HABERLER>GÜNCEL
12 Temmuz 2018 Perşembe - 13:58

İzmir’in ‘Yalnız Efe’si direndi ve kazandı!

Menderes’te yaşayan keçi çobanı Ahmet Karaçam, TÜPRAG şirketi tarafından işletilen altın madeni için acele kamulaştırma kararı sonrasında kendi parseli adına verdiği mücadeleyi kesin olarak kazandı. Avukat Cangı, “Ahmet yapılması gerekeni yaptı. Altın madeninin çalışması artık bize dert olsun” dedi.

İzmir’in ‘Yalnız Efe’si direndi ve kazandı!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Efemçukuru’nda TÜPRAG Metal Madencilik tarafından 2011 yılından itibaren işletilen altın madeni için acele kamulaştırma kararında flaş bir gelişme yaşandı.

Dönemin Bakanlar Kurulu’nun aldığı acele kamulaştırma kararına tek başına direnen ve ‘Yalnız Efe’ lakabıyla tanınan keçi çobanı Ahmet Karaçam kendi arazisi adına zafere ulaştı.

Acele kamulaştırma kararının iptali 2016 yılında Danıştay tarafından onaylanırken gelinen süreçte Menderes 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi de kesin kararı köylü Karaçam lehine sonuçlandırdı. Mahkeme acele el koyma davasını reddetti, depo edilen kamulaştırma parasının idareye iadesine kesin olarak karar verdi.

Bir parsel için 10 yıl 6 aylık acele kamulaştırma süreci sonunda kazanan Karaçam’ın mücadelesinin olumlu bir içtihat oluşturduğu ifade edildi.

İZMİR’İN GÜNDEMİNE GELMEDİ AMA SAĞLIK KORUMA BANDINI DARALTTILAR
Karaçam’ın avukat Arif Ali Cangı Egedesonsöz’e konuştu. Cangı, “Acele kamulaştırma kararından sonra açılan acele el koyma davasının son kararı artık. Taşınmazın değeri bankaya tartılıp bloke edilmişti. El koymamıştı mahkeme. Danıştaydaki kararı bekliyordu. Oradaki karar lehimize sonuçlandı. Karar düzeltme aşaması da geçti. El koyma talebinin de reddedilmesiyle kesin karar verilmiş durumda. Yani Ahmet Karaçam’ın parsellerinden bir tanesine ilişkin acele kamulaştırma işlemlerinin sonu demek bu. Bitti. Artık mahkeme kesin olarak karar verdi. Yeni bir kamulaştırma kararı olmadan hiç kimse Ahmet Karaçam’ın bu parseline ilişkin müdahalede bulunamaz. Altın madeninin yakın bir mesafesinde. Zaten sağlık koruma bandı içine alınmıştı. Sağlık koruma bandını daraltarak açmışlardı ne yazık ki. Bu da İzmir’in gündemine çok gelmedi. Ahmet Karaçam direndiği için, taşınmazını vermediği için yanlış anımsamıyorsam 150 metre olan sağlık koruma bandını 100 metreye düşürdüler madenin çalışmasını sağlayacak formaliteyi yerine getirmiş oldular.  Sağlığa zararlı olan tesislerin etrafında bir sağlık koruma bandı oluşturulur. Bu bant şirketin mülküdür. Orası o faaliyetten etkilenenlerin etkilenmesini engellemek için bir koruma bandıdır. İnşaat yapılamaz, tarım yapılamaz, insanlar sürekli kalamaz. O bandı korumak zorunda o faaliyeti yürüten şirket. O bandı daraltarak faaliyetini yürüttü. Alacağını alıyor, Ahmet Karaçam’ın arazisini alamayınca sağlık koruma bandını daralttı. Bu sağlıksızlığın göstergesidir. Bu yine Ahmet Karaçam’ın etkilenme riskini gösteriyor” dedi.

EFEMÇUKURU BİZE, İZMİR’E DERT OLSUN!
Cangı, Karaçam üzerinden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na mesaj gönderdi. Cangı, “Ahmet Karaçam, yoksul bir köylü, keçi çobanı, 10 yıl 6 ay direnerek kendi arazisini korudu, vermedi. Ancak altın madeni direnişe rağmen çalışıyor. İzmir’in su havzasını kirletmeye devam ediyor. Öbür taraftan İzmir’in su havzasını korumakla görevli olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu yetkilerinin elinden alındığını söylüyor ve yakınmalarda bulunuyor. Ahmet Karaçam’ın bu koşullarda direnmesinin herkese örnek olması lazım. Kocaoğlu’na da örnek olması lazım. İzmirliler Ahmet Karaçam’a çok şey borçlu. Ama ‘bravo’ diyerek alkışlanarak geçiştirilecek bir mesele değil. Efemçukuru altın madeni çalışıyorsa o artık Ahmet’in sorunu değil. Ahmet yapılması gerekeni yaptı. Efemçukuru altın madeninin çalışması artık bize, İzmir’e dert olsun. Ahmet’in meşru yollardan direnişi herkese örnek teşkil etmesi açısından önemlidir. Yakınmakla falan bu iş olmaz. Yerel yöneticiyseniz elinizdeki tüm yasal yolları kullanacaksınız” ifadelerini kullandı.

SÜREÇTE NELER YAŞANMIŞTI?
Cangı ayrıca yaptığı yazılı açıklamada süreç hakkında detaylı bilgiler verdi. Cangı’nın ifadeleri, ‘Resmi Gazete’nin 03.01.2008 tarihli sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu’nun kararı ile Efemçukuru Altın Madeni sahası içinde yer alan toplam 35 parselin Tüprag Metal Madencilik A.Ş. (ELDORADO GOLD) yararına acele kamulaştırılması kararı verilmiştir. 2007/12974 sayılı kararla;“İzmir İli sınırları içerisinde, Tüprag Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi uhdesindeki İR:5419 sayılı maden sahasında bulunan ve ekli listede ada ve parsel numaraları belirtilen alanların, anılan Şirket tarafından üretim faaliyetlerinde bulunulması, tesis kurulması ve sağlık koruma bandı oluşturulması amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması; adı geçen Bakanlığın 23/11/2007 tarihli ve 54985 sayılı yazısı üzerine 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 10/12/2007 tarihinde kararlaştırılmıştır…”

Kamulaştırılan parsellerden 101 ada 407 ve 408 parseller başvurucu müvekkilimiz Ahmet Karaçam’a aittir.

Yasal koşulları bulunmayan, kamu yararı olmadan yapılan bu acele kamulaştırma işleminin yürütülmesinin durdurulması veiptali için Kamulaştırma Yasası’nın 14.maddesi veDanıştay Yasası’nın24.maddesi gereğince 30.01.2008 tarihinde Danıştay’da dava açılmıştır. Danıştay 6.Dairesi’nin 2008/722 Esas ve 2008/723 Esasına kayıt olan dava dosyalarında 01.04.2008 tarihli kararla yürütmeyi durdurma istemimiz reddedilmiştir. İtirazımız üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 19.06.2008 tarihli 2008/584 ve 2008/589 YD İtiraz nolu kararlarla dava konusu acele kamulaştırma işleminin yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun yürütmeyi durdurma kararından sonra yapılan yargılama sonunda Danıştay 6.Dairesi 24.06.2009 tarihli 2008/722 Esas 2009/7732 Karar sayılı ve 2008/723 Esas 2009/7733 Karar sayılı kararları ile davanın reddine karar vermiştir. Davanın reddi kararları 25.08.2009 tarihli dilekçelerle yürütmeyi durdurma istemli olarak temyiz edilmiştir.

Davaların reddi üzerine, davalı idare tarafından 20.10.2009 tarihinde kamulaştırılan taşınmazların değerinin tespit edilmesi ve acele el konulması için Menderes Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurulmuştur. Davaların açıldığı haricen öğrenilmiş ve dosyalara müdahale edilmiştir. Başvurucu tarafından “dava konusu acele kamulaştırma kararının iptali davalarının, daha önce daha önce yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda temyiz incelemesinde olduğu, çok muhtemel davanın reddi kararının bozulacağını, o durumda el konulan taşınmazların şirkete teslim edileceğini, şirket tarafından taşınmazdaki bağların söküleceğini, sonunda davayı kazansa bile bağları sökülmüş taşınmazı kendisineiade edilse bile doğan zararın telafisi olanaksız olacağını, bu nedenlerle Danıştay’daki iptal davalarının sonucunun beklenmesi” talebinde bulunulmuştur. Bu talebimiz ilk aşamada kabul edilmemiş olmasına karşın, ısrarlı taleplerimiz ve Danıştay ile yazışmalardan sonra, Menderes Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından Danıştay’daki iptal davalarının bekletici mesele yapılmasına karar verilmiştir.

Bir yandan el koyma davası devam ederken, diğer yandan acele kamulaştırmanın iptali davasında çok uzun zamana yayılan bir süreç yaşanmıştır. Davanın reddine karşı yapmış olduğumuz temyiz başvurusunda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ısrarlı biçimde ileri sürdüğümüz yürütmeyi durdurma istemimiz konusunda karar vermemiş, temyiz başvurumuzdan 2 yıl 9 ay sonra 19.04.2012 tarihinde 2009/1936 Esas 2012/500 Karar ve 2009/1934 Esas 2012/499 Karar sayılı kararları ile Danıştay 6.Dairesi’nin ret karalarının bozulmasına karar vermiştir.

Bozma kararından sonra yapılan yargılama sonunda Danıştay 6.Dairesi 12.11.2015 tarih 2015/5360 Esas 2015/6665 karar ve 22.12.2015 tarih 2015/5357 Esas 2015/7708 Karar sayılı kararları ile kamulaştırma işleminin iptaline karar verilmiştir.

Kararın davalı tarafça temyiz edilmesi üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 09.03.2016 tarih 2016/1260 Esas 2016/1037 Karar ve 2016/954 Esas 2016/733 karar sayılı kararları ile Danıştay 6.Daire kararını onamıştır. Karar düzeltme istemleri; Danıştay idari Dava Daireleri Kurulu’nun 05.04.2018 tarihli 2016/4524 Esas 2018/1550 Karar sayılı ve 2016/4525 Esas 2018/1549 Karar sayılı kararları ile reddedilmiş karar kesinleşmiştir.

Bunun üzerine acele el koyma davası dosyalarına tarafımızdan davanın reddi kararı verilmesi isteminde bulunulmuştur’

 
Kayyum atanan holdingin yöneticilerine ceza yağdı!
 
CHP'li Sertel: Türkiye Cumhuriyeti’nin Milli Kütüphanesi artık yok
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kayyum atanan holdingin yöneticilerine ceza yağdı!
Eski Boydak Holding yöneticilerinden Memduh Boydak, yargılandığı FETÖ ...
İzmir'de 'parkta oturma' kavgası: Ölü ve yaralılar var!
İzmir'in Menemen ilçesinde iki grup arasında bıçaklı kavgada bir kişi ...
Kötü koku yayılan dairede kedi operasyonu
Erzurum'un merkez Palandöken ilçesindeki bir binada üniversite öğrencisine ...
 
15 Temmuz Şehitler Köprüsü davasında karar
15 Temmuz şehitler köprüsü davasında 71 sanığa ağırlaştırılmış müebbet ...
İfadeleri ortaya çıktı: Pişmanız
ODTÜ’deki mezuniyet töreninde 4 öğrenci “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan ...
İzmir'de polis kazada şehit olmuştu: İşte verilen ceza!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, trafik akışını düzenleyen polis memuruna ...
 
Madalyalı katil sahte kimlikle yakalandı!
Adana’da, 27 yıl önce tartıştığı öğretmeni öldürmekten ağırlaştırılmış ...
İzmir'de FETÖ'nün hücre evlerine operasyon!
İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hücre evine düzenlenen operasyonda 13 zanlı yakalandı.
İzmir'in iki ilçesinde 76 adrese operasyon!
İzmir’in Urla ve Seferihisar ilçelerinde bazı mahallelere düzenlenen operasyonlarda ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva