HABERLER>İŞ DÜNYASI
24 Haziran 2020 Çarşamba - 15:21

İzmir'in en büyük firmaları açıklandı: İlk 10'da kimler var?

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar’ın açıkladığı 2019 listesinde şampiyon değişmedi; bir önceki yılın ilk 10’unda yer alan firmalardan 9’u yerini korudu.

İzmir in en büyük firmaları açıklandı: İlk 10 da kimler var?

EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, 2019 Yılı Üretimden Satışlara Göre 100 Büyük Sanayi Kuruluşu’nu açıkladı. Listede geçen yılın da şampiyonu olan TÜPRAŞ, liderliğini bu yıl da korudu. 2018’de ilk 10’da yer alan 9 firma, bu yıl da ilk 10’deydi. Tek değişiklik, Özkan Demir Çelik yerine Abalıoğlu Gıda’nın gelmesi oldu. 2019 listesinde ilk 10 şöyle oluştu: TÜPRAŞ, Petkim, Philsa Philip Morris, BMC, İzmir Demir Çelik, JTI Tütün, Abalıoğlu Gıda, Pınar Süt, Abalıoğlu Yem, Kocaer Haddecilik.

YATIRIMLAR GERİLEDİ
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis salonunda düzenlenen toplantıda EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, ulusal ve Uluslararası ekonomik verilerden pandemiye kadar farklı konularda değerlendirmelerde bulundu. Pandemi sürecinden yatırım ve üretim kartlarının baştan karıldığını söyleyen Başkan Yorgancılar küresel ticaretin yavaşladığını, pandemiyle birlikte işin içinden çıkılmaz bir hale geldiğini sözlerine ekledi. Türkiye’de yatırımların bir önceki yıla göre yüzde 12.4 oranında gerilediğini belirten Başkan Yorgancılar, “Firmalar ellerindeki ekipmanlarla günü geçiştirmeye çalıştılar. Konkordato ilan edilmesinin de kolaylaştırılması, alacaklarda sorun yaşanmasına neden oldu. İhracatçılar ise kur artışlarından kaynaklı avantaj nedeniyle bu krizden en az hasarla çıktı” diye konuştu.

GELECEK, TARIM VE İHRACATTA
Üretim ve ihracatın Türkiye’nin geleceği olduğunu açıklayan Yorgancılar, “2019 yılın küresel ve ulusal makro koşullar nedeniyle reel sektör oldukça zorlandı. Bu da 100 büyük sanayi kuruluşunun durumuna yansıdı. 15 firma bu yıl ilk kez 100 listemize girdi. 100 firmadan 84’ü kar beyan ederke, 17 firma zarar ettiğini açıkladı. Kimya ve Kimyasal Ürünler, Gıda ile Demir Çelik sektörlerinin üretimden satışa oranlarının toplamı ise yüzde 78’lik bir payı oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Makine ve Teçhizat yatırımının bir ülkedeki üretimle ilgili önemli bilgiler verdiğini kaydeden Başkan Ender Yorgancılar, “Üzülerek görüyoruz ki bu yatırımlarda da düşüş var. Bu da üretimin azaldığını göstermekte. İşsizlik rakamları da 2010 yılından bu yana yüzde 10.5’den bugün yüzde 13.8’e geldi. Yani yaklaşık yüzde 40 civarında bir düşüş yaşanmış. Bizim büyüme ve üretim şeklimiz maalesef istihdam yaratmıyor. Bizim yeni bir ekonomik program oluşturmamız gerek. Tarım ve turizm gibi istihdam yaratan alanlara yönelmemiz gerek. Örneğin sözleşmeli tarıma geçmemiz lazım. Çiftçi ürettiğini kaça satacağını bilmiyor. Tarım Bakanımıza bu konularda bir raporumuzu ilettik. İkinci önerimiz, bankaların firma ve vatandaşların borçlarının azaltılması olmalı. Bunun için uzun vadeli kredilendirme ve ihracata dayalı yeni destekler sürdürülür olmalı. Yabancı sermayeli doğrudan yatırımlar için ortamımı iyileştirmeliyiz. Bizim de yabancı yabancılar için teşvik sistemini açıklamamız lazım. İhracat seferberliği başlatmalıyız. İstihdamın korunması için 1 yıllık ‘istihdam devam teşviki’ verilsin. Yani firmaya ‘sen işçi çıkarma ben işçi başına şu kadar sigorta primi vereceğim’ demeli. Firmaların devletten alacaklarını nakit yoksa tahvil, bono gibi yöntemlerden biri ile ödemeli” ifadelerini kullandı.

SANAYİCİYE KAN TAHLİLİ
Koronavirüs salgınıyla ilgili de görüşlerini açıklayan Başkan Yorgancılar, “Benim şahsen gördüğüm resim hiç hoş değil. Bizim insanımızda bir vurdumduymazlık maalesef var. Bana bir şey olmaz mantığı var. Bu işi çok rahat bir şekilde ikinci plana atar. Bu işin ikinci dalgası olursa bu sayılar katlanarak karşımıza çıkar. Biz de cuma gününden itibaren tüm sanayicilerimize kan tahliline tutacağız. Bakanlıktan toplam 4 bin 200 kit geldi, bir bu kadar daha gönderilecek. Sosyal mesafe ve maska takma konusunda etrafınızı da ikaz edin” diye seslendi.

 
Metecan Birsen 2 yıl daha Pınar Karşıyaka’da
 
Büyükşehir'den üreticiye yem desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EBSO’dan firmalara Covid-19 antikor testi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Ege Bölgesi Sanayi ...
Yorgancılar'dan Erdoğan'a çağrı: İş gücü maliyetleri azaltılmalı!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
Cihat Kora son yolculuğuna uğurlandı
93 yaşında hayata gözlerini yuman İzmir iş dünyasının önde gelen isimlerinden, ...
 
İzmir iş dünyasında yas: Cihat Kora hayatını kaybetti
İzmir iş dünyasının önde gelen isimlerinden olan, hayırsever iş insanı Cihat Kora hayatını kaybetti.
Tekstil devi tarihinde ilk kez zarar açıkladı!
Tekstilde İspanya'nın en büyüğü, dünyanın da önde gelenleri arasında yer ...
Yatırımcılarımıza her türlü desteğe hazırız
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Bu süreçte Türkiye'de üretilebilir bazı ...
 
'Havacılık sektörü 2023'e kadar toparlanamayacak!'
Moody's, yeni tip corona virüs salgınından etkilenen havacılık sektörünün ...
EBSO Başkanı Yorgancılar: COVİD-19 meslek hastalığı sayılmasın
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Covid 19’un meslek hastalığı sayılmasının ...
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, İZTO üyeleriyle turizm sektörünü değerlendirdi
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İzmir Ticaret Odası (İZTO) ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva