HABERLER>EKONOMİ
25 Ocak 2016 Pazartesi - 14:54

İzmir’in pamuk deposu zirve yaptı: Yüzde 81!

Ülkenin ilk ve tek lisanslı deposu olan ELİDAŞ’ta 2015-2016 sezonunda 52 bin 72 balya pamuk ile doluluk oranı kuruluşundan beri en yüksek seviye olan yüzde 81’e ulaştı. ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve İTB Meclis Başkanı Kocagöz, gelecek sezonlarda depo kapasitesinin yeterli olmayacağını söyledi.

İzmir’in pamuk deposu zirve yaptı: Yüzde 81!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin ilk ve tek lisanslı tarım deposu olarak, 19 sivil toplum kuruluşu ve finans dünyasından ortakla kurulan ELİDAŞ (Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.)’ta depolar doldu.

İzmir Ticaret Borsası öncülüğünde 23 Mart 2013 tarihinde kurulan ELİDAŞ, yeni sezonda kapılarını basın mensuplarına açtı. 



İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz’ün ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya İTB Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz ve sektör temsilcileri katıldı.

Program ilk olarak Selçuk Belevi’de bulunan ELİDAŞ’ın depoları gezilerek başladı. Bu sene yüzde 81 doluluk sağlayan depoların gezilmesinin ardından pamuğun işlem gördüğü laboratuar da gerçekleştirilen işlemler incelendi.

Tesislerde atılan turun ardından düzenlenen basın toplantısında tarım ürünleri için oluşturulan elektronik ürün senetlerinin işlem gördüğü ve tarım ürünlerinin pazarlanmasında yeni bir dönem başlatan İzmir Ticaret Borsası Elektronik Platformu ( İZBEP) ile lisanslı depoculuktaki son gelişmelere dair bilgi verildi.

İLKLER ELİDAŞ’TA
Türkiye’de ilk ve tek lisanslı deposu olan ELİDAŞ’ın lisanslı depoculuk, Türkiye’de stoklanabilir ve standardize edilebilir tarım ürünleri için yeni bir döneme geçilmesinde en önemli yapı taşı olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Barış Kocagöz, “ELİDAŞ bir taraftan pamuk depolamasındaki yeni anlayış ile sektöre önemli hizmet sağlarken, diğer taraftan yenilikçi yaklaşımları ile ülkemizde lisanslı depoculuk sisteminin altyapısının oluşturulmasına büyük katkı vermektedir.  Merkezi kayıt kuruluşu, TAKASBANK gibi finansal sistemin temel aktörleri ilk kez ELİDAŞ ile tarım piyasalarına adım atmıştır.  Ülkemizde lisanslı depolara kabul edilen ürünler için hazırlanan ürün senetleri ilk kez ELİDAŞ tarafından elektronik olarak oluşturulmuştur. Böylece ürün senetlerinin finansal piyasalara entegrasyonu ELİDAŞ ile başlamıştır” diye konuştu.

GELECEK SENE DEPO YETMEYEBİLİR
Yeni sezona dair doluluk oranlarını açıklayan Kocagöz, “ELİDAŞ ilklerin yanı sıra, faaliyete geçtiği 2013 yılından itibaren depoladığı pamuk miktarını artırarak da önemli bir başarıya imza atmıştır. Bugün itibari ile ELİDAŞ’ta 2015-2016 sezonu ürünü 52 bin 72 balya pamuk depolanmaktadır. Bu miktar pamuk karşılığı olarak da 11 milyon 313 bin 181 adet elektronik ürün senedi oluşturulmuştur. Ayrıca 52 bin 72 adet balyanın tüm kalite özellikleri tek tek istatistiki anlamda raporlanmıştır. Bu da bir bölge için yapılan istatistik çalışması anlamında bir rekordur. Geçen sezona göre depolama miktarımızdaki artışı yüzde 61 düzeyindedir. Toplamda ise depomuz yüzde 81 doluluğa ulaşmıştır. Gelişmeler ve sektörden aldığımız tepkiler sonucunda gelecek sezonlarda depolama kapasitemizin yeterli olmayacağını tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

PAMUK TİCARETİNDE SINIRLAR ORTADAN KALKTI
Kocagöz konuşmasının son bölümünde pamuk ticaretinde sınırları ortadan kaldıran İZBEP hakkında bilgi verdi. Pamukta uzaktan erişimi sağlayan sistem hakkında Kocagöz, “ELİDAŞ tarafından depoya giren ürünler için hazırlanan elektronik ürün senetleri yine borsamız tarafından oluşturulan İZBEP olarak adlandırdığımız İzmir Ticaret Borsası Elektronik Platformu’nda işlem görmektedir.  İZBEP, Türk tarımında uzaktan erişimli olarak alım satım işleminin yapıldığı ve erün ile mal bedelinin sistem üzerinden el değiştirdiği ilk platformdur. Pamuk alıcı ve satıcısının yanı sıra ELİDAŞ, banka ve aracı kurumlar, borsamız ajanları, merkezi kayıt kuruluşu ve TAKASBANK elektronik platformun kurgulanması için İZBEP sisteminde bir araya getirilmiş unsurlardır.  Böyle bir sistemi Türk tarımına kazandırdığımız için gerçekten gurur duyuyoruz. Bir pamuk alıcısı dünyanın neresinde olursa olsun İZBEP sisteminden pamuğu temsil eden elektronik ürün senedini alabilir.  Satın alınan elüs aynı gün alıcının banka hesabına, ürün bedeli de eş zamanlı olarak satıcının banka hesabına aktarılır” şeklinde konuştu.

 
HDP'ye saldırı davasında karar belli oldu
 
Selçuk'ta 2015 yılı da belleğe alındı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
aylin 26 Ocak 2016 Salı 11:36

çiftçi pamuk ekmiyor bu nereden geldi

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zorlu’dan ‘çukur’ çıkışı: Burayı alanlar…
TMSF tarafından 3’üncü ihalesinde teklif verilen Basmane Çukuru’na ilk ...
Bakan KDV iadesi müjdesi!
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Katma Değer Vergisi (KDV) iadelerine ilişkin ...
IF Wedding için geri sayım başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından Ege Giyim ...
 
CHP İzmir'den MYK'ya ilk tepkiler!
Kılıçdaroğlu'nun MYK'daki 13 isimden 4'ünü İzmir'den seçmesi CHP'de büyük ...
İZSİAD’ta yeniden Küçükkurt dönemi
İzmir Sanayici ve İş Adamları Derneği (İZSİAD) 2016 Olağan Genel Kurulu ...
Muhtar maaşlarına zam geliyor
Maliye Bakanı Naci Ağbal, muhtar maaşlarına ilişkin açıklamada bulundu. ...
 
İş Bankası'na 'el koyma' tepkisi
Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Özince İş Bankası'ndan CHP hisseleri ...
Asma Bahçeler’in bayrağı BulutOrman’a geçti
Tanyer İnşaat, Mavisu Evleri ve Asma Bahçeler'den sonra, BulutOrman evleriyle ...
Nihat Özdemir'in eşi vefat etti
İşadamı Nihat Özdemir'in eşi Gülseren Özdemir vefat etti.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva