HABERLER>İŞ DÜNYASI
5 Haziran 2019 Çarşamba - 09:35

İzmir’in zeytinyağı devi İspanya'ya taşındı!

1938 yılında Anthony Micaleff tarafından İzmir’de kurulan ve Türkiye’nin ilk markalı zeytinyağı olma özelliğine sahip Kristal Yağları Genel Müdürü Christopher Dologh iç pazardaki yoğun rekabet ve birbiri ardına yaşanan krizler neticesinde çözümü İspanya’ya taşınmakta bulduklarını belirtti.

İzmir’in zeytinyağı devi İspanya ya taşındı!

Toprakla Gelen internet sitesinde yer alan habere göre; İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Kristal Zeytinyağları Genel Müdürü Christopher Dologh, iç pazardaki yoğun rekabet ve birbiri ardına yaşanan krizler neticesinde çözümü İspanya’ya taşınmakta bulduklarını belirterek, “İspanya’da ürün var mı var. Kredi kulanmak istesen senelik faiz yüzde 1,5. İniş ve çıkışlarla mücadeleden yorulmuşuz. Şimdi şirketimizi uluslararası bir marka haline getirme hedefine odaklandık” dedi. Dologh, bu kararı kolay almadıklarını belirterek iç pazarda standart dışı gıda ürünlerinin hakimiyet kurduğu bir ortam yaşandığına dikkat çekti.

Dologh, “Çünkü şu an iç pazar ne yazık ki kişi başı gelir seviyemiz 10 bin dolar desek de giderek standart dışı ürünlere yönelen bir gıda sektörü var Türkiye’de. Artık beyaz teneke demiyeceğim, siyah teneke diyeceğim. Çünkü beyaz teneke olumlu bir şey algısı yaratıyor. Beyaz teneke değil bu. Açıkcası inanılmaz bir fiyat rekabetine bütün sektörlerde giriştik. Zeytinyağı kıymetli bir ürün. Akdeniz çanağında dünya üretiminin yüzde 98 i gerçekleşiyor. Demek ki bu bir ihracat ürünü. Bir yandan Kristal olarak Türkiye’deki ilk 3 markadan 1 tanesi. Ama diğer yandan da her geçen gün iç pazardaki krizlere daha dayanıklı bir şekilde girebilmemiz, mücadele edebilmemiz için dış pazarda büyümemiz lazım. Fakat aynı zamanda ihracatta da var senesi, yok senesi problemimiz var. Siyasi kriz var. Ülkelerle güzel giden ilişkilerimiz birden güneye birden kuzeye dönüyor. Bilemiyoruz. Dolayısıyla biz Kristal olarak İspanya’ya gittik” dedi.

Kristal İspanya’yı kurmalarının ardından Valencia şehrine taşındığını kaydeden Dologh, kaçıp gittin söylemlerini kabul etmediğini belirterek “Şimdi bana kaçıp gittin diyorlar. Hayır kaçıp gitmedim. Ama bir yandan da benim Türkiye’den yaptığım ihracat 25 ülkeye gidiyor. Yeter mi yetmez. 25 ülkeye ihraç edene kadar gerçekten göbeğimiz çatlıyor. Sermayemizin yarısını kaliteli ürün bulduğumuzda kaliteli ürün stoklamaya ayırıyoruz. Diğer yarısını da müşterileri kredilendirmeye veriyoruz. İspanya’da yağ aldığımız bizim gibi bir aile şirketiyle işbirliğimiz var. Tenekeler Türkiye’den geliyor. Şişeler oradan alınıyor, etiketler orada basılıyor. Üretimin başında ben varım. Yağ sipariş ediliyor. Geliyor. İş ortağım Huan’a soruyorum Rafine yağı depolamıyor musun? Hayır. Üretmiyor musun? Hayır. Bari gelen yağı analiz et’ diyorum. Ne gerek var diyor. O konu benim tedarikçimin konusu diyor. Bu arada biz 5 ton mal alsak da 1 şişe yağ alsak da analiz yapıyoruz. Ağustos ayından bu yana oradayım. Toplantılar için geliyorum. Bir de baktım Hayat çok daha kolaymış. Mal var mı var. Kredi kullanmak istesen senelik faiz yüzde 1,5. Biz burada iniş çıkışlarla mücadeleden yorulmuşuz. Ama orada da heyecan az olunca gelip 1 hafta burada kalıp dengeliyorum” diye konuştu.

Dologh, Kristal’in Türkiye’ deki faaliyetlerinin aynen devam edeceğini dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı, “Burası aynen çalışıp devam edecek. Ama şu olacak. Çin’e gittiğimizde alıcı bizim önümüze İspanyol yağlarını koyuyordu. Şimdi artık biz onlara diyoruz ki İspanya’dan mı istiyorsun. Kristal vereceğiz, İspanya’dan vereceğiz. Çünkü ürün Uluslar arası marka haline gelmiş bir ürün. 25 ülkede var. Şimdi şirketimizi Uluslar arası bir hale getirmek zorundayız. 3. nesil olarak bu bana nasip oldu.

FİRMANIN TARİHÇESİ
1938 yılında Anthony Micaleff tarafından İzmir’de kurulan ve Türkiye’nin ilk markalı zeytinyağı olma özelliğine sahip Kristal Yağları, Türkiye'de Riviera zeytinyağını üreten ve zeytinyağını ambalajlanmış olarak piyasaya sunan ilk markadır. Aynı zamanda yurt dışına ambalajlı ve markalı zeytinyağı ihracatını gerçekleştiren ilk firmadır. Kristal Yağları, 25’in üzerinde ülkeye zeytinyağı ihracatı yapmaktadır.

1950'li yıllarda zeytinyağı, ağırlıklı olarak üretim bölgeleri olan Ege ve Marmara Bölgeleri'nde tüketilirken, Kristal Yağları, Anadolu’da Türk insanına zeytinyağını tanıtmada ve zeytinyağı tüketme alışkanlığını sağlamada öncülük eden firma olmuştur.

2007 yılında Arkas Holding'in ortaklığı ile yatırımlarını ve üretim kapasitesini artıran Kristal Yağları, gerek yurtiçi, gerek yurtdışında pazar payını arttırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Kristal Yağları, kalitesi ve tüketiciye verdiği güvenle nesillerdir talep görmektedir.

 
Ege Denizi'nde 3,5 büyüklüğünde deprem!
 
Bornova Kadın Kooperatifi yeni dönem üyeleri seçildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege'nin yeşil pasaportlu ihracatçı sayısı artıyor
EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "2019 yılının 5 aylık döneminde ...
Başkan Yorgancılar: Sanayi üretimi kan kaybediyor!
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar “”Küresel likidite bolluğunun imkan verdiği ...
Torbalı'da ihracat hamlesi
2019’da istihdam ve ihracata ağırlık veren Torbalı Ticaret Odası, Dış ...
 
Kayıt dışı ekonomiye dört koldan kıskaç
Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, özel muayenelerden konaklamalara, ...
'Üniversite mezunları 2-3 bin TL'ye razı oluyor'
Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Zeki Sarıbekir, "Üniversitelilerin ...
En büyük 100’de Torbalı damgası
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), 2018 yılı performanslarına göre, bölgedeki ...
 
EBSO İzmir’in en büyük 100 firmasını açıkladı: Zirvede gelenek bozulmadı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2018 ...
Ticaret Bakanı'ndan ABD'nin vergi kararına tepki
Ticaret Bakanı Pekcan, ABD'nin Türkiye'yi Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'nden ...
Gençler işinden memnun kazancından değil
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) "İstatistiklerle Gençlik 2018" araştırmasına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva