HABERLER>İŞ DÜNYASI
17 Nisan 2017 Pazartesi - 12:08

İzmir iş dünyasından referandum değerlendirmesi

İzmir iş dünyası referandum sandığından yüzde 51.4 ile ‘evet’ oylarının çıkması ile geçilen yeni sistemi değerlendirdi.

İzmir iş dünyasından referandum değerlendirmesi

EGEDESONSÖZ - Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yapılan halk oylamasında yüzde 51.41'lik oranla 'evet' oyu alarak kabul edilmesinin ardından İzmir iş dünyasından önemli açıklamalar geldi.

Oda ve STK başkanları referandum sonuçlarını değerlendirdi.  

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, referandum sonucuna ve halkın kararına saygı duymak gerektiğini belirterek, "Referandum nedeniyle Türkiye'de uzun süredir konuşulmayan bir konu var. Bu referandumdan dolayı ekonomi konusu konuşulmuyor. Bunun artık gündeme gelip, hedeflediğimiz ihracat seviyeleri, üretim seviyelerine ulaşmamızı sağlayacak, işsizliği ortadan kaldıracak çalışmaların ortaya çıkması gerekiyor" diye konuştu.


İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, referandumun çok büyük bir katılımla gerçekleştiğini belirterek, “Halkımız sandığa koştu, bu son derece olumlu. Vatandaşın tercihine saygılıyız. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Artık referandum sürecinde içeride ve dışarıda, kırılan - dökülen ilişkileri tekrar gözden geçirerek düzeltmenin zamanıdır diye düşünüyoruz. Birlik ve beraberliğe, kutuplaşmadan uzaklaşmaya ihtiyacımız var. Bugünden itibaren ekonomi ele alınmalı, ekonomideki sıkıntılara, bekleyen sorunlara çözüm üretilmeli. 2019 seçimleri hemen kısa sürede gündemimize girmemeli. Gündemimiz seçim veya sandık değil, daha fazla üretim, daha fazla istihdam olmalı ki tekrar istediğimiz yüksek büyüme oranlarına ulaşalım” dedi.


“Seçmen konsensüsün gözetilmesi mesajını vermiştir”
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de Türkiye’nin yüzde 87’nin üzerinden bir katılım ile demokrasiye olan inancını bir kez daha ortaya koyduğunu dile getirdi. Kestelli şunları söyledi:

“Bu sonuçla, bugünden başlayarak yeni bir reform iradesini heyecanla ortaya koymaya ve uygulamaya hızlıca başlamak durumundayız. Seçmen, atılacak adımlarda toplumsal konsensüsün gözetilmesi gerektiği mesajını net olarak vermiştir. Türkiye gibi büyük idealleri olan bir ülkenin bu bilinçle hareket etmesi şarttır. Bu nedenle duygudaşlığı tesis etmeli ve karşı karşıya olduğumuz meydan okumalara cevap verebilmek için, savaştığımız tehditleri toplumsal motivasyona dönüştürebilmeliyiz. İş dünyası olarak biz, daha müreffeh bir ülke hedefi için dün olduğu gibi yarın da canla başla çalışmaya devam edeceğiz.”

Türk halkı sağduyulu davrandı
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk’ün, 16 Nisan’da gerçekleştirilen Anayasa değişikliği referandumu ile ilgili görüşleri;

“Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini öngören yeni Anayasa değişikliği için düzenlenen referandum sonuçları ülkemize hayırlı olsun. Yaklaşık iki aydır devam eden referandum ve sonucunda oy kullanma sürecinde Türk halkı sağduyulu davrandı ve birkaç küçük üzücü olay dışında herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. İnsanlarımızın çoğunluğu tercihini Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişten yana kullandı. Referandum tercihi ne olursa olsun, herkesin görüş ve düşünceleri son derece değerlidir. Ve referandum sonrasında çoğunluk-azınlık ayrımına gidilmeden her kesimin beklentileri ya da endişeleri dikkate alınarak bir yol izlenmelidir. Biz 80 milyonun kardeş olduğunu unutmamalıyız. Siyasetçilerden tansiyonu düşürmelerini, Büyük Önder Atatürk'ün çizdiği yolda ülkemizin kalkınma çabasına hız vermelerini istiyoruz. Halkın tercihlerine başvurulduğu seçim sandıkları elbette önemlidir. Ancak sandıklar kapandıktan sonra ülkemizin tek gündemi siyaset olmamalıdır. Artık geleceğe doğru bakmalıyız. Çocuklarımıza iyi bir eğitim sunmak, gençlerimize istihdam sağlamak, Türkiye'yi dünya ekonomi liginde daha üst sıralara çıkarmak ana hedefimiz olmalıdır. İktidarıyla muhalefetiyle tüm siyasi partilerin referandum dönemindeki tartışmaları bir yana bırakıp, ekonomi odaklı yeni bir uzlaşma ve kardeşlik dönemini başlatması en büyük beklentimizdir. Bu düşüncelerle referandum sonuçlarının ülkemize esenlik getirmesini dilerim”.

Ülkü: Millet geleceğine sahip çıktı,ülkemize hayırlı olsun
Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Ümit Ülkü, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi sağlayan Anayasa referandumunun sonucuna ilişkin yazılı bir mesaj yayınladı.

Sandıkta kararını açıklayan Ülkü, daha güçlü bir Türkiye için milletin üzerine düşeni yaptığını belirterek mesajında şunları söyledi:

“Milletimiz vatandaşlık görevini yaparak sandığa gitti ve ülkesi için en doğru olduğuna inandığı şekilde oyunu kullandı. Sandıktan hangi karar çıkarsa çıksın, bunun milletimizin kararı olacağını vurgulamıştık. Dolayısıyla; yenen veya yenilen, kazanan veya kaybeden yok. Bu kararın tek kazananı milletimizdir. Milletimiz geleceğine sahip çıktı ve istikrar ve güven için sistem değişikliğine “Evet” dedi. Milletin kararına saygı duyuyor ve teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin geleceğinin oylandığı bu referandumda, artık belirsizlikle, siyasette vesayetle, toplumda düşmanlıkla, ekonomide gerilemeyle, hukukta adaletsizlikle ve uluslararası kamuoyunda itibarsızlığa neden olan darbelerle, muhtıralarla ve müdahalelerle kaybedecek zamanının olmadığını, köklü çözümlere ihtiyacımız olduğunu milletimiz bu kararı ile doğrulamıştır. Bu referandumda da, kayda değer herhangi bir olayın yaşanmaması, referanduma katılım oranının çok yüksek bir oranda gerçekleşmesi, ülkemiz adına, önemli kazanımlarımızdandır. Önümüzde, Uyum Yasaları, AB öncelikli olmak üzere Uluslararası İlişkiler, Kamu Personel Reformu, Seçim ve Siyasi Partiler yasası gibi önemli gündem maddeleri vardır. Ekonomi, en önemli gündem maddelerimizden olmaya devam edecektir. Bugünden sonra, işlerimize daha fazla odaklanacağız. Üretmeye ve güçlenmeye koşar adımlarla devam etmek en önemli önceliğimiz olacaktır. Milletimizin kararı ülkemize hayırlı olsun”



“Çoğulculuğun olmadığı yerde sorunlar aşılmaz”
Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, Türkiye’nin kaderini belirleyen Anayasa referandumunu değerlendirdi. Referandum sonucunu tartışmak yerine biriken ülke sorunlarına çözüm üretilmesi gerektiğini ifade eden Akgerman, “Türkiye’nin gerçek gündemi bizi bekliyor. AB ilişkileri, ekonomik darboğazın yarattığı işsizlik, yapboza dönen eğitim sistemi, yargının tüm kesimlerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde etkin hale getirilmesi gibi sorunlar çözüm bekliyor. Korku ile milletimiz huzur bulamaz. Üretken ve rekabetçi olamaz. Gerçekleşen referandum ile yürürlüğe girecek olan yeni yönetim sisteminin mevcut sorunları aşabileceğine dair kaygılara sahibiz” dedi.

Türk halkının verdiği kararın demokrasi çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Akgerman, Türkiye’de siyasi istikrar ile birlikte ekonomik istikrarın da yakalanması gerektiğine vurgu yaptı. Akgerman, “Bir halk oylamasını daha geride bıraktık. Demokrasinin temeli azınlığın haklarının korunmasıdır. Bunun içinde siyasi mekanizmanın demokrasinin temellerini işleyerek halkı kucaklaması gerekmektedir. Halk ile siyasal birimler uyum sağladığında ekonomide de toparlanma olacaktır. Ancak fikirlerin değil kısır hamasetle boşa geçen günler sonunda çoğulculuğun olmadığı yerde sorunlar aşılmaz. Seçimler öncesinde vaat edilen ekonomik gelişmelerin gerçekleşmesini bekliyoruz. Başta yapısal reformlar olmak üzere atılacak adımlar ile sağlanacak ekonomik istikrar toplumsal huzuru da beraberinde getireceği için siyaset mekanizmasının bu süreçten sonra ekonomik düzenlemelere odaklanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Dünyaya çağdaş şekilde entegre olma yönünde adımlar atılmasını arzu ettiklerini açıklayan Akgerman, “Sonuçların bıçak sırtı çıkması siyasete bir mesajdır. Önümüzdeki senelerde istikametimiz olumlu yönde gelişmez ise dün geceki sonuçların pek anlamı kalmayacaktır” diye konuştu.

 
Tuna Mahallesi'nden Başkan Atila'ya yatırım teşekkürü
 
Flaş gelişme: OHAL uzatılıyor mu?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avrupa soğutma sektörü devleri İzmir’de buluşacak
AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu – IV Hibe Programı kapsamında ...
Lufthansa, İzmir- Münih direkt uçuşlarına başladı
Alman havayolu firması Lufthansa, İzmir ile Münih arasında direkt seferlere ...
EBSO’dan Avrupa’ya ‘çöp’ çıkarması!
Yapımı yılan hikayesine dönen katı atık bertaraf tesisi için devreye giren ...
 
Menemen OSB'de tüm parseller satıldı
Menemen Plastik İhtisas OSB’de tüm parseller satıldı. Fabrikaların inşaatları ...
İZLADAŞ dünyanın en iyileri arasına girdi
İzmir Ticaret Borsası tarafından kurulan İZLADAŞ, ilk kez katıldığı pamuk ...
İzmirli sanayicilerden mesleki eğitime tam destek
İzmir sanayiciler mesleki eğitimi geliştirmek ve daha nitelikli eleman ...
 
Başkan Saka Aliağa'daki ulaşım yatırımlarını değerlendirdi
İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan ...
İskeçeli işadamları yatırım için İzmir'de
Yunanistan'ın İskeçe Ticaret ve Sanayi Odası heyeti, İzmir Ticaret Odası'nı ...
Torbalı'da fabrika çalışanları ‘kalifiye’ oluyor
Torbalı Ticaret Odası tarafından organize edilen ve MEYBEM tarafından ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva