HABERLER>SAĞLIK
24 Şubat 2016 Çarşamba - 13:12

İzmir kanserle mücadelede 2 kıtanın merkezi oldu!

Dünyada 6 tane olan uluslararası kanser kayıt merkezlerinden biri olan İzmir Kanser Kayıt Merkezi, yapılan resmi törenle Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinin uluslararası eğitim merkezi haline geldi.

İzmir kanserle mücadelede 2 kıtanın merkezi oldu!

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - Türkiye’de 1992 yılında aktif kanser kayıtçılığının başladığı İzmir Kanser Kayıt Merkezi, 2013’ten beri Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi tarafından Kuzey Afrika, Orta ve Batı Asya ülkeleri için uluslararası eğitim merkezi olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Dünyada 30’a aşkın ülkeye danışmanlık hizmeti veren İzmir Kanser Kayıt Merkezi, yapılan resmi törenle Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinin uluslararası eğitim merkezi haline gelirken, dünyada 6 tane olan uluslararası kanser kayıt merkezlerinden de biri oldu.

Törene, İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Bediha Kızılkaya Salnur, Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu (IARC) İzmir Hub Bölge Sorumlusu Doç. Dr. Sultan Eser, Ulusal Kanser Enstitüsü Planlama ve Operasyon Başkan Yardımcısı Dr. Lisa Stevens, Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu Kanser Sürveyans Bölümü Başkanı Dr. Freddie Bray, Kalifornia Irvine Üniversitesi Genetik Epidemiyoloji Araştırma Enstitüsü Yöneticisi Dr. Hoda Anton Culver, Türkiye Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gülsüm Nurhan İnce, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Tülay Canda ve sağlıkçılar katıldı.

İzmir Kanser Kayıt Merkezi’nin tarihi sürecini aktaran İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Bediha Kızılkaya Salnur, İzmir Kanser Kayıt Merkezi’nin 20 yılı aşkın tecrübesi olan diğer kanser kayıt merkezleri içinde başvuru ve danışma merkezi olduğunu, Türkiye’nin kanser kayıtçılığının gelişmesinde önemli bir rol üstlendiğini aktardı.

Kanserin 2035 yılında 2 katına çıkacağını öngördüklerini ifade eden Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu Kanser Sürveyans Bölümü Başkanı Dr. Freddie Bray, Türkiye’nin çok önemli aşamalar kaydettiğini belirtti.

Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin ise, bilimsel veri ve istatistiğin önemine dikkat çekerek İzmir’in kanser çalışmaları kapsamında parladığını ifade etti.

DESTEK, SAVUNUCULUK, DANIŞMANLIK VE EĞİTİM...
Amacın, bölgedeki kanser kayıtçılığı yapan veya yeni başlayacak olan ülkeler için kanser kayıtçılığıyla ilgili destek, savunuculuk, danışmanlık ve eğitim alanlarında hizmet vermek olduklarını ifade eden Kızılkaya, ülkeleri tek tek sayarak “Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu ile bu ülkeler arasında iletişim sağlanacak ve problem çözücü olacaktır” ifadelerini kullandı.

2016 YILI PROGRAMI
İzmir Kanser Kayıt Merkezi’nin yaptığı çalışmaları aktarak Kızılkaya, sözlerini şu şekilde tamamladı: “İzmir Kanser Kayıt Merkezi’nde kaliteli veri toplanmasının sürdürülebilirliğini sağlamak, verilerin güvenirliliğini artırmak ve kanser kayıt personelinin bilgilerinin güncelliğini koruyabilmek için düzenli eğitimler yapılmaktadır. 2016 yılı programında kayıt merkezinin hizmet içi eğitimleri, ülkemizin diğer illerinden ve diğer ülkelerinden gelen kanser kayıt elemanlarının İzmir Hub’ta eğitimleri devam edecektir.”

TÜRKİYE 25 ÜLKEDEN BİRİ!
Kanserin 2035 yılında 2 katına çıkacağını öngördüklerini ifade eden Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu Kanser Sürveyans Bölümü Başkanı Dr. Freddie Bray, Türkiye’nin çok önemli aşamalar kaydettiğini belirterek, “Türkiye şu an IARC’a üye 25 ülkeden biri. Kanser araştırmalarına dahil olmuş ülkelerden biri. 2035 yılında kanserin 2 katına çıkacağını öngörüyoruz. Hükümetler buna göre politika geliştirmeli. Türkiye bu anlamda önemli bir aşama kaydetti. Günümüzde kanser çok yüksek düzeyde kendisini gösteriyor ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde ölümün en başta gelen sebeplerinden biri haline gelmiş durumda. Küresel gelişim projesinin amacı da bunun önüne geçmek. Ortaklarımızla çalışıyoruz, küresel koordinasyon sağlamaya çalışıyoruz. Dünya nüfusunun yüzde 85’ine ulaşmayı hedefliyoruz. Ülkelere neler yaptığımızı söylemek istemiyoruz ama her ülkenin kendisine ait kanser önlemleri alsın istiyoruz. Bu merkezin burada açılması çok önemli. Orta Asya’da birçok ülke kanser verilerini kaydetmede çalışmalar yapıyor. Bölgede bir örnek oluşturuyorsunuz bu çabalarını tebrik ediyorum. Bu merkez çok büyük katkı sağlayacak.”

İZMİR KANSER KONUSUNDA PARLADI
Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, bilimsel veri ve istatistiğin önemine dikkat çekerek, “Her ilin kendine göre kanserle ilgili verisi, politikası olsun diye bunu tüm Türkiye’ye yayacağız. Bu noktada İzmir’de yapılan çalışmalar çok önemli. İzmir, Amerikan Kanser Enstitüsü'nün de desteğiyle İzmir kanser konusunda ciddi olarak parladı. İzmir, taramalar ve palyatif bakımda da ön plana çıktı. Bakanlık olarak A'dan Z'ye desteklemeye devam edeceğiz. İzmir'deki kanser çalışmaları, Türkiye'nin en çalışkan müdürlerinden birine emanet. Türkiye ve İzmir güvenilir ellerde" dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NI TAKDİR ETTİ
Sağlık Bakanlığı’nın duyarlılığını takdir eden Ulusal Kanser Enstitüsü Planlama ve Operasyon Başkan Yardımcısı Dr. Lisa Stevens, “Diğer bakanlıklara rehberlik edebilir” dedi.

Kalifornia Irvine Üniversitesi Genetik Epidemiyoloji Araştırma Enstitüsü Yöneticisi Dr. Hoda Anton Culver ise, merkezin kanser hastalığının önlenmesi ve ölümlerin azaltılması için çok önemli olduğunu ifade ederek, kaliteli kanser kayıt sisteminin kanserle mücadelede atılacak adımlar ve belirlenecek politikalar noktasında önemini kaydetti. Culver, Türkiye’nin tarihi açısından İzmir’e bir liderlik verdiğini belirtti.

Resmi tören konuşmaların ardından, sunumlarla devam etti.

 
MODEKO 2016 kapılarını ‘sanayi sitesi’ talebiyle açtı!
 
Emre Altuğ'un acı günü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Egemenlik çocukta olmamalı!
Çocukların okula gitmeyi reddetmesi veya derslerindeki isteksizliğin, ...
Akıllı telefon miyop mu yapıyor?
Miyop rahatsızlığı tüm dünyada arttı. Özellikle Asya'da görülme oranı ...
'Zika'da çok önemli gelişme!
Brezilyalı bilim adamları, Aedes sivrisinek türünün taşıdığı Zika virüsünün ...
 
İkinci nakille yaşama tutundu
İzmir’de, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki ameliyatla ikinci ...
Kansere 'devrim niteliğinde' tedavi yöntemi
ABD'de bilim insanları, genetiği değiştirilmiş bağışıklık hücrelerini ...
Kızılay Konak'ta Akkoyun güven tazeledi
Türk Kızılayı Konak Şubesi Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Yoğun ...
 
Kızılay Bornova Yönetimi güven tazeledi
Bornova Kızılay Şubesi Olağan Genel Kurulu’nda mevcut başkan Fahrettin ...
Türk Kızılayı Urla’da Saltık güven tazeledi
Türk Kızılayı Urla Şubesi Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Güven ...
SGK’dan 9 ay önce ölen öğretmene: Bizi arayın!
SGK’dan gönderilen resmi yazıda, 9 ay önce yaşamını yitiren Dolu’nun kullandığı ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva