HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
11 Ekim 2016 Salı - 10:29

İzmir'in engel tanımayan ressamı: Hayali Paris, hayatı film olacak!

Geçmişte birçok sergiye katılan bedensel engelli ressam Meryem Düzgünkaya İstanbul’daki Nil Sanat Evi’ne konuk oldu. Düzgünkaya 8-15 Ekim arasındaki sergisi devam ederken hayat hikayesini anlatacak filmin de çalışmaları başlıyor.

İzmir in engel tanımayan ressamı: Hayali Paris, hayatı film olacak!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Karabağlar’ın Kavacık Köyü’nde yaşayan bedensel engelli ressam Meryem Düzgünkaya, geçmiş dönemde katıldığı kişisel ve karma sergilere bir yenisini daha ekledi.

Tiyatro oyuncusu Seren Fosforoğlu’nun sahip olduğu İstanbul’daki Nil Sanat Evi’nde 8 Ekim’den itibaren resimlerini sergileyen Düzgünkaya’ya sanatseverlerin ilgisi oldukça yoğun oldu.

Ayrıca sergiye ünlüler de akın etti. Düzgünkaya'nın resimlerini görmeye gelenler arasında Modacı Uğurkan Erez, Prof. Dr. Sedefhan Oğuz, dizi oyuncusu Onur Dilber, Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK) Kongre Üyesi Ali Engin, psikolog Neslihan Aslıhan yer aldı. 

15 Ekim tarihinde son bulacak sergiye katılım için Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun da desteğini alan Düzgünkaya, ‘Sanata Engel Yok’ projesi adı altında Saadet Türkmen’den gelen talebi değerlendirdi.

Hatırlayamadığı kadar küçükken geçirdiği hastalığını, ilkokul yıllarını, resim aşkını ve ilk kıvılcımı, terzilikten ressamlığa geçir serüvenini tüm detaylarıyla aktaran Düzgünkaya hayallerini, hedeflerini ve projelerini tüm içtenliğiyle paylaştı.

Hayatını konu alan bir filmin çekileceği müjdesini veren Düzgünkaya bir sonraki sergi durağı olarak sanatın merkezi Fransa’ya göz kırptı. Düzgünkaya, “Herhangi bir teklif yok ama beni hep Paris çekiyor” dedi.

Düzgünkaya sıradışı hayat hikayesini ve başarı öyküsünü Egedesonsöz’e anlattı:

EŞİMİN BÜYÜK DESTEĞİ OLDU
3,5 yaşında çocuk felci geçirdim. Hiç hatırlamıyorum. Resme başladığımda eşim hayattaydı. Eşimin çok büyük desteği oldu. Beni hiçbir zaman üzmemiştir. Her zaman resme devam ettim ve saygı duydu. Malzeme konusunda beni hiç mahrum bırakmadı. Onun sayesinde belki de buralara geldim. Onu geçtiğimiz yıllarda yeni kaybettim.

ATATÜRK RESMİ ÇİZERDİM HOCA KOPYA DİYE BAKMAZDI
Bu kıvılcım ilkokul yıllarında oluştu. İçimde resim aşkı vardı. Atatürk’ün resmini çizerdim öğretmenimiz inanmazdı ve çok üzülürdüm. Kopya yaptım diye bakmazdı bile. Kendime söz verdim okuyup öğretmen olacağım onların resimlerine inanacağım diye. Ama maalesef o zaman ‘kız çocukları okumaz’ denirdi. O zamanki dönemde kız çocuklarının okuması ayıptı. Okuyamadık.

45 YAŞIMDA RESİM YAPMAYA BAŞLADIM
Daha sonra da bu aşk içimde hep yaşadı. Daha sonra köyümüze dikiş kursu gelmişti. Hocamız resim öğretmeniydi. Ben dikiş dikmeyi tercih edip yıllarca terzilik yaptım. Ondan ders almadığıma çok pişman olmuştum. Kalbim temizmiş herhalde Allah nasip etti. İyi ki yapmışım belki içimde kalacaktı.  Daha sonra gelen bir ressam hanımla tanıştım. Ondan boyaların nasıl kullanılacağını öğrendim. 3 ay gibi kısa bir zamanda tablolara imza atmaya başladım. 45 yaşında resim yapmaya başladım. O gün bugündür sergilerimiz açıldı. Resme devam ediyorum ve ölene kadar devam edeceğim.



DİPLOMASIZ ÖĞRETMEN OLDUM
Okumak, öğretmen olmak istemiştim. Okuyamadığım için o duygu içimde kaldı. 4-5 yıldır da benim öğrencilerim oldu.  Diplomasız öğretmen oldum. Onlara köyümde gönüllü olarak evimde kurs veriyorum. İnşallah iyi yetiştirip ressam olmalarını istiyorum.

HAYATIM BELGESEL OLDU
2009 Balçova Termal Otel’de ilk kişisel sergimi gerçekleştirdim. 6 ay sonra ikinci kişisel sergimi aynı yerde gerçekleştirdim. İzmir, Ankara, İstanbul’da karma sergilere katıldım. 12-13 karma sergiye katıldım. Hayatım belgesel oldu.  2011 yılında özel bir belgesel çekildi. İstanbul Fatih Üniversitesi’nde üçüncü oldu. Daha sonra Ankara’da ‘Hayat Boyu Öğrenme’ projesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nda Türkiye ikincisi oldum. Davet edildim. Bakanın huzurunda belgesel seyredildi ve çok beğenildi. Hatta ders olarak okullarda gösteriliyormuş.  Atlas Havayolları dergilerinde haber yaptılar. Bazen yazı da yazıyorum. Sivas Engelliler Derneği’nde bir şiir kitabında arkadaşımla beraber yer aldık.

ZİNCİRLEME İYİLİK ÇEMBERİ OLUŞTU
Kafamda terzilik hayatımda bir proje üretmiştim. Atölye oluşturup şehirli bayanlara şalvar projesi başlattım kendime göre. Kanal 35 muhabiri Pelin Uzun’a söylemiştim. O da beni Londra’da yaşayan  Saadet Türkmen’le tanıştırdı. Sağ olsun Saadet Hanım beni sahiplendi. Sergiyi o düzenledi. Seren Fosforoğlu’nu tanıyormuş. Evime geldiler resimlerin fotoğrafları çekildi. Hayat hikayemi yazdılar. Seren Hanım da, “Benim de çorbada tuzum olsun. Benim sanat evimde Meryem Hanım’a sergi açalım demiş’ tabi çok sevindim. Seren Hanım’la tanışmak, oralara gidebilmek için çok güzeldi. Pelin Hanım, Saadet Hanım ve Seren Hanım sayesinde sergim açıldı. Bu şekilde zincirleme bir iyilik çemberi oluştu. Çok güzel çok özel bir gelişme. Çok mutluyum. İstanbul’a gitmek, Seren Fosforoğlu’nun sanat evinde resim sergimizin olması ve vatandaşların ilgisi beni çok mutlu etti.

BABAMI HALDUN DORMEN OYNAYACAK
Hayatım film olacak. Senaryosu yazıldı, hazır. 1 aya kadar çocukluğum, gençliğim ve şimdiki halimi kapsayan bir sinema filmi köyümüzde çekilecek. Haldun Dormen babamı oynayacak. Azimli ve naif olmak ve çok çalışmak beni buralara getirdi. Ben bu aşamalara geleceğimi tahmin etmemiştim.

BENİ HEP PARİS ÇEKİYOR
Yurtdışıyla ilgili herhangi bir teklif yok. Davet olsa kabul eder giderim yurtdışına… Beni hep Paris çekiyor. O dönemlerde sosyal medya falan yok. Ressamları bilmeyiz. Sergi açtığımda bir arkadaşım ünlü ressamların hayat hikayelerini, kitaplarını hediye ettiğinde okuyup o ünlü ressamların Paris’te yetiştiğini öğrenince tüylerim diken diken oldu. Demek ki beni buraya çeken bir şey var.  İnşallah gerçekleşir bir gün…

 
Rus basını Erdoğan-Putin zirvesini nasıl gördü?
 
AK Partili Kaya: Alçakça saldırılar bizi asla yıldıramaz!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bülent şençiftçi 11 Ekim 2016 Salı 12:04

Engellilerin dünyasında engelsiz olarak olaylara sahiplenip Proje seviyesinde eyleme dönüştüren Saadet Türkmen hanımefendinin olaylara sahip çıkarak seren Fosforoğlu Nun sahiplenmesi Karabağ'lar belediye Başkan'ı Muhittin selvitopu Nun destekleriyle vücut bulan sergiye Katılımcıların ilgi göstermesiyle Umut oldu ruh buldu yaşam enerjisi ile yol gösterici oldu Emeği geçen her kesin yüreğine sağlık Emeğine teşekkürler

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta ders sonrası tiyatro keyfi
Konak Belediyesi’nin çocuklara tiyatro sevgisini erken yaşta aşılamak ...
Konak'ta perde 'Levent Üzümcü'yle açıldı
Konak Belediyesi 2016-2017 tiyatro sezonunu İzmirli sanatçı Levent Üzümcü’nün ...
Büyükşehir korolarından güz konserlerine davet var
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği ...
 
Türk sineması 'yaşayan tarihi'ni kaybetti
Türk sinemasının yaşayan tarihi olarak bilinen yazar, sinema tarihçisi, ...
İzmir'in sanat merkezinde vizörden bir yaşam!
Kentin seçkin sanat etkinliklerine evsahipliği yapan İzmir Büyükşehir ...
Tarkovski'in polaroidleri 500 bin euroya satıldı
Ünlü yönetmen Tarkovski’nin polaroidleri, Bonhams Müzayede Evinin düzenlediği ...
 
Vizyonda merakla beklenen 6 yeni film
Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta 4'ü yerli 6 film vizyona girecek.
AASSM'de muhteşem gala: Dany Brillant rüzgarı
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, sezonun açılış konserinde ünlü Fransız ...
İzmir'de bulundu: 2 bin yıllık çengel bulmaca!
İzmir İkiçeşmelik'teki Smyrna Agorası'nın Bazilika bölümündeki duvarlarda ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva