HABERLER>EKONOMİ
9 Ekim 2014 Perşembe - 10:26

İzmir’in ekmek devi satıldı!

İzmir'in en eski ve en büyük ekmek fabrikalarından Kareksan satıldı. 143 ortaklı Kareksan'ı İstanbul'da BMC bayisi olarak faaliyet gösteren Öztatlı Grubu satın aldı. Kareksan'ın Kurucularından Birol Yılmaz, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu Halk Ekmek ile rekabet edemedikleri için satış kararı aldıklarını söyledi.

İzmir’in ekmek devi satıldı!

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in en büyük ekmek fabrikalarından olan Kareksan Karşıyaka Ekmek Sanayi satıldı.

Karşıyaka Yeni Girne Bulvarı'nda bulunan 143 ortaklı Kareksan'ı İstanbul'da otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Öztatlı Grubu satın aldı. Medical Park'ın hemen arkasında çok değerli bir yerde bulunan Kareksan'a İzmir'in önde gelen inşaat firmaları da talip olmuştu. Kareksan'ın eski Yönetim Kurulu Üyesi Birol Yılmaz, uzun süredir çok ortaklı yapısından dolayı ve Halk Ekmek'in haksız rekabeti nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirterek, ortaklar olarak hisseleri satma kararı aldıklarını açıkladı.

143 ORTAKLI FABRİKA
Kareksan fikir olarak 1976 yılında kuruldu. Ekmek sektöründe faaliyet gösteren 13 kişi güçlerini birleştirdi. Bütün fırın ve diğer işleme ekipmanları en büyük tünel tipi fırın üreticisi olan Alman Werner & Pfleiderer firmasından satın alınarak 1980 yılında montaja başlandı. 3 bin metrekare kapalı alan olmak üzere 6 bin 400 metrekareye kurulan fabrikada 1987 yılına kadar iki bantla ekmek üretildi. Yeni yatırımlarla günlük kapasite 250 bin ekmeğe çıkarıldı. Kareksan ortakları ekmekte çeşitlendirme kapsamında ambalajlı ve dilimli olarak tost ekmeği, tuzsuz tost ekmeği, light ekmek, kepekli tost ekmeği, çavdar ekmeği üretip market ve hipermarketlere sattı. Bünyesine galeta makinesini dahil eden fabrika, ekmeğin yanı sıra pastacılık ürünlerine de girdi.

'HALK EKMEK'LE REKABET EDEMEDİK'
Kareksan'ın Kurucu Ortakları'ndan ve eski Yönetim Kurulu Üyesi Birol Yılmaz, 143 ortak olarak hisseleri İstanbullu Öztatlı Grubu'na devrettiklerini belirterek, "Kareksan çok ortaklı bir yapıdan bir grubun eline geçti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Halk Ekmek kurup haksız rekabete girmesi bizi bu kararı almaya itti. Ayrıca çok ortaklı bir yapımızdan dolayı hissseleri satma kararı aldık. Öte yandan bu işten para kazanamamaya başladık. Ticareti götüremedik. Onun için devrettik" diye konuştu. Kareksan'ın hisselerini devralan Öztatlı Grubu'nun ilk defa gıda sektörüne girdiğini dile getiren Yılmaz, hisseleri satın alanların ekmek üretimine devam edeceğini söyledi.

Öztatlı Grup, kamyon alım satımı konusunda faaliyet gösteriyor. 1985'te kurulan firma BMC bayisi olarak İstanbul'da faaliyet gösteriyor. Firma ikinci el ve sıfır kilometre kamyon, kamyonet, Tır (Çekici),iş makinesi, dorse, damper, kapalı ve açık kasa alım satımı yapıyor.



SATTIRMAYI GEREKTİRİYORSA DÜNYADAN HABERİM YOK!
Öte yandan satışla ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan da bir değerlendirme geldi. Satışa üzüldüğünü ifade eden Kocaoğlu, “Kareksan çok ortaklı bir kurumdu. Yıllar önce kuruldu. 2007 yılında 75 kuruşa dar gelirli vatandaşlarımızın yaşadığı yerde 200 gram ekmek satıldı. O dönem hepsini topladım ve konuştum. Böyle olmayacağını anlattım. Ben, ‘dar gelirli vatandaşın ekmeği ile oynamayın, fabrika açmak zorunda kalırım’ dedim ve fabrikayı açtım. Bugün İzmir metropolünde minimum 3,5 milyon ekmek tüketiliyor. Büyükşehir Belediyesi sadece dar gelirli vatandaşlarımızın yaşadığı 70-80 bölgede 80 bin ekmek satıyor. Toplam olan 3,5 milyon adet ekmekte 80 bin ekmeğin eğer Kareksan gibi bir firmaya işi bıraktırmayı, fabrikayı sattırmayı gerektiriyorsa ya ben iş bilmiyorum, dünyadan haberim yok. Ben sadece dar gelirli bölgelerde ekmek fiyatını düzenlemek için yaptık. Son derece de başarılı oldum. Yedi sene sonra ekmek 15 kuruş daha düşük. Bir de 2009 yerel seçimleri öncesinde, bugün beyanat veren arkadaşın bizim için ne verdiğine bakın, yerel seçim arifesinde nasıl beyanatlar verdiğine bakarsanız işin arka cephesini de değerlendirirsiniz” ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmettt 11 Ekim 2014 Cumartesi 08:29

Halk Ekmek dar gelirliye evine ekmek goturebilsin diye sosyal devlette her belediyenin yapmasi gerekeni yapmis bir kurulustur. Kapitalizm ve Sosyal Devlet ne ki anlayisina sahip bi haber olmus bu. Okullara sut dagitan belediye yarin obur gun sut firmalarinidami kapatacak. Yapmayin azıcık Gariban Halkımıda dusunun. Benim evimin onunde fırın var ve Halk Ekmek degil fakat su an goruyorum kuyruk var kapısında. Halk Ekmek hitap ettigi kesim bellidir. Iyi bir hizmettir. Gelip Pastane, Borek Evi, Kahvalti salonu acip Ticari kaygi pesine duserse emin olun Herkes karsı cıkar...

Yorumu oyla      12      6  
.. 9 Ekim 2014 Perşembe 22:34

bu belediyenin fırını var çalıştımaz daha o fırından bizm mahalleye ekmek gelmediğinden şefte edemedik adamlar araziyi satıp voliyi vurdu yeni fabrika açacak takatleri yok konu bundan ibaret

Yorumu oyla      14      5  
Feramiuzun 9 Ekim 2014 Perşembe 19:35

Belediye esnafla Rekabet etmez üretimi belli 70

Yorumu oyla      13      10  
karşıyakalı7 9 Ekim 2014 Perşembe 18:54

İzmirli mütahit veya iş adamları uyuyor gene istanbuldan gelip adam basıyor parayı alıyor. Sonra EBSO söyleniyor İzmirli mütahitler iş yapsın diye.Adamlar diker binaları sizde bakasınız.

Yorumu oyla      28      5  
gerçekler 9 Ekim 2014 Perşembe 17:41

O işin bahanesi..sanayici üretimden çıkıyor..Arazisi baldan tatlı..Plaza dikerler..

Yorumu oyla      29      6  
megaköylü 9 Ekim 2014 Perşembe 16:52

belediye fırına da sahip çıkamadı desene.yazık.

Yorumu oyla      14      25  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sanayici ranta vergi istiyor!
Türkiye'nin arazi, inşaat ve finansal rantlar ile uzun süreli yüksek ve ...
Yusuf Öztürk'ten denizcilikte eğitim vurgusu
Türkiye, Dünyanın en çok denizci yetiştiren ve dolayısıyla en çok kayıtlı ...
Flaş! Suriyelilere kimlik ve çalışma imkanı
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "Suriye'den gelen misafirlerimize kendilerini ...
 
İŞKUR yeni hizmet üssüne taşındı
1991 yılından bu yana hizmet verdiği Çankaya’daki binadan yeni binasına ...
Enerji tasarrufunda camın rolü EBSO’da ele alınacak
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), üretimde en büyük girdi maliyeti enerjide, ...
Zambia’dan İzmir’e ticari işbirliği daveti
Dünyanın en büyük şelalerinden Victoria Şelalesi’ne sahip, Zambezi Nehri ...
 
Flaş! Yeni OVP: Büyüme düştü, enflasyon çıktı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2014 yılı büyüme tahmininin yüzde 4'ten ...
Petrokimya devleri İzmir’de buluşuyor
STAR Rafinerisi projesi ile Türkiye’nin özel sektör eliyle gerçekleştirilen ...
Fitch: Türkiye'nin mali pozisyonu güçlü
Fitch Ratings Direktörü Kiss, Türkiye’nin yatırım yapılabilir notunun ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva