

Büyükşehir ve ilçe belediyeleri noktasında kulislere yansıyan bilgilere göre her parti açısından önemli isimlerden söz ediliyor. CHP’de 20 civarında ismin büyükşehir koltuğunda gönlü olduğu bilinirken iktidar partisi de bu noktada istekli görünüyor.

CHP’de Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı Cevat Durak, Bergama Belediyesi eski Başkanı Sefa Taşkın, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, İzmir eski Milletvekilleri Musa Çam ile Canan Arıtman, İl eski Başkanı Kemal Karataş başvurusunu resmiyete dökenler arasındaki yerini aldı.

İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Tacettin Bayır, Atila Sertel, Mahir Polat, Murat Bakan isimleri büyükşehir noktasında dillendiriliyor. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de aktif ilçe belediye başkanlarından öne çıkan isimler…

Parti dışı bir tercih olarak da Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın aday gösterilebileceği iddia ediliyor.

İktidar partisinin ise en büyük kozunun İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener olduğu öne sürülüyor. Fakat Özgener’in Büyükşehir Adaylığına soğuk baktığı da iddia ediliyor. Bu noktada parti içi tercih olarak İl Başkanı Aydın Şengül’ün ismi öne çıkıyor. Teşkilatın masasındaki diğer isimlerin ise, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, İzmir Milletvekili Atilla Kaya olduğu uzun süredir kulislerde konuşuluyor. Ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü (DEÜ)  ve İzmir eski Milletvekili Nükhet Hotar ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ilk olarak CHP sonrasında ise AK Parti Milletvekili olarak görev yapan ve şu an Ege Üniversitesi Rektörlüğü koltuğunda oturan Necdet Budak’ın aday gösterilme ihtimalinin bulunduğu öğrenildi.

Tam bu noktada MHP’nin İzmir’de göstereceği refleksin bir kat daha önem kazandığı aktarıldı. İstanbul’da aday çıkarmayacağını açıklayan Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin İzmir’de kimseyi sahaya sürmemeyi ciddi olarak düşündüğü iddia edildi. Böyle bir gelişmede AK Parti’nin adayının potansiyelden daha fazla oy alması bekleniyor.

İYİ Parti de ise Genel Başkan Yardımcıları Müsavat Dervişoğlu ve Aytun Çıray'ın ismi ön planda görünüyor.

İlçelere bakıldığında ise sadece süreç CHP’de başladığı için aday adaylığı dosyası alan başkanlar tavrını net bir şekilde kamuoyuna duyurmuş oldu.

22 CHP’Lİ İLÇE
Aliağa, Kemalpaşa, Menderes, Torbalı, Kınık, Kiraz, Ödemiş ve Selçuk’ta 2014’te hüsranla karşılaşan CHP’de ilçe belediye başkanlarının refleksleri şu şekilde:

Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli: Aday adaylığını ilan etti

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina: Aday adaylığını ilan etti

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila: Aday adaylığını ilan etti

Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan: Aday adaylığını ilan etti

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç: Aday adaylığını ilan etti

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun: Aday adaylığını ilan etti

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce: Aday adaylığın ilan etti

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin: Aday adaylığını ilan etti

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş: Aday adaylığını ilan etti

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar: Aday adaylığını ilan etti

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu: Aday adaylığını ilan etti

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol: Aday adaylığını ilan etti

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ: İlçesi için değil Büyükşehir için aday adaylığını ilan etti

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar: En kısa sürede ilan etmesi bekleniyor. İsmi Büyükşehir Belediye Başkanlığıyla anılıyor.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ: Henüz başvuru yapmadı

Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek: Dosya almayacağını açıkladı

Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk: Henüz başvuru yapmadı

Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır: Dosya almayacak

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç: İlçesi için başvuru yapmayacağını açıkladı. İsmi Büyükşehir Belediye Başkanlığıyla anılıyor.

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya: Henüz başvuru yapmadı. İsmi Büyükşehir Belediye Başkanlığıyla anılıyor.

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur: Henüz başvuru yapmadı. İsmi Büyükşehir Belediye Başkanlığıyla anılıyor.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer: Henüz başvuru yapmadı. İsmi Büyükşehir Belediye Başkanlığıyla anılıyor.

CHP’nin aday adaylığı başvuru süresi 19 Ekim’den 26 Ekim tarihine uzatıldı. Aday adaylığını netleştirmeyen başkanların bu hafta içinde net bir karar vermesi bekleniyor. Ayrıca tüzük gereği bir il ya da ilçeden belediye başkanlığına aday gösterilmek için başvuru yapma zorunluluğu da aranmıyor.

ALİAĞA
MHP’nin İzmir’de tek kamu koltuğuna sahip olduğu ilçe Aliağa’da ise Belediye Başkanı Serkan Acar’ın partisi tarafından yeniden aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

DİĞER 7 İLÇE
AK Parti’nin de iktidar olduğu ilçelerden Kemalpaşa’da Belediye Başkanı Arif Uğurlu’yla, Kınık’ta Belediye Başkanı Sadık Doğruer ile yeni dönemde devam etmesi yüksek ihtimal olarak gösteriliyor.

Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar’ın yeni dönemde de aday olmak istedikleri konuşuluyor.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ise sağlık sorunları nedeniyle 2019’da aday olmayacağını açıklamıştı. Partinin başka bir adayla yola çıkacağının kesinleştiği tek ilçenin Ödemiş olduğu belirtildi.

AK Parti’de süreç henüz açıklanmadığı için aday adaylıkları noktasında net ifadeler kullanılmıyor. Bu noktada İl Başkanı Aydın Şengül’ün net talimatı bulunuyor. Takvim işlemeye başladığı takdirde aday adaylığı sürecinin AK Parti’de de hareketli geçmesi bekleniyor.

 
İzmir Barosu başkanını seçti: Eski başkan ateş püskürdü!
 
Motorinde 25 kuruş indirim var ama...
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
il başkanları 22 Ekim 2018 Pazartesi 15:38

İstifa etmemiş il başkanları aday olmasın, zira bazıları atama ile gelmesini millet içine sindirememişken ancak oy kaybına neden olur.

Yorumu oyla      11      5  
saygı 22 Ekim 2018 Pazartesi 11:13

sayın lombak bey sıkıştığınız saman Kamal demekten bıkmadınız mı? seçmen hangi partinin hem kurucu üyeliği hem başkan yardımcılığı yapan şuan da hangi partide olduğunu da biliyor sen merak etme

Yorumu oyla      16      5  
Lombak 22 Ekim 2018 Pazartesi 10:42

Bay İngiliz kamal da ingilterede hadape ile ittifak yapacağı sinyalini vermiş. Batıda andımız, doğu biji serok selahattin. Diyarbakırda andımız okunmasın izmirde okunsun öyle mi? Hadi seçmene anlatın da görelim.

Yorumu oyla      10      16  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP'nin af teklifine AK Parti'den yeni formül
MHP’nin af teklifine vicdanlarda oluşturabileceği tepkiler nedeniyle sıcak ...
Mehmet KARABEL yazdı... O, CHP’den sadece iade-i itibar istiyor!
Mehmet KARABEL yazdı... O, CHP’den sadece iade-i itibar istiyor!
Erdoğan'dan Kaşıkçı mesajı: Salı günü anlatacağım
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili soruşturmanın ...
 
Erdoğan: Yeni bir dönemin arefesindeyiz!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Millet olarak yeni bir dönemin arefesinde bulunuyoruz; ...
Foça'da Günal Biçer de CHP'den aday adaylığını açıkladı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) esik Foça İlçe Başkanı Günal Biçer, Foça ...
Kaşıkçı çıkışı: Ciddi hukuki sonuçlarının olması lazım
AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ...
 
CHP'li Ballıkaya Çiğli'den aday adayı!
İzmir’in iş dünyasının genç isimlerinden Makine Mühendisi Umut Barış Ballıkaya ...
AK Partili Şengül'den Kocaoğlu'na: Artık emekli ol ve bunun tadını çıkar!
AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz ...
İzmir için flaş iddia: Cem Uzan o partiden Büyükşehir'e aday mı?
Yurtdışındaki iş adamı Cem Uzan'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a "hizmete ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva