HABERLER>GÜNCEL
23 Nisan 2012 Pazartesi - 08:43

İzmir’in otistik çocukları yalnız değil!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, otistik çocuklar için Menemen'de iki dev projeyi hayata geçiriyor.

İzmir’in otistik çocukları yalnız değil!

İZMİR - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İzmir'in farklı bölgelerinde yaşayan 185 öğrencinin eğitim aldığı, meslek öğrendiği Menemen'deki Sabahat Akşıray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi'nde iki dev projeyi hayata geçiriyor. Türkiye'de ilk defa Menemen'deki merkeze otistik çocukların çalışıp para kazanabileceği Korumalı İş Eğitim Merkezi ve 150 çocuğun kalabileceği Yaşam Merkezi kurulacak.

Yeni Asır’dan Erkan Doğan’ın haberine göre engellerine rağmen merkezde aldıkları eğitim ve mesleki beceri kursları sayesinde hayata tutunan otistik çocuklar ve aileleri iki proje sayesinde meslek sahibi olurken, aileleri de, 'Biz ölürsek çocuklarımıza kim bakacak' korkusunu yaşamaktan kurtulacak.
 
TAM DESTEK GELDİ
Merkezin bulunduğu kampus içerisindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisli 8 dönüm arazi, iki proje için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na tahsis edilecek. İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı Yeni Asır'a yaptığı açıklamada, "Tahsisli yerden 8 dönüm istiyorlar biz de vereceğiz. Orası hazinenin yeri. Tahsisin kaldırılması uygundur diyeceğiz. Türkiye'de öyle bir tesis tek. Çok özel bir yer. Orası için elimizden gelen desteği vereceğiz" dedi. İzmir Defterdarı Mehmet Beceren ise, "Bu arsa Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisli. Bakanlık, 'Ben bu arsayı istiyorum' derse biz bakanlığa tahsis ederiz. Projeyi biz de destekliyoruz" dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri, arsa tahsisinin ardından iki projenin mimari projelerinin hazırlanacağını ve en kısa sürede temellerin atılacağını belirtti.
 
"KÜLTÜR MANTARI"
Merkezin Müdürü Saadettin Akçi, merkezlerinde 185 öğrencinin okuduğunu, 82'si öğretmen olmak üzere toplam 110 personel ile eğitim öğretim hizmetlerine devam ettiklerini belirterek, şunları söyledi: "Merkezimizde 3-45 yaş arası farklı eğitim programları var. Üç yaşındaki çocukları anaokulundan başlatıyoruz. Ardından eğitim merkezimizde 7-15 yaş arası, 15 yaşından büyük çocuklara ise mesleki eğitim veriyoruz. Şu an dünyada pilot bölge olarak seçilen merkezimizin eksik sac ayakları var. Merkezimizde eğitim, mesleki eğitim, iş ve barınma istasyonlarının aynı kampus içerisinde bulunan bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Şu anda eğitim, iş ve mesleki eğitimle ilgili birimlerimiz hazır. Sadece mesleki eğitim programını tamamlayan çocuklar için Korumalı İş Eğitim Merkezi'ne ihtiyaç var. Her hangi bir alanda mesleki eğitim almış özel eğitime muhtaç bireylerin, psikolojik ve fizyolojik özelliklerine göre tasarlanmış, araç ve gereçleri koruma altına alınmış ve uzman kişiler ile birlikte üretimin yapıldığı bir iş yeri açmayı planlıyoruz. Daha önce bir otistik çocuk bir öğretmenle birlikte sanayideki işyerlerine gönderiliyordu. Bizim düşündüğümüz tüm işi otistik çocukların yapacağı korumalı bir işyeri. İstiridye Kültür Mantarı Projemiz var. Proje gerçekleştiğinde 20 otistik çocuk Korumalı İşyeri kapsamında çalışabilecek. Bu çocukların maaşları ve sigorta primleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından karşılanacak. Bakanlık, bu merkezde kalacak her çocuk için 3 bin 500 TL aylık bütçe ayırdı. Otistik çocuklar devlet himayesinde ücretsiz olarak kalacak. Özel eğitim uzmanları, hemşire, psikiyatrist görevli olacak. Projenin 4 milyon TL'ye tamamlanması planlanıyor."
 
"Onlar için ne yapsak az"
Projenin hayata getirilmesini önemli katkıları bulunan AK Parti İl Başkanlığı Sosyal İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Hüsniye Çoban, "Bu merkez dünyanın sayılı merkezlerinden biri. Orada yaşayan çocuklarımız ve ailelerimiz için elimizden geleni yapıyoruz. Projeye destek veren ve sahip çıkan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine teşekkür ederiz. Otistik çocuklar için ne yapsak azdır" diye konuştu.
 
"İzmir'de Dünya Otizm Kongresi yapacağız"

Otizmin tanısını koymada güçlükler yaşandığını belirten Hüsniye Çoban, 25-28 Kasım 2012 tarihlerinde dünya ülkelerinden 300 bilimadamının katılacağı Dünya Otizm Kongresi düzenleyeceklerini belirterek, "Kongreyi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte yapacağız. Yaşlılar ve Özürlülerden sorumlu Genel Müdürü Aylin Çiftçi, Yaşam Ünitesi ve Korumalı İşyeri projelerine büyük destek veriyor" dedi. Çoban, Yaşam Ünitesi ve Korumalı İşyeri projelerinin 1 yıl içerisinde bitirmeyi planladıklarını ifade etti. Ünitenin otizimli çocuk sahibi ailelere önemli faydalar sağlayacağını anlatan Çoban, "Aileler çocuklarını üniteye bırakıp gezmeye gidebilecekler. Çiftler birbirlerine tanıyabilecek, kendilerine özel bir kaç saat ayırabilecekler" dedi. (Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bugün 23 Nisan: Sevinin küçükler övünün büyükler
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği '23 Nisan ...
YGS’de yine skandal: 1 günde 100 puanı gitti
Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na giren bir aday, sınav sonuçlarına ilk gün ...
Evlenme vaadiyle iki kere dolandırmışlar
İzmir'de kendisini Almanya ve İtalya'daki büyük otomobil firmalarında ...
 
Patrik Bartholomeos İzmir'de ayin yönetti
Fener Rum Patriği Bartholomeos, Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosluğu tarafından ...
Sağlık istasyonu görevlilerine döner bıçaklı saldırı
Karabağlar 112 Ambulans İstasyonu görevlilerinin 20 gün önce sokakta alkol ...
23 Nisan bu fotoğrafla çocukların oldu
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e, 23 Nisan'ı çocuklara armağan etme konusunda ...
 
Kabe'nin revakları için Erdoğan devrede
Türkiye ile Suudi Arabistan arasında diplomatik gerilime de neden olan ...
Balçova'da faile meçhul kaza: 2 yaralı
Balçova’da , yanına aldığı arkadaşı ile birlikte gezintiye çıkan 23 yaşındaki ...
Aşırı hız PVC fabrikasında son buldu!
Alsancak’ta aşırı hız sonucu kontrolden çıkan bir otomobil, PVC doğrama ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva