HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Aralık 2016 Cuma - 10:05

İzmir’in 2017 yol haritası: Hangi yatırıma ne kadar harcanacak?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2017 bütçesini geçen yıla göre yüzde 10.4 artırdı. 4 milyar 950 milyon TL’lik bütçe içinde ulaşıma 725 milyon lira, çevre için de 402 milyon liralık pay ayrıldı.

İzmir’in 2017 yol haritası: Hangi yatırıma ne kadar harcanacak?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2017 hedeflerini belirledi. Büyükşehir Meclisi’nde onaylanan 2017 Mali Yılı Performans Programı ve Mali Bütçesi'ne göre, 4 milyar 950 milyon TL olarak belirlenen 2017 yılı gider bütçesi, bir önceki yıla oranla yüzde 10.37 artış gösterdi.

2017 yılında bütçede asfalt kaplama çalışmaları için 400 milyon liralık pay ayrıldı. Bütçeye kamulaştırma çalışmaları için 196 milyon lira, hafif raylı sistem araç alımları için 150 milyon lira, tramvay hatları yapımı ve araç alımı için 126 milyon lira, Homeros Bulvarı- Otogar Bağlantı Yolu için 70 milyon lira, karayollarında üst ve alt geçit çalışmaları için 60 milyon lira, hafif raylı sistem çalışmaları kapsamında Halkapınar Yer altı Depo Alanı yapımı için 60 milyon lira; meydan, bulvar, cadde ve ana bağlantı yolları bakım ve onarımı i&cce dil;in 51 milyon lira, gemi alımı için 50.5 milyon lira, Üçyol-DEÜ Tınaztepe Kampusü-Buca Koop metro hattı için 50 milyon lira, F.Altay-Narlıdere Kaymakamlık metro hattı için 50 milyon lira, İzmir Opera binası yapımı için 50 milyon lira, sinyalizasyon sisteminin geliştirilmesi için 42.8 milyon lira, araç ve iş makinesi alımı için 39 milyon lira, Süt Kuzusu Projesi için 37.2 milyon lira, kıyı düzenlemeleri için 35 milyon lira, sanat yapıları için 30 milyon lira, otopark yapımı için 30 milyon lira, itfaiye araç filosunun büyütülmesi için de 27.3 milyon liralık ödenek konuldu.

YENİ BAĞLANAN İLÇELERDE YATIRIM RÜZGARI
Büyükşehir Belediyesi sınırlarına bağlanan çevre yerleşimlerin altyapı çalışmalarına ayrılan payda bu yıl önemli bir artış yapıldı. Büyükşehir Belediyesi bütçesinde tüm sektörler içinde yüzde 25’lik pay ile en çok kaynağın ayrıldığı kentsel alt yapı sektöründe aslan payını asfalt çalışmaları aldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında Buca Onat Caddesi ile şehirlerarası otobüs terminali ve çevre yolu arası bağlantı yolunda viyadüklerin yüzde 80’ini,  tünelin ise yüzde 40’ını tamamlayacak. Kentsel Altyapı Sektörü’nde 833 milyon liralık yatırım yapılacak.

ULAŞIMA 725 MİLYON LİRALIK BÜTÇE
Büyükşehir Belediyesi bütçesinden tüm sektörler içinde yüzde 21’lik pay ile ikinci sırada yer alan ulaşım sektöründe, raylı sistem ağının genişletilmesine yönelik yatırımlar ile kent trafiğinin güvenliği ve akıcılığının sağlanmasına yönelik çalışmalar öne çıkıyor. Ulaşım için ayrılan bütçe ise 725 milyon 585 bin lira olarak öngörüldü.

Tramvay hatları yapımı ve araç alımı için 126 milyon TL,  Hafif Raylı Sistem Projesi kapsamında araç alımı için 150 milyon TL, İZBAN ağına ilave hatlar yapılması için 11.3 milyon TL bütçe belirlendi. Fahrettin Altay-Narlıdere Kaymakamlık Metro hattı, Evka -3 –Bornova Merkez Metro Hattı, Üçyol –Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampusü-Buca Koop metro hattı yapımı ve Gaziemir’deki Fuar İzmir alanına yapılacak Monoray Sistemi için de toplam 140 milyon liralık kaynak ayrıldı. Kent trafiğini rahatlatacak önemli projelerden biri olan Akıllı Trafik Sistemi için 42.8 milyon TL, otopark yapımları için 31.7 milyon TL’lik bütçe ayrıldı.  Satın alınan 15 yolcu gemisinden HSC (High Speed Craft)  özelliğine sahip en hızlı iki gemi ile Urla iskelesinin işletmeye açılması planlanıyor. Güzelbahçe İskelesi’nin de yapımına başlanacak.

YEŞİL ALAN ARTIYOR
402 milyon TL bütçenin ayrıldığı çevre sektöründe katı atık ve yeşil alan faaliyetleri ön plana çıkıyor. Yeşil alanların bakımı, yeni kent ormanlarının ve rekreasyon alanlarının yapımı ve bakımı için 229 milyon TL ayrılırken, atık transferi ile bertaraf ve depolama tesislerinin yapımı ve işletilmesi için toplamda 62.3 milyon TL kaynak ayrıldı.

KAMULAŞTIRMAYA 195 MİLYON TL
358 milyon  TL kaynağın ayrıldığı kentsel koruma ve planlama sektöründe en büyük payı 196 milyon TL kaynak ile her yıl olduğu gibi yine kamulaştırma faaliyetlerinin oldu. Bunu 73 milyon lira ile tarihsel çevrenin iyileştirmesine yönelik çalışmalar ve 38 milyon TL ile İzmir’in çehresini değiştiren kıyı düzenlemeleri ve kentsel tasarım çalışmaları izledi. Aktepe, Emrez, Örnekköy, Uzundere, Ege Mahallesi, Bayraklı başta olmak üzere kentsel dönüşüm ve sağlıklı yapılaşma faaliyetleri için 26.5 milyon liralık kaynak ayrıldı.  

SOSYAL DESTEKLERE DEVAM
Toplam 308.5 milyon TL’lik sosyal destekler arasında, Eşrefpaşa Hastanesi aracılığıyla yürütülen koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri için 58 milyon lira ayrıldı.  Mezarlık ve defin hizmetleri, mezarlık bakım ve onarımı için 80.9 milyon lira, sosyal projeler içinde önemli bir yer tutan “Süt Kuzusu” projesi için 37.2 milyon liralık bütçe öngörüldü.  2017 projeleri içinde “Engellilik Farkındalık Parkı” ile “Gençlik Merkezleri” kurulması  dikkat çekiyor.

ARAÇ PARKURU GENİŞLİYOR
Faaliyetlerinde en son teknolojik araçları kullanan ve teknolojiyi kentliyle en iyi şekilde buluşturmaya çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bütçesinin yüzde 9’unu yönetişim sektörüne ayırdı. Araç ve iş makinesi kiralama ve alımlarına 70.8 milyon TL, bilişim teknolojilerinin etkin kullanımına ise 56.4 milyon TL pay verildi. Yönetişim sektörüne ayrılan toplam bütçe 308.2 milyon lira olarak belirlendi.

DAHA GÜVENLİ BİR İZMİR İÇİN
Toplam 276.9 milyon TL kaynağın ayrıldığı ve itfaiye, zabıta ve koruma güvenlik faaliyetlerinin yer aldığı bu sektörde en büyük pay 169.5 milyon TL. bütçe ile itfaiye araç filosunun büyütülmesine, yangın ve afetlere müdahale hizmetlerinin yürütülmesine ayrıldı.

OPERA BİNASININ YAPIMINA BAŞLANIYOR
İzmirliler’in merakla beklediği Opera Binası’nın temeli 2017 yılında atılacak.  Kültür, sanat ve spor için 150.9 milyon liralık yatırım öngören İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu rakamın 50 milyon liralık bölümünü opera binasına ayırdı. Spora yönelik faaliyetler ve tesis yapımına ise 47.3 milyon liralık kaynak tahsis edildi.

İZMİR EKONOMİSİ BÜYÜYOR
İzmir’i fuarlar ve kongreler kenti haline getirmek, kentin dünya ekonomisindeki yerini geliştiren bir kent olmasını sağlamak amacıyla turizm ve yerel ekonomi sektörüne 33.7  milyon TL’lik pay ayrıldı. Kültürpark Yenileme Projesi, Akdeniz Akvaryumu, Zooloji Müzesi ve Yeni Kıta Habitatları projeleri üzerinde çalışılacak. Kırsal kesimde gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi için kovanlı, kovansız arılar ile küçükbaş hayvancılık için keçi, teke, koyun ve koç dağıtımına devam edilecek. Meslek Fabrikası faaliyetleri kapsamında 8 bin kişiye 120 farklı branşta eğitim verilecek.

İLÇE BELEDİYELERE 50 MİLYONLUK DESTEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ilçe belediyeleri ile yapılacak ortak projeler için 50 milyon TL. ayrılırken, İzmir Kalkınma Ajansı’na 12 milyon TL, kent içi ulaşımın belkemiği ESHOT’a 220 milyon TL. destek öngörüldü.

 
Bornova'da özel bir gün: Down Kafe 1 yaşında!
 
İzmir'de çifte FETÖ baskını: Yargı yapısı ve işadamlarına operasyon
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezo 3 Aralık 2016 Cumartesi 11:54

metro bütçelerini şöyle anlıyor yandaşlar. bütçeyi nekadar ayırırsan okadar ile yapılacak. SAnki o metro hattı 1 yıl içinde bitecek ve hizmete girecekmiş gibi. ARkadaş adam 50miltl ayırdıysa 2018 de o rakam 300milyon TL olacak. buzamana kadar hep böyle oldu. buna para yönetmek diyoruz. Zaten sizin dediğiniz gibi bir olay olsa. MErak etmeyin İzmir akp il başkanı ve 2 tane millet vekili şimdiden çıkar itiraz ederdi. hatta bütçe fazla diye itiraz edenler var.

Yorumu oyla      11      5  
3 Aralık 2016 Cumartesi 11:32

Tünel işi başlıyor ancak Buca Metrosu' nda daha ancak gelecek izinler ile ihalesi yaza doğru olacak. İhale süreci , yer teslimi, şantiye kurulumu derken temel atımı sonbahar kışı bulur. 200 milyon ayırsan da birşey fark etmez. 2018'de sağlam bir miktar ayırırlar. Kredi de alınacak.

Yorumu oyla      11      5  
xxx 3 Aralık 2016 Cumartesi 07:17

Homeros-otogar bağlantı yolu icin 70 milyon.Ucyol buca Metro hattı için 50 milyon. Dalga geçiyor sanki ya

Yorumu oyla      11      5  
35 2 Aralık 2016 Cuma 14:51

Allah Rızası için Çiğli bölge Hastanesine anadolu caddesinden bir köprü yapılsın lütfen.

Yorumu oyla      11      5  
2 Aralık 2016 Cuma 13:15

"kent içi ulaşımın belkemiği ESHOT’a 220 milyon TL. destek öngörüldü." 220 milyon zarar. 220 milyona neler yapılmaz ki ! Her yıl bu şekilde yatırıma gidecek para buraya gidiyor. Bornova Merkez Tramvay Hattı , Çiğli Tramvay Hattı bir an önce yapılmalı. Çiğli tarafı Egekent İZBAN'a kadar da uzamalıdır. Diğer taraftan da Bayraklı S.M-adliye- halkapınar şeklinde uzamalıdır. Hattın Alaybey' de kalmasının hiçbir espirisi yok. Alaybey' de ya da Naldöken' de İZBAN'a bağlamanın da bir espirisi yok. Bu hattın dolu olan İZBAN'A alternatif olması gerekir. ESHOT bu hatlar sayesinde bir çok hattı kaldıracağı gibi bir çok hattı da kısaltacaktır. Borçlanıp şu hatları yapın. Bakanlığa başvurun ama bir şeyler yapın artık. Bornova Merkeze alt tarafı 4-5 km tramvay yapılacak yıllardır bekliyor.

Yorumu oyla      11      5  
gürkan 2 Aralık 2016 Cuma 13:02

5 milyar yatırım mı ? 😀😃 bütçenin yüzde yüzünü yatırıma ayıracak halleri yok. Akdeniz akvaryumuna 2 milyon ayrılmış. Belli ki uydurma bir şey olacak. Dünya çapında akvaryum beklerken küçük küçük akvaryum alıp içine balık koyacaklar. 😀😆 6 milyara kadar borçlanabiliniyor deniliyor da niye borçlanıp proje yapılmıyor? Bornova Metro uzatmasına 20 milyon ayrılmış. 20 milyona metro mu olur ? Alt tarafı 1 km uzatma yapılacak 7-8 yıl oldu. Ayrılan bütçeye bakarsak 1 km uzatma işi 2017'de de bitmeyecek. Bornova Merkez-Salhane Tramvay hattı ne oldu ? Bornova Merkez - Salhane - Halkapınar şeklinde 150 milyon gibi bir maliyete mal olacak tramvay hattı niye yapılmaz ? Madem borçlanabiliyorsun hattı yap. Gelir getirici üstelik. Borcunu kendi de öder. Bir de Yenişehir Tramvay Hattı vardı. Ne oldu ? Park bahçeye , kıyılara 300 milyon ayrılacağına bu hatlar yapılabilirdi. Park Bahçeyi de ilçe belediyeleri yapsın. Zaten yaptıkları doğru düzgün bir proje yok.

Yorumu oyla      11      5  
izmir 2 Aralık 2016 Cuma 11:53

Yerel kaynaklarla 1,5 Milyar dolarlık ( 5 milyar TL) yatırım butcesi muthis bir butce , adam gibi calısmanın neticesidir bunlar ,helal olsun.

Yorumu oyla      11      5  
2 Aralık 2016 Cuma 11:13

Metro yapımı için ayrılan bütçe çok düşük. Şimdi ihale süreçleri var. Yılın büyük bölümü ihaleler ile geçecek ancak 2018'de metro yapımına büyük kaynak ayırmak lazım. 50 milyon ile bu işler olmaz.

Yorumu oyla      11      5  
Tayfun 2 Aralık 2016 Cuma 11:00

Başkan ve ekibini tebrik ederiz ,yerel kaynaklarla muthiş bir yatırım hamlesi elinize sağlık . Konak tünelini Otogara tunelle bağlamak harika bir düşünce kentin merkezinden dışarı doğru "dikey giden kesintisiz yollara" ihtiyacı var artıyor bunlara birer birer çözüm üretmek gerekir. Birde otogardan giden çevre yolu Bornova Trafik hastanesi onunde ( Kipa köşesi) kırmızı işikla kesiliyor , çevre yolunun kesintisiz buyuk bir doner kavsaga ihtiyacı var , Ankara ve Manisa yonunden gelen araclar o kavşakta cok beklemek zorunda kalıyor ,orayada bir cozum uretilmesi harika olur.

Yorumu oyla      11      5  
sezarın hakkı sezara 2 Aralık 2016 Cuma 10:58

Bİrde devletin imzire yatırım yaptıgını düşünün ve bunu belediye yatırımları ile birleştirin. Kim eleştirebilir? kim karşı koyabilir? kim siyaset yapabilir? herşey izmirin hayrına olurdu değilmi? Bakın bu 4milyar950milyon TL lik bütçe sadece belediyenin . bir okadar da devlet izmire hakkını vermeli ama yok işte bunu anlatamıyoruz.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da özel bir gün: Down Kafe 1 yaşında!
Tüm Türkiye’nin dikkatini çeken Down Kafe’nin birinci yaşı kutlandı. Bu ...
KODA'nın uluslararası başarı: En iyi 4'e girdi
Genç sanatçılar, Hollanda’da düzenlenen 15. Almera Oda Müziği Yarışması’nda ...
Akpınar’dan ‘basiretsiz’ yanıtı: ‘Adam’ dersiniz!
Karşıyaka Meclisi Aralık ayı ilk oturumuna Başkan Akpınar’ın geçtiğimiz ...
 
Buca’nın 5 yıldızlı Gençlik Merkezi’ne 20 günde 500 üye
Buca Belediyesi tarafından Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilen, ...
O projede son viraj: İzmir 2040’a kadar rahat edecek!
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından ...
Greenpeace Bornova’yı dünyaya örnek gösterdi
Greenpeace tarafından yapılan tanıtımda Bornova’da güneş enerjisinin kullanımına ...
 
İzmir’in kararname raporu: 11 ilçeye yeni kaymakam
İçişleri Bakanlığınca hazırlanan kararnameyle 616 mülki idare amirinin ...
Başkan Atila 'marka kent Bornova'yı anlattı
Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Marka Yönetimi ...
Karşıyaka’nın gurur projesinin gururu: Dün ‘Filiz’di, bugün…
‘Karşıyaka’nın Filizleri’ projesi, yüzlerce genç gibi Ecem Dindar’ın da ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva