HABERLER>POLİTİKA
17 Ekim 2018 Çarşamba - 11:24

İzmir'in eski vekili Büyükşehir'e aday mı gösterilecek?

Akşam Gazetesi yazarı Emin Pazarcı, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için İzmir eski milletvekili Rahmi Aşkın Türeli'yi düşündüğünü belirtti.

İzmir in eski vekili Büyükşehir e aday mı gösterilecek?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü’nde, 2019’da gerçekleşecek yerel seçimler için aday adaylığı noktasında hareketlilik yaşanıyor.

Akşam Gazetesi yazarı Emin Pazarcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne adaylık ile ilgili yeni bir iddia ortaya attı. Pazarcı, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için İzmir eski milletvekili Rahmi Aşkın Türeli’yi düşündüğü iddiasını köşesine taşıdı.

Emin Pazarcı’nın köşe yazısı şöyle:

"Yerel seçimler yaklaşıyor ve muhtemel aday isimleri de yavaş yavaş belli oluyor. Henüz açıklanmasalar bile öne çıkan bazı isimler var.

İzmir için “CHP’nin kalesi” denir. “Kimi aday gösterse kazanır” yorumları yapılır. Aziz Kocaoğlu’nun aday olmayacağını açıklamasının ardından, parti içinde pek çok ismin iştahını kabartan bir yer İzmir.

Ancak, hevesleri kursaklarında kalacak gibi. Çünkü, Kemal Kılıçdaroğlu şimdiden bir isim belirlemişe benziyor. Kılıçdaroğlu’nun İzmir adaylığı için Rahmi Aşkın Türeli’yi düşündüğü belirtiliyor. Türeli, eski İzmir Milletvekili. Şu anda da İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulunuyor.

Genel Başkandan torpilli yani! Kılıçdaroğlu, önce İş Bankası’nda Yönetim Kurulu Üyesi yaptı. Şimdi de TBMM’ye gelecek kanun değişikliğiyle İş Bankası elden gideceği için İzmir’e Büyükşehir Belediye Başkanı olarak kaydırmayı planladığı yönünde bilgiler var. Fakat önünde Parti Meclisi engeli bulunuyor.

Eski İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, “Ön seçim yapılmalı” diye dayatıyor. Biliyor ki Kemal Kılıçdaroğlu kendisini aday göstermez. Ancak önseçim yapılırsa, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için “Ben de varım” diye ortaya çıkma imkânı doğacak.

Muharrem İnce, halen Aziz Kocaoğlu’nun ikna edilmesi ve yeniden aday gösterilmesi eğiliminde. Bu mümkün olmazsa, doğal olarak Erdal Aksünger’le güçlerini birleştirecek.

Kılıçdaroğlu, Türeli’yi düşünüyor düşünmesine de, önünde engel çok!

***

Geçtiğimiz günlerde CHP’de Yerel Yönetimler Toplantısı yapıldı. Orada da adaylar konusu masaya yatırıldı.

Genel Merkez’e ve adı “aday” olarak kulislerde dolaşan bazı isimlere isyan anlamına gelecek konuşmalar yapıldı. Toplantıda söz alan Tuzlukçu Belediye Başkanı Nurettin Akbuğa “rotasyon”fikrini ortaya attı.

Aynen şu ifadeleri kullandı:

-Gençlik Kolları ve Kadın Kolları başkanları aday belirleme komisyonlarında yer almalı.

Ardından, “Kimse partinin yüzde 60 oy aldığı yerlerde oyların üstüne oturmasınlar” dedi:

-Oralarda kim olsa seçim kazanır.

Daha sonra AK Parti’den örnekler verdi ve “Bunun adına rotasyon diyelim. Koltuklarımızı köşeye bırakıp, CHP’nin başarısı için kesin kazanılacak ilçelere değil, partimizin düşük oy aldığı yerlere gidelim” diye konuştu.

Böylece, parti tabanında Gürsel Tekin ve Mustafa Sarıgül gibi isimlere duyulan tepkiyi dile getirdi. “Kendileri için makamlar aramak yerine, biraz da parti için çalışmalılar” mesajını vermeye çalıştı.

***

Bu arada, Türkiye İş Bankası-CHP ilişkisiyle ilgili kanuni düzenleme de Meclis’e geliyor. T.C. Başkanı Erdoğan, bu ilişkiye son vermeye kararlı olduklarını dile getirdi.

Kamuoyu da buna hazır.

CHP’den ise, “direniriz, mücadele ederiz” türünden açıklamalar geliyor. İyi güzel de… Parlamento’dan çıkacak bir karara nasıl direnecekler? Ayrıca direnseler ne olacak?

“Atatürk’ün mirası” ya da “mülkiyet hakkı” gibi tezler hem inandırıcı değil, hem de pek fazla taraftar bulmuyor artık. Çünkü mirasın sahibi CHP değil, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu. CHP’ye ise vasiyette sadece denetim görevi verilmiş. Üstelik, geçmişte onu da kötüye kullanmış; asıl mirasçıların haklarının üzerine oturmaya çalışmış. Vasiyeti ayaklar altına almış, TTK ve TDK’ya ait olan paraları vermeyip, CHP’nin mülkiyetine dönüştürmek istemiş. Ama yapmak istediği operasyon mahkemeden dönmüş.

Üstüne bir siyasi partinin bir bankanın yönetiminde bulunmasının Siyasi Partiler Kanunu’na aykırı olduğunu düşünürsek!..

CHP’nin direnebilecek, dirense de kamuoyunu etkileyebilecek bir haklılık içinde olduğunu söylemek mümkün değil.

O yüzden şimdiden “Bu iş bitti, az kaldı bir garabet daha ortadan kalkıyor” değerlendirmesini yapabiliriz.

Kılıçdaroğlu da bunun farkında…

Biliyor ki, yapılacak düzenlemeyle İş Bankası’na Yönetim Kurulu Üyesi olarak atadığı isimler boşa çıkacak. Şimdiden yerel seçimlerde aday olarak göstererek onlara yeni görevler aramaya başladı bile!"

RAHMİ AŞKIN TÜRELİ KİMDİR?
Rahmi Aşkın Türeli, 15 Ekim 1963'te Amasya Merzifon'da doğdu.  Babasının adı Feyzi Tunç, annesinin adı Yıldız'dır.  İktisatçı, Plancı; AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümünü bitirdi.  Yüksek Lisansını ABD'de Güney Kaliforniya Üniversitesi Ekonomi Bölümünde yaptı. 

Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatında planlama uzmanı olarak çalıştı. ODTÜ'de yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ekonomi dersleri verdi.  Türkiye ekonomisinin makroekonomik dengeleri, kriz, sanayileşme, işsizlik ve yoksulluk konularında çalışmalar yaptı. 

CHP 24. Dönem İzmir Milletvekili görevinde bulundu. Mülkiyeliler Birliği II. Başkanlığı ve Onur Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.  Mülkiye Araştırma Merkezinin Kurucu Başkanlığını yaptı. 

İzmir Kültür ve Dayanışma Derneğinin ve Ege illeri dernek ve vakıflarının oluşturduğu EGEM Platformunun başkanlıkları görevlerinde bulundu. 

Ankara'daki Ödemişliler Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Balkan İktisadi Araştırmalar ve Sosyal Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi ve İzmir BAL-GÖÇ Derneği Ankara Temsilcisi olarak görev yaptı. 

Halen  İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulunuyor.

İngilizce bilen Türeli, evli ve 1 çocuk babasıdır.

 
Foça'da film günleri zamanı
 
Köy- Koop: Damızlık süt hayvanları kesime gidiyor!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ibrahim Yüncü 18 Ekim 2018 Perşembe 07:48

Şükürler olsun yaş 74... İzmir doğumluyum. Bunca yıl STO olsun, kulüpler, derneklerde aktif görev aldım. Üstelik CHP de deleğeyim. Rahmi bey'in adını duyarız kendini bilmeyiz. İzmirli olmayan adaya oy vermeyiz. Bilinsin istedim.

Yorumu oyla      9      8  
İrfan 18 Ekim 2018 Perşembe 00:02

Yok artık ??????

Yorumu oyla      9      8  
Ahmet 17 Ekim 2018 Çarşamba 23:02

Kariyeri ve karakteri kesinlikle tartışılamaz. Dürüst zeki ve çalışkan. İzmirli ve rahmetli başkan Piriştina gibi Balkan göçmeni. Her kesimden oy alır rakibi kim olursa olsun tarihi fark atar. İnşallah olur kazanan İzmir olur İzmir halkı olur.

Yorumu oyla      14      5  
Cengiz cansız 17 Ekim 2018 Çarşamba 21:33

Chp nin izmir adayını kimse bilmiyorda akp tetikçisi emin pazarcımı biliyor hedef şaşırıyorlar ak tröller

Yorumu oyla      9      7  
ekmeleddin mi 17 Ekim 2018 Çarşamba 16:59

Merakla bekliyoruz, içimiz de pırpır ediyor, gene bir ekmeleddin vakası yaşanır mı diye!

Yorumu oyla      14      18  
Gürkan 17 Ekim 2018 Çarşamba 14:10

CHP'li isimler banka yönetiminde olmasın diyenler kamu bankalarında hangi partinin eski vekillerinin olduğuna baksınlar da sonra yüzleri varsa konuşsunlar.

Yorumu oyla      34      6  
Periskop 17 Ekim 2018 Çarşamba 12:54

İyi bir planlamacı , ülke ve kentin sorunlarını biliyor . Gayet iyi olur.

Yorumu oyla      39      9  
Meral 17 Ekim 2018 Çarşamba 12:17

Hayır düşünmüyor başka biri aday gösterilecek ve inşallah koltuğunu dolduramayan boş beleşlere yol gösterecek hak hukuk adalet liyakat

Yorumu oyla      17      29  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rezidans neden aranmadı? Bakan Soylu açıkladı
Kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı için değerlendirmede bulunan İçişleri ...
MHP Torbalı'da kadınlar kahvaltıda buluştu
Milliyetçi Hareket Partisi Torbalı İlçe Başkanlığının düzenlemiş olduğu ...
CHP'li Sertel'den flaş iddia: İzmir'in tarihi karakolunda bayrak krizi!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atilla Sertel, Basmane Polis ...
 
Kılıçdaroğlu 29 Ekim'de İzmir'e geliyor!
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ...
O meclis üyesinden 2019 ilanı: 10 yıldır Konak için hazırlanıyorum!
Konak Belediyesi Meclis Üyesi Murat Erginci, Belediye Başkan Aday Adaylığını ...
CHP, Menderes’te Anık’ı mı aday gösterecek?
Menderes’te CHP’nin adayı olarak sahaya sürüleceğinin iddia edilmesi karşısında ...
 
CHP’de iki belediye başkanı ‘devam’ kararı verdi!
Menemen Belediye Başkanı Şahin ve Urla Belediye Başkanı Uyar, 2019’da ...
CHP’li Balcı’dan ilginç adaylık açıklaması: Düşünmüyordum, aniden oldu!
Karşıyaka Üyesi olan Kadın Kolları Başkanı Balcı, Urla’dan aday adayı ...
Erdoğan-Bahçeli görüşmesi 40 dakika sürdü!
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli Beştepe'de görüşme gerçekleştirdi. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva