HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Nisan 2016 Cumartesi - 11:26

İzmir'in tarihi vapuru o proje için batırıldı!

9 Eylül vapuru ‘Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi’ Ege’nin maviliklerine batırıldı. Başkan Kocaoğlu'nun programa katılmaması kafalarda soru işareti yaratırken, tanıtımlardan Büyükşehir Belediyesi ismine yer verilmemesinin bu tavrın nedeni olduğu öğrenildi.

İzmir in tarihi vapuru o proje için batırıldı!

EGEDESONSÖZ - İzmir’in emektar vapurları, Karaburun Kaymakamlığı’nın “Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi” kapsamında, bundan sonra Ege’nin mavi derinliklerinde sualtı yaşamına ve dalış turizmine hizmet edecek.

İzmir Valiliği, Deniz Ticaret Odası ve Karaburun Belediyesi’nin katlılarıyla gerçekleşen törende 9 Eylül vapuru Ege’nin maviliklerine indi.

- FOTO GALERİ: TARİHİ VAPUR SİRENLERLE BATIRILDI... 



9 Eylül vapuru, Küçükada açıklarında çevredeki teknelerin de katılımıyla sirenler eşliğinde kontrollü şekilde batırıldı. Etkinliğe katılanların, hatıra fotoğrafı çektirdi.

KAPTAN ŞAŞMAZ'IN DUYGUSAL ANI 
Vapurun ilk kaptanlarından Yahya Şaşmaz, Karaburun İskelesi'nde düzenlenen törendeki konuşmasında, gemiye dair birçok güzel anısı olduğunu belirtti.

Kendisinin bir yandan üzüldüğünü bir yandan da sevindiğini dile getiren Şaşmaz, "Yıllarca kullandığım vapurun batması üzüyor ama en azından parçalanmadığı, deniz yaşamına yapay resif olarak katkı sağlayacağı için seviniyorum." diye konuştu.

BİR YOK OLUŞ DEĞİL... 
İzmir Valisi Mustafa Toprak da denizden daha fazla yararlanılması gerektiğini ifade ederek, "Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi" kapsamında batırılacak vapurun, dalış meraklılarının ilgisiyle ilçe turizminin yanı sıra deniz altındaki canlı hayatının gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi. Vapurun batırılmasına üzülenler bulunduğuna değinen Toprak, "Bu bir yok oluş değil, hatıraların deniz altında yeniden fışkırmasıdır." dedi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk de İzmir'in anılarını süsleyen vapurların, artık yolcular değil, deniz canlıları için hizmet vereceğini belirterek şöyle konuştu: "Karaburun, son yılların en çok rağbet gören yerleri arasında bulunuyor. Turizmde, planlı şekilde kalkınmak zorunda. Dalış turizmi de doğasını koruyup turizm gelirlerini artırmasına yardımcı olacaktır."

Proje kapsamında yarın da diğer Alaybey Vapuru da Büyükada yakınlarında suyun derinliklerine indirilecek. 

İki vapurun, hem batırıldıkları yerdeki deniz altı yaşamına canlılık getirmesi hem de dalış turizmi açısından ilgi çekmesi bekleniyor.



KOCAOĞLU NEDEN KATILMADI? 
Tarihi vapurun batırılma töreninde en dikkat çeken konu Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun programa katılmaması oldu. Edinilen bilgiye göre Başkan Kocaoğlu'nun proje ve vapurların batırılma töreni kapsamında yapılan tanıtım ve pankartlarda Büyükşehir Belediyesi'ne yer verilmemesi nedeniyle başka bir programı tercih etti. 

TARİHİN TANIKLARI
İzmir Alaybey Tersanesi’nde 1976 yılında inşa edilen “9 Eylül” ve “Alaybey” vapurları, 40 yıla yakın süre boyunca hem İzmirliye hizmet verdiler hem kentin tarihine tanıklık ettiler. Karşıyaka ve Konak iskeleleri arasında martılarla beraber yan yana sayısız yolculuk yaptılar. Hiç durmadan devam ettikleri bu yolculuk sonunda 2012’de ekonomik ömürlerini tamamlayarak emekliye ayrıldılar. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karaburun Belediyesi arasında yapılan protokolle, Karaburun Belediyesi’ne tahsis edilen vapurlar, gerekli izinlerin tamamlanması ve temizlik ile arındırma çalışmaları sonucunda vapurlar batırılmaya hazır hale getirildi. Önce “9 Eylül”, bir gün sonra da “Alaybey” vapurları, yaklaşık bir saat sürecek işlem sonucunda Karaburun açıklarında emniyetli şekilde batırılacak. İzmirlilerin anılarında büyük yeri olan vapurlar, Ege’nin mavi derinliklerindeki yeni yaşamlarında da hayalleri süslemeye devam edecek.

 
Demirtaş: Daha çok Vestel lazım!
 
Bağdat’da bomba yüklü araç patladı: 23 ölü
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 1 Mayıs 2016 Pazar 05:28

Bir kaç tuzu kuru dalış yapacak diye benden kesilen vergilerle alınan bu geminin boş yere batırılmasını kınıyorum. Ayrıca Kamu'da bulunan Demirtaşların ne şekilde hurdaya ayrılıp Hurdasana devir edeceliğine dair yönetmelik varken bu yönetmeliğe aykırı işlem tesis edilmiştir.Cumhurriyet savcılarını göreve davet ediyorum ,Kamu zararı doğan bu olayda gereğini yapsınlar.

Yorumu oyla      11      6  
TC misafir 30 Nisan 2016 Cumartesi 22:31

Eski vapurların keyfini veremiyor şimdikiler konfor var ama keyif yok. Batırılan 9 Eylül isimli vapur olmuş 9 Eylül İzmir'in kurtuluşudur yok muydu başka vapur? Manidar bir durum.

Yorumu oyla      11      6  
30 Nisan 2016 Cumartesi 13:08

Bu vapurlar elden geçirilip körfez de kafe olarak kullanılamaz mıydı ? Körfez bomboş. Eskiden tekneler vardı kaldırıldı.

Yorumu oyla      11      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Atila mesaiye belediye emekçileriyle başladı!
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, belediyede çalışan temizlik işçilerini ...
Balçova’da duygulandıran veda
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, belediyeden emekli olan personelini ...
Buca’nın çocuklarına ‘can dostları’ eğitimi
‘Yeryüzünde yaşayan her bir canlı bizim için önemli’ felsefesiyle ilçedeki ...
 
Başkan Akpınar'dan 90 yıllık çınara vefa
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar; Milli Mücadele Kahramanı ...
İzmir’in gözü yolda, vagonları bekliyor!
Adapazarı’nda montajı tamamlanan ilk 3 tramvay aracı, İzmir’e gelmek için ...
Neşeli Tabaklar Atölyesi, Karşıyaka'da
Çocukların kişisel gelişimleri ve sağlıklı beslenmeleri için eğitim ve ...
 
Başkan Kocaoğlu’na çilek kokulu ziyaret!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret eden Menemenli ...
Vali Toprak’tan 1 Mayıs açıklaması!
İzmir Valisi Toprak: İzin verilen alanlar dışındaki cadde, sokak ve ortamlarda ...
‘Ev sahibi’ Akpınar’dan ‘çöp’ mesajları!
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Yamanlar’da yapılacak ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva