HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
1 Aralık 2016 Perşembe - 10:08

İzmir perdesinde Oscar'lı yıldızlar geçidi!

Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Yeniden Sinematek’ gösterimleri yine çarpıcı bir konuya parmak basıyor. Sinemaseverler, Aralık ayında “Medya ve Manipülasyon” temalı filmlerle Jack Lemmon, Walter Matthau, Susan Sarandon, Peter Sellers, Shirley MacLaine, Faye Dunaway ve Peter Finch gibi ustaları izleyecek.

İzmir perdesinde Oscar lı yıldızlar geçidi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2009 yılından bu yana ‘Yeniden Sinematek’ gösterimleriyle İzmirli sanatseverlere sunduğu sinema keyfini Aralık ayında da birbirinden güzel filmlerle devam ettiriyor. “Medya ve Manipülasyon” temalı Sinematek’in bu ayki seçkisinde ‘Kalabalıkta Bir Yüz’, ‘Baş Sayfa’, ‘Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru’, ‘Şebeke’ ve ‘Merhaba Dünya’ adlı filmler yer alıyor. Sinemaseverler, Jack Lemmon, Walter Matthau, Susan Sarandon, Peter Sellers, Shirley MacLaine, Faye Dunaway ve Andy Griffith gibi usta oyuncuları Kültürpark İzmir Sanat’ta Cuma akşamları saat 20.00’de izleme şansı bulacak.

OSCAR’LI YÖNETMENDEN BİR KÜLT
Sinemanın kült filmlerini bir araya getiren ‘Yeniden Sinematek’in ilk gösterimi, 2 Aralık 2016 Cuma günü. Orijinal adı ‘A Face In The Crowd’ olan ‘Kalabalıkta Bir Yüz’ adlı filmin yönetmeni etkileyici filmleriyle sinema tarihine adını altın harflerle yazdırmış olan, Oscar  Ödülleri’nde ‘En İyi Yönetmen’in yanı sıra ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görülen İstanbul doğumlu, Rus asıllı ABD’li sinemacı ve yazar Elia Kazan. Senaryosu Budd Schulberg’e ait olan filmin başrollerinde ise Andy Griffith, Patricia Neal ve Anthony Franciosa gibi oyuncular yer alıyor. 1957 yılı ABD yapımı filmde, radyocu Marcia Jeffries isimli bir kızın taşranın ücra bir köşesindeki hapishanede keşfettiği ‘Yalnız’ Rhodes isminde kaba ve köylü bir gitaristin yerel medyadan televizyon yıldızlığına, oradan da siyasete uzanan hikayesi anlatılıyor. 

Film, 14 Aralık 2016 Çarşamba günü İzmir  Büyükşehir Belediyesi Seferihisar Kültür Merkezi Çağan Irmak Salonu’nda saat 19.00’da tekrar gösterilecek.

YÖNETMEN DE OYUNCULAR DA EFSANE
Gösterimlerin ikinci sırasında ‘Baş Sayfa’ adlı film var. Orijinal adı ‘The Front Page’ olan film 9 Aralık 2016 Cuma günü gösterilecek. 21 kez aday olduğu Oscar Ödülleri’nde toplam 6 ödülü kucaklayan efsane yönetmen Billy Wilder’in yönettiği filmin başrolleri ise tam bir yıldızlar geçidini andırıyor. Film Oscar, BAFTA, Altın Küre, Emmy ödüllü oyuncu Jack Lemmon, Oscar ödüllü oyuncu Walter Matthau ve hem Oscar hem Venedik Festivali ödüllü, yıllara meydan okuyan oyuncu Susan Sarandon gibi ustaları buluşturuyor. Tek bir günde geçen 1974 yılı ABD yapımı film, gazeteciler, polisler, siyasetçiler üzerinden 1930’lı yılların Amerikası’na değiniyor. Filmin konusu şöyle: Bir gazetenin editörü olan Walter Burns, en önemli muh abiri Hildy’nin evlenecek olması nedeniyle mutsuzdur. Derdi, Hildy’nin evlendikten sonra gazeteden ayrılacak olmasıdır. Walter, evliliği engelleyerek muhabirini gazetede tutabileceğini düşünür.

Film, 28 Aralık 2016 Çarşamba günü İzmir  Büyükşehir Belediyesi Seferihisar Kültür Merkezi Çağan Irmak Salonu’nda saat: 19.00’da yeniden gösterilecek.

EN İYİ 10 ALMAN EDEBİYATI UYARLAMASINDAN BİRİ
16 Aralık 2016 Cuma günü ise 1975 yılı Alman yapımı bir film izleyiciyle buluşacak. Orijinal adı ‘Die verlorene Ehre der Katharina Blum’ olan ‘Katharina Blum’un Çiğnenen Onuru’ adlı filmin yönetmen ve senaristleri Volker Schlöndorff ve  Margarethe von Trotta. Heinrich Böll’in eserinden perdeye uyarlanan filmin başrollerinde ise Angela Winkler, Mario Adorf ve Dieter Laser yer alıyor. En iyi 10 Alman edebiyatı uyarlaması arasında gösterilen film, sadeliğine karşın çarpıcılığıyla dikkat çekiyor. Filmde, 1970’ler Almanya’sında Baader Meinhof soruşturmaları sırasında, insanların özel hayatlarının hiçe sayılması ve mahkeme tarafından suçsuz bulunmuş kişileri n bile medya aracılığıyla hayatlarının karartılmasını, medyanın haber oluşturma özgürlüğü ile bireyin özel yaşamının çatışması teması işleniyor.

ÖLDÜKTEN SONRA OSCAR KAZANDIRDI
‘Yeniden Sinematek’in Aralık ayı gösterimlerinde en ünlü filmlerden biri de ‘Şebeke’. Orijinal adı ‘Network’ olan film 23 Aralık 2016 Cuma günü perdeye yansıyacak. Paddy Chayefsky’in kaleme aldığı filmin yönetmeni Sidney Lumet. Medya dünyasındaki iktidar ilişkilerini ve serbest piyasa ekonomisinin medyadaki yansımalarını ele alan film, 4 Oscar ödülünün de sahibi. BAFTA, Altın Küre ve Emmy ödüllü sarışın yıldız Faye Dunaway’e Oscar kazandıran filmin bir özelliği de, bir diğer başrol oyuncusu Peter Finch’e sinema tarihine geçen performansıyla ölümünden sonra Oscar ödülü kazandırmış olması. Filmde William Holden’in oyunculuğu da görülmeye değer. 1976 yılı ABD yapımı filmin konusu şöyle: Tecrübeli sunucu Howard Beale işten atılınca, canlı yayın sırasında şiddetli bir sinir krizi geçirir. Fakat yerlerde sürünen ratingleri onun bu sinirli atıp tutmalarından sonra tavan yapar ve haber kanalı onu anında tekrar işe alır ve ‘haber dalgasının çılgın peygamberi’ terimini yaratır. Fakat ‘peygamberin’ ratingleri tekrar azalmaya başlayınca Beale hakkında bir şey yapmanın zamanı gelir. Tabi ki bunun kamera önünde, canlı ve stüdyo konuklarının önünde olması ilk tercihtir.

KARA KOMEDİ
Gösterimlerin son filmi ise ‘Merhaba Dünya’ adıyla Türkçe’ye çevrilen ‘Being There’. 30 Aralık 2016 Cuma günü gösterilecek olan filmin yönetmeni Hal Ashby. Jerzy Kosinski’nin eserinden uyarlanan filmin başrolünde Pembe Panter film serisindeki Müfettiş Clouseau karakteriyle hafızalara kazınan Peter Sellers var.  Bazı eleştirmenler tarafından Sellers’in kariyerinin taçlandırılan zaferi olarak tanımlanan filmin diğer başrollerinde ise Oscar öd&u uml;llü oyuncular Shirley MacLaine ve Melvyn Douglas var. 1979 yılı ABD yapımı film, televizyon bağımlısı basit bir bahçıvanın kara komedisini anlatıyor. Filmin konusu şöyle: Chance, kendisini bildi bileli yanında yaşadığı yaşlı adamın evinde bahçıvanlık yaparak büyümüş ve hayatında bir kez olsun sokağa çıkmamıştır. Bütün hayatı bahçede bakımını yaptığı çiçeklerden ve televizyondan ibaret olan Chance, yaşlı adam bir gün ölünce ortada kalır. Çünkü ev artık satılacaktır. Dış dünya hakkında bildiği her şey patronunun kendisine verdiği televizyondan seyrederek öğrendiklerinden ibaret olan Chance, kendini birden sokaklarda bulunca yıllardır görüp bilmediği hayatın rutinleri ile tanışır.  Chance&rsqu o;in şansı, bir gün hiç tahmin etmediği bir yerde dönüverir.

‘Yeniden Sinematek’ gösterimleri; bugüne kadar ‘Yol Hikayeleri’, ‘Japon Sineması Altın Yıllar’, ‘Bilim Kurgu Klasikleri’, ‘Hollywood’da Yıldız Kadın Oyuncular’, ‘Müzik ve Dansın Büyüsü’, ‘Şehir Hikayeleri’, ‘Macera Filmleri Klasikleri’, ‘Savaş Şarkıları’, ‘İtalyan Sineması’, ‘Sinema Yargının İzinde’, ‘Yönetmen Sineması’ ve ‘Anti-Kahramanlar’ gibi temalarla onlarca filmi beyazperdeye yansıttı.

 
7 katlı binanın çatısından ölüme atladı!
 
Karşıyaka’nın gurur projesinin gururu: Dün ‘Filiz’di, bugün…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adnan Saygun’da Azeri ezgileri yankılandı
Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “1 Festival İzmir”in en renkli konserlerinden ...
LİYAKAT 'Büyük Efes Sanat Söyleşileri' ile buluştu
LİYAKAT (Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği) yürütmekte olduğu girişimcilik ...
Fotoğraflar yarışacak: Tarih sahnesinde Konak
Konak Belediyesi’nin bu yıl ilkini düzenleyeceği “Tarih Sahnesinde Konak” ...
 
AASSM'de Kenan Doğulu rüzgarı esti!
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) bu yıl ilk kez düzenlenen ...
Liseli müzik grupları Karşıyaka'da yarışacak
Karşıyaka Belediyesi, üçüncü kez ‘Liselerarası Müzik Yarışması’ düzenliyor. ...
Dario Moreno’nun adı sanat evinde yaşayacak!
İzmirli sanatçı Dario Moreno’nun adıyla taçlandırdığı ‘Karataş Dario Moreno ...
 
Buca'da 'Fasl-ı Asuman' şöleni!
Buca Belediyesi'nin organizasyonunda sinema ve tiyatro dünyasının başarılı ...
AASSM'de caz şöleni: '1 Festival'dan çok fazlası!
Caz müziğinin en iyi gitaristlerinden Richard Bona, Ahmed Adnan Saygun ...
İzmir sahnesi Alim Qasımov’u bekliyor!
Albümleri Azerbaycan’dan Amerika’ya uzanan geniş bir coğrafyada dinlenen ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva