HABERLER>EKONOMİ
12 Ocak 2017 Perşembe - 18:18

İzmir’in o ilçesi yaralarını sarıyor: Üreticinin zararı 200 milyon!

Kar yağışı nedeniyle seraların çöktüğü Menderes ilçesinde hasar tespit çalışmaları başladı. Menderes Ordulular Derneği Başkanı Süleyman Artçı zararın 200 milyon TL’yi bulduğunu söyledi. İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da bölgeye giderek inceleme yaptı.

İzmir’in o ilçesi yaralarını sarıyor: Üreticinin zararı 200 milyon!

EGEDESONSÖZ - Kar yağışı ve buzlanmanın etkili olduğu İzmir’in Menderes ilçesinde çiçek üreticilerinin seraları büyük zarar görürken hasar tespit çalışmaları başladı.  İzmir’in kesme çiçek üretiminin yüzde 90’ını, Ege Bölgesi’nin ise yüzde 50 ihtiyacını karşılayan ilçede 10 mahallede büyük hasar oluştu. Seraların tamamına yakını çökerken içinde bulunan çiçekler de tamamen zarar gördü. Yoğun kar yağışından sadece seralarını çelik sistemle ve camlı kuran bazı çiftçiler etkilenmedi. İlçenin büyük bölümünün seracılık faaliyetini naylon çadırlar içinde yürütmesi, sağlam sistemin kurulmaması zararın daha da büyümesine neden oldu.

Menderes’te çiçek üretiminin büyük bölümünü gerçekleştiren vatandaşlar kar erimediği için seralarına ulaşamadı. Seralara giden bağ ve tarla yollarındaki karlar kaldırılmadığı için Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları da tespitleri tamamlayamadı.

Kesme çiçek üretiminin yapıldığı seraların yıkılması nedeniyle büyük zarar oluştuğunu belirten Menderes Ordulular Derneği Başkanı Süleyman Artçı, “Binlerce vatandaşımız çiçek üretiminden geçimini sağlıyor. Kış mevsimi seralardaki çiçeklerin en değerli olduğu dönemdir. Sevgililer Günü öncesinde fiyatlarda beklenen artış gerçekleşirken böyle bir afet yaşandı. İlçede 3 bin 500 dönüm sera bulunuyor. Her dönüm içindeki ürün ile birlikte serayı da dahil ettiğinizde 50 bin TL değerinde olur. Genel olarak bakıldığında ilçenin büyük zararı var. Miktar olarak 200 milyon TL’yi buluyor. Çiçek üretimi ilçemiz için büyük ticari öneme sahip. Her yıl 50-60 milyon TL arasında çiçekçilikten gelirimiz var. Afet nedeniyle özellikle en büyük zararı hemşerilerimiz gördü. Hızlı bir şekilde tespitlerin yapılmasını bekliyoruz. Borçların, kredilerin ödemelerinin ertelenmesi talebi yerine getirilsin” dedi.

İL MÜDÜRÜ BÖLGEYE GİTTİ
Bir yandan karla mücadelede aksamaların yaşandığı bölgeye giden Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da seraları dolaştı, yetkililerden bilgi aldı.



Egedesonsöz’e konuşan Güldal, “Tespitlerimize göre 17 mahallede binin üzerinde kişinin üretim yaptığı belirlendi. Hasar gören seraların alan bazlı tespitleri de yapıldı.  Yarından itibaren üretici bazında zararların tespitlerini yapacağız. Hasar komisyonunun çalışması sonucunda kesin durum ortaya çıkacak.  İlk gözlemlerimize göre yüzde 50 ile yüzde 80 arasında değişen bir zarar söz konusudur.  Çalışmalar tamamlandıktan sonra borçların ertelenmesi için valilik ve kredi kuruluşlarına raporlarımızı sunacağız” diye konuştu.

SİGORTADA KAR YOK!
Öte yandan çiftçilerin büyük bölümünün sigorta yaptırdığı belirtilirken sigortada “yangın, sel, deprem” gibi maddelerin bulunduğu fakat “kar” ifadesinin yer almadığı belirlendi. Sigorta yapılırken fiyatı düşürmek için çiftçilerin bazı maddelerden feragat ettiği, bunun da çoğunda kar olduğu gözlendi. Ayrıca, kar yağışı nedeniyle zarar gören seraların gerekli ağırlığı taşıyabilecek, donanımlı, çelik sisteme sahip olması gerektiği de vurgulandı.

 
CHP İzmir’de başkanlar zirvesi: Neler konuşuldu?
 
CHP'li Bakan 'DİTİB iddiası'nı Meclis'e taşıdı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 13 Ocak 2017 Cuma 09:54

İZMİR BELEDİYESİ, MENDERES'İ KAZANABİLİR. YETER Kİ.. DOĞRU YOL İZLENSİN.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar/TL Merkez'in likidite hamlesi ile düştü
TCMB'nin repo ihalesi açmamasının ardından dolar, başladığı düşüşünü sürdürerek ...
Karaburun’a yeni çiftlik projesi: Kritik tarih 24 Ocak
İzmir’in ihracat şampiyonu Agromey Balıkçılık, Karaburun Küçükbahçe’de ...
Altında tarihi rekor
Altının ons fiyatı 23 Kasım'dan bu yana ilk kez 1200 doların üzerine çıktı. ...
 
Menderesli çiftçilerin tarım sigortasında kar primi yok
Küresel İklim Değişikliği ve Tarım Sempozyumu'nda konuşan Ziraat Mühendisleri ...
İzmirli firmanın Manisa’daki yatırımı için ‘acil kamulaştırma’
İzmirli Akça Holding tarafından Manisa Alaşehir’de yapılacak jeotermal ...
Flaş! TÜSİAD'ın yeni başkanı belli oldu
TÜSİAD'ın 47. Genel Kurul Toplantısı bugün gerçekleştirildi. Seçimli genel ...
 
İzmir’deki o madeni Türkler yapamadı, Çinliler yapacak!
Polyak Eynez Maden Ocağı’nda devam eden galeri açma çalışmalarında Türk ...
Symes'ten son konuşmada laiklik vurgusu!
TÜSİAD'ın yeni başkanı bugün belli oluyor. Görev değişimi öncesinde konuşan ...
Boyalık Beach Otel’den tanıtım atağı
Çeşme’nin en önemli turizm işletmelerinden olan 5 yıldızlı tatil merkezi ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva