HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Eylül 2013 Salı - 18:01

İzmir’in demokrasi platformu yola çıktı: Akdeniz Akademisi

İzmir Akdeniz Akademisi’nin açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Ülkemizin en çağdaş, en aydınlık kentinden tüm Türkiye’ye bir katkıda bulunmak, demokrasi anlayışına bir ivme kazandırmak istiyoruz” dedi. Lucien Arkas’ın İzmir’in en büyük sermayesi hoşgörü kültürüdür. Onu kaybetmemek lazım” sözleri büyük alkış aldı.

İzmir’in demokrasi platformu yola çıktı: Akdeniz Akademisi

İZMİR - Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan Akdeniz Akademisi, düzenlenen tören ve konferansla çalışmalarına başladı.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki açılış törenine siyasetçiler, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sanatçılar, akademisyenler ve kentin kanaat önderlerinden oluşan çok sayıda davetli katıldı. Açılış töreni nedeniyle düzenlenen konferansta ise Prof. Dr. İlhan Tekeli ve Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas birer sunum yaptı.


 
DEMOKRASİYE İVME KAZANDIRMAK İSTİYORUZ
Bir düşünce kuruluşu ve demokrasi platformu olarak faaliyet göstermesi planlanan ve Türkiye’de ilk kez bir belediye bünyesinde kurulan Akdeniz Akademisi’nin açılış töreninde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, Akdeniz’de lider kent olmayı hedeflediklerini söyledi. Akademinin amacının katılımcı demokrasi anlayışını yaşama geçirmek olduğunu dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu “İzmir’in tüm dinamiklerini harekete geçirip İzmir için üretmek, demokrasi ve katılımcı demokrasi anlayışını yaratmak, Türkiye’nin en aydınlık kentinden tüm ülkemize katkıda bulunmak ve demokrasi anlayışına ivme kazandırmak istiyoruz. Akademinin temelleri 2009 yılında atıldı. Bu kent çevre yatırımlarıyla suyu, havayı koruyarak bir yerlere gelmek, kalkınırken korumak üzerine bir politika izliyor. Kent tasarımı ve ekosistemle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Altyapı yatırımlarını yüzde 90 tamamladık. İzmir’i Akdeniz’e ve dünyaya sunmak için ev ödevlerimizi iyi yapıyoruz” dedi.
 
YÖNÜMÜZÜ AVRUPA’YA DÖNDÜK
İzmir’in ekonomik gücünün her geçen gün arttığına dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, “2004 yılında göreve geldiğimdeki rakamlarla bugünkü rakamlar, büyümedeki iddiamı kanıtlıyor. EXPO 2020’ye yürüyoruz. EXPO 2020’nin İzmir’de yapılması, İzmir’in hedeflerinden biri olan hizmet ve turizm sektöründe çeşitlenerek büyümesini sağlayacak bir pik noktası. Akdeniz’in lider kentlerinden bir tanesi olmak istiyoruz. Yönümüzü Avrupa’ya, batıya, Akdeniz’e dönerek ileriye, çağdaşlığa dönerek İzmir’i aydınlatmak istiyoruz. Bunun yanında tüm komşularımızla iyi olacağız. Bu akademi umuyorum, giderek bir sivil inisiyatif olur. Hepimiz İzmir için bir şeyler üretirsek kazanacağımıza inanıyorum. ‘İzmir’e İz Bırak’ projesiyle 10 yıllık stratejik planımızı tüm İzmirli hemşehrilerimizle birlikte yapmaya çalışıyoruz. 10 yıllık yol haritamızı belirleyecek stratejilerimizi katılımcı bir anlayışla ortaya çıkarıp tekrar katılımcılarımızla paylaşacağız. Başarıp kentimizi bir dünya kenti hedefine sürdürülebilir anlayışla taşımak istiyoruz” diye konuştu.


 
BELEDİYE BÜNYESİNDE AMA BÜROKRATİK DEĞİL
Açılış töreninin diğer konuşmacısı İzmir Akdeniz Akademisi Kurucu Onursal Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli ise bir düşünce kuruluşu olan Akdeniz Akademisi’nin gücünü demokratik platformdan aldığını belirterek şöyle konuştu: “Bu kurum ilginç bir kurum. Bu kuruluşta hem bir düşünce hem bir demokrasi platformunu bir arada gerçekleştirmeye çalışacağız. Akademi yeni bir kamusallık getiriyor. Günümüzde kamusallığın çöktüğü ortamda yeni kamusallıklar aranıyor. Bu kurumun bir özelliği var: İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir yeri var ama bürokratik bir kurum değil. İzmir’in potansiyellerini harekete geçirerek demokrasi kalitesini artıracak bir kuruluş. Şimdiden 4 konu üzerinde çalışmaya başladık. Ulaşılması gereken bir ideal var. Zaman içince belediye katkısı azalıp sivil kuruluşların katkısının artacağı bir kuruluş olacak”

Akdeniz Akademisi’nin Kanadalı onur konuğu Doç. Dr. Shane Hawkins ise yenilikçi çalışmalarından dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni kutladı. Kanada Akdeniz Çalışmaları Enstitüsü’nde 25 yıldır görev yaptığını ifade eden Hawkins, “İtalya, Mısır ve Yunanistan üzerine arkeoloji alanında odaklanmış durumdayız. Kültür üzerine de çalışmalar yapıyoruz. İzmir Akdeniz Akademisi ile ilgili de çalışmalara başladık. Akademi çalışmalarıyla ilgilenen bu kadar kalabalık bir topluğu görmek çok büyük mutluluk” diye konuştu.
 
KONFERANS KONUŞMALARI TEKELİ VE ARKAS’TAN
Açılış konferansının ilk konuşmacısı İzmir Akdeniz Akademisi Kurucu Onursal Başkanı Prof.
Dr. İlhan Tekeli’ydi. “12. ve 17. Yüzyıl’da Deniz Teknolojisinde Meydana Gelen Değişikliğin Akdeniz’in Politik ve Ticari Mekanının Örgütlenmesindeki Yeri” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Prof. Tekeli, İzmir’in tarihini yazarken Akdeniz’in mutlaka derinliğiyle ele alınması gerektiğini söyledi. Bütün Avrupa medeniyetini etkileyen aydınlanma ve sanayileşmenin Akdeniz’in doğurduğu Rönesans akımı üzerinden geliştiğini anlatan Tekeli, dönemin ticari faaliyetlerini şekillendiren dönemsel koşulları da ortaya koydu. Prof. Dr. İlhan Tekeli, 12. Yüzyıl’dan 17. Yüzyıl’a kadar gemi teknolojisinden yaşanan değişimi de örneklerle açıklayarak ticaret devrimini hazırlayan etkenleri bu örnekler ışığında anlattı. Tekeli, Akdeniz’in kurumsal inovasyon yapan, denizcilik adına birçok yeniliğin doğduğu bir bölge olmasına rağmen dünyanın ticaret dengelerinin değişmesi nedeniyle Avrupa”nın etkisi altına girmekten kurtulamadığını söyledi.



Diğer konuşmacı Lucien Arkas ise, “Mare Nostrum” (Bizim Deniz) başlıklı sunumunda İzmir’in deniz ticareti hakkında bilgi verdi. Kentin hoşgörü kültürünün deniz ticareti sayesinde oluştuğunu ifade eden Arkas, “İzmir deniz ticaretiyle büyüdü. İstanbul’da ticaret olmadığı için Avrupalı tüccarlar İzmir’i seçti. Limanların yapılmasıyla İzmir gelişmeye başladı. Çok sayıda ülkeden tüccar gelip İzmir’de ticaret yaptı. Zenginleşen kente teknoloji, sanat, otel, opera geldi. Avrupai bir şehir oldu. 4 farklı millet birbiriyle çok güzel geçindi. Bu yüzden bir kültür oluştu. İzmir’in hoşgörü kültürü o tarihten geliyor. İzmir’in bu kültürü kaybetmemesi lazım” dedi. Ailesinin uzun yıllardır İzmir’de yaşadığını hatırlatan Arkas, denizlerde dolaşan 30 gemisine aidiyet duygusundan dolayı Türk bayrağı astığını söyledi.


 
AKADEMİ’NİN KURULUŞ ÖYKÜSÜ
İzmir Akdeniz Akademisi ile ilgili çalışmaların tohumları, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kültür Çalıştayı'nda, Ekim 2009’da atıldı. Akademi’nin çalışmaları için 4 ana başlık belirlendi: Tarih, tasarım, kültür-sanat ve ekoloji. Akademide Tasarım Koordinatörü olarak Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, Ekoloji Koordinatörü olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Filibeli, Kültür Sanat Koordinatörü olarak Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhan Ada görev yapıyor. Akademi’nin Danışma Kurulu’nda ise Ali Nail Kubalı, Ayhan Baran, Aytül Büyüksaraç, Deniz Taner, Ender Yorgancılar, Ertuğrul Apakan, Filiz Eczacıbaşı, Gülgün Ünal, Işılay Saygın, İdil Yiğitbaşı, Rıfat Serdaroğlu, Seda Kaya, Sema Pekdaş, Türkan Miçooğulları, Ülkü Bayındır ve Yılmaz Karakoyunlu bulunuyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
private35 25 Eylül 2013 Çarşamba 16:28

izban, ulukent, çiğli ve Karabağlar, tepecik alt yol geçitleri, Adnan saygun kültür merkezi bile yeter size aslında çünkü bu arazi eshota aitti ve kültür merkezi oldu istanbuldaki İETT arazisi ne oldu onu araştır Hasan OLAY yeter sana. Açılan arıtma tesisleri, değişen su boruları. AÇ İBB sayfasını takip et.

Yorumu oyla      11      5  
Güzel İzmirim 25 Eylül 2013 Çarşamba 13:41

Sayın Hasan Olay,İzmir Doğal Yaşam Parkı, A.Adnan Saygun Sanat Merkezi,Klimalı otobüsler,Bornova Buz Pisti,İlçelerde çok amaçlı salonlar,başarılı sporcularımız,bitirilen borçlar, dağ köylerine otobüsler ve 90 dakika, Arıtmalar,Süt dağıtımları ve Sağlık Taramaları(Hukuksal nedenlerle duran,Katlı otoparklar vs.vs.bir çok çalışma webde var. Eserleri,İzmir'e ve çalışanlarına mal etti diye haksızlık yapmayın. Bu, "Osmanlının dünya sanat ve bilimine yaptığı katkı?"yı sormak gibi olmuş.

Yorumu oyla      13      5  
Bilal-İzmirli 25 Eylül 2013 Çarşamba 13:33

Başkan Aziz Kocaoğlu DEMOKRASİYE İVME KAZANDIRMAK İSTİYORUZ...Sayın Kocaoğlu söylediklerinize kendinizde inanıyorsanız CHP Adaylarını CHP Üyeleri seçmelidir der CHP Genel Merkezine rağmen tavır alırdınız.CHP Delegesi CHP Vatandaş.

Yorumu oyla      11      5  
Hasan Olay 25 Eylül 2013 Çarşamba 12:37

Bana Aziz Kocaoğlu'nun başlayıp da bitirdiği ve bırakın dünyayı Türkiye'de ünlü tek bir eserini söyleyin.

Yorumu oyla      13      8  
qalip 25 Eylül 2013 Çarşamba 11:28

mümtaz kaya İzmir'in hali perişan kafanı kaldır bir araçla Ankaraya kadar gidiver yada aydın üzerinden Antalyaya hatta eskişehire ulaş. Farkı gör ve utan yazdıklarından ve düşüncelerinden.

Yorumu oyla      18      10  
megaköylü 25 Eylül 2013 Çarşamba 10:40

izmirin bitmeyen yatırımlarını saysalardı daha büyük alkış alırdı bence aziz kocaoğlu

Yorumu oyla      19      11  
Mümtaz Kaya 25 Eylül 2013 Çarşamba 09:11

Sadece Aziz Kocaoğlu'nu eleştirmiş olmak için yorum yapan arkadaşları tebrik ediyorum. Bir de mantıklı şeyler söyleseniz.

Yorumu oyla      21      17  
ozer 25 Eylül 2013 Çarşamba 09:06

İzmir Türkiyenin en başarılı belediyecilik örneğidir. Aziz Başkan 2012 yılında Dünyada en iyi belediye başkanı seçilmiştir. İzmir de Martta rekor çıkar. % 70

Yorumu oyla      21      17  
Murat 25 Eylül 2013 Çarşamba 08:23

Bumdan sonra İzmir'e köy demek yasak. İzmir'de bu tür toplantılar, sanat adı altındaki konserler, iktidarın hiçbir yatırım yapmaması ile kendimiz çalıp kendimiz oynayalım ve adına demokrasi diyelim. Ben zengin,hareketli, sağlıklı ve gençleri ile çok dinamik bir şehir istiyorum. Birileri artık defolup gitsin. Kimseye mahkum değiliz.

Yorumu oyla      21      11  
Sokaktaki insan 24 Eylül 2013 Salı 23:13

Akdeniz Akademisi bu haliyle önemli insanların bir araya gelerek önemsiz işler yaptığı yapılardan biri olmaya adaydır. Katılımcı demokrasiden anladıkları belli ki bu işleri halk adına kapalı kapılar ardında kotarmak.Katılımcılık ilkesini, güç odaklarının temsilcilerini Danışma Kuruluna katmak suretiyle halletmişler. Akademinin getirdiği yeni kamusallığı ve demokrasi platformunu ibret ve ilgiyle izleyeceğiz.

Yorumu oyla      19      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Durak’tan esnafa ‘birlik olun’ çağrısı
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Karşıyaka Çarşı esnafı ile yaptığı ...
Şampiyon Botaş’tan Gönenç’e ziyaret
Bergama Belediyesi’nin düzenlediği 1.Galenos Cup Kadınlar Basketbol Turnuvası’nda ...
Seferihisar’da dershane öğrencinin evinde
Seferihisar Belediyesi yine bir ilke imza atarak ilçede yaşayan tüm öğrenciler ...
 
Konak'tan eğitime tam destek
Konak Belediyesi, Konak Kaymakamlığı ve Konak Halk Eğitimi Merkezi arasında ...
Seferihisar’da ‘barış çatısı’nda eğlenceye devam!
Seferihisar Belediyesi öncülüğünde ilçe dernekleriyle birlikte hazırlanan ...
Başkan Solak Esnaf Odaları’nı ağırladı
Ahilik Haftası nedeniyle ilçede düzenlenen kutlama etkinliklerine katılan ...
 
BM’nin Lider Zirvesi’nde Türkiye’nin yüzü Sındır!
2013 BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Liderler Zirvesi’ne davetli olarak ...
İzmirli gazetecilerin ‘Barış Selçuk’ gecesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 14.’sünü düzenlediği Barış Selçuk ...
İzmir'in derelerinden 26 bin ton çamur çıktı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU ekipleri, 5 ay içinde Meles, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva