HABERLER>TARIM
26 Kasım 2018 Pazartesi - 14:11

İzmir'in zeytin festivali yola çıktı

Festivalin açılışında konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir'in ülke genelinde zeytin üretimi yapılan iller arasında üçüncü sırada yer aldığını belirterek, çiftçiden nihai tüketiciye kadar üretim zincirinin tüm aşamalarında sektörün daha iyi bir hale gelmesini hedeflediklerini ifade etti.

İzmir in zeytin festivali yola çıktı

Uluslararası Zeytin Konseyi'nin dünyada zeytinyağının önemine vurgu yapmak amacıyla 26 Kasım tarihini Dünya Zeytin Günü olarak ilan etmesi üzerine İzmir Ticaret Borsası (İTB) ilk kez bir Zeytin Festivali düzenledi. Borsa Meclis Salonu'nda gerçekleşen festivalin açılışına AK Parti İzimr Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İTB Başkanı Işınsu Kestelli, zeytin ve zeytinyağı sektör temsilcileri ile çiftçiler katıldı. Festivalin ilk gününde zeytin-zeytinyağı paneli gerçekleştirilirken, programda en büyük zeytin tanesi yarışması ile yarışmada dereceye girenler için ödül töreni düzenlendi. Ödül töreninin ardından, zeytinyağı sezon açılışı gerçekleştirildi.

"ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ BAŞKENTİ İZMİR"
Bu yılın temmuz ayında Zeytin ve Zeytinyağı Tadım Odası'nı hizmete açtıklarını anlatan Başkan Kestelli, tadım odası ve yetişmiş uzmanları ile Türk zeytin ve zeytinyağının kalitesini en üst seviyeye çıkararak üretim ve üründe istikrarı yakalamayı hedeflediklerini söyledi. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile yeni bir işbirliği protokolü daha imzaladıklarını anlatan Kestelli, "Borsamız bünyesinde faaliyet gösterecek Zeytin Okulu'nda, zeytin zeytinyağı sektörünün aktörlerine ve kamuya yönelik üretimden-tüketime eğitim seminerleri, atölye çalışmaları, tadım etkinliği, zeytin odaklı sanat ve tasarım çalışmaları düzenlenecek. Ayrıca ulusal ve uluslararası düzeyde Ege Bölgesi'nin zeytinden kaynaklanan doğal, endüstriyel ve kültürel mirasına yönelik farkındalığın artmasına, bu mirasın korunmasına ve zenginleşmesine katkıda bulunmak amacıyla temel ve uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek" diye konuştu.

"EN BÜYÜK EKSİĞİMİZ TANITIM"
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, her inançta ve her toplumda özel bir yeri olan zeytinin ve zeytin ağacının bu kutsaliyetinin dillendirilmesinin çok önemli olduğunu söyleyerek zeytin gününün hayırlı olmasını diledi. Kestelli, "Marmara'dan Akdeniz'e, Kıyı Ege'den, Doğu Anadolu'ya kadar üretilen ve çiftçimiz için önemli olan zeytin bitkisinin ve zeytinyağının ülkemize ne kadar katkılar sağladığını biliyoruz. En büyük eksiğimiz tanıtım. İç tüketimi artıracak teşvik edecek tanıtım. Tabii bunu kalitesiyle sağlığa topluma vatandaşlarımız için de önemimi ortaya koyabilmek çok önemli tanıtım ve kalite anlamında çok şey yapabiliriz. Geçtiğimiz günlerde Afrin'den zeytin ve zeytinyağı ithal edeceğimiz  söylendi. Afrin'den gelmesi muhtemel olan zeytin ve zeytinyağı umarım bizim çiftimizin, bizim ülkemizdeki sektörün olumsuz etkilenmesine sebep olmaz. Zeytin ve zeytinyağının soframızdan eksik olmadığı bol zeytinyağlı günler diliyorum" diye konuştu.

KADIN KOOPERATİFİ İSTEDİ
AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise yaptığı konuşmada, İzmir'in bir tarım, turizm ve ticaret şehri olduğunu hatırlatarak şunları anlattı:

"Üretmiş olduğumuz ürünlerle beraber tarıma katma değer katarak turistik olarak servis ettiğimizde ve ticaretini yaptığımızda daha fazla katma değer sağlanacaktır. Ege'de 63 milyon ağaç varlıyla büyük potansiyele sahibiz. İnşallah kadınlarımızla beraber kadın kooperatifi kurarak zeytin ve zeytinyağını sabun olarak üretiriz. Kadınlarımıza bu sayede bir istihdam sağlayalım, bugün bunun bir başlangıcı olsun. Bunu buradan birlikte başlatalım. İnşallah İzmir'in ürün çeşitliliğin artması ve pazarlanması konusunda siyasetçiler olarak her türlü yardıma hazırız."

FESTİVAL 2 GÜN SÜRECEK
Konuşmaların ardından zeytin zeytinyağı paneli gerçekleştirildi. Zeytin yetiştiriciliğindeki son gelişmelerden zeytin ve zeytinyağı ekonomisinin önemine; zeytinyağı ve gastronomi birlikteliğinden tarihte zeytin ve zeytinyağının yerine kadar farklı konularda sunumların yapıldığı festivalin ilk gününde en büyük zeytin tanesi yarışması ve ödül töreni gerçekleştiriliyor. Zeytinyağı sezon açılışının ardından zeytin ve zeytinyağı duyusal analizi konusunda kısa bilgiler edinen katılımcılar, zeytin ve sızma zeytinyağı tadım etkinliğine katılacak. Festivalin ikinci gününde ise sektör temsilcileri çocuklarla birlikte araziye çıkarak zeytin hasadına katılacak.

ZEYTİN ÖDÜLLERİ VERİLDİ
İzmir'de düzenlenen 1. Zeytin Festivali'nde sektörle ilgili konuşmaların ardından, en büyük zeytin tanesi yarışmasında dereceye giren üreticilere ödülleri verildi. Törende 21.54 gram palamut zeytiniyle Yavuzbey Çiftliği'ne birincilik verilirken 15.83 gramla Bayram Yataz diğer ödülün sahibi oldu. Her ürün grubunda dört birincinin belirlendiği ödül töreninde 8.04 gram Gemlik zeytiniyle Oğuz Çoban ve 7.49 gram zeytiniyle Levent Korukoğlu'na ödül verildi. Daha sonra  İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve beraberindekiler çekiçle zeytin kırarak sembolik zeytinyağı sezon açılışını gerçekleştirdi. (DHA)

 
FETÖ'nün askeri yargı yapılanması davasında karar
 
Minik Öykü için Karşıyaka'da yaşam kuyruğu
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
27 Kasım 2018 Salı 08:23

nerdeymiş bu festival? kendi kendilerine festival yapıyorlar. Zeytin'in başkenti Aydın'dır. Öyle başkent İzmir demekle olmuyor.

Yorumu oyla      12      5  
boşuna 27 Kasım 2018 Salı 06:52

Belediyeleri yok saydığınız hiç bir festival amacına ulaşamaz, belediyeleri işin içine katmanızı AKP istemez, demek ki boşuna laf ebeliği yapıyorsunuz! Zeytin sinekleriyle kim mücadele etti diye sorarlar adama?

Yorumu oyla      10      5  
Osman Özer 26 Kasım 2018 Pazartesi 20:28

Çekiçle zeytin kırarak çekişte yaptıklarını zanneden cahiller... Zeytin gibi kutsal bir ürüne hiç yakışmıyorsnuz

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de üretilen kestaneyi İzmirli yiyemiyor
İzmir'in Ödemiş ilçesi yaylalarında üretimi yapılan kestane, pazar tezgahlarında ...
Özel sektöre Sudan'a ekim yapma daveti
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "Sudan'da yaptığımız ofis açılışının ...
Bakan Pakdemirli'den İzmir'de hayvan ithalatı çıkışı: 6 ay içerisinde...
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "Önümüzdeki 6 ay içerisinde kasaplık ...
 
Tariş zeytinyağı alım fiyatını açıkladı
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Hilmi Sürek, 2018 - 2019 kampanya ...
Meşe palamudunda dış talep yoğun, üretim yetersiz
Özü, derinin sağlamlaştırılması ve su geçirmesinin önlenmesi için kullanılan ...
Patates ve soğanda fiyat artacak!
Pazarda soğan 5 patates 4 liradan satılırken yeni zam riskine karşı önlemler ...
 
Bakan Pakdemirli'den ithal et açıklaması!
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "Ben önümüzdeki 4-5 ay ette ithallik ...
Tütün sektöründe tek tip paket ve kapalı dolap krizi
Yıllık 1 milyar doları aşan ihracat hacmine sahip, Türkiye’nin geleneksel ...
Türk lezzetleri Paris’te görücüye çıktı
Türkiye’nin meyve sebze mamulleri ihracatında lider konumda olan Ege Yaş ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva