HABERLER>EKONOMİ
7 Haziran 2012 Perşembe - 08:39

İzmir, EXPO için rengarenk olacak

Adnan Menderes Havalimanı ile İnciraltı arasındaki ana güzergahtaki yapıların boyanması ve İzmir'e özgü bir renk bulunması planlanıyor

İzmir, EXPO için rengarenk olacak

İZMİR - İzmir iş dünyası, EXPO 2020 öncesinde kentin görünümünü iyileştirmek için çalışma başlattı. Hazırlanan projeyle, Adnan Menderes Havalimanı ve EXPO'nun kurulacağı İnciraltı arasındaki ana güzergahların kent estetiğine uygun şekilde boyanması planlandı. Ayrıca kurulacak bilimsel bir komiteyle İzmir'e özgü bir renk bulunması hedeflendi.
 
KENT ESTETİĞİ
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği(İZSİAD) Danışma Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis üyesi Cengiz Yavaş, hazırladığı "İzmir'in Bir Rengi Olmalı" projesinin, İzmir'e kalıcı bir estetik katacağını söyledi. Projenin İTO Çalışma Kurulu Programı'nda yer aldığını belirten Yavaş, "İzmir'deki kentsel dokunun, kentin güzelliğine uygun olması gerekiyor. 1922 yılında meydana gelen büyük yangın sonrasında kent, mimari özelliklerinin büyük kısmını kaybetti. Yeni yapılar da kent estetiğini tam anlamıyla yansıtmadı. Bugün dünyanın en büyük organizasyonlarından birine ev sahibi olmak için çalışıyoruz. Kentimizin görüntüsünü ve cazibesini artırmak için yeni bir proje hazırladık. İki meslek odası üyesi bir işadamı olarak, kentin tarihi mekan ve sokaklarının elden geçirilerek canlandırılması, dış cephelerin yenilenmesi, kötü görünümlü binaların cephelerinin boyanması için proje geliştirdik. EXPO incelemesi için gelen heyetler kentimizi bakımlı ve yenilenmiş görmelidir. EXPO kazanılmasa bile İzmir, görsel bir şölen tadında izlenmelidir" dedi.
Yavaş, ilk etapta akademisyen, kent uzmanı ve yerel yöneticilerden oluşan bir ekibin bu güzergahları belirlemesi ve örnek çalışmalar hazırlaması gerektiğini belirtti.
 
SAHİL ŞERİDİ
Cengiz Yavaş, projeyle ilgili detaylar da vererek, "Kordon'da ve sahil şeridinde çok kötü binalar görüyoruz. İzmir'in binaları kente uygun bir renge boyanmalı. Bazı bölgeler rengarenk, bazı bölgeler kentin görselliğine uygun bir pastel renkte olmalı. İzmir'i anlatacak, İzmir'in İzmirliliğini vurgulayacak renkler bulunmalı. Bu renk cümbüşü kenti ziyarete gelen turisti ve içinde yaşayan insanları cezbeder. Örneğin Mezarlıkbaşı'ndaki binalar boyanmalı ve renkleri içimizi açmalıdır. Bu çalışmalar halkın ve toplumun tüm kesimlerin ortak görüşüyle yapılabilir. Kordon'da, ana arterlerde ve simgesel bölgelerde, mimariyi bozmadan çalışmalar yapılmalıdır" diye konuştu.
 
Makyaj tazelenecek
Cengiz Yavaş, "Bu projenin topyekun sahiplenilmesi İzmir'e yarar sağlayacaktır. Bir sokak, bir cadde değil, ana arterler, EXPO alanının olduğu bölüm ve havaalanında gelen güzergahın düzenlenmesi projesidir. 'İzmir'in Bir Rengi Olmalı' projesi, şehircilik ve mimarlık ilkeleri açısından değerlendirildiğinde kentin toplumsal psikolojisini de olumlu yönde etkileyecektir. Bunu sadece bir meslek odası yapamaz. Öncelikle genel siyasi irade, yerel iktidar ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bu çalışmada etkin rol oynamalıdır. Mutlaka mimarlık ve şehir plancılığı bölümleri destek vermelidir. Bu projeyi EXPO için yapıyoruz ancak asıl kazançlı çıkacak olan İzmir halkıdır. İzmir'in makyajını tazeleyeceğiz" dedi.
 
Baran: Her türlü desteği veririz
İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Baran, "EXPO konusunda dernek olarak ne gerekiyorsa karşılık beklemeden yapmaya hazırız. İzmir'i düşünen kişilerle birlikte, kentin geleceğine katkı sağlayacak eserler hazırlamak gerekiyor. Kentin çehresinin değiştirilmesi, yeşil alanların arttırılması ve görsel bir düzenleme yapılması hem EXPO açısından hem de kent kimliği açısından olumlu olacaktır" dedi.
İzmir'in yeni sloganı ve logosunu hazırlayan dünyaca ünlü tasarımcı Emrah Yücel ise, "Projenin iyice incelenmesi gerekiyor. Dünyada anıtsal mimari denen bir şey var. Şehirlerin öne çıkmasında büyük etkendir. Projenin İzmir'de renk veya anıtsal olarak faydasının araştırılması gerekiyor. Bu tür çalışmalar kentlerin farklı bir kimlik kazanması için önemli adımlardır" diye konuştu. (Fatih Abacıoğlu – Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
misafir 7 Haziran 2012 Perşembe 16:38

görünüm düzeltmek olumlu olmakla birlikte kalıcı çözüm değildir oralar mutlaka rehabilite edilmeli.

Yorumu oyla      13      5  
akıllı izmirliler 7 Haziran 2012 Perşembe 15:26

tebrik ederim her halde işiniz yok bunları düşünüyorsunuz.izmir e özgü bir akıl tutulması esere bakın tam nobellik

Yorumu oyla      13      7  
Mustafa ÖZDEMİR 7 Haziran 2012 Perşembe 13:02

Bu saçma sapan bir düşünce.En doğru ve mantıklı çözüm, bir an önce bu binaları yıkıp, yerine modern binalar yapmak,yani kentsel dönüşüm yapmaktır.Bunun dışındaki her çözüm boşu boşuna zaman kaybetmekten ve kaynak israfından başka bir şey değildir!

Yorumu oyla      16      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÇEŞTOB’ta Tercan çekildi kaptan değişmedi
Çeşme’nin en önemli turizm oluşumlarından biri olan Çeşme Turistik Otelciler ...
Benzinde beklenen indirim: 8 kuruş!
Benzin fiyatlarında yarından geçerli olmak üzere litrede 8 kuruş indirim yapıldı.
ÇEŞTOB’ta Öncel tek başına:Tercan vurdu-çekildi!
Sisus Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tercan, kendisini siyasetle ...
 
Kıdem tazminatı değişikliğine ‘grev’ resti!
Türk-İş, kıdem tazminatında hak kaybına neden olacak değişikliğin genel ...
Pınar Et'ten ‘Gıda sahteciliği’ haberine yalanlama
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıdada taklit ve tağşiş (bir şeyin ...
İzmir’e gidemeyenlerin ayağına ‘İzmir’ geliyor
15 – 16 Eylül 2012’de gerçekleşecek Şişli-İzmir Günleri ile İzmir Nişantaşı’na gelecek.
 
Çeşme'de sıcak seçim yarışı!
Çeşme Turistik Otelciler Birliği’nde yarın yapılacak genel kurul öncesi ...
Flaş! Ve beklenen yakıt indirimi geldi
Petrol fiyatlarında arka arkaya yaşanan düşüş kendisini pompada da gösterdi. ...
Gayrimenkulde kayıt dışı artacak
Yapı ruhsatı 1 Haziran 2012’den sonra alınan konutlardan daha çok KDV ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva