HABERLER>SAĞLIK
20 Nisan 2021 Salı - 10:31

İzmir'in üç gün esir aldı... Çöl tozundaki büyük tehlike!

Günlerdir Türkiye’yi etkisi altına çöl tozları alerjik bünyelerde ciddi rahatsızlara yola açtı. Toz taşınımıyla artan çevre kirliği ile ilgili meteoroloji mühendisleri Ege Bölgesi’ni terk ettiği müjdesini verirken; çevre mühendisleri bu tozların yarattığı çevre kirliliği sebebiyle solunum yolu hastalıkları, enfeksiyonlar ve alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebileceğini söyledi.

İzmir in üç gün esir aldı... Çöl tozundaki büyük tehlike!

Menduha Ceylan / EGEDESONSÖZ-  Türkiye, gerçekleşen yağışlar ve rüzgarların etkisiyle Afrika ve Orta Doğu kaynaklı çöl tozlarının etkisi altında kaldı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil İnay Kınay, yılın belirli dönemlerinde Afrika’dan gelen çöl tozunun Türkiye’yi etkisi altına aldığını söyleyerek, yaşanan bu doğa olayının sağlık açısından hassas grupta yer alanların dikkatli olması gerektiğine dikkat çekti. Kınay, “Uzmanlar tarafından, çöllerden atmosfere karışan tozların uzun mesafeler taşınarak, okyanus ve amazonlara değerli mineralleri taşıması gibi olumlu etkileri dolayısı ile ekolojik döngü içerisinde yer alan bir doğal olay olarak değerlendirilirken, diğer taraftan özellikle sağlık açısından hassas grupta yer alan, kronik sağlık sorunları bulunanlar ile hamile, yaşlı ve çocuklar için risk oluşturabilmektedir. Çöl tozlarının taşınımını yağış ile birlikte çamur yağışı olarak da karşılaşacağımız süreç içerisinde özellikle hassas grupta yer alan kişilerin ortama maruz kalmaması önerilmektedir” dedi.

7 MİLYON İNSAN HAVA KİRLİLİĞİNDEN ÖLÜYOR!
Toz taşınımının, hava kirliliğinin artmasına neden olduğunu bununda beraberinde sağlık sorunlarını getirdiğini söyleyen Kınay, “Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) raporlarına göre, dünya çapında her yıl, yaklaşık 7 milyon insan hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybetmekte. Bu kayıpların yaklaşık 4 milyonu dış ortam hava kirliliğinden, kalan yaklaşık 3 milyonu ise iç ortam hava kirliliğinden kaynaklanmakta” diyerek, çöl tozunun yarattığı hava kirliği ile ilgili “Hava kirliliğinin artırması sonucu artış gösteren solunum yolu hastalıkları, enfeksiyonlar ve alerjiler nedeniyle insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Soluduğumuz hava içerisinde bulunan Toz, polen, küf, yanma sonucu oluşan parçacıkları, organik bileşikler gibi 10 mikron ve daha küçük parçacıklar PM10 (partiküler madde) olarak ,2,5 mikron ve daha küçük parçacıklar ise PM2.5 olarak adlandırılır. Doğrudan solunum yolu ile vücudumuza giren bu parçacıklar sağlık riskleri açısından oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.TOZ TAŞINIMI İZMİR’İ TERK EDİYOR
TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Ege Bölge Temsilcisi Ayşegül Akıncı Yüksel ise konuyla ilgili, “Afrika’dan düne kadar gelen toz konsantrasyonunda yüzeyde düşüş var. İzmir ve çevresi için 20 Nisan tarihinden sonra bir toz taşınımı söz konusu değil. Çöl tozları nedeniyle özellikle son 3 gündür görüş kısıtlıydı, hava kapalıydı. Şu anda yüksek seviye haritalarına baktığımızda bu tozların batıya dönmüş durumda olduğunu, yüzeyde de Güney Batı zaman zaman Batı istikametinde devam edecek” şeklinde konuştu.

Hafta sonu İzmir’de 26-27 derece hava sıcaklıklarının görüleceğini söyleyen Yüksel, “Yüksek basınç etkisine gireceğiz. Ani düşme yükselmeler olmadan bahar havalarını yaşayacağımız bir dönem söz konusu önümüzdeki günlerde. Toz taşınımı açısından bir tehdit tehlike yok” dedi.

 
47 eski askeri öğrenci hakkında gözaltı kararı
 
İzmir'deki DEAŞ operasyonunda mahkemeden karar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koronavirüsü 5 dakikada saptayabilen test bulundu
Japon araştırmacıların santimetrekare başına bir milyon girintiye sahip ...
Yerli aşıda bir müjde daha... Faz-1 aşaması başlıyor!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bir aşının daha faz-1 aşamasına başlayacağının ...
Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı: İzmir kırmızı değil artık kıpkırmızı!
İki haftalık kısmi kapanmanın ilk hafta sonuçlarını değerlendiren İzmir ...
 
Sağlık-Sen açıkladı... Geçmiş piklerin iki kat ağırını yaşıyoruz
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde meydana gelen hekimlere saldırıyla ...
Ölümcül parazitin ismini Adana koydular
Çukurova Üniversitesi'nden bilim insanları Yumurtalık ilçesi açıklarında ...
Kapanma önerisi: 15 gün sonrasını beklemeyelim
Kapanma önerisi: 15 gün sonrasını beklemeyelim
 
Korona hastaları ilaç kullanmıyor, klinik seyir kötüleşiyor!
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl ...
Aşılamada son durum: 20 milyonu aştı
Sağlık Bakanlığınca, Kovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan birinci ...
Profesörden 'tam kapanma' uyarısı
'Kısmi kapanma' kararının ardından koronavirüs vakalarının seyri yakından ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva