HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Mayıs 2017 Pazar - 10:19

İzmir Körfez Geçiş Projesi'nde söz çevrecilerin: Niçin dava açtılar?

İzmir Körfez Geçişi Projesi'ne iptal davası açan TMMOB ve EGEÇEP yöneticileri, projenin körfezin temizliği ve canlı yaşamı için sirkülasyon kanalı açılmasının projeyle çeliştiğini öne sürdü. Karayolları Genel Müdürlüğü ise sirkülasyona olumsuz etkisini giderecek ek önlemler alacaklarını yanıtı verdi

İzmir Körfez Geçiş Projesi nde söz çevrecilerin: Niçin dava açtılar?

İzmir'in Balçova, Çiğli, Narlıdere, Karşıyaka ilçeleri sınırları içerisinde yapılması planlanan İzmir Körfez Geçişi (Otoyol ve Raylı Sistem Dahil) projesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından olumlu karar verilen ÇED raporunun yürütmesinin durdurulaması ve iptali için TMMOB, EGEÇEP, Doğa Derneği ve 85 kişi dava açtı. Davacılar başta imar planlarında yer almadığı, fizıbıl olmadığı, körfezi kirleceği, sulak ve doğa alanlarına zarar vereceği gibi gerekçeleri ortaya koydu.

Davayla ilgili konuşan EGEÇEP ve Doğa Derneği ile 85 kişinin açtığı davanın avukatı Arif Ali Cangı, Körfez'in rehabilitasyon projesi (sirkülasyon kanalı açılması) ile İzmir Körfez Geçişi Projesi arasında giderilemeyecek çelişkiler olduğunu söyledi. İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon projesinin ÇED onayının kısa süre önce verildiğini, projenin sorunlu yanları olsa da Körfez'i yaşatmayı amaçladığı için doğrudan karşı çıkılmadığını ve dava açılmadığını belirtan Cangı, 'İzmir'in Efes Olmaması' için hazırlanan projenin hayata geçirilmesi çalışmaları sürecinde Başbakan Binali Yıldırım'ın İzmir için 35 projesi arasında yeralan Körfez Geçişi Projesi'nin de ÇED raporunun onayladığına dikkat çekti.

BAKAN ASLAN'A SORDU
İzmir Körfez Geçişi'ne karşı açıkları davanın ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın, davalara yönelik "ÇED sürecinde tarafların düşüncelerini aldık. Bütün sorular soruldu, cevabı verildi. Mahkemeye götürmelerini anlamlı bulmuyorum" sözlerine dikkat çeken Cangı, "Bakan'ın sözünü anlayamadım. Bu taraflar kim? Kimin düşünceleri alınmış? Kimin soruları yanıtlanmış? Bilinen, projenin nihai ÇED raporu İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün web sitesinde 22 Mart 2017  tarihinde yayınlandı. Halkın görüş ve önerilerine açıldığı duyuruldu. Duyuru üzerine, şu anda davacı olan kurumlar ve yurttaşların da içinde yer aldığı çok sayıda kişi tarafından nihai ÇED raporuna karşı görüş, öneri ve itirazlar iletildi. Başvuru süresi hafta sonu tatili nedeniyle 3 Nisan'da doldu, 4 Nisan'da da ÇED olumlu kararı verildiği duyuruldu. Sayın Bakan'a sormak istiyorum, başvurular ne zaman incelendi, ne zaman kimin sorularına ve ne yanıtlar verildi" dedi.

"İKİ PROJE BİRBİRİYLE ÇELİŞİYOR"
Avukat Cangı, kendisinin 3 Nisan'daki ÇED'in olumsuz değerlendirmesi başvrusuna ÇED onayı sonrası 25 Nisan 2017 tarihini taşıyan Karayolları Genel Müdürlüğü Etüt, Proje ve Çevre Dairesi'nden çıkan bir yazının 8 Mayıs'ta ulaştığını söyledi. Yazıda, körfezin tamamanın tünelle geçilmesinin çok maliyetli olması nedeniyle bir kısmının köprü olarak projelendirildiği ve yapay ada yapmak zorunda kaldıklarının belirtildiğine dikkat çeken Cangı, ayrıca Körfez Geçiş Projesi'nin yapılması durumunda Körfez'e giren suyun debisinin azalacağını, sirkülasyon ve navigasyon kanalının etkisinin bir miktar düşeceğinin kabul edildiğini, bu olumsuz etkinin yapay adanın kuzeyinde bir alanın -4 metreye taramasıyla sorunun giderileceğinin kendisine bildirildiğini açıkladı. Cangı, "Açılan davalarda olayın teknik boyutu, Körfez'e, sulak alanlara, doğal sit alanlarına etkileri, planlama esasları ve şehircilik ilkeleri ile kamu yararına uygun olup olmadığı tartışılacak ve bir sonuca varılacak. Rehabilitasyon projesi ile geçiş projesi birbiri ile çelişen projelerdir, aralarındaki çelişkinin giderilmesi olanaksızdır. Onun için Körfez ile ilgili herkesin sorması gereken soru şudur: Körfezi yaşatmak mı istiyoruz yoksa yol mu yapmak istiyoruz? Bu soruya en başta İzmir'in yerel yönetimi ve yöneticileri yanıt vermelidir" diye konuştu.

YALÇIN: SİRKÜLASYONUN POZİTİF ETKİSİ NERDEYSE YOK OLACAK
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu dönem sözcüsü Melih Yalçın ise İzmir Körfez Geçişi projesinde yer alan 880 metre uzunluğundaki adanın yapılması durumunda İç Körfez ile Dış Körfez arasında su sirkülasyonuna olumsuz etkisi olacağının projenin ÇED raporunda da yer aldığını söyledi. Bu durumun İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yıllardır üzerinde çalıştığı, hem İzmir Limanı'nın geliştirilmesi hem de "Yüzülebilir Körfez" hedefiyle hazırlanan İzmir Körfezi'nin su kalitesinin iyileştirilmesi için açılması planlanan "Sirkülasyon Kanalı ve Navigasyon Kanalı Projesiyle" çeliştiğini belirten Yalçın, "İç Körfez'in yenilenme süresini kısaltıcı etkisi olan navigasyon ve sirkülasyon kanallarından sonra yerleştirilecek olan İzmir Körfez Geçişi adası bu pozitif etkiyi neredeyse yok edecek. ÇED raporunda, yapılacak bazı değişikliklerle adanın etkisinin minimize edilebileceği senaryoların çalışıldığı ve en optimum çözümün bulunduğu belirtilmiştir" dedi.

EK TARAMA MALİYET GETİRİR; DENİZ KABUKLULARININ BULUNDUĞU BÖLGE ORTADAN KALKACAK
ÇED raporunda; İzmir Körfezi'nde inşa edilecek olan adanın iç körfez ile dış körfez arasındaki su değişimini engellemesini minimize edecek çözümlerden birisinin, adanın kuzeyindeki bir alanın -4 metreye kadar taranması önerisi olduğunu belirten Yalçın, "Ek olarak taranacak miktar yaklaşık 17 milyon metreküptür. Bu, 17 milyon metreküp tarama maliyetinin yanı sıra  ve tarama malzemesinin dökülmesi için de ek maliyet demektir. Çıkarılan malzeme ile doğal yaşam adası yapılacaksa ayrıca maliyet getirecektir. Doğal yaşam adası ile ilgili proje öncesi ve ÇED çalışması sırasında yapılması gerekli (oşinografik, hidrografik, flora fauna vb) çalışmalar henüz yapılmamıştır. Ek taramanın yapılması durumunda Karşıyaka, Bostanlı bölgesindeki deniz kabuklularının bulunduğu bölge tamamen ortadan kalkacaktır" diye konuştu.

KARAYOLLARI "EK İMALATLARLA SİRKÜLASYON OLUMSUZ ETKİLENMEYECEK"
Karayolları Genel Müdürlüğü Etüt, Proje ve Çevre Dairesi'nin Avukat Cangı'ya gönderdiği bilgilendirme yazısında ise Körfez Geçiş Projesi'nin sirkülasyon ve navigasyon projelerine olumsuz etkisini gideren ek imalatlarla bilgi verildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitisü tarafından, 'İzmir Körfez Geçişi kapsamında yapılacak olan adanın körfez akıntı sistemine olan etksinin modellenmesi' raporu hazırlatıldığını belirten Karayolları Genel Müdürlüğü, raporda Körfez'e giren ve çıkan su deseni, miktarı ve hızları, mevcut durum, İZSU ve TCDD Genel Müdürlükleri tarafından yapımı planlanan sirkülasyon ve navigasyon kanallarının gerçekleşmesi durumu ve her ikisinin üzerine İzmir Körfezi Geçiş Projesinin gerçekleştirilmesi durumunun değerlendirildiği bildirildi. Bu amaçla proje kapsamında alınması gereken önlem ve ek imalatlar belirlendiğini ve projeye dahil edildiğini belirten Karayollar'nın yazısında, "İzmir Körfez Geçişi kapsamında yapılacak imalatların tamamlanması sonrasında projenin Körfez'in sirkülasyonuna olumsuz etkisi bulunmamaktadır" denildi.

KARAYOLLARI: "GEÇİŞ PROJESİYLE SİRKÜLASYON YÜZDE 40 İYİLEŞECEK"
Karayolları Genel Müdürlüğü, mevcut durumda körfez geçişi projesi gerçekleştirildiğinde Körfez'e giren suları fazla değiştirmeyeceğini, sirkülasyona herhangi bir etkisi olmayacağını belirtti. Bunun nedenin ise Körfez'e giren suların halihazırda İç Körfez ile Orta Körfez arasındaki eşik nedeniyle zaten sınırlı, hızlarının çok düşük olması olarak açıklandı. Yazıda "İZSU ve TCDD tarafından yapımı planlanan sirkülasyon ve navigasyon kanallarının gerçekleşmesi durumunda içeriye giren su debisi artacak, sirkülasyon hızlanacaktır. Sirkülasyon ve navigasyon kanallarının yapımının gerçekleştirilmesi sonrasında Körfez Geçişi Projesi'nin yapılacak olması durumunda, Körfez'e giren sular azalacak ve kanalların pozitif etkisini bir miktar düşürecektir. İzmir Körfezi Geçiş Projesi kapsamında adanın kuzeyinde yeralan bir alanın - 4 metreye taranması durumunda projenin sirkülasyon ve navigasyon kanallarının pozitif etkisini azaltan etkisini tamamen ortadan kaldıracak, giren su debisi ve sirkülasyon artacaktır. Bu bağlamda İzmir Körfezi Geçiş Projesi tamamlandığında İzmir Körfezi'ndeki su sirkülasyonu bugünkü duruma göre yüzde 40 ve üzerinde bir oranda iyileştirilmiş olacağı, bununla birlikte deniz suyunun temizlenmesine olumlu etki sağlayacağı görülmektedir" bilgisi yeraldı. (DHA)

 
Seferihisar 'Ortak Akıl' ile yönetilecek
 
87 yaşındaki ninenin yamaç paraşütü keyfi
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Defne 22 Mayıs 2017 Pazartesi 23:25

Sığ düşünenler geleceği göremeyenler vizyonu olmayanlar büyük projeleri anlayamıyorlar... proje zaten 4/5 yılda bitecek ve önümüzdeki 10 yıllar düşünülerek yapılıyor. 10 yıl sonra trafiğin halini düşünebiliyor musunuz acaba?

Yorumu oyla      12      5  
22 Mayıs 2017 Pazartesi 12:21

Sezo, projeyi öneren aziz kocaoğlu , aç bak ! Şehirden bihaber kim öğrenirsin.

Yorumu oyla      12      5  
izmirli 22 Mayıs 2017 Pazartesi 10:29

bu proje izmire çok önemli katkılar sunacak önermesinin altını dolduran bie gerekçe söylesinler de tartışalım.Yahu saçma sapan işe yaramaz bir proje.Akp lilerden başka isteyen yok.Yeter yahu.

Yorumu oyla      11      5  
Niyazi Baba 22 Mayıs 2017 Pazartesi 10:09

Bu projenin ne kadar gerekli ve rantbl olduğunu şöyle ölçebiliriz. Projeyi yap, işlet, devret modeli ile ihale edeceksiniz, ama araç geçiş garantisi vermeyeceksiniz 20 yılda süre vereceksiniz, bakalım bir tane firma o ihaleye giriyor mu ?

Yorumu oyla      11      5  
gazemir çarşı 22 Mayıs 2017 Pazartesi 09:25

konaK TÜNELİ İÇİNDE okudunuz hava aldınız..

Yorumu oyla      12      5  
22 Mayıs 2017 Pazartesi 09:24

Körfez geçişi yapılacaksa tamamen köprü olmalıydı. Tırlar tankerler tünele giremiyor Anadolu caddesi altınyol bunlarla işgal durumda. Köprü yapılmayacaksa proje hiç yapılmamalı. Onun finansmanı ile Egekent-BornovaEvka3 metrosu başta olmak üzere diğer metro projeleri ile toplu ulaşımda çağ atlanmalı. Kuzeye metro rahatlığı şart. İzban yetersiz.

Yorumu oyla      11      5  
Halil 22 Mayıs 2017 Pazartesi 01:11

Sadece yukarıda ki fotoğrafa bakıldığında, körfezin ağzının gittikçe daraldığını ve körfezin yavaş yavaş öldüğünü görürsünüz. Bir tarafta sirkülasyon kanalı açarak körfezi kurtarmaya çalışan bir zihniyet, diğer tarafta körfezi öldürecek bir rant projesi, iş işten geçtikten sonra hiç bir şeyin kıymeti kalmayacak. Körfezime dokunma, İzmirime dokunma !

Yorumu oyla      15      5  
sezo 21 Mayıs 2017 Pazar 22:52

bu projeyi belediyenin yapma ihtimali yok ayrıca Büyük şehir belediyesi senelerdir körfez sirkulasyonunu hızlandırmak için projeler üstünde çalışıyor. kendi şehrinden bir haber isnanlar "körfez geçiş projesini belediye yapsa ve çevreciler dava açsa bu kişileri istemezükçü ilan edecekler " trollükten başka bir şey değil.

Yorumu oyla      14      5  
21 Mayıs 2017 Pazar 21:45

körfez geçiş projesini belediye yapsa ve çevreciler dava açsa bu kişileri istemezükçü ilan edecekler burada proje yapılmasın diye sürekli mesaj yazıyor.

Yorumu oyla      12      10  
SD 21 Mayıs 2017 Pazar 21:19

Körfez geçişi projesinden öte, körfez katili projesi olması lazım adının...

Yorumu oyla      16      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seferihisar 'Ortak Akıl' ile yönetilecek
Seferihisar Belediyesi “Şeffaf belediyecilik” ilkeleri doğrultusunda bir ...
Karşıyaka'da mis gibi festival başlıyor
İzmirlileri çiçek üreticileriyle aracısız olarak buluşturan ‘Karşıyaka ...
Dünya tasarım şampiyonasında İzmir gururu: Hedef 2020!
İzmir’i bir tasarım kentine dönüştürmek hedefiyle yola çıkan Büyükşehir ...
 
Başkan Kocaoğlu'ndan Büyükelçi'ye çarpıcı İzmir yorumu: Farkımız kadınlarımız!
İzmir'i ilk kez ziyaret eden Lüksemburg Büyükelçisi, Büyükşehir Belediye ...
Kemalpaşa'da kiraz festivali coşkusu
Kemalpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen 46’ıncı Altın Kiraz Kültür ...
En eğlenceli festivale yoğun ilgi
Türkiye’nin en eğlenceli festivali Barbaros Oyuk Festivali ikinci gününde ...
 
Foça'da denizden çıkanlar şaşırttı!
Foça Belediyesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Bedia Midilli İlkokulu, ...
İzmir trafiğine 'koşu' ayarı: Hangi yollar kapalı olacak?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 5. kez düzenlediği “19 Mayıs Yol Koşusu” bu ...
Bornovalılar Ramazan'da 'Dostluk Sofraları'nda buluşacak
Bornova Belediyesi, Ramazan Ayı hazırlıklarını tamamladı. Hayırseverlerin ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva