HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Ekim 2018 Salı - 09:35

İzmir'in mülteci mezarlığı: 412 numaralı ada

Avrupa’ya kaçak yollardan giriş yaparken Ege Denizi'nde boğularak yaşamını yitiren kimsesiz mülteciler, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Doğançay Mezarlığı’nda oluşturulan 412 numaralı adada toprağa veriliyor.

İzmir in mülteci mezarlığı: 412 numaralı ada

Baş kahramanlarını, savaştan kaçıp derme çatma botlarla Yunan adalarına geçmek isterken Ege denizinde boğulan mültecilerin oluşturduğu acı hikayelerin sayısı her yıl biraz daha artarken, bu insanlık trajedisine bir de kamyon kazası eklendi. Geçtiğimiz Çarşamba günü İzmir'in Karaburun ilçesindeki tekne faciasında boğulan mültecilerin acısı henüz geçmeden, Pazar günü yine İzmir'de, Menderes ilçesinde yaşanan trafik kazası yürekleri dağladı. Kamyon kasasıyla taşınırken can veren, aralarında bebeklerin de bulunduğu 22 mülteci, "umuda yolculuğun" henüz başındayken kaybetti.

"Güzel bir gelecek" için Avrupa'ya kaçak yollardan giriş yapmak isterken yaşamını yitiren mültecilerden kimlikleri tesbit edilenlerin cenazeleri, yakınları tarafından ülkelerine götürülüyor. Sahibi çıkmayan ya da kimlik tesbiti yapılamayan cenazeler ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Doğançay'daki mezarlığında, 412 numaralı adada defnediliyor.

KİMSESİZ ÖLDÜLER AMA SAHİPSİZ DEĞİLLER
Hem kimliği tesbit edilemeyen hem de kimliği belirlenip hiç bir yakını bulanamayan "kimsesiz" mülteciler için Doğançay Mezarlığı’nda 2 dönümlük alanda 1200 gömünün yapılabileceği mezarlık alanı hazırlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ülkelerinden çok uzakta yapayalnız, cemaatsiz defin yapılan mezarlara gözü gibi bakıyor. Mezarlık alanı her gün temizleniyor; beyaz, pembe ve kırmızı güller ve çimenler her gün sulanıyor. Halen Avrupa yolunda can veren 78 mültecinin mezarı bulunuyor Doğançay'da..

2015 yılında  7 kadın, 2 bebek ve 12 erkek olmak üzere 21, 2016 yılında 28 kadın, 12 erkek, 8 bebek olmak üzere 48, 2017 yılında ise 9 mültecinin gömüldüğü mezarlıkta kimilerinin ismi bile yok. Kimsesiz olanların sayısı 39. Onları birbirinden ayırt eden, sadece başuçlarındaki siyah tabelada yazan numaralar. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, kimsesiz mültecilerin mezarlarını sahipsiz bırakmıyor.

Nadiren de olsa, bazı günler 412 numaralı adanın ziyaretçileri oluyor. Yakınlarına dua etmek için gelen Suriyeli göçmen aileler, hem kendi yakınları hem de tanımadıkları, yüzünü bile görmedikleri diğer mülteciler için gözyaşı döküp dua ediyor. Mezarlık görevlileri, bu kişilerin bazen saatlerce mezarlıkta kalıp dua ettiğini söylüyor.

BU ÇOCUKLARIN GÜNAHI NE?
Gömülen her kimliksiz mülteciden, daha sonra yakınları ortaya çıkabileceği için Adli Tıp Kurumu tarafından DNA örneği alındığını, kayda geçirildiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğançay Mezarlığı yetkilileri, “Cesedi bulunan ancak kimlikleri tespit edilemeyen, yakınlarına ulaşılamayanlar, yasa gereği, otopsilerinden sonra İzmir Adli Tıp Kurumu morgunda 15 gün bekletildikten sonra mezarlığımızda oluşturduğumuz adaya gömülüyor.  İsteyen bizim kayıtlarımızdan yakınlarının mezarlarını bulabilir" bilgisini verdi.

Gelen cesetleri yıkayıp dualarını okuyan ve defnederken başlarında bulunan Doğançay Mezarlığı İmamı Kadir Çelenk ise duygularını şöyle dile getirdi:

"Çok zor bir iş bu.. Hele çocuk olunca dayanmak çok zor oluyor. Bu çocuklar günahsız, suçsuz, hiçbir şeyden haberleri yok. Belki de ileride kendi ülkelerini yönetecek kişiler. Nasıl sahipli bir kişinin cenazesini defnediyorsak,  mültecilerin de aynı şekilde cenazelerini yıkayıp dualarını ederek gömüyoruz.”

 
'Oğlumuz torbacı' dediler, pişman oldular!
 
Başkan Şengül üniversitelilerle buluştu, anılarını anlattı: O an stres yapardım!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sarı Çizmeli Memed'A. 16 Ekim 2018 Salı 10:50

İnsana /insanlığa yakışan bir uygulama ve davranış... Teşekkürler ve saygılar İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne / teşekkürler ve saygılar ziyaretçilere / teşekkürler ve saygılar emeği geçen tüm insanlara.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk'ta kurs zamanı!
Selçuk Belediyesi Kültür ve Sanat Evi kış dönemi kursları başlıyor. İlk ...
Karabağlar Belediyesi 'dolandırıcılara' karşı uyardı!
Bazı kişi veya kişilerin hemşehrilerimizi telefonla arayarak Özel Kalem ...
Başkan Hasan Arslan’ın acı günü
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın dün vefat eden annesi Fidan Arslan’ın ...
 
Başkan Kocaoğlu vatandaşa içini döktü: 15 yılda beni en çok üzen...
İlçe turlarına çıkarak İzmirlilere teşekkür eden İzmir Büyükşehir Belediye ...
Başkan Uğurlu'dan emekli astsubaylara ziyaret!
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) ...
Buca'da eğitime 1 milyonluk 'zeytin dalı'
Türkiye genelindeki verimli tarım arazileri giderek yok olurken, İzmir ...
 
İzmir'in 4 ilçesinde su kesintisi!
İZSU tarafından yapılan açıklamada Karabağlar, Konak, Balçova ve Narlıdere'de ...
Ritmik Cimnastikçiler Balçova’da yarışacak
Balçova, Türkiye Cimnastik Federasyonu Ritmik Cimnastik Federasyon Kupası’na ...
Karşıyaka ‘Takas Şenliği’ne çağırıyor
Yardımlaşma ve dayanışma ruhunu güçlendirmek isteyen Karşıyaka Belediyesi, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva