HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Aralık 2012 Çarşamba - 10:50

İzmir’i kilitleyen ihalede bir garip karar: KİK’e gitmiyoruz

Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nün yaptığı 3 bin 317 otobüs şoförü ve çalışanı ilgilendiren ihalenin belediye şirketi İZELMAN’da kalmasının ardından karara itiraz eden İstanbul Firması Etkin-İdeal Ortak Girişimi KİK’e gitmeme kararı aldı. Şirket, “Çalışanların gereksiz kaygılara kapılmaması için bu kararı aldık” dedi.

İzmir’i kilitleyen ihalede bir garip karar: KİK’e gitmiyoruz

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Kamuoyunda tartışmalara neden olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine bile gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nün yaptığı otobüs şoförleri ve çalışan personel ile ilgili ihalesinde önemli bir gelişme yaşandı. İhaleye girerek belediye şirketi İZELMAN’ın verdiği 198 milyon 428 bin 220 TL teklifin altında bir teklif vererek fiyatı 188 milyon 858 bin 129 TL olarak belirleyen Etkin Eğitim Org. Gemi İşletmeciliği ve Turizm Ltd. Şti. ve İdeal Bilgi Yön. Ltd. Şti. Ortak Girişimi ilginç bir karar aldı. Belediyenin ‘ihale İZELMAN’a verilmiştir’ kararına itiraz eden ve gerekçelerin kendisine sunulmasını isteyen İstanbul firması ikinci aşama olan Kamu İhale Kurumu’na gitmeme kararı aldı. İtiraz eden şirketler belediyenin ret kararının ardından genelde KİK’e giderken şirketlerin başvuruyu yapmaması kafaları karıştırdı.
 
ŞİRKET: ÇALIŞANLAR KAYGIYA KAPILMASIN
Türkiye’nin en büyük davalarından biri olarak ifade edilen Deniz Feneri Davası’nda yargılanan Beyaz Holding’in kurucuları Zekeriya Karaman ve İsmail Karahan’ın şirketi olan Etkin Eğitim Organizasyon şirketi kendisi ve ortağı adına açıklama yaptı. Etkin-İdeal Ortak Girişimi, “Kanunlardan kaynaklanan bir hak olmasına rağmen çalışanların gereksiz kaygılara kapılmaması ve anlamsız tartışmaları neden olmamak için Kamu İhale Kurumu’na KİK’e başvurmamaya karar verilmiştir. Yaptığımız çalışma ve girdiğimiz ihale süreci tamamen ticari amaçlıdır. Başka hiçbir amaç ve art niyet taşımamaktadır. Bu süreçte kamuoyunda yaşanan gereksiz tartışmalar bu kararı almamıza neden olmuştur” açıklamasını yaptı.
 
SENDİKALAR VE CHP TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Belediyedeki sistemi kilitleyen ihaleye en düşük teklifi vererek avantajlı konuma geçen Deniz Feneri bağlantılı şirketlerin İzmir’deki etkinliği başta otobüsleri kullanan şoförler ve sendikalar üzerinde olumsuz etki yaratmış, tedirginliğe neden olmuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Belediye kendi şirketlerinden ihalesiz hizmet alamadığı için bu sorun çıkıyor. Sorunun çözülmesini istiyoruz” derken CHP Tunceli Milletvekili ve CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel yaptıkları açıklamada süreci “organize işler” olarak nitelendirmişti. Şirketin ilk başta “çalışanlarla yola devam edilecek” açıklamasından tatmin olmayan sendikalar belediye önüne kadar yürümüş, eylem yapmıştı. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, “Biz, kimsenin öyle elini kolunu sallayarak İzmir’de taşeronlaşmanın önünü açmasına izin vermeyiz. Burada ‘şirket faaliyetlere başlasın’ demek işsizliğe davetiye çıkarmaktır. Biz, yasal olarak elimizden ne geliyorsa bu süreci engellemek için çalışacağız” ifadelerini kullanmıştı. CHP Genel Merkezi’nin de devreye girdiği sürecin sonunda Büyükşehir Belediyesi İhale Komisyonu kararında ihaleyi belediyenin personel işlerini yapan şirketi İZELMAN’a verildiğini duyurmuştu.

Şirketin bu kararında İzmir’den gelen tepkilerin artması, toplumsal refleks ve karşı duruşun etkili olduğu ifade edildi. AK Parti Genel Merkezi’nin de takip ettiği süreç şirketin bu kararı ile noktalanmış oldu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Seyfi ÜLKER 27 Aralık 2012 Perşembe 11:10

En Düşük Teklifi Veren Firma KİK'e gitmediyse, Devletin Denetim Mekanizmaları 10 Milyon T.L.'nin Hesabını Sormalıdır... Gariban Vatandaşın 10 Liralık Faturası İçin Suyu Kesiliyorsa, Vatandaşın 10 Milyon Lirasının da Hesabının Sorulması Gerekmez mi?

Yorumu oyla      11      5  
Zafer 26 Aralık 2012 Çarşamba 23:27

Ben şunu anlamıyorum. Zaten bu ihaleler prosedür gereği açılmıyor mu? Yani amaç bu işi belediye şirketine yaptırmak zaten. O zaman bu ihale katılım şartlarını adam gibi belirlesinler, başka şirket giremesin kardeşim. Daha bir ihale açmayı beceremeyen adamlar var bizim belediyemizde maalesef! Hemen her konudaki bürokratlar çok beceriksiz, başkan acilen bu iş bilmez adamlardan arındırmalı kadrosunu!

Yorumu oyla      12      6  
AK Partili Yorumcu 26 Aralık 2012 Çarşamba 15:07

Bu işlerde her şey olup bittiğinde kim kazandı kim kaybetti diye bakılır. Sorumluyu teşhis etmek güç olduğunda faili sonuçtan nemalananı tespit ederek bulursun. İşçiler zam oranı sosyal haklar bakımından bu ihale öncesine göre geriye düşeceklerdir. Maaş dışın da yan haklar kısıtlanacak, sendikacılar, ,tiraz etmeye başladığında “bakın zar zor ihaleyi aldık fazla para veremeyiz denecektir. Diğer kaybeden kötü yönetilen ulaşım şirketinin zararını ödeyecek olan İzmirlilerdir. Kazananı da siz bulun.

Yorumu oyla      14      14  
Yurttaş 26 Aralık 2012 Çarşamba 12:40

Yaşanan kaygıları ve tartışmaları "anlamsız" olarak nitelendirmek, kafayı kuma gömmektir. Yaşanan kaygı gayet anlamlıdır; AKP'li şirketlerin kendilerinden olmayanları zaman içerisinde peyderpey ne hale getirdiği biliniyor. Tartışmalar da anlamlıdır: ortada bir KERİZ FENERİ gerçeği var. Ve bunun baş aktörleri de sizin şirketinizin ortakları. Hedef de amaç da belli idi. AMA TUTMADI.

Yorumu oyla      27      9  
deli bekir 26 Aralık 2012 Çarşamba 11:26

asıl taşeronlaşma izmirde.. ne demek başka firma ihaleye giremez ve alamaz. böyle bir hukuksuzluk olmaz. ihaleye çıkılıyorsa en uygun fiyatı kim veriyorsa o alır.belediye kendi şirketinden ihalesiz hizmet alması kadar saçma , ve haksız bir uygulama olamaz.

Yorumu oyla      19      28  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornovalılar hava kalitesini artık anlık öğreniyor
Türkiye’de ilk defa Bornovalılar soludukları havanın kalitesini anlık ...
Veliler istedi Başkan Solak yaptı
Çiğli Balatçık Mahallesi’ndeki Tekel lojmanlarının boşaltılmasıyla harabe ...
Başkan Kocaoğlu'na yol teşekkürü
Büyükşehir Belediye Başkanı, Ayakkabıcılar Sitesi’nden Kemalpaşa Caddesi ...
 
Karşıyaka yeni yıla ve 'yeni rekorlara' hazır!
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, yeni yıla günler kala ilçe protokolünü ...
‘Kent kart’ ihalesi iptal: Olası kriz nasıl aşıldı?
ESHOT’un geride kalan günlerde yenilediği ve Kent Kart A.Ş. tarafından ...
Kardeş şehir Hanya’ya işbirliği ziyareti
Karabağlar Belediyesi, geçtiğimiz yıl kardeş şehir olduğu Yunanistan'ın ...
 
Dikili’den ve Özgüven’den cezaevine mesaj var
Dikili Belediye çalışanları, Yargıtay'ca usul hatası dosyaları onanan ...
Karşıyaka’da örnek hoşgörü: Kiliseye Noel aydınlatması
Karşıyaka Belediyesi’nden ilçe sınırı içinde bulunan Sent Hellen Katolik ...
'Leke' en iyi film ödülünü İzmir'e getirdi
Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Kültür ve Sanat Merkezi film seti ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva