HABERLER>SAĞLIK
18 Ağustos 2020 Salı - 12:11

İzmir için kırmızı alarm: Her gün 250 vaka!

İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, kentte artan koronavirüs vakaları ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. İzmir’de her gün ortalama 3500-4000 test yapıldığını söyleyen Çamlı, ortalama her gün 200-250 pozitif vakanın olduğunu ve dün de 190 vatandaşın testinin pozitif çıktığını söyledi. İzmir’de birinci dalganın ikinci pikinin yaşanmaya başladığını belirten Çamlı, acil önlem çağrısında bulundu.

İzmir için kırmızı alarm: Her gün 250 vaka!

Ender ALDANMAZ/EGEDESONSÖZ- İzmir’de son günlerde koronavirüs salgını sebebiyle vaka sayısındaki artışlar meydana geldiği görüldü. İlçelerin tamamında pozitif vaka sayılarında artış görülürken vaka sayılarındaki yükseliş “kente ikinci dalga mı geldi?” sorusunu da beraberinde getirdi.

İZMİR’DE İKİNCİ PİKİ YAŞAMAYA BAŞLADIK
Konu ile ilgili olarak İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı değerlendirmelerde bulundu. Çamlı, ikinci dalganın gelmediğini ancak kentte birinci dalganın ikinci pikinin yaşanmaya başladığını belirti. Çamlı, “ikinci dalganın başlaması için birinci dalganın vaka sayılarında ciddi bir düşüş olması gerekir. Ancak bu yaşanmadı. Şu an İzmir’de ikinci piki yaşamaya başladık. Biz Nisan ayında birinci dalganın pikini gördük. Bir takım kontrollerle vaka sayıları düşmüştü. 1 Haziran’da başlayan normalleşme süreci ile vaka sayılarının düşmediği görüldü” dedi.

VAKALAR ARTTI AMA BİLARDO SALONLARI, HALA SAHALAR AÇILDI
Bilim insanlarının tedbirlere dikkat edildiği durumda yaz aylarında salgının sönümlenebileceğini ancak mevsimsel enfeksiyon sebebiyle sonbaharda yeniden ikinci dalganın gelebileceğini açıkladıklarını belirten Çamlı, “1 Haziran sonrası tedbirler gevşeyince pandeminin kontrolü vatandaşın maske, mesafe, hijyen kurallarına indirgendi. Bu da vakaları arttırdı. Normalleşme ile pandemide azalma olmadığından Ağustos itibariyle artış söz konusu. İkinci pike doğru gidiyoruz. Ayasofya törenleri, bayramda şehirlerarası seyahatlerde pandemi kurallarına uyulmaması, plajlar, eğlence merkezleri, düğünler, taziyeler devam ediyor. Üstüne üstlük kaygı verici artışa rağmen ve bunun üst makamlarca ifade edilmesine karşın İzmir’de bilardo salonları, halı sahalar açıldı. Yorumlamakta zorluk çekiyoruz. Sonbahar’ı birinci dalganın ikinci piki ile karşılıyoruz. Sonbahar’da mevsimsel özellikler sebebiyle gribal enfeksiyonlar göz önüne alınırsa gribal enfeksiyonlar ile ve koronavirüs vakalarında artış bekleniyor. Şimdiden tedbirler alınmalı, hazırlıklar yapılmalı. Örneğin vatandaşlarımız için yeterli dozda karşılayacak miktarda grip ilacı sağlanmalıdır. Pandeminin başınde olduğu gibi hazırlıksız yakalanmamalıyız. Artık deneyimliyiz” dedi.

DÜNKÜ VAKA SAYISI 190!
İzmir’de günde 3500-400 arası test yapıldığını ve ortalama her gün 200-250 arası pozitif vaka tespit edildiğini söyleyen Çamlı, “dün pozitif vaka sayımız 190’dı. Vaka sayılarının belirleyebilmek için test sayılarının artması gerekiyor. Salgında en riskli grupların ve temaslı olguların KOVİD-19 testi yapılmalı. Riskli grupların başında sağlık çalışanları geliyor. Sağlık çalışanlarımız içerisinde ilk döneki kadar olmasa da pozitif vakalar olduğunu görüyoruz. Şoförlerden, gişe memurlarına kadar hizmet sektöründeki insanlar dikkatle takip edilmeli. Ne kadar çok test, o kadar koronavirüs hastasını erken yakalamak demek. Çok fazla test yapılmalı. Test yapılan merkez sayısı artmalı. Bir takım merkezlere ruhsat verilebilir. Behçet Uz, Yeşilyurt Hastanesi gibi hastaneler bu alt yapıya sahip… Bu tür test yapan merkezlerin sayısı artarsa diğer hastanelerdeki yığılmaların önüne geçilecektir” dedi.

POZİTİF VAKALARIN TOPLU TAŞIMA KULLANMASI: YEREL YÖNETİMLERLE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Bazı hastanelerde KOVİD-19 testi pozitif çıkan vakalarının evlerine toplu taşıma ile gönderilmesi hakkında konuşan Çamlı, “Bu konular çözüm getirilmesi gereken meseleler… Testi pozitif çıktı ama yatış gerekmiyor. Vatandaşın ulaşım imkanı yok. Güvenli bir şekilde evlerine ulaştırılmalı. Sağlık kuruluşu yapamıyorsa yerel yönetimin devreye girmesi sağlanmalı. Toplu taşımalarda kalabalık var. Herkes maske kullanmıyor, mesafeye dikkat edilmesinde sorunlar var. İhtiyacı karşılayacak altı yapı yok ise kurumlar arası işbirliği şart. Yerel yönetimlerle destek alınabilir” dedi.

OKULLAR BU HALİYLE AÇILMAMALI
21 Eylül’de okulların açılması ile ilgili olarak konuşan Çamlı, hükümet tarafından okulların açılması ile ilgili belirli kriterlerin konulması gerektiğine vurgu yaptı. Çamlı, “Neden 21 Eylül? 21 Eylül’de ne olacağı düşünülüyor? Sorumlular biz vaka sayılarının şu sayının artına inerse ya da vatandaşın bulaş oranı düşer açarız demesi lazım. 21 Eylül’de vaka sayısı düşmezse gene de açacaklar mı? Bir kriter koymaları lazım. Eğitim önemli ama insan sağlığını da düşünmeliyiz. Yapı itibariyle fiziksel mesafeye uyulursa sınıfların 3’te1 kapasite ile çalışması lazım. Böyle olunca en az iki kat derslik ve öğretmen lazım. Çalışma yapıldı mı? Şu an eski düzenle eğitim devam edemez. Lavabosu ya da çeşmesi olmayan okullar olduğu söyleniyor. Örneğin, öğrenci servisleri… Taşımalarda fiziksel mesafenin sağlanması lazım… Belli koşullar oluşmadan yerine getirilmeden eğitim başlamamalı. Dünyada bunun kötü örnekleri de var” dedi.

VALİ KÖŞGER’İN YAKLAŞIMI DOĞRUYDU
Koronavirüs ile mücadele başarının şeffaflık ilkesinin korunması ile geleceğini belirten Başkan Çamlı, “Bilgiler şefaff bir şekilde paylaşılmalı. Örneğin geçtiğimiz günlerde Sayın Vali Köşger, ‘eskiye oranla daha kötü durumdayız’ dedi. ‘Tedbir almalıyız’ diyerek vatandaşı uyardı. Doğru yaklaşım. Gerçek kamuoylu ile paylaşılmalı. Herkes olanı biteni görüyor. Hastaneleri, çevresindeki vakaları… Vatandaşın olayın ciddiyetini bilmeli. O yüzden ben daima toplumun doğru yönde bilgilendirmek, uyarmak gerektiğine inanıyorum. Ancak İl Hıfzıssıha Kurulu’nda olmamıza süreç karşılıklı görüş alış verişi ile yürümüyor. Biz kentte yüzlerce sağlık çalışanını temsil eden bir kurumuz. Sürece katkı sağlamak istiyoruz. Mutlaka görüşlerimiz dinlenmeli” dedi.

 
Büyük Yangın'ın yıldönümünde Büyükşehir’den Orman İzmir raporu
 
Göztepe bir dertten daha kurtuldu!
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bucalı 19 Ağustos 2020 Çarşamba 20:54

Kısacası insanlarımız duyarsız...sağlıkçıların hükümetin yaptıkarını kimse umursamıyor..vakalar artarsa suçluyu hemen emeğe geçenlere yüklüyorlar...

Yorumu oyla      2      3  
osi 19 Ağustos 2020 Çarşamba 09:05

iZMİRDE DENETİM YOK. NE HÜKÜMET, NE BELEDİYE..

Yorumu oyla      4      3  
UYSAL ATLI 19 Ağustos 2020 Çarşamba 06:29

Vadaşların çoğu maske takmıyor. Kahvelerde maske takmıyorlar.mesafeye uymuyorlar.Saglik ocaklarina gidiyoruz.zatüre aşısi yok diyorlar.Saglik bakanlığınin ilgilenmesini istiyoruz.

Yorumu oyla      3      3  
BAYRAKLIOnur mah. 19 Ağustos 2020 Çarşamba 01:30

İnsanlarımız okadar rahatki kafelerde ağızlarda maske yok iç içe sohbet içindeler Yolda geçenlerde maske ağızda değil ya koluna takmış veya çene altında Biz vatandaş olarak bu kadar rahat davranışlar içinde hareket ettiğimiz sürece bu virüs artar bitmez kapı önünde düğün gördüm el ele halay çekiliyor İnsan olarak önce vijdanımızı yoklamalıyız maskeyi önce kendimiz için sonra tüm insanları korumak için takmalı ve mesafeye dikkat etmeliyiz Sağlık çalışanlarına hiç söz söylemeye hakkımız yok onlarda can taşıyor Öncelikle iş bize düşüyor MESAFE ve MASKE LÜTFEN TEDBİRİMİZİ ALALIM. Saygılarımla.

Yorumu oyla      3      3  
Ferhat gurler 19 Ağustos 2020 Çarşamba 00:11

Uc bes kadin sacini boyatsin diye kuaforleri acan aman turist gelsin diye seyahat kisitlamasini kaldiran avm sahipleri zarar etmesin diye avmleri acanlar cocuklarimizin egitim hakki nerde kaldi bizim herseyimiz yoklukla mucaddelemiz bile aman onlar okusun adam olsun diye.kizim 1.sinif ogrencisi zevkle okuluna gidiyordu tamam pandemi uzaktan egitim eyvallah ama 2.senesini yasaklari alel acele kaldiran sizler yiyeceksiniz yapmayin getirin yasaklari okul acilmadan okullara dokunmayin bir baba olarak devletimden ne para ne is cocuklarimizin egitim hakkini istiyorum sedece bunu bare bize cok gormeyin

Yorumu oyla      3      3  
Fatma 18 Ağustos 2020 Salı 23:59

Hiç kimse maske takmıyor takanlarda az coosiki tepbir alınmalı maske takmayanlara ceza kesilsin ama az değil bakın o zaman nasıl maske yakıyorlar sağlık çalışanlarını düşünsünler daha önce konan yasaklar tekrar geri gelsin

Yorumu oyla      3      3  
Halil dagasan 18 Ağustos 2020 Salı 23:32

Ben buca kurusecmede oturuyorum evimin onunde park var hergun tiklimtikllim ne mesafe ne maske var kontrol sifir ilk zamanlar ceza yaziyor polis diye bukadar kalabalik olmuyordu gelende maskeyle geliyordu simdi polis parkin yanindan geciyor kimse orali olmuyor bile

Yorumu oyla      4      3  
cengiz 18 Ağustos 2020 Salı 15:26

buca göletde adam doğum günü partisi düzenliyo 40 kişi çoluk cocuk maske takmadan bunlarada müsade edilmemeli

Yorumu oyla      4      3  
KARSIYAKALI 18 Ağustos 2020 Salı 14:41

insanların duyarsız olması cok kötü.. ancak sağlık sistemi insanlardan daha kötü 1 ay önce yakalandım bu hastalığa ilgi alaka sıfır testimin pozitif cıktıgını ogrendıgımde ılac almam ıcın tepecık hastanesıne cagırıldım aracım yoksa 3 maske takıp toplu tasımaya bınmemı soyledıler.. 4.gunumde nefes alamadım tekrar hastaneye gıttım ve ne desınler cıhazımız yok.. o halde evıme tekrar gerı döndüm..özel hastaneler devlet ızın vermedıgı ıcın covıdlı hasta kabul edemıyor bunu baskasından duysaydım ınanmayabılırdım ama bızzat kendım yasadım

Yorumu oyla      11      3  
Sonuç şaşırtıcı değil! 18 Ağustos 2020 Salı 13:51

Günlerdir doğru düzgün kimsenin maske takmadığını yazıyorum.

Yorumu oyla      11      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Müdahale yapılmazsa vakalar artmaya devam eder'
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim ...
Babasını koronavirüsten kaybeden doktor: Şu saatten sonra o maskeyi istediğiniz yere takabilirsiniz
Babasını koronavirüs nedeniyle kaybeden doktor Halit Yücel, maske takmayanlara, ...
Bakan Koca'dan '21 Eylül' uyarısı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, okullarda yüz yüze eğitimin 21 Eylül'de ...
 
Pandemide kritik 4 hafta: Milat 21 Eylül!
Yaz aylarıyla birlikte vaka sayısında yaşanan artışın kış gelmeden kontrol ...
Obezite corona virüs riskini artırıyor mu?
Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı gibi birçok nedenden dolayı ...
Doktorlar ve hastalar anlattı: Yoğun bakımı görseniz yatağa bile maskeyle girersiniz!
Türkiye’de korona virüs salgınında ağır hastaların sayısı artarken doktorlardan ...
 
Bakan Koca: Kurallara uyulsun, okullara dönülsün
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabında 'Kurallara uyulsun, okullara  dönülsün' paylaşımı ...
Salgında günün bilançosu: 19 vefat, 1192 yeni vaka
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 16 Ağustos 2020 günlük koronavirüs tablosunu ...
Koronavirüse yakalanan hemşirenin hayatı karardı
25 yaşındaki genç hemşire Kübra Aslankılıç, koronavirüse yakalanması sonrası ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva