HABERLER>EKONOMİ
6 Kasım 2016 Pazar - 11:58

İzmir'in borsasındaki '95 yıllık söz' geleceğini arıyor!

İzmir Ticaret Borsası'nda pamuk fiyatının belirlenmesi için alıcı, satıcı ve aracıların özel bir platformda buluşup yüksek sesle pazarlık ettiği korbey sistemi, 95 yıldır uygulanıyor.

İzmir in borsasındaki  95 yıllık söz  geleceğini arıyor!

Türkiye'nin ilk ticaret borsası konumundaki İzmir Ticaret Borsası'nda (İTB) 95 yıldır pamuk fiyatının belirlenmesi için uygulanan korbey sistemi, ticarette yüz yüze pazarlık geleneğini devam ettiriyor. Alıcı, satıcı ve aracıların buluştuğu, teminat yerine sözlerin geçerli olduğu korbey sisteminin elektronik platforma ve vadeli işlem piyasasına eşgüdüm sağlanarak geleceğe taşınması hedefleniyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Borsa Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak, Cumhuriyet öncesi dönemde tarım ürünleri ticaretinde etkili olan levanten tüccarların o güne kadar kulaktan kulağa oluşan piyasayı resmi bir platforma taşımak amacıyla 1895 yılında İTB'yi kurduğunu ifade etti.

Pamuk fiyatlarının belirlenmesi konusunda 20'inci yüzyılın başlarında Avrupa borsalarında uygulanan korbey yönteminin de 1921 yılında İzmir Borsası'na taşındığını kaydeden Uçak, aradan geçen 95 yılda korbeyin Türkiye'deki pamuk fiyatlarını belirlediğini dile getirdi.   

Korbey sisteminde her gün 12.20 ile 12.30 arasında seans düzenlendiğini, küçük bir amfi tiyatroya benzeyen basamaklı altıgen yapıya çıkarak karşılıklı oturan alıcı, satıcı ve aracıların yüksek sesle pazarlık ettiğini ifade eden Uçak, söylenen ürün ve fiyatların ortadaki görevli tarafından kayda geçirildiğini anlattı.

Uçak, şu bilgileri verdi: "Korbey, yüksek sesle, müzayede usulü mal alım satım yapılan bir düzendir. Bu düzenle ilgili en önemli detay, satıcı ve alıcı sözle söylediği şartlara sonuna kadar riayet etmek zorundadır. Burada teminat mektubu, çek veya senetle dönen bir sistem yok. İnsanlar sözleriyle bağlanırlar. Verilmiş bir söz, bizim için çekten, senetten daha muteber. Bununla iftihar ederiz.

Korbeye katılan satıcı, satmak istediği malın menşe, miktar ve fiyat bilgilerini verir, alıcı da kendi fiyatını söyler. Her zaman uzlaşma mümkün olmuyor. Ancak alıcı ve satıcının verdiği rakamlar kayda geçiyor. Korbey sırasında uzlaşma sağlanmasa bile korbey sonrası taraflar birkaç kez daha görüşüp alışverişi tamamlayabiliyor. Önemli olan fiyatların deklare edilmesi. Tüm piyasa bu fiyatlar üzerinden şekilleniyor. Gösterge fiyat, korbeyde oluşuyor."

Ege Bölgesi'nde bu yıl 170 bin ton pamuk üretiminin hedeflendiğini, bunun da 140 bin tonunun korbey seanslarıyla el değiştirmesinin beklendiğini vurgulayan Uçak, dünyada spot piyasada korbey sistemini uygulayan başka bir borsanın bulunmadığına dikkat çekti.

"Teknolojiye uyum sağlayarak geleneği devam ettirmeyi hedefliyoruz"
Uçak, "Dünyada bu sistemi bizimle birlikte uygulayan tek kurum olan Liverpool Borsası da elektronik sisteme geçiş yaptı. Burası nadide kalmış bir örnek. Elbette biz de geçmişe takılıp kalmıyoruz. Vizyonumuz ve hedeflerimiz var. Teknolojiye uyum sağlayarak bu geleneği devam ettirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Borsa bünyesinde elektronik ürün senedi işlem platformu oluşturduklarını, İZBEP adı verilen platformda lisanslı depolarda tutulan pamuklar için oluşturulan senetlerin işlem göreceğini dile getiren Uçak, elektronik platformda seansların korbey ile eş zamanlı olarak devam edeceğini belirtti.

Böylelikle korbeyin elektronik piyasalarla eşgüdümlü çalışmasının sağlanacağını anlatan Uçak, ayrıca İZBEP'te işleme konu olan ürün senetlerinin Borsa İstanbul bünyesindeki Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nda da işlem görebilmesi için de görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Uçak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Teknolojiyle birlikte değişen ticaret yöntemlerine rağmen korbey sisteminin yaşayacağını düşünüyorum. Sonuç olarak korbeyde fiyatlar karşılıklı olarak belirleniyor ve kamuoyuna ilan ediliyor. Bu fiyatlar burada belirlenmeden elektronik piyasada veya future marketlerde fiyat belirlenmesi çok zor. İnsanlar buraya gelecek, spot piyasada 2 kamyon pamuğu alıp satacak ondan sonra elektronik piyasada pozisyon alacak."

Borsa üyelerin elektronik platforma uyum sağlama aşamasında olduğunu, alışkanlıkların bir anda değişmesinin zor olduğunu ancak bu sürecin dışında kalanın gelecekte sistemin de dışında kalacağına işaret eden Uçak, üyelerin de köklü söz geleneğini geleceğe taşıma kararlılığında olduğunu sözlerine ekledi. (AA)

 
Flaş: HDP yasama faaliyetlerini durdurdu
 
Yıldırım'dan İzmir'deki çağrıya yanıt, Kılıçdaroğlu'ndan jet mesaj!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Albayrak açıkladı: Elektrikte kritik hamle
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin 21 elektrik ...
İTO düğmeye bastı: Kemeraltı’na ‘sanatsal’ çarşı!
İTO tarihi çarşıya ‘Turistik El Sanatları ve El Halıları Çarşısı’ kazandırmak ...
Ve Standard & Poor's Türkiye notunu açıkladı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin ...
 
Benzine indirim geldi
Akaryakıt dağıtım şirketleri, bu gece yarısından geçerli olmak üzere benzinin ...
İTB'nin gençlik projesini kazananlar açıklandı
İzmir Ticaret Borsası’nın 125’inci yılına özel olarak düzenlediği “Tarım ...
Pınar Süt 43 yaşında…
Pınar Süt’ün 43., Çamlı Yem Besicilik’in 33. Kuruluş Yıldönümü çalışanların ...
 
İzmir'de geleceğe güvenli yatırım
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) çatısı altında, Vodafone ve Huawei’nin ...
İzmir’in jeotermal şirketinden termal tedavi merkezi yatırımı
İzmir Valiliği ve Büyükşehir ortaklığı olan Jeotermal A.Ş. Seferihisar’da ...
İzmir’de defterdarlıktan satılık gökdelen ve otel arazisi!
İzmir Defterdarlığı, İzmir’in çeşitli yerlerinde 26 kalemde 58 milyon ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva