HABERLER>İŞ DÜNYASI
24 Aralık 2018 Pazartesi - 09:12

İzmir iş dünyası 2019'dan umutlu

İzmir İş dünyası ekonomik açıdan çalkantılı bir yıl olan 2018 yılını geride bıraktıklarını belirterek, 2019 yılının toparlanma yılı olması beklediklerini söyledi.

İzmir iş dünyası 2019 dan umutlu

2019 yılında da bir yerel seçimin yaşanacağına dikkat çeken iş dünyası temsilcileri, bu nedenle yeni yılda ekonomide atılacak adımlarda daha dikkatli davranılması gerektiğini, özellikle yurtdışı piyasaların iyi okunarak, tedbirlerin alınmasının şart olduğuna işaret ettiler. 2019 da en önemli konunun enflasyon ve döviz kuru istikrarı olacağının altını çizen İzmir İş Dünyası temsilcileri, gerçekçi ve uzun vadeli programlar beklediklerini dile getirdiler.

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya Ösen:

“2019 toparlanma yılı olsun”

2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,3, ikinci çeyrekte yüzde 5,3, üçüncü çeyrekte ise 1.6 düzeyinde büyüyen Türkiye ekonomisi, yılın ikinci yarısında kur artışlarının hızlanmasıyla tüketici enflasyonunda yüzde 25, üretici enflasyonunun da ise yüzde 45’leri gördü. Ekonomimizde görülen bu düşüş ve büyümedeki gerileme doğal olarak enflasyonu da olumsuz etkiledi. Yaşanan bu durum karşısında sanayici ve yatırımcılar piyasada nakit sıkışıklığı ve yükselen kredi faizleri ile mücadele etmek durumunda kaldı. Tüm bu gelişmeler neticesinde 2019 yılının ekonomik parametreler açısından aşağı yönlü olmaktan ziyade yatay düzlemde seyredeceğini düşünüyorum. Düşük büyüme rakamları, daralan ekonomi sebebiyle 2019 yılında atılacak adımların daha güvenli atılması gerekli. Bu anlamda 2019 yılının toparlanma yılı olmasını umut ediyor, yeni yılın tüm ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Atınç Abay:

“Doğru adımlar atılırsa hasarları azaltırız”

Ekonomik olarak inişli çıkışlı bir yılı geride bırakıyoruz. Yıla ilk çeyrekte 7.3 büyüme ile başlarken, son çeyrekte beklentinin eksi olması, yaşadığımız daralmanın boyutunu görmemiz açısından önemli. Bu anlamda zorlu bir yılı geride bıraktığımız söylenebilir. 2019 yılı için  ekonomi idaresinin öngörüleri bu zorlu dönemin 2019 için de süreceği yönünde. Özellikle dünyada ivmesi sürekli artan ekonomi savaşları, ABD Merkez Bankası’nın sürekli faiz artırımı, dünya piyasalarında nakit darlığına sebep oluyor. Bunun yansımaları da her ülke ekonomisine olduğu gibi bize de etki ediyor. Ancak böylesi küresel durumlardan minimum etkilenmenin yolu da daha güçlü bir ekonomiye sahip olmaktan geçer. Bunun için de ülkemizin yapısal reformlara ihtiyacı var. 2019 yılı da enflasyon ile mücadele ve döviz kurunun stabil tutulmaya çalışılmasıyla geçecek gibi görünüyor. Bu anlamda öz kaynaklarla yapılan üretim ve ihracat odaklı pazarlamayı hedefleyen bir anlayışla 2019 yılını karşılamak ve sürdürmek durumunda olduğumuz görünen bir gerçek. Bu anlayışla Türkiye ekonomisi olarak 2019 yılında doğru adımları atabilirsek böylesi ekonomik dalgalanmaların etkilerinden daha az hasarla çıkabileceğimizi düşünüyorum.

TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Yavaş:

“En önemli konu enflasyon ve dövizde istikrar”

2018 yılını kapatırken gündemimiz yüksek enflasyon ve yüksek seyreden döviz ile mücadele oldu. 2018 yılında dövizdeki ani yükseliş ekonomimizdeki bir çok dengeyi bozdu. YEP ve sonrasında ekonomi kurmaylarının öncelikli konusu da bu sebeple enflasyonla topyekün mücadele oldu. 2019 yılı ise anlaşılıyor ki temel mücadele alanımız enflasyon ve özellikle dövizdeki istikrar olacaktır. İthalata dayalı üretim anlayışından ülke olarak kurtularak öz kaynaklarla üretim ve ihracat yapabilen bir ülke olmak, böylesi zamanlarda daha da önemli oluyor. Bu anlamda ıskalamamız gereken bir dönemi yaşıyoruz. Tabii özellikle yerel seçimlerden sonra ekonomik seyri de iyi değerlendirmek gerekiyor. Seçimlerden sonra hükümet eliyle atılacak adımlar ve alınacak önlemlerin doğrudan ekonomiye etki edeceğini düşünürsek, özellikle seçime kadar stabil bir dönem geçireceğimizi düşünüyorum.

İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter:

“Gerçekçi ve uzun vadeli planlar bekliyoruz”

Türkiye gündemi 2018 yılında oldukça hareketli geçti. Ekonomik anlamda yaşanan gelişmeler, enflasyon, dövizdeki yükseliş gibi konular gündemimizi uzun süre meşgul etti. Enflasyonla Topyekün Mücadele, Yeni Ekonomi Programı gibi çalışmalarla içinden geçmekte olduğumuz ekonomik daralmaya çözüm üretilmeye çalışıldığı 2018 yılını geride bırakırken 2019 yılında daha gerçekçi ve uzun vadeli planların hayata geçirilmesini temenni ediyoruz. 2019 yılının bu anlamda da kolay geçmeyeceği ortadayken ekonomi yönetiminin daha köklü ve somut adımlar atmasını iş dünyası olarak bekliyoruz. İzmir İş Kadınları Derneği olarak, kadınların iş hayatında daha aktif rol aldığı ekonomi politikalarının gündeme gelmesinin üretim sürecine olumlu anlamda birçok katkı yapacağını düşünüyoruz. 2019 yılında daha fazla kadının üretime katıldığı, siyasi ve ekonomi başta olmak üzere her alanda kadınlara eşit temsil haklarının verildiği bir yıl yaşamak en büyük dileğimiz. Umuyoruz ki 2019 yılında çocuklarla ilgili olumlu haberlerin, kadınlarla ilgili başarı hikayelerinin, çevreyle ilgili doğa dostu gelişmelerin, ekonomi, hukuk ve siyasi alanda gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşılacak hedeflerin konuşulduğu bir yıl olur

KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Meriç:

“Uluslar arası piyasalar ve ekonomiler iyi takip edilmeli”

Ekonomik anlamda dengesiz bir yılı geride bırakıyoruz. Her çalkantılı dönemde buna sebep olan ulusal veriler tartışılmakla beraber bunu uluslararası piyasalar ve siyasi etkilerinden bağımsız değerlendirmemiz mümkün değil. Kapalı bir ekonomiye sahip değilseniz dünyadaki dalgalanmalardan etkilenmemeniz de olası değil. Ancak burada önemli olan bu etkinin şiddeti. Eğer kırılgan ve tedirgin bir ekonomik yapıya sahipseniz bu etkilerin sizin ekonominizdeki hasarı daha yüksek olabiliyor. 2018 yılında bizim yaşadığımız da tüm ekonomistlerin hem fikir olduğu üzere kırılgan yapımız. 2019 yılında da dünya piyasalarında benzer etkilerin süreceğini düşünürsek, buna göre önlemlerini alan, bu dünya konjonktürüne göre ekonomik yapısını dizayn eden bir ekonomi yönetimine sahip olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu bağlamda sanayici ve iş insanlarının 2019 yılında fazla borçlanmaya girmeden, özellikle uluslararası piyasaları ve ekonomileri takip ederek adım atmaları hem kendileri hem de ülke ekonomisi için yararlı olacaktır.

EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam:

“Sanayiciler artık gözlerini ihracata dikmeli”

2018, hem Türkiye hem de dünya için ekonomik dalgalanmaların yılı oldu. Yılın başı ile sonu ekonomi açısından siyah ile beyaz kadar birbirinden ayrı seyretti diyebiliriz. Yılın ilk yarısında büyüyen, gelişen, atılımlar yapan, ihracat rekorları kıran bir ekonomik yapıya sahipken, yılın ikinci yarısında dövizde başlayan yukarı yönlü hareket ve buna bağlı olarak yükselen enflasyon ekonomimizi zorlayıcı unsurlar olarak görüldü. Birinci çeyrekten sonra ikinci ve üçüncü çeyrekte kademeli olarak düşen büyüme oranlarımız, 2018 yılının son çeyreğinde sanıyorum eksiyi gösterecek. Ekonomi yönetiminin açıkladığı YEP’e göre de beklenti 2019 yılının düşük büyüme rakamı ile geçeceği yönünde oldu. Bu verilere baktığımız zaman 2019 yılı ekonomimiz açısından yara sardığımız bir yol olacak gibi görünmekle beraber böylesi atmosferlerde sanayicilerimizin de adımlarını atarken dikkatli hareket etmeleri gerekli. Özellikle ihracatı gündemine almamış ve sadece iç pazar odaklı hareket eden yatırımcı, üretici ve sanayicilerin gözlerini ihracata dikmeleri sanıyorum artık bir zorunluluk. Öte yandan ekonomide zorlukların yaşandığı zamanlar aynı zamanda yatırım zamanlarıdır. Bu anlamda sektördeki gelişmeleri ve değişimleri yakından takip edip ortaya çıkan fırsatları da değerlendirmek gerekli.

EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilhan Antitoros:

“Yerel seçim sonrası ekonomik seyri iyi izlemek gerekiyor”

Türkiye ekonomisi birinci ve ikinci çeyrekte büyüyen, üçüncü çeyrekte düşük bir oranda büyüyen ve görünen o ki son çeyrekte ise küçülen bir ekonomiye sahip olarak 2018 yılını kapatıyor. Dövizdeki ani yükseliş, akabinde faizlerdeki yükseliş ile artan enflasyon, yapılan vergi indirimleri, enflasyonla topyekün mücadele önlemleri ve diğer ekonomi politikalarıyla etkisi dizginlenmeye çalışıldı. 2019 yılına gelirsek ilk altı aylık döneminde faizler yüksek düzeyini korurken dövizin de yüksek seyrini koruyacağı ekonomi çevrelerinin yaptığı başlıca yorumlar. 2019 yılının olası ulusal ve uluslararası ekonomik koşullarını dikkate alarak, yani geleceğe bakarak, doğru adımları atmayı hedeflemek en doğru hamle olacaktır. Özellikle yerel seçim sonrası ekonomik seyri iyi izlemek, atılacak adımları buna göre değerlendirmek sanıyorum diğer bir dikkat edilmesi gereken husus olarak görünüyor.

 
Ata Anı Evi’nde 'ortak akıl' buluşması
 
Bornova'da vatandaşa evinde sağlık hizmeti
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 24 Aralık 2018 Pazartesi 16:56

vay be...demek izmir iş dnyası 2019 dan ümitliymiş...seçimden sonrasını öngörebiliyorlar mı acaba??

Yorumu oyla      11      5  
T.C Erol DURUKAN 24 Aralık 2018 Pazartesi 16:53

Ekonomi Büyük Çöküş 2010'da Patlak Verdi... Tuzu Kuru Olanlar Belli... Yarınımız Bugünden Daha Kötü olacak...

Yorumu oyla      11      5  
vatandaş 24 Aralık 2018 Pazartesi 10:08

Yapmayın güldürmeyin bizi.Ben vatandaş olarak gelinen noktayı ve yarınları hiç aydınlık görmüyorum.Sizler ekonomi feleğinin çemberinde her türlü argümanları görerek ve kullanarak,geç ödenen maaşlar,ödenmeyen piyasa boçları ve daha niceleri. Bunlarlamı 2019 da umutlu günler görülecek.!?

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Borsası'ndan Singapur'a ziyaret
İzmir Ticaret Borsası (İTB) heyeti, daha az kaynakla daha çok üretim yapmaya ...
Özgener, Büyükşehir'e neden aday olmadığını açıkladı!
Adı, bir süre önce AK Parti'den İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı ...
İZTO'dan Kemalpaşa'ya lojistik köy hamlesi
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'in ...
 
Sanayiciler karşılıksız çekten dert yandı
İzmir'de giderek artan karşılıksız çek sorununa dikkat çeken Ege Bölgesi ...
EBSO’dan bir ilk daha
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Odalar ve ...
İhracat Akademisi ilk mezunlarını verdi
Türkiye, 2023 yılında ihracatçı sayısını 120 bine çıkarmayı, dünya ihracatından ...
 
EGİAD adayı Kaplan, 7 projeyle yola çıktı!
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Saymanı Mahir Kaplan, başkan adaylığını ...
TOBTİM’den Karlov Vakfı’na anlamlı jest
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Uluslararası Ticaret Merkezleri A.Ş.(TOBTİM), ...
İzmir'in vergi şampiyonları belli oldu!
İzmir'in 2017 yılı kurumlar vergisi rekortmeni Petkim Petrokimya Holding AŞ oldu.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva