HABERLER>GÜNCEL
10 Aralık 2020 Perşembe - 17:48

İzmir'in suyu için çarpıcı iddia: Yüzde 40 kayıp!

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, kentteki susuzluk tehlikesine dikkat çekerek, su kayıp- kaçak oranlarının ciddi boyutlara ulaştığını belirtip, "İzmir'in suyunun yüzde 40'ı, daha musluğa gelmeden yok oluyor" dedi.

İzmir in suyu için çarpıcı iddia: Yüzde 40 kayıp!

MHP İzmir Milletvekili Kalyoncu, kentteki susuzluk tehlikesine karşı yapılması gerekenler konusunda açıklamalarda bulundu. Kentte yaşanabilecek susuzluğu sık sık dile getirmelerine rağmen herhangi bir önlem alınmadığını belirten MHP'li Kalyoncu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e eleştirilerde bulundu. İzmir'de kayıp- kaçak oranlarının çok yüksek olduğunu kaydeden Kalyoncu, "En iyi durumdaki ilçelerde 1000 litre suyun 200 litresi musluğa gelmeden kaybediliyor. Yani suyun çoğu kayıp- kaçakta gidiyor. Şebekedeki suyumuzun yüzde 40'ını kullanamıyoruz. Kısıtlı olan su kaynaklarımızın yüzde 40 gibi önemli bir bölümü, daha musluğa gelmeden yok oluyor. Kayıp- kaçak denilince sadece şebekeden sızıntılar anlaşılmamalıdır. Kaçak kullanma, iskanı olmayan yerlerde su kullanımı ve sair yollarla faturalandırılmayan şebeke suyu kullanımları da burada hesaplanır. Dolayısıyla kayıp- kaçak miktarının azaltılması, doğrudan doğruya belediyenin işidir" dedi.

'HİÇBİR ÖNLEM ALMADI'

İzmir açısından su sıkıntısı ve kuraklığın ülke genelinde olandan daha yakın ve gerçek bir tehlike olduğunu aktaran Kalyoncu, "Barajın dibi görünmeden önce alınacak tedbirler vardı, halen de vardır. Belediyeler bu tedbirleri uygulamaya geçirmekle yükümlü kuruluşlardır. Bugünün gelmekte olduğunu dünden ihtar ettik. Su konusuna dikkat çektiğimizde ise yanıltmaca ve 'gereken yapılmaktadır' gibi sözler işitiliyor. Ancak ortada yapılmış bir iş görünmüyor. Belediyenin yapabilecekleri ve yapması gerekenler ortada kalmıştır. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 'Susuzluktan uykularım kaçıyor' ifadesi var. Peki, su sıkıntısı uykularını kaçırmasın, diye ne gibi önlemler aldı? Hiçbir önlem almadı" açıklamasında bulundu.

'SU TASARRUFU KONUSUNDA ZAMANINDA REHBERLİK YAPILMADI'

Su sorunu yaşanacağını göreve geldiği günden beri her fırsatta gündeme getirdiğini kaydeden Kalyoncu, çözüm önerilerini de sıralayarak, şöyle devam etti:

"Yağmur suyu kanalları, kanalizasyon sisteminden tamamen ayrılmalıdır. Arıtma tesisleri tam olarak çalışmıyor ve arıtıldıktan sonra çıkan su kirletici özelliğe sahip. Arıtma tesisleri iyileştirilerek arıtma tesisinden çıkan sular kullanılabilir. Yıllardır su sıkıntısı ve küresel ısınma gündemdeyken İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu sıkıntılar yaşanmadan önce durum hakkında vatandaş bilgilendirilmedi. İzmir özelinde hemşehrilerimiz için su tasarrufu konusunda rehberlik yapılmadı."

'TAHTALI'YA LAĞIM SUYU KARIŞIYOR'

Su kaynaklarında kirlenme sorunu olduğunu da vurgulayan MHP'li Hasan Kalyoncu, "Tahtalı Barajı bu konuda alarm vermeye başlamıştır. Tahtalı Barajı'na köylerden zaman zaman lağım suyu karışması mevcuttur. Eğer önlemler alınmazsa yakın zamanda Tahtalı Barajı içme suyu havzası olmaktan çıkacak ve su kirliliği en büyük soruna dönüşecektir. Barajı besleyen kaynaklar ve çevresi titizlikle denetlenmelidir. Bu foseptiklerin bir an önce kanalizasyon sistemine dahil edilme çalışmaları yapılmalıdır. Bu işleri yapması gereken de İzmir Büyükşehir Belediyesi'dir" dedi. (DHA)

 
İYİ Parti'den istifa etmişti... O meclis üyesi MHP'ye geçti!
 
Libya'da alıkonan Türk gemisi serbest bırakıldı
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Poyraz 11 Aralık 2020 Cuma 09:31

Kaçak su kullanımı varda elektrik kullanımı yok mu ? Geçen sene 120 lira gelen elektrik faturası bu sene 270 lira geliyor. Üstelik yıllık enflasyon yüzde 14.

Yorumu oyla      4      3  
Bülent ışık 10 Aralık 2020 Perşembe 21:44

Bugün yağan yağmura üzülenler vardır.

Yorumu oyla      4      3  
ABY 10 Aralık 2020 Perşembe 20:47

Sayın İZSU yetkililerine, 1. Karşıyaka Yamanlarda Bostanlı barajı yapılacaktı. Bu konuda son durum nedir? 2. İklim değişikliği nedeniyle susuzluk riski her geçen yıl artmakta. Yeraltı sularında da seviyeler her yıl daha düşmekte. Yağmur suyunun temiz su olarak depolama kapasitesini arttırma yönünde çalışmalar arttırılmalı. Baraj ve göletler yapılmalı. 3. Bahçesi olan siteler yeraltı su depoları inşa etmeli, bina çatılarından gelen yağmur suları bu depolarda toplanmalı ve bahçeler bu su ile sulanmalı. Yeni binaların altına yağmur suyu depoları yapılmalı. 4. Evlerde tuvaletlere sifon suyu olarak arıtılmış su verilmeli. Her tuvalete girişte sifon çekildiğinde 7 lt su tüketimi oluyor. Bunun için arıtılmış su kullanılmalı, temiz su değil. 5. Sayın yetkililer bu konuda Dünya örneklerini araştırmalı ve çalışmalar yapmalıdır. 6. Halkımızın da bilinçlenmesi ve farkındalığının artması için su tasarrufu yapmalı, bu konuda eğitimler yıl 12 ay sürmeli, okullarda bu konuda eğitim verilmeli. 7. Tasarruf özendirilmeli, asgari tüketimin üzerindeki hane tüketimlerinin m3 su fiyatları yükseltilmeli. 8. Çok su tüketen fabrika ve işletmelerin sularını arıtıp tekrar kullanması yönünde teşvikler sağlanmalı. Demirçelik, meşrubat, bira, gıda, v.b fabrikalar çok su tüketmekte. Bu fabrikalar A. Su tasarrufuna teşvik edilmeli B.Kullandıkları suyu arıtıp tekrar kullanmaları (reuse) teşvik edilmeli.9. Yağmur sularının toplandığı ve geçirgenliği yüksek toprak havuzlar yapılmalı, yağmur suları öncelikle bu göletleri doldurmalı, fazlası derelere verilmeli. Arazinin suyu emmesi sağlanmalı. 10.Her yer beton olunca su direkt denizlere gidiyor. Yerleri bahçeleri beton kaplama sevdasından vazgeçilmeli, zeminler su geçirgen hale getirilmeli. 11. Caddelerdeki sokaklardaki yağmur suyu drenaj boruları delikli olmalı ve suyun bir kısmını yeraltına sızdırmalı. Yollara beton veya asfalt yerine parke taş ve benzeri malzeme döşenmeli. v.b. Daha birçok tedbir sayabiliriz. Bu konuda hepimiz çok çalışmamız gerekir. Vatandaş olarak da üzerimize düşeni yapmamız gerekir. SU YAŞAMDIR. YAŞAMA SAHİP ÇIKALIM.

Yorumu oyla      2      3  
Komedi 10 Aralık 2020 Perşembe 20:23

Ben yüzde 39 diye hesapladım.

Yorumu oyla      2      3  
ABY 10 Aralık 2020 Perşembe 20:22

Hasan bey, suyun yüzde 40'ının kayıp kaçağa gittiğini belirtmiş. Bu veriyi hesaplarken sayaçlardan bir ölçüm almış mı? Ana sayaçtan kaç m3 su tali ve ara sayaçlardan kaç m3 su geçmiş tali sayaçların toplamı ana sayaçtan geçen su miktarını sağlıyor mu? veya bir ilçedeki abonelerin su sayaçlarının toplamı ilçe ana sayaç rakamı ile ne kadar farklılık gösteriyor. %40 rakamının nasıl hesapladığını ve hangi ölçümlere göre hesap yaptığını söylerse daha inandırıcı olur. ÖLÇMEK BİLMEKTİR. İZSU da ölçümlere önem vermeli ve ölçüm sonuçlarına göre tedbir almalıdır. SU YAŞAMDIR, TASARRUF ETMEMİZ GEREKİR.

Yorumu oyla      3      3  
susun 10 Aralık 2020 Perşembe 19:31

Yahu hem insanlara hem kendiniz bir iyilik edin ve susun! İşkembeden palavralarınıza karnımız tok! Gördes barajını CHP mi yaptı?

Yorumu oyla      4      3  
sezarın hakkı sezara 10 Aralık 2020 Perşembe 18:30

şahane bıyıklar.

Yorumu oyla      2      3  
gurkan DOĞAN 10 Aralık 2020 Perşembe 18:18

Bu işi bilen birisi olarak iddia ediyorum ki, İzmir de su kayıp ve kacağı %55/60'dan aşağı değildir Bu iddia metropol dışı ilçeler değerlendirilmeden alınmış bir orandır İzmirin işi gelecekte çok zor Bund Aziz Kocaoğlunun sucu günahı çoktur

Yorumu oyla      2      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Çav Bella' davasından beraat kararı!
İzmir'de cami hoparlörlerinden İtalya partizan marşı Çav Bella çalınmasına ...
83 yaşındaki kadın evinde ölü bulundu
Mersin'in Tarsus ilçesinde 83 yaşındaki Fatma Atılgan, evinde ölü bulundu.
Kız çocuğunu kaçırmaya çalışan şüphelilere linç girişimi
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 3 yaşında kız çocuğunu kulağındaki küpesi ...
 
İzmir'de alevlerle mücadele... Ev yandı, kavga çıktı!
İzmir'in Konak ilçesinde, tek katlı müstakil evde çıkan yangın, itfaiye ...
Fatma Nine 116 yaşında koronavirüsü yendi!
Artvin'de yaşayan 11 çocuk, 31 torun sahibi 116 yaşındaki Fatma Akyüz ...
AYM 'çoklu baro' reddin gerekçesini açıkladı
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM),"çoklu baro" düzenlemesinin iptal talebini ...
 
O kentte ateşi 38 derece olanlara 10 gün karantina!
Kastamonu'ya il dışından gelenler ile vücut ısıları 38 derece ve üzerinde ...
Bakü'de Dağlık Karabağ kutlamaları
Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ'da elde ettiği zafer dolayısıyla başkent ...
Hiç vaka olmayan köyün muhtarı: Telefonlara yetişemiyorum!
Bartın'ın Amasra ilçesi Aliobası köyüne, bugüne kadar hiç koronavirüs ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva