HABERLER>GÜNCEL
11 Temmuz 2015 Cumartesi - 14:30

‘İzmir’in Çernobili’nde flaş gelişme: AYM’ye taşındı

Gaziemir’de ‘İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan kurşun fabrikasının radyasyonlu atıklarıyla ilgili davada fabrika sahibi ve yöneticisi 6 sanık için beraat kararı çıkarken, İzmirli çevreci avukatlar ve mahalle sakinleri dosyası bireysel başvuru hakkını kullanarak Anayasa Yüksek Mahkemesi’ne taşıdı. Başvuruda yargı sürecini başlatan suç duyurusunda olduğu gibi kamu görevlilerinden de şikayetçi olundu.

‘İzmir’in Çernobili’nde flaş gelişme: AYM’ye taşındı

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ – Gaziemir’de bahçesine gömülü radyoaktif atıklar nedeniyle ‘İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan kurşun fabrikası hakkındaki dosya yüksek yargıya taşındı.


Alanda radyoaktif atıkların tespiti sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın fabrikaya 5.7 milyon TL’lik rekor bir ceza kesmesi ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun bölgede bir dizi önlem alarak temizlik işleminin başlamasının ardından Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adına Avukat Arif Ali Cangı, bu süreçte fabrikanın 6 yöneticisi hakkında, 'Çevreyi kasten kirletmek' suçunu işledikleri iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Kadir Karaca, fabrikanın sahip ve yöneticileri Hasan Yavaş, Ayşegül Yavaş Budau, Aynur Ekener, Öznur Kolcuoğlu, Yıldırım Mustafa Irvana ve Şennur Yavaş hakkında 'çevreyi kasten kirletmek' suçundan 5'er yıldan az olmamak üzere hapis, bin gün karşılığı adli para cezası istemiyle dava açtı.

Karar duruşması 1 Temmuz’da yapılan davada fabrika sahibi ve 6 yönetici sanık için beraat kararı çıkmıştı.

Avukatların bir süre tartıştığı gergin duruşmanın ardından beraat kararına karşı çıkan davacı avukatlar ve bölge halkı harekete geçti.

Çevreci avukat Arif Ali Cangı ve Aydın Mahallesi sakinleri bireysel başvuru hakkını kullanarak dosyayı Anayasa Yüksek Mahkemesi’ne taşıdı. AYM’ye yapılan başvuruda sadece fabrika sahibi ve yöneticilerinden değil ‘İzmir’in Çernobili’nde yargı sürecini başlatan suç duyurusunda olduğu gibi halkın sağlığını tehlikeye attıkları iddiasıyla İçişleri Bakanlığı, İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi hakkında da şikayetçi olundu.

Konu hakkında detaylı açıklama yapan Cangı, başvuruyla temyizin ayrı süreçler olduğunun altını çizerek, “Temyiz başvurusu yaptığımız; 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesindeki şirket yetkileri hakkındaki beraat kararı içindi. Ancak henüz dosya Yargıtay’a gitmedi. Mahkeme gerekçeli kararı henüz yazmadığı için bizde gerekçeli temyiz yetkisi vermedik. Ama ceza yargılamasında açıklamadan itibaren 7 gün içinde temyiz edilmesi için temyiz ettik. Hukuken edildi fakat gerekçeli temyiz yetkisini daha sonra vereceğiz” dedi.


 
DİĞER BOYUT KAMU!
Cangı kamu görevlileri şikayeti hakkında ise, “Olay 2007’de ortaya çıktığı halde 2012 yılına kadar kimsenin haberinin olmaması bile başlı başına bir görev ihmalidir. Bu tür bilgilerin ilk önce yörede yaşayanlara verilmesi gerekir. Onların yaşamlarının sağlıklarının güvence altına alınması gerekir. Bunların hiçbiri yapılmadığı için ilgili birimlerde olan kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştuk. Savcılık kamu görevlileri konusunda çok etkisiz bir soruşturma yaptı. Şirket yetkilileri hakkında dava açtı ancak kamu görevlileri konusunda kimileri hakkında soruşturma izni istedi kimileri hakkında takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararına yapılan itiraz sonucunda Sulh Ceza Mahkemesinin de itirazı reddetmesi üzerine geriye tek Anayasa Mahkemesine başvurmak kaldı. Biz de başvurumuzu yaptık” dedi.  

CEZASIZ BIRAKIRSANIZ…
Cangı, “Konunun özü; şirket yetkilileri hakkında ‘lisans aldıkları için suç yoktur’ beraat kararı verilmesi karşısında bu kez ‘lisans verenlerin lisansı verdikten sonra denetlemeyen kamu görevlilerinin sorumluluğu yok mudur?’ diyen bir başvuru yaptık.  Ortada bir kirletme suçu var ama failler ve suçlu ortada yok. Bu şekilde cezasız kalması bundan sonraki süreç için ciddi tehlike oluşturuyor. Çevre ceza suçları bir anlamda bu kuşağın ve gelecek kuşağın sağlıklı çevrede yaşaması için getirilen suçlardır. Şimdi siz cezasız bırakırsanız benzer olayların önünü açarsınız. Türkiye bir nükleer çöplük haline gelir” diye konuştu.

 
Sakin Şehir’de boş yatak yok
 
Salihli TSO ile Ekonomi Üniversitesi arasında büyük işbirliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de rapor alan polise müdüründen dayak iddiası
İzmir’in Çiğli İlçesi'nde görevli polis memuru 31 yaşındaki S.E., İlçe ...
Dikili Ali İsmail Korkmaz’ı andı
İzmir’in Dikili İlçesi'nde düzenlenen etkinlikte, 'Gezi' olaylarında yaşamını ...
Menderes’te iftar sonrası bomba paniği!
Belediyenin iftar etkinliği düzenlediği parkta bulunan valiz panik yarattı. ...
 
TRT’de sunucuyu krize sokan ‘oral ilişki’ yorumu!
TRT HD'de Pelin Çift'e konuk olan ilahiyatçı Ali Rıza Demircan'ın 'İleri ...
Rize’de komando eşliğinde iş makinesine halk seti!
Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 ...
Şoke eden ifade: Ben o dayağı hak ettim!
Onur Özbizerdik'in dövdüğü sevgilisi M.Ç.'nin, savcılıktaki ifadesinde ...
 
Ege sularında korkunç rakam: 6 ayda 15 bin 465!
Sahil Güvenlik'ten yapılan açıklamaya göre 1 Ocak'tan bu yana yapılan ...
İzmir’de modifiye araç sahiplerinde Doğu Türkistan eylemi
İzmir’de, modifiye araç sahipleri, Çin'in Doğu Türkistan bölgesinde Müslümanlara ...
İzmir’de faciadan dönüş: Kamyon kasasından gelen çığlıklar…
İzmir’in Bornova İlçesi'nde, yol kenarında park halinde bulunan kargo ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva