HABERLER>GÜNCEL
10 Ağustos 2020 Pazartesi - 11:59

İzmir Özel Türk Koleji Genel Müdürü Yiğit Tatış: Biz derse hazırız

Özel okulların ne zaman açılacağı henüz netleşmezken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Verilere bakarak, hareket planı belirleyeceğiz" dedi. Tatış, AB kuruluşu olan Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin raporuna göre, okulların pandemiyi artıran ortamlar olmadığının tespit edildiğini bildirdi, "Kontrollü ortamlarda eğitimin başlamasından yanayız" ifadesini kullandı

İzmir Özel Türk Koleji Genel Müdürü Yiğit Tatış: Biz derse hazırız

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, devlet okullarının 31 Ağustos'ta açılmasını öngörüyor ancak özel okulların ne zaman açılacağı konusu, belirsizliğini koruyor. 81 ile gönderilen genelgeyle, bu tarihlere vurgu yapılırken,Bakan Selçuk, özel okullar için "Verilere bakarız, ağustos sonu, eylül başında nasıl bir tablo varsa, hareket planımızı ona göre uygularız. Her türlü altyapımız ve imkanımız fazlasıyla var. İsteyen özel okul, 15 Ağustos'ta faaliyetlerine başlayabiliriz" açıklamasında bulundu.

İZMİR, İLK 10'DA BİLE DEĞİL
Peki, İzmir'de özel okullar eğitime hazır mı? Bu soruyu, İzmir'in köklü eğitim yuvalarından İzmir Özel Türk Koleji'nin Genel Müdürü Yiğit Tatış'a sorduk. Tatış, "Biz derse hazırız" sözleriyle başladığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Anladığımız kadarıyla, vaka sayılarının az olduğu illerde özel okulların açılması düşünülüyor. İzmir, pandeminin başlangıcında vaka sayısı itibariyle ikinci sırada bulunuyordu fakat şimdi ilk 5'te, hatta ilk 10'da bile yok. Erteletmenin bir faydası olacağını düşünmüyoruz. Diyelim ki, iki ay ertelendi. İki ay sonra pandemi süreci bitmiş mi olacak? Eğer sokağa çıkma yasağı yoksa, çocuklar okula gitmeyin nereye gidecek? Okullarda kontrollü sosyalleşmeleri daha akılcı diye düşünüyorum. Bence İzmir'de özel okulların açılmasına engel bir durum yok."

GEREKLİ ÖNLEMLERİ ÜST DÜZEYDE ALDIK
AB ülkelerinde yapılan araştırmada,kontrollü okulların pandemiyi artıran bir unsur olmadığının raporla belirlendiğini anlatan İzmir Özel Türk Koleji Genel Müdürü Yiğit Tatış, "Raporda, yeterli fiziksel mesafe ve hijyen önlemleri uygulandığında, okulların diğer çalışma veya eğlence yerlerine göre daha yayıcı-bulaştırıcı mekanlar olduğu söylenemez, ifadesi dikkat çekici. İzmir Özel Türk Koleji olarak, gerekli önlemleri en üst düzeyde aldık. Yarın ders olacak gibi hazırız" ifadesini kullandı.

AB RAPORUNDAN SATIRBAŞLARI
Bir AB kuruluşu olan Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin çocuklarda Covid-19 ve okul ortamlarının Covid-19 yayılımındaki etkisi başlıklı AB ülkeleri, İngiltere ve EEA ülkeleri (Norveç, İzlanda Liechtenstein) araştırması sonucu 6 Ağustos'ta açıklanan rapordan satırbaşları şöyle:

* Avrupa Birliği, EEA ve İngiltere’de rapor edilen Covid 19 vakalarının sadece % 5’i 18 yaşından küçük çocuklarda görülmüş. Covid 19 tanısı konan çocukların yetişkinlere oranla hastaneye yatırılması veya ölümcül sonuçlar yaşaması ihtimali çok daha düşük.

* Çocuklar hastalığın semptomlarını (belirtilerini) çoğunlukla ya göstermiyor ya da hafif gösteriyor, başka bir deyişle hastalık teşhis edilmiyor veya belirlenemiyor.

* Semptomlar görüldüğünde çocuklar virüsü yetişkinlere farklı oranlarda taşıyabiliyor ve yetişkinlerde olduğu gibi başkalarına bulaştırabiliyorlar. Semptom göstermeyen çocukların ne kadar bulaştırıcı olduğu henüz bilinmiyor.

* Genel olarak, ülkelerin çoğu çocuklarda yetişkinlere oranla daha düşük seroprevalans (belirli bir nüfusta kan serumlarında ölçülen patojen düzeyi) raporladılar ancak bu farklılıklar küçük oranda ve kesin değil. Çocuklarda yayılım ve antikor dinamiklerini daha iyi anlamak için çocuklara odaklı özel araştırmalara ihtiyaç var.

* Okul ortamlarında tespit edilen vakalarla ilgili incelemeler gösteriyor ki, okulda çocuktan çocuğa bulaşma yaygın değil ve özellikle anaokulu ve ilkokula devam ederken virüs kapmış olan çocukların hastalığa yakalanma esas nedeni o dönemde gittikleri okul ortamları değil.

* Yeterli fiziksel mesafe ve hijyen önlemleri uygulandığında, okulların diğer çalışma veya eğlence yerlerine göre daha yayıcı-bulaştırıcı mekanlar olduğu söylenemez.

* Okulların açılması veya kapatılmasının salgının toplumda yayılmasına etkisi ile ilgili bulgular birbiri ile çelişiyor olsa da, okullarda tespit edilen vakaların filyasyonu ve bazı AB ülkelerinden toplanan gözlemsel veriler gösteriyor ki okulları yeniden açmakla salgının yayılımındaki hızlı artış arasında ilişki yok.

* Eldeki veriler ayrıca gösteriyor ki çocuk bakım merkezleri ve eğitim kurumlarını kapatmak Covid 19 yayılımını engellemek açısından tek başına etkili bir kontrol önlemi değil ve kapatmalar çocukların sağlığını korumak için ilave bir katkı sağlamıyor.

* Okulları açma/kapalı tutma ve okullardaki kontrol önlemleri ile ilgili kararların toplumdaki diğer fiziksel mesafe ve halk sağlığı önlemleri ile tutarlı olması gerekiyor.

 
İzmir'de tarihi iki bina yeniden ayağa kalkıyor
 
İzmir'in yeni otobüs filosuna ay-yıldızlı tören
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki antik kentte heyecanlandıran keşif!
İzmir'deki antik kentte heyecanlandıran keşif!
Dikkat çeken plan onayı: Zeytinli tarlaya villa imarı!
İzmir’in Urla ilçesi Kuşçular Köyü’nde bulunan 122 dönüm zeytin ağaçlı ...
İzmir'de aile kavgasında kan aktı: Ekmek bıçağı ile babasını bıçakladı
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, G.T. (31) isimli kadın, tartıştığı babası H.G.'yi (53) bıçakla yaraladı.
 
Yunanistan'da 'Oruç Reis' alarmı!
Türkiye, Akdeniz'de araştırma çalışmaları yürütecek Oruç Reis gemisi için ...
LGS yerleştirme sonuçları açıklandı
Milli Eğitim Bakanlığınca, Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki birinci ...
Kabine toplanıyor: Korona'ya karşı yeni önlemler kapıda!
Bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanacak kabinede ...
 
Yüksekova'dan acı haber: 2 polis şehit!
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde zırhlı polis aracının devrilmesi sonucu ...
Ödemiş'te yağış ve rüzgar beton duvarı yıktı
İzmir'in Ödemiş ilçesinde yağış ve rüzgar nedeniyle 8 metrelik beton duvarlar yıkıldı.
Baba ile kızı ağaca iple asılı halde ölü bulundu
Hatay’ın İskenderun ilçesinde, Cengiz Karataş, ayrı yaşadığı Suriyeli ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva