HABERLER>POLİTİKA
21 Aralık 2016 Çarşamba - 10:24

İzmir Eski Milletvekili Koç'tan Bakan Arslan'a açık çağrı!

Taşımacılık sektörünün sıkıntılarını dile getiren 25. Dönem İzmir Milletvekili Murat Koç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a çağrıda bulunarak “Sıkıntıları belirli periyotlarla yapacağımız toplantılar kapsamında birlikte çözelim” dedi.

İzmir Eski Milletvekili Koç tan Bakan Arslan a açık çağrı!

Taşımacılığın Türkiye’nin en önemli sektörlerinden bir olduğunu ifade eden Murat Koç “Ekonomiye direk lokomotif olarak hizmet eden, ekonominin büyümesini, gelişmesini sağlayarak istihdam oluşturan büyük bir sektördür. Fakat ne yazıktır ki ülkenin ekonomik gücü ile doğru orantıda bağlantılı olan taşımacılık sektörünün bir tanımı yoktur. Taşımacılık denildiğinde akla ne geliyor? Hamallar mı, lojistik mi, nakliye mi? Belge sınırlandırmasının sınırları belli değil. Kimin taşımacı olup olmadığı bilinmiyor. Kendi işi için araç alan kişi, başka firmaların hamalını kullanarak, dışarıdan iş alıyor. Hiçbir belgesi, faturası, irsaliyesi olmayan, vergi vermeyen bu kişiler de mi taşımacı? Sektör belgeleri ne işe yarıyor? Hangi belgenin hangi iş alanında kullanıldığı belli değil.” diye konuştu.

“MERDİVEN ALTI TAŞIMACILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”
Türkiye’de bir türlü önlenilemeyen, ülke ekonomisine de, dürüst şekilde çalışan firmalara da büyük zararlar veren merdiven altı iş yerlerinin mantar gibi çoğaldığının altını çizen Murat Koç “Bu merdiven altı taşımacılığın bir an önce önüne geçilmesi lazım. Belgesiz, kayıtsız, vergiye tabi olmadan kaçak iş yapan taşımacılar sektöre hakim hale geldi. Bunların kaliteden yoksun ve kaçak olarak yürüttükleri iş, namuslu firmaları tehdit etmektedir. Düzenli kontroller yapılırsa görülecektir ki, vergi mükellefi birçok firma da yüzde elli kayıt dışı çalışıyor. Yani yaptıkları işin sadece yarısını irsaliyeli ve faturalı yapıyorlar. Diğer yarısı yine kaçak. Ülkemiz büyük zarara uğratılıyor. Kayıtlı iş giderek bitiriliyor. Taşımacılık sektörü başı boş ve sahipsiz bir kulvar oluyor.” dedi.

Bütün bu sıkıntıların yanı sıra akaryakıt zamlarının da sektörü çok zorladığını ve kan kaybettirdiğini hatırlatan Koç “Merdiven altı iş yerleri vergi ödemediği gibi, ne yanında çalıştırdığı işçiye ne de taşıdığı mala sigorta yapmadığı için, düşük ücretle taşımacılık yapıyor, bunlarla rekabet etmek zorunda olan kanunlara riayet eden işyerleri de akaryakıt zamlarını ücret tarifesine yansıtamıyor. Gider sürekli artarken, gelir sürekli azalıyor.” diye konuştu.

“KANTAR CEZALARI SEKTÖRÜ HARACA BAĞLAMIŞ DURUMDA”
Taşımacılık sektörünün sıkıntıları içerisinde devletin getirmiş olduğu yol ücretlerine de dikkat çeken Murat Koç “Yapılan köprülerin ücretleri, taşımacılık sektörünün maliyetini %30 artırdı. Artan maliyete ilaveten araçların hedef noktaya varış süreleri uzadı. Halbuki köprülerin yolda geçirilen süreyi azaltması bekleniyordu. Köprü ve otoban fiyatları dolar üzerinden hesaplanıyor ve taşımacılık sektörünü zora sokuyor. Ayrıca yollarda çok sık kantar ağları mevcut. Bu kantar ağlarının biri kiloyu normal tartarken, diğeri fazla tartıyor. Sizin ağırlık ihlali yapmadığınıza emin olduğunuz aracınıza, fazla tartan kantar yüzünden ceza kesiliyor. Kesilen kantar cezaları bir aylık kazancınıza bedel oluyor. Yanlış tartım sonucu kesilen haksız ve mesnetsiz kantar cezaları adeta sektörü haraca bağlamış durumda.” dedi.

Taşımacılık sektöründe zamanla yarışıldığının unutulmaması gerektiğini belirten Koç “Malı ve hizmeti ulaştıracağınız noktaya taahhüt ettiğiniz zamanda ulaştırmanız esastır. Bu haksız rekabete maruz kalan firmalar, araç filolarını yenileyemeyerek, eski araçlarla hizmet vermek zorunda kalıyorlar. Bu da firmayı yıpratıyor. Ayrıca araştırmalar sonucunda en fazla vergi ve SGK borçlarının taşımacılık sektöründe olduğu görülüyor. Merdiven altı iş yerleri ve yanlış politikalar sonucu, namuslu firmalar haksız rekabet koşulları altında yok oluyor. Her yıl yüzlerce firma iflas ediyor, insanlar işsiz kalıyor.” şeklinde konuştu.

“SEKTÖRLE İLGİLİ AYLIK TOPLANTILAR DÜZENLENMELİ”
Devletin, ülkede en çok istihdamı sağlayan ve ülke ekonomisine büyük faydası olan taşımacılık sektörüne yönelik çalışmalar başlatması gerektiğinin altını çizen 25. Dönem İzmir Milletvekili Murat Koç “Bu çalışmaların başında da, taşıt yenilemelerinde sıfır ÖTV alınması ve mazottan verginin kaldırılması yer almalıdır. Kayıt dışının ortadan kaldırılması için belge denetlemelerinin sıklıkla uygulanması ve kaçak çalışan merdiven altı iş yerlerinin sektörün dışında tutulması sağlanmalıdır. Önemle altını çizmek istediğim bir husus da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Ahmet Arslan’a açık çağrımdır. Ulaştırma Bölge Müdürlükleri aracılığı ile bu sektörde iştigal eden firmalarla aylık toplantılar gerçekleştirin. Türkiye’de taşımacılık sektörünün iyileştirilmesi, insanlara sağlanan istihdamın devam edebilmesi, işsizlikle mücadele edilebilmesi, ülkenin uğradığı maddi zararın önüne geçilebilmesi, hizmet alan vatandaşların mağdur olmaması ve kaçakçılığın önlenebilmesi için bu toplantıların gerçekleştirilmesi çok mühimdir. Taşımacılık sektöründeki sıkıntıların çözümüne büyük katkı verecek olan bu toplantıların, tüm bu sıkıntıların çözümünde etkin bir mekanizma olacağı inancındayım” dedi.

 
Büyükşehir'de 6 bin işçiyi ilgilendiren kritik süreç başladı
 
Güven İslamoğlu İTK’lı öğrenciler ile buluşacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Çam 'Hürriyet dilenin' çıkışına ne yanıt verdi?
İzmir Milletvekili Çam, AK Partili Kılıç’ın kendisine yönelik, ‘Kapımızda ...
CHP'den anayasa değişikliğine 7 itiraz!
Kılıçdaroğlu, komisyonda görüşülen Anayasa değişikliğine ilişkin “Demokratik ...
Darbe Komisyonu'ndan Muğla mesaisi!
Komisyon üyeleri, Vali Çiçek, Milletvekili Öztürk, IMSIK Hava Meydanları ...
 
Çavuşoğlu: Karlov'a saldırının arkasında...
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, ABD'li mevkidaşı Kerry'e, "Rusya'nın Ankara ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Merkel'e taziye telefonu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, telefonla görüştüğü Almanya Şansölyesi ...
Devletin zirvesi İzmir’e geliyor: 1 günde 2 açılış
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, 23 Aralık ...
 
Erdoğan: Bağlantıları çıkmaya başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan ...
Yıldırım: Türkiye-Rusya ilişkileri gelişmeye devam edecek
Başbakan Yıldırım, "Kim ne yapmaya çalışırsa çalışsın Türkiye-Rusya ilişkileri ...
Kılıçdaroğlu'ndan suikastta 2 soru: Neden canlı...
Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Rusya Büyükelçisi'ne ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva