HABERLER>GÜNCEL
23 Şubat 2015 Pazartesi - 20:21

İzmir’in tarihi müzesinde yıkım isyanı

İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'nin belediye tarafından sağlam olmadığı gerekçesiyle boşaltıldıktan sonra yerinin başka amaçla kullanılacak olması tepkilere neden oldu. Müze ve kazı evindeki 3 bine yakın tarihi buluntunun ise belediye ait kız öğrenci misafirhanesinin sığınağında saklanmak üzere taşınması Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu'yu isyan ettirdi. Karaçorlu, eserlerin bu şekilde olumsuz koşullarda, yetkisiz kişilerce taşınmasının suç olduğunu belirtip, savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

İzmir’in tarihi müzesinde yıkım isyanı

İZMİR -  Aliağa'da 1995 yılında, dönemin Aliağa Belediye Başkanı Hakkı Ülkü ve İtalya'nın Catania Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kyme Antik Kenti'nin uzun yıllar kazı başkanlığını yapan Sebastiana Lagona'nın girişimleriyle ilçede Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi yapılması gündeme geldi. Belediye, açık hava arkeoloji müzesi amaçlı olarak belirlenen alanın Maliye Bakanlığın'dan tahsisini istedi. Maliye Bakanlığı, daha önceden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsisli bu alan Aliağa Belediyesi'ne 'müze yapılmak üzere' verildi. Bu alana Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi yapılması için 1996 yılında belediye meclisince karar alındı. Alanda planlama yapıldı. Dönemin Belediye Başkanı Hakkı Ülkü, alanın Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi olarak kullanım ilkeleri, buna uygun işlevleri, ilgili projeleri, inşaat süreci, yönetim ve mali koşullarını o tarihte kazılara başkanlık yapan Sebastiana Lagona ile bir protokolle imza altına aldı. Alanda protokol gereği tanınmış İtalyan mimar ve arkeolog Roberto Parapetti'ye müze ve kazıevinin tüm işlevlerini karşılayacak bir düzenleme yaptırıldı. 1997 yılında temeli atılan müze ve kazıevi iki yılda tamamlandı. Akdeniz mimarisinin özelliğini taşıyan müze ve kazıevi için belediyeye 5 Şubat 1999 tarihinde müze olarak yapı kullanma ruhsatı verildi.


 
 BELEDİYE BİNASINA DÖNÜŞTÜRÜLMEK İSTENMİŞTİ
2004 yılında AK Parti'den Belediye başkanı olan Tansu Kaya, söz konusu arkeoloji müzesi binası ve kazı evini boşaltıp, belediye binası yapmayı gündeme getirdi. O dönemde, yerin kullanımında söz sahibi olan Kültür ve Turizm Bakanlığı izin vermeyince bu proje rafa kalktı. Kaya'nın ardından göreve gelen CHP'li Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz da aynı şekilde müzenin bir bölümünü boşaltıp, belediye hizmet binası olarak kullanmak istedi. Ancak, başaramadı. Bu sırada Lagona kazı başkanlığını bıraktı. Yerine asistanı Calabria Üniversitesi öğretim üyesi Antonio La Marca Kyme Antik Kenti kazı başkanlığına geldi. La Marca ile Belediye Başkanı Oğuz ile iddiaya göre, bir sözleşme imzalandı. Ancak, o dönemde müze boşaltılmadı.
 
"SANAYİLEŞME ADINA TARİH YOK EDİLİYOR"
Son olarak 2014'teki yerel seçimlerde göreve gelen MHP'li Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, kendinden önceki belediye başkanını, antik kentin kazı başkanıyla yaptığı sözleşmeye dayanarak müze ve kazı evinin boşaltılmasını istedi. İçinde yaklaşık 3 bin civarında tarihi eser kalıntısı parçaları bulunan müze ve kazı evinin 23 Şubat'ta yıkılacağı bildirildi. Bunun üzerine antik kentin kazı heyeti müzedeki eserleri ilçedeki TOKİ Konutları'nda bulunan Aliağa Belediyesi Kız Öğrenci Misafirhanesi'nin bodrum katındaki sığına taşımaya başladı.
 
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, bugün Kyme Arkeolji Müzesi ve Kazıevi'nde bir açıklama yapıp, "Buradaki eserleri taşınması belli kurala ve kaideler göre yapılmalıdır. Burada bir suç işleniyor. Hem de ağır cezalık bir suç. Buradan taşınan eserler, son derece uygunsuz şekilde ve yetkisiz kişilerce usulsuz olarak taşınmaktadır.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir basının acı günü: Peker yaşam savaşını kaybetti…
Geride kalan Cuma günü yorgunluğunu atmak için gittiği mekanda sahte içki ...
Ve plan hazır: İşte yeni Süleyman Şah Türbesi
Suriye Eşmesi'ne yapılacak Süleyman Şah Türbesi'nin yeni planı hazırlandı. ...
Sanık amirden ‘Fırat Çakıroğlu’ çıkışı: Önleme dinlemesi…
İzmir merkezli olarak geçen yıl ağustos ayında 13 ilde düzenlenen operasyonun ...
 
İstanbul'da feci kaza: 2 ölü 8 yaralı
Sarıyer Tarabyaüstü’nde henüz belirlenemeyen bir nedenle kontrolden çıkan ...
Fırat Çakıroğlu soruşturmasında flaş gelişme
Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi önünde karşıt görüşlü gruplar ...
Ege sularında operasyon raporu: 207 mülteci kurtarıldı ama…
Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı'nın 21- 22 Şubat tarihlerinde Ege ...
 
Genç dağcının ismi dağda yaşayacak
Geçtiğimiz ağustos ayında Muğla’nın Datça İlçesi’nde zıpkınla balık avlamak ...
Ege Üniversitesi’nde ders yok yas var!
İzmir’deki Ege Üniversitesi kampüsünde, karşıt görüşlü kökenli öğrenciler ...
İstanbul’da Fırat Çakıroğlu için eylem
Marmara Üniversitesi önünde toplanan bir grup öğrenci, Ege Üniversitesi'nde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva