HABERLER>SAĞLIK
17 Nisan 2012 Salı - 14:13

İzmir sağlık hizmetlerinden hiç memnun değil!

İzmir Tabip Odası tarafından yapılan ankete katılanların yüzde 75'inin aldığı sağlık hizmetini kaliteli bulmadığı, yüzde 71'inin verilen hizmetten memnun olmadığı sonucu çıktı.

İzmir sağlık hizmetlerinden hiç memnun değil!

İZMİR - Tabip Odası tarafından 1-15 Nisan 2012 tarihleri arasında, İzmir'in değişik bölgelerinde yüz yüze yapılan anket çalışmasında, toplam 1639 kişiye, sağlık hizmeti ve hekimlik ile ilgili 25 soru yöneltildi.

Anket sonuçlarına göre, soru yöneltilenlerin yüzde 75'i aldığı sağlık hizmetini kaliteli bulmadığını belirtti. Elde edilen sonuçlara göre, yüzde 71'i aldığı sağlık hizmetinden memnun değil, yüzde 70'i hekim-hasta iletişiminde sorun olduğunu düşünüyor, yüzde 78'i hekimleri sağlık sistemindeki sorunlardan dolayı suçlu görmüyor, yüzde 74'ü muayene süresini yetersiz buluyor, yüzde 64'ü ise hekimlerin mutsuz olduğunu düşünüyor.
Anketin en çarpıcı sonucu ise katılım paylarıyla ilgili ortaya çıktı. Ankete katılan vatandaşların yüzde 92'si tedavisi sırasında katılım payı adı altında ödeme yapmaktan memnun olmadığını dile getirdi. Bu sonucun, vatandaşların sağlık hizmetini devletin karşılaması gereken bir hak olarak gördüğünü ortaya koyduğu belirtildi.

Vatandaşlardan, aldığı sağlık hizmeti ile ilgili memnuniyetini düşükten yükseğe 1 ile 10 arasında derecelendirmesi istendiğinde not ortalaması 4.2 olarak belirlendi. Bu oran kadınlarda ve kentte yaşayan yüksek eğitimli grupta 4'e indi.

İzmir Tabip Odası yönetimi yapılan anket ve sonuçlarıyla ilgili şu bilgileri de verdi:

DEMOGRAFİK VERİLER
Katılımcıların yüzde 92'si 18- 65 yaş, yüzde 4'ü 18 yaşından genç, kalanı 65 yaşı üzerinde. Ankete katılanların yüzde 56'sı erkek, yüzde 44'ü kadın. Eğitim durumu bakımından yüzde 59'u yüksek okul, yüzde 19'u lise, yüzde 12'si ilkokul, yüzde 8'i ortaokul mezunu. Katılımcıların yüzde 62'si orta gelir, yüzde 32'si düşük gelir, yüzde 5'i yüksek gelir grubunda. Ankete katılanların yüzde 61'i kentte, yüzde 34'ü ilçelerde, yüzde 3'ü beldelerde, yüzde 2'si köyde yaşıyor.

VATANDAŞ ALDIĞI SAĞLIK HİZMETİ İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR?
Vatandaşların yüzde 92'si tedavisi için katılım payı adı altında ödeme yapmaktan memnun değil. Bu oran aktif çalışan yaş grubunda ve daha küçük nüfuslu yerlerde yaşayanlarda daha da yükseliyor. Vatandaşın yüzde 44'ü eskiye oranla daha fazla hastalandığını düşünüyor. Ancak bu oran 65 yaşın üstünde yüzde 63'e, yüksek eğitim düzeyinde yüzde 71'e yükseliyor. Vatandaşın yüzde 33'ü gereksiz ilaç yazıldığını düşünüyor. Bu oran 65 yaşın üstünde ve yüksek eğitimli grupta 10 puan kadar yükseliyor. Vatandaşın yüzde 32'si gereksiz tıbbi inceleme yapıldığını düşünüyor. Bu oran sadece yüksek eğitimli grupta 10 puan kadar yükseliyor. Ankete katılanların yüzde 55'i ameliyatlarda ucuz malzeme kullanıldığını düşünüyor. Bu oran düşük gelir düzeyinde ve küçük nüfuslu yerlerde yaşayanlarda daha da yükseliyor. Vatandaşın yüzde 74'ü doktorun kendisi için yeterli muayene zamanı ayırmadığını düşünüyor. Vatandaşın yüzde 77'i acil servislerde aldığı hizmeti, yüzde 58''i yoğun bakımlarda aldığı hizmeti yeterli bulmuyor. Bu oran orta yaş grubunda ve yüksek eğitimli grupta 10 puan kadar daha da yükseliyor. Vatandaşların yüzde 60'ı tamgün yasasının sonuçlarından memnun. Yüzde 61'i Genel Sağlık Sigortası uygulamasından memnun değil. Bu oran prim ödeyecek olan orta yaşta ve yüksek eğitim düzeyinde daha da yükseliyor. Vatandaşın yüzde 71'i aldığı sağlık hizmetinden genel olarak mutlu değil. Yüzde 75'i aldığı sağlık hizmetini kaliteli bulmuyor. Bu oran şehirde yaşayan dar gelirli vatandaşlarda daha da yükseliyor.

VATANDAŞ HEKİMLER İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR?
Vatandaşların yüzde 69'u hekim-hasta iletişiminde sorun olduğunu düşünüyor. Yüzde 62'si hekimleri "paracı" meslek mensubu olarak görüyor. Yüzde 78'i hekimleri sağlık sistemindeki sorunlardan dolayı suçlu görmüyor. Yüzde 64'ü hekimlerin mesleklerini icra ederken mutsuz olduğunu düşünüyor. Vatandaşların yüzde 53'ü son yıllarda hekimlere karşı şiddetin arttığı görüşünde. Vatandaşın yüzde 63'ü yabancı hekime muayene olmak istemiyor. Bu oran 65 yaş üstünde, düşük gelir ve eğitim düzeyli grupta yüzde 70'in üzerine çıkıyor. Vatandaşın yüzde 65'i de hekimlerin haklarını aramak amacı ile grev yapmasını doğru bulmuyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İDALİSTLİKMİ 22 Nisan 2012 Pazar 19:34

Ak parti kimin bu mesleği sevdiği için kimin yüklü paralar kazanmak için yaptığını ortaya koydu İşyeri Doktorluğu için tam gün yasasına karşı çıktılar neden 5000 lere varan ücretler alıyorlar kim takar hipokratı dediler kendileri devlet okullarıyla geldikleri yerden ve paralardan sonra sülalelerini Türkiyede burada olmazsa dışarda doktor yapmak için uğraşıyorlar

Yorumu oyla      11      5  
Akpden memnun değiliz 17 Nisan 2012 Salı 16:31

İzmirli Akp nin her türlü faaliyeti rantiyesinden, sağlık için toplanan zorunlu nefes vergisinden memnun değiliz.

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlk klonan koyunumuz öldü
Dünyanın en uzun yaşayan klon canlılarından biri olan ve Türkiye’nin ilk ...
Saç dökülmesi hastalık habercisi olabilir
Saçlar özellikle mevsim geçişlerinde daha fazla dökülüyor. Hemen herkes ...
Gıda terörü patladı
Yönetim Kurulu Başkanımız Fahrettin Dokak, son günlerde hemen hemen her ...
 
Balda hileyi önleyecek düzenleme
Son dönemde balda “taklit ve tağşiş (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma, ...
Cildiniz yaza hazır mı?
Işıl ışıl parlayan, gergin ve pürüzsüz bir cilde kavuşmak için kozmetik ...
Menopozu rahat geçirmek için 7 öneri
Terleme, sıkıntı hissi, sinirlilik, kilo alma… Menopoz döneminde pek çok ...
 
Her derde deva Tai Chi
Müzik eşliğinde yapılan, yavaş, yumuşak ve zarif jimnastik hareketlerinden ...
Besin sahtekarlığı tam gaz: Sosiste de yabancı doku!
Tarım Bakanlığı, baldan sonra sahtekarlık yaptığı kesinleşen üç peynir, ...
Dikkat: Havada alerji var!
Doç. Dr. Ümit Beden, bahar aylarının gelmesiyle başlayan alerji hakkında bilgi verdi.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva