HABERLER>ENERJİ
15 Haziran 2021 Salı - 12:26

İzmir’in doğal parkur ağını parçalayacak proje!

Karaburun Kent Konseyi, Yarımada’yı saran ve birbirine bağlayan parkur ağı ile Efes / Mimas kültür rotası üzerinde bulunan Börklüce Mustafa parkuru bölgesinde Rüzgar Enerji Santrali (RES) yapılmasına itiraz ettiklerini duyurdu. Konseyden yapılan açıklamada “Karaburun’un kalkınması için öncelikli faaliyet alanı olarak belirledikleri kültür ve doğa turizmi potansiyeli RES yatırımıyla büyük zarar görecektir” denildi.

İzmir’in doğal parkur ağını parçalayacak proje!

EGEDESONSÖZ- Karaburun’da yaşam alanlarının yüzde 70’ten fazlasını işgal eden RES’lerin bir yenisine daha onay verilmesi tepkilere neden oldu.

Karaburun Kent Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada Çatalkaya Mahallesi bölgesinde GRC Enerji Elektrik Üretim San. Tic. A.Ş.’ye ait Emres Enerji Santrali tarafından 3 adet RES yapılacağı aktarıldı. Karaburun’un Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada yeni projenin vatandaşların yazlığının bulunduğu AR-KO sitesine 1,5 kilometre yakınlarda olduğu, proje alanın kuşların göç yolu üzerine yapılacağı ve kızılçam ağaçlarının proje ile zarar göreceği belirtildi.

Konseyin itirazlarının arasında projenin Yarımada’yı saran ve birbirine bağlayan parkur ağı ile Efes / Mimas kültür rotası üzerinde bulunan Börklüce Mustafa parkuruna zarar vereceğinin altı çizildi.

Konseyden yapılan açıklama şöyle:

"7 Mayıs 2021 tarihinde İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 2021/22 duyuru numarasıyla; ‘’İzmir İli, Karaburun İlçesi, Çatalkaya Mahallesi, GRC Enerji Elektrik Üretim San. Tic. A.Ş.’ye ait Emres Enerji Santraline ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı, Bakanlık Makamının 22.04.2021 tarih ve 849160 sayılı Olur'u ile 1 nolu Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. Maddesi uyarınca onaylanmıştır.

Söz konusu duyuru; (07.05.2021 – 05.06.2021) tarihleri arasında İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarılmış ve ilan edilmiştir. 

Rüzgâr türbinleri sürdürülebilir ve yeşil enerji kaynakları olarak adlandırılmalarına rağmen kurulum alanları planlamaları esnasında dikkat edilmesi gereken önemli etkenler vardır. EMRES Enerji Santraline ait 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan raporunda belirtilen İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karaburun İlçe Belediyesi’nin görüşlerine göre; ilgili proje ile bölgenin mevcut arazi kullanımı, ekolojik değeri ve tarım-turizm odaklı yavaş gelişme vizyonu çelişmektedir. Ayrıca bu kurumlar, mevcut sürdürülebilir enerji yatırımlarının Yarımada’nın kapasitesini aşması sebebiyle enerji yatırımları için önerilerin ve bu yatırımların potansiyel etkilerinin bütüncül olarak değerlendirilmesi gerektiği konusunda da görüş bildirmektedir.

EMRES Enerji Santraline ait 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan raporunda; “ ….kapasitesinin 5 türbin ve kurulu gücü 10MW altında olması sebebiyle ilgili EMRES Enerji Santraline ait proje için ÇED raporu gerekliliği bulunmamaktadır”, denmektedir.  Ancak Karaburun, Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsündedir. Bölge iki önemli kuş hassasiyet bölgesi (Foça ÖÇKB – Çeşme) arasında kalan önemli bir göç noktasıdır. Yarımada’da mevcutta 140 rüzgâr türbini bulunmaktadır. İlgili projenin kümülatif etkisinin değerlendirilmesi açısından ÇED raporu ve uzman görüşü gereklidir. Yapılan enerji yatırımının ve altyapısının (servis yolu, elektrik iletim hattı vb.) yeni yatırım girişimlerini beraberinde getirebileceği ve projede kapasite artışına gidilebileceği unutulmamalıdır. Ildırı -Karaburun Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanına rağmen bölge için hala yeni rüzgâr enerji santralleri önerilmesi bölge açısından kaygı vericidir.

Mordoğan /Çatalkaya Mevkii’nde yapılması planlanan RES Projesi, topoğrafya özelliklerinden dolayı  su toplama havzası üzerindedir.  Unutulmamalıdır ki, “Nesli Tehlikede Olan Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Ticaretinin Düzenlenmesine Dair Sözleşme”(CITES) ve “Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamının Korunması Sözleşmesi”(Bern) gibi uluslararası anlaşmalarla korunan türlerin yaşaması bakımından Yarımada;  bitki örtüsü, orman varlığı ve su kaynakları ile önemli ve korunması gereken bir alandır. Bu kuş türleri sadece barınmak için değil, göç, beslenme ve konaklama alanı olarak da topoğrafik ve hidrojeolojik açıdan uygun konumları tercih etmektedir. Bu sebeple, EMRES Enerji Santraline ait1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlarda konu edilen proje alanı, flora ve ornitolojik açıdan uzmanlarca değerlendirilmeden onaylanmamalıdır.

EMRES RES proje sahası ornitolojik açıdan Yarımada için en kritik birkaç yerden birinin üzerindedir. Proje sahası bölgede yapılan bilimsel çalışmalarda tespit edildiği üzere hem yüksek olasılıklı üreme sahası hem de olasılıklı üreme sahası olarak kayıt altına alınmıştır ve alan tür zenginliği açısından da Yarımada’nın en güçlü birkaç bölgesinden biridir. Söz konusu 3 adet türbinin yapılmasının Karaburun ÖÇK Bölgesine olacak ekolojik maliyeti, üreme bölgeleri yıkıma uğrayacak olan bölgedeki biyoma bağlı kuş türleri için yok oluş fermanı niteliğinde olacaktır.

Yaz aylarında ortalama bir köy nüfusuna ulaşan AR-KO sitesi ise, proje sahasına kuş uçuşu 1500 mt uzaklıktadır. Tribünlerin yaratacağı aerodinamik ses gürültüsünün etkisi ARKO sitesi sakinleri için gelecekte sağlık sorunları olarak karşımıza çıkacaktır.

EMRES RES Proje sahası ayrıca, Yarımada’nın en cazibeli ve aktif kullanılan yürüyüş parkurlarından biri olan Balıklıova-Eski Mordoğan Parkuru ’nun tam ortasında yer almaktadır. Projenin uygulanması halinde Börklüce Mustafa Parkuru kullanılamaz hale gelecektir. Ayrıca bu rotanın ortadan kalkmasıyla tüm Yarımada’yı saran ve birbirine bağlayan parkur ağı ile Efes / Mimas kültür rotası da parçalanmış olacaktır. Hem merkezi karar vericilerin hem de yerel karar vericilerin Karaburun’un kalkınması için öncelikli faaliyet alanı olarak belirledikleri kültür ve doğa turizmi potansiyeli RES yatırımıyla büyük zarar görecektir.

Şimdi Soruyoruz;

Karaburun Yarımadasındaki RES türbinlerinin yoğunluğu ve habitat üzerinde yarattığı kümülatif olumsuz etki yıkıcıyken, EMRES RES türbinlerinin Mordoğan /Çatalkaya Mevkii’ndeki kızıl çam ormanlarına vereceği zarar, flora ve fauna üzerinde (özellikle ornitolojik açıdan ) geri dönüşü mümkün olmayacak bir yıkıma yol açmayacak mıdır?

Yerel nüfus için ekonomik girdi açısından öncelikli faaliyet alanı olarak düşünülen kültür ve doğa turizmi potansiyeli zarar görmeyecek midir?

Planlanan proje alanının yakınında olan AR – KO sitesinde yaşayanların sürekli maruz kalacağı aerodinamik ses gürültüsü, yurttaşlarda sağlık sorunlarına neden olmayacak mıdır?

Karaburun-Ildır Körfezi ÖÇKB sürecinde, hazırlanacak olan yönetim planları öncesi devam eden Karasal Biyoçeşitlilik araştırma çalışmaları sürerken yeni RES projelerine verilen “olur” lar neyin habercisidir?

Yarımada RES türbinleri açısından, doyum noktasını aşmıştır. Emres RES Projesi’ne yönelik hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlar iptal edilmeli ve Karaburun Yarımadasında yeni RES projelerine ve eski yatırımların kapasite artırım taleplerine “olur” verilmemelidir.

Karaburun Kent Konseyi olarak tespitlerimizi ve yerel halk olarak taleplerimizi resmi makamlarla paylaşarak bir kez daha Karaburun-Ildır Körfezi ÖÇKB sürecini denetleme yetkisini üzerine alan T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, ÖÇKA ilanının gerekliliklerini yerine getirmeye davet ediyoruz"

 
Para vermeyen anne ve babasını öldürdü
 
Başkan Soyer trafik sorununa çözümü açıkladı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İbrahim Şen 17 Haziran 2021 Perşembe 07:59

En temiz enerji rüzgardan elde ediliyor.size ne zararı var .

Yorumu oyla      2      3  
sezarın hakkı sezara 15 Haziran 2021 Salı 16:10

çok değerli bir rota. 2. bir likya yulu olabilecek po5tansiyeli var. izmir büyük şehir belediyesi bu konunun üstüne düşmeli.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Petrolün 80 dolara çıkması bekleniyor
Goldman Sachs, brent petrolün yaz aylarında 80 dolara çıkmasını bekliyor.
Selçuk’ta iki hamle birden: Hem JES hem GES… Bu kadarına da pes!
Kıbrıs Ercan Havalimanı inşaatıyla adını duyuran Terminal Yapı’nın Yönetim ...
Karaburun’da ‘RES’ savaşları… Anayasa Mahkemesi son sözü söyledi
Karaburun’da vatandaşların yoğun tepki gösterdiği Rüzgar Enerji Santralleri ...
 
Benzin ve motorinde asgari satış düzenlemesi
Petrol piyasasında dağıtıcı lisansı sahiplerinin benzin ve motorin asgari ...
'Karadeniz'de bu yıl yeni keşif kuyusu açılabilir'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu yıl içinde Karadeniz'de ...
Tartışmalara neden olmuştu… Proje halkın kantarına çıkıyor!
İzmir gündemini uzun süre meşgul eden ve yöre halkının tepkisini çeken ...
 
Tüpraş o tesiste üretime 2 ay ara veriyor!
Tüpraş, Batman rafinerisinde üretimi 3 Haziran-31 Temmuz tarihleri arasında durduracağını duyurdu.
Motorine 23 kuruş zam geldi!
Küresel petrol piyasalarında meydana gelen fiyat artışları Türkiye'de ...
Doğalgaz fiyatlarına zam geldi!
BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva