HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Temmuz 2020 Salı - 10:45

İzmir’in Bisiklet ve Yaya Eylem Planı hazır

İzmir Büyükşehir Belediyesi, pek çok dünya kentinde olduğu gibi İzmir’de de bisikletin bir ‘ulaşım aracı’ olarak kullanılmasını hedefliyor. Bu doğrultuda hazırlanan İzmir Bisiklet ve Yaya Eylem Planı kamuoyuna tanıtıldı. İzmir’e farklı bir profil kazandıracak plan, birkaç yıl içinde “bisikletle her yere güvenli ulaşımı” öngörüyor.

İzmir’in Bisiklet ve Yaya Eylem Planı hazır

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaları tamamlanan 2030 yılı projeksiyon hedefli İzmir Ana Ulaşım Planı (UPİ 2030), bisikletli ve yaya ulaşım yollarının da önemli ölçüde artmasını öngörüyor. Bu kapsamda hazırlanan İzmir Bisiklet ve Yaya Eylem Planı, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katılımıyla Alsancak’taki Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde tanıtıldı. Soyer,otomobil odaklı çözümlerin, özellikle kent merkezlerinde yoğun bir trafik yükü ortaya çıkardığını söyledi. Kaynakların bilinçsiz ve bilimsellikten uzak kullanımı nedeniyle doğal çevrede geri dönülmez tahribatların, çevre kirliliğinin, enerji ve can kayıplarının yaşandığını vurgulayan Soyer,kent içi motorlu araç trafiğini minimize edebilmek yolunda yaya ve bisikletli ulaşım altyapısını geliştirmek için &cce dil;alışmalar yürüttüklerini kaydetti. Başkan Soyer, “Bu projelerimizden biri de İzmir Bisiklet ve Yaya Eylem Planı…Gerekli altyapı oluşturulduğunda; enerji tasarrufu sağlayan, maliyeti düşük, doğaya ve çevreye zararı olmayan, trafik yükü oluşturmayan bisiklet, çok işlevsel bir ulaşım aracı” dedi.

Bisiklet kullanımına teşvik
Koronavirüs salgını nedeniyle bireysel araç kullanımının çok arttığını ve yaz aylarında olunmasına rağmen trafikte kış yoğunluğu yaşandığını belirten Soyer, hedeflerinin, bu yoğunluğu bisiklet ulaşımına yönlendirmek olduğunu ifade etti. Soyer, “Bu amaçla bisiklet ile vapura binen yolcuların ücretsiz seyahat etmesi, Halkın Bakkalı’ndan çeşitli indirimler verilmesi gibi çeşitli teşvik çalışmaları da hazırlıyoruz. Temel hedefimiz, İzmir’de bisiklet kullanımını sadece hobi veya spor amaçlı olmanın ötesine taşımak. Bisikleti, gelişmiş kentlerde olduğu gibi toplu ulaşımla entegre şekilde etkili bir ulaşım aracı olarak yaygınlaştırmak istiyoruz” diye konuştu.

Hedef bisikletle her yere ulaşım
Plan doğrultusunda, halen yüzde 0.5 olan “ulaşımda bisiklet kullanımı oranı”nın sürekli artırılması amaçlanıyor. Pandemi dönemi için belirlenen ‘acil eylem planı’ kapsamında ilk etapta 40 kilometrelik bisiklet yolu şebekesi hızla tamamlanacak. Eylem planında 58 kilometrelik bisiklet yolu ön projeleri hazırlandı, uygulama aşamasına gelindi. Yeni bisiklet yollarının uygulama projeleri, yapılacak ihalelerin ardından ortaya çıkacak. Yeni yolların tamamlanmasıyla birlikte, mevcutta 67 kilometre uzunluğunda olan kent içi bisiklet yolu şebekesi kısa vadede 274 kilometreye ulaşacak. Öncelik verilen bu yollar; Karşıyaka, Bayraklı, Bornova ve Konak ilçelerinin iç kesimlerini, sahil bandındaki mevcut bisiklet yollarına bağlayacak. Bayraklı’da Ankara Caddesi, Manas Bulvarı, Sakarya Caddesi; Karşıyaka’da Girne Bulvarı, Atatürk Bulvarı; Konak’ta Fevzipaşa Bulvarı, Gazi Bulvarı, Şair Eş ref Bulvarı gibi ana akslara bisiklet yolu erişimi sağlanacak. Orta ve uzun vade planlarının da uygulanmasıyla İzmir’de bisiklet yolları toplam 787 kilometreyi bulacak.

İlk etapta Grand büfelerinin yanına olmak üzere, kent genelinde Eurovelo güzergahı üzerindeki toplam 35 noktaya bisiklet tamir kioskları konulacak. Mevcut bisiklet yollarına, bisikletlilerin konforu için bisiklet ayak dayama aparatları, park alanlarına ise bisiklet pompaları yerleştirilecek.

Sembol yapı da kazandıracak
İzmir Bisiklet ve Yaya Eylem Planı, kente sembol bir yapı da kazandıracak. Bayraklı’daki İzmir Adliyesi bölgesi ile Meles Rekreasyon Alanı’nı bağlayacak bir “bisiklet köprüsü” inşa edilecek. Köprüde çift şeritli bisiklet yolunun yanı sıra yaya yürüyüş yolları ve seyir terası da olacak.

Plan kapsamında; sakinleştirilmiş sokak ve paylaşımlı yol proje önerileri, İzmir’e özgü bir bisiklet yolları tasarım kılavuzu, bisiklet kullanımına teşvik etkinlikleri, toplu taşıma ile bisiklet entegrasyonunu sağlayacak politikalar, bisiklet kullanıcılarına yönelik kent içi altyapı ve ünite düzenlemeleri, paylaşımlı bisiklet istasyonlarının artırılması ve toplu ulaşım ile entegre edilmesi ve güvenli park yerleri oluşturulmasına yönelik çalışmalar da yapılıyor.

EuroVelo’ya Türkiye'den katılan ilk kent
Bisikletli turizmin gelişmesi için önemli adımlar atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kasım 2019’da Avrupa Bisiklet Rotası Ağı’na (EuroVelo) dahil edildi. Böylece İzmir, yılda yaklaşık 7 milyar avroluk ekonomik büyüklüğe sahip EuroVelo’ya Türkiye'den katılan ilk kent oldu. Bergama ve Efes antik kentlerini birbirine bağlayan 500 kilometre uzunluğundaki bisiklet rotasının, kent turizmine ve ulaşıma da katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Kimler katıldı?
Toplantıya Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Seferihisar Belediye Başkan Vekili Yelda Celiloğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak da katıldı.

 
Başkan Selvitopu’ndan eleştirilere net yanıt: Ben uçuk projeler peşinde koşmam!
 
İçişleri'nden yeni Covid-19 talimatı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ec 7 Temmuz 2020 Salı 12:56

yeşildere en az 3 şerit olmalı ve harici bisiklet yoluyla desteklenmeli. Dar boğaz yaratan 2 şeritli tüm yollar bir şekilde genişletilmeli!

Yorumu oyla      2      4  
sezarın hakkı sezara 7 Temmuz 2020 Salı 11:36

Hayaller-Gerçekler in yazdıklarına kısmen katıldım. ilk önce izmir de bazı alt yapı eksikliklerini halledin sonra bisiklet yolu işine girişin . Hali hazırda inciraltından -sasalı ya kısmen kesintisiz bisiklet yolu yeterli. bunu dönem dönem işine bisiklet ile gidip gelen biri olarak söylüyorum. bundan sonra ara yollara koyacagınız bisiklet yolları trafiği felç edecektir. yani bu tip projelere girmeden önce mesela şu kokuy sorununu çözsek ? dün sahilevleri arıtma tesisinden dolayı baya kötü kokuyordu. ayrıca karataş sahil taraı sürekli bir kötü kokuya sahip! benzer koku karantina bölgesinde de zaman zaman oluyor. ya bunları bir çözelim ilk önce! sonra girelim arka sokaklara bakın arka sokaklar diyince sadece gecekondu bölgeleri aklınıza gelmesin. onların tek çözümü kentsel dönüşüm ! mesela güzelyalı,göztepe,hatay, karşıya,nergiz,şemikler , balçova ve bornova nın bazı mahalleleri vs.. yani inanılmaz derece de bakıma muhtaç sokaklarımız var ! inanın güzelyalı da güneşin giremeyeceği darlıkta sokaklar mevcut. ya gelin belediye olarak bunları bir halledin . Ne bileyim İzmire yunan şehirleri gibi Beyaz doku kazandırmak bile bu şehri 2-3 tık ön plana çıkarır. Yeni yapılacak apartmanlar da mimari doku zorunluluğu oluşturun . otopark zorunlugu oluşturun . yok bunları yapmıyorsunuz neden ? her seçim de başkan adayları gelip proje açıklıyor. yanib en bunları parti fark etmeksizin ciddi anlamda akıl tutulması falan yaşadıklarını düşünüyorum. yoksa bu yazdıklarımızı düşünmemeleri ve uygulamaya geçmemeleri imkansız. İlk önce şehri bir düzene sokalım . şehre bir alt yapı, bir mimari kazandıralım ondan sonra zaten sosyal projeleriniz takdir toplayacaktır ama ilk önce izmir in ciddi sorunlarına eğilmek gerekiyor. 5 milyonluk şehrin bunlara adım atacak parası yoksa zaten lütfen bu işi bırakın .

Yorumu oyla      6      3  
VfV 7 Temmuz 2020 Salı 11:27

Bisikleti iyi kötü kullanıyoruz da şu Meles'deki ve diğer bisiklet yolları civarlarındaki başıboş köpekleri de halletseniz. Pantolonda paça kalmadı bunların yüzünden. İlla kötü bir olayın olmasını mı bekliyorsunuz?

Yorumu oyla      6      3  
Hayaller-Gerçekler 7 Temmuz 2020 Salı 11:20

Zaten yetersiz olan bu yollarda, sağ ve soldan bisiklet için birer yol ayrılırsa trafiğin canına okursunuz, benden söylemesi. Merkezde trafik azalsın istiyorsanız alternatif yol yaparsınız. Çevre yolu hariç alternatif yol yok. Metro yetersiz. İZBAN'ın kapasitesi belli. Özel aracı olanların çoğu bırak bisiklete binmeyi, toplu ulaşıma binmiyorlar. Merkezden trafik yükünü almak lazım deyip de, diğer taraftan Alsancak garın önünde trafiği yeraltına almaktan bahsetmek çelişki değil mi?

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Selvitopu’ndan eleştirilere net yanıt: Ben uçuk projeler peşinde koşmam!
Karabağlar Belediyesi Meclis toplantısında AK Partili Hüseyin Uzun’un ...
Bayraklı'da yatık bina için yıkım onayı bekleniyor
Bayraklı’da yan yattığı tespit edilerek, Şubat ayında tahliye edilen bina, ...
Buca’da kırsalın kaderini değiştiren hamle
Buca Belediyesi’nin Doğancılar’da başlattığı kırsal kalkınma hamlesi köyün ...
 
Ödemiş Meclisi'nde faaliyet raporuna onay!
Ödemiş Belediye Meclisi pandemi sürecindeki zorunlu aranın ardından normalleşme ...
Kırkım yapıldı, şenlik gelecek seneye kaldı
İzmir’in Karaburun ilçesine özgü kıl keçisini koruyarak yaşatmak amacıyla ...
Gençlik Yerleşkesi’nde hayat başlıyor
Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi, normalleşme süreciyle kapılarını ...
 
İzmir zabıtası mangalcı avında!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, ...
Gaziemir’den modern tandır fırını projesi
Türkiye’nin farklı noktalarından aldığı göçlerle birçok kültüre ev sahipliği ...
Başkan İduğ'dan STK’lara destek
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, İzmir Konfederasyonu’na (İZKON) ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva