HABERLER>GÜNCEL
12 Ekim 2018 Cuma - 13:57

İzmir'in göbeğinde kırmızı alarm! Şarbon mu var?

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Mahir Polat, Brezilya’dan ithal edilen 5319 büyükbaş hayvanın hastalığı nedeniyle İzmir Limanı’nda bekletildiğini belirtti.

İzmir in göbeğinde kırmızı alarm! Şarbon mu var?

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Brezilya’dan ithal edilmek istenen 5 bin 391 büyükbaş hayvanı taşıyan JULIA AK isimli geminin akıbetinin açıklanmasını istedi. Geminin 11 gündür İzmir Alsancak Limanı’nda beklediğini ifade eden Polat, “Tarafımıza ulaşan bilgilere göre, geçen süre içinde gemideki 15 hayvanın hastalıktan öldüğü, bu nedenle geminin limanda tutulduğu belirtilmektedir. 11 gün geçmesine rağmen neden hayvanlarla ilgili bir işlem yapılmamıştır?” diye sordu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayvanların durumundan haberdar olduğu ve Brezilya’daki yetkilileri inceleme için beklediği iddialarının bulunduğunu kaydeden Polat, “Geminin neden geri gönderilmediğini yetkililer zaman kaybetmeden kamuoyuna açıklamak zorundadır. Bir kez daha uyarıyoruz. Halkımızın sağlığı açısından büyük önem taşıyan gıda güvenliği konusunda hükümet ve yetkililer zaman kaybetmeden gerekli önlemleri almak durumdadır” dedi.

GEMİ NEDEN GÜNLERDİR BEKLİYOR?
Polat yaptığı açıklamada, Brezilya’dan ithal edilmek istenen toplam 5 bin 391 büyükbaş hayvanı taşıyan “JULIA AK” isimli geminin 2.10.2018 tarihinde İzmir Alsancak Limanı’na yanaştığını ifade etti. Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Güney Amerika ülkelerinden ithal edilen angus cinsi sığırların, veterinerler tarafından sağlık kontrolünden geçirildikten sonra yurda girişlerine izin verileceği ifade edildiğini belirten Polat, “JULIA AK isimli geminin limana yanaşmasından bu yana geçen 11 günlük sürede herhangi bir işlem yapılmamıştır. Tarafımıza ulaşan bilgilere göre, geçen süre içinde gemideki 15 hayvanın hastalıktan öldüğü, bu nedenle geminin limanda tutulduğu belirtilmektedir. 21 firmaya ait ithal edilen hayvanları taşıyan gemi için limanda bekleme ücreti olarak yaklaşık 80 bin lira ödendiği ifade edilmektedir. Demoraj hesabı da cabasıdır” dedi.

HAYVANLARDA HASTALIK MI VAR?
Kamuoyunda endişe yaratan hayvanların ithalatı ve ölümleriyle ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’nin kamuoyunun merakla beklediği sorulara acil olarak yanıt vermesi gerektiğini vurgulayan Polat, bu soruları şöyle sıraladı:

“-‘Şarbon’ iddiaları nedeniyle darboğaz yaşayan ve sıkıntılı bir durumda olan Türkiye’deki et piyasası düşünüldüğünde, aradan 11 gün geçmesine rağmen neden gemideki hayvanlarla ilgili olarak bir işlem yapılmamıştır?

-Söz konusu hayvanların aşısız olduğu iddiası doğru mudur? Hayvanlarda şarbon ya da başka bir hastalık tespit edilmiş midir?

-Tarım ve Orman Bakanlığımızın yetkililerinin hayvanların durumundan haberdar olduğu ve Brezilya’daki yetkilileri inceleme için beklediği iddiaları doğru mudur?

-Brezilya Bakanı’nın bu konuyla ilgili Türkiye’ye geleceği doğru mudur?

-Vatandaşlarımızın can güvenliği açısından son derece önem taşıyan bu konuda bu kadar uzun süre geçmesine rağmen konuyla ilgili olarak neden kamuoyuna bir bilgilendirme yapılmamıştır?”

HAYVAN İTHALATI YERİNE, YERLİ ÜRETİM DESTEKLENMELİ
CHP’li Polat, yaşanan olayın ilk olmadığını, daha önce de birçok kez ülkemize hastalıklı hayvan ithalatı yapıldığını anımsatarak, son olarak Ağustos 2018’de Brezilya’dan kurbanlık olarak getirilen ve 50’si ölen 4 bin büyükbaş hayvanda şarbon hastalığına rastlandığını hatırlattı. Tüm bu yaşananlara rağmen gerekli özeni ve hassasiyeti göstermesi gereken mevcut hükümet ve yetkililerin maalesef bu duyarlılıktan oldukça uzak olduğunu kaydeden Polat, şöyle devam etti:

“Söz konusu geminin neden geri gönderilmediğini yetkililer zaman kaybetmeden kamuoyuna açıklamak zorundadır. ‘Şarbon’ iddiaları nedeniyle zaten zor durumda olan yerli üreticiler ve vatandaş ortada iken, söz konusu gemideki hayvanların yurda girişine hiçbir biçimde izin verilmemesi gerekmektedir. Bir kez daha uyarıyoruz. Halkımızın sağlığı açısından büyük önem taşıyan gıda güvenliği konusunda hükümet ve yetkililer zaman kaybetmeden gerekli önlemleri almak durumdadır. Gıda denetimlerinin 2005 yılına kadar olduğu gibi yine Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Olaya sadece ticaret olarak bakılmamalı, halkımızın sağlığı ön planda tutulmalıdır. Aksi halde toplu salgınların önünün alınamayacağı gerçeği iktidar tarafından bir an önce görülmelidir. Bizler canlı hayvan ithalatına bir an önce son verilmesini, kendi üreticilerimizin desteklenerek, yerli üretimin ve sağlıklı etin halkımıza sunulması istiyoruz.”

 
Karabağlar Belediyesi'nin 2019 yılı bütçesi onaylandı
 
Eşsiz proje: Folkart Vega yola çıktı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Naim 13 Ekim 2018 Cumartesi 02:48

Öyle yada böyle bu iş tatsız oldu. İnsanlar kırmız etten soğudu. Yerli üreticininde işi zor. Kurunun yanında yaş misali. Yazık köylüye yazık

Yorumu oyla      9      5  
Mehmet Emir 12 Ekim 2018 Cuma 15:42

Bu olayı AKP il başkanımız Sn.Aydın Şengül takip ediyor mu? Ediyorsa İzmir halkı ve Türk milleti faydasına ne gibi işlemler yapıyor? İzmir halkı ve Türk milleti adına kendisinden bilgi,yorum ve işlem bekliyoruz.(İnşallah.Amin)

Yorumu oyla      11      5  
12 Ekim 2018 Cuma 14:15

rezalet

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de iğrenç iddia: Öğretmen hakim karşısında!
İzmir'in Karabağlar ilçesindeki bir ortaokulda müdür yardımcısı olarak ...
İzmir Adliyesi'ndeki gaz sızıntısından kötü haber!
İzmir Adliyesindeki gaz sızıntısından etkilenen vatandaşlardan biri tedavi ...
İzmir'de feci kaza: Canından oldu...
İzmir'in Konak ilçesinde, yolun karşısına geçmeye çalışırken hafif ticari ...
 
Arda Turan'ın emniyetteki ifadesi ortaya çıktı!
Futbolcu Arda Turan ile şarkıcı Berkay arasında bir gece kulübünde yaşanan ...
İzmir'deki fabrikada can pazarı: Ölü ve yaralılar var!
Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren Petkim'de, bakım sırasında üzerlerine ...
İzmir'de arkadaş cinayetine 25 yıl hapis!
İzmir'in Konak ilçesindeki metruk binada cesedi bulunan Serdar Gemalmaz'ın ...
 
İzmir'de o mahallede isyan! Suriyeliye var bize niye yok?
İzmir'in Konak ilçesinde, Dünya Yardım Fonu'nun kolilerini gören mahalle ...
Arda Turan'a bir şok daha! Mahkemelik oluyor
Başakşehirsporlu futbolcu Arda Turan'a eski şoförü Aşkın Yıldırım tarafından ...
Trump'tan Cemal Kaşıkçı açıklaması!
ABD Başkanı Donald Trump, kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva