HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Mayıs 2021 Çarşamba - 14:16

İzmir engelsiz kent haline geliyor

İzmir’i engelsiz kent haline getirmek için çalışmalarını yoğunlaştıran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,engelli yurttaşlarınher konuda yanında olmaya devam ediyor. 10-16 Mayıs tarihleri arasındaki Engelliler Haftası kapsamında konuşan Başkan Tunç Soyer, “Engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla kurulan Farkındalık Merkezi’nin ikincisini Örnekköy’de hizmete açtık. Engelli ebeveynlerinin eğitim ihtiyaçları için Limontepe’deki Ebeveyn Eğitim ve Bilgi Merkezi’nin çalışmalarını da hızlandırdık" dedi.

İzmir engelsiz kent haline geliyor

Engelsiz İzmir vizyonunu “Başka Bir Engelli Politikası Mümkün” anlayışıyla güçlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, engelli yurttaşların yanında olmayı sürdürürken kenti de engelsiz hale getirmek için çalışmalarını hızlandırıyor.

10-16 Mayıs tarihleri arasındaki Engelliler Haftası kapsamında konuşan Başkan Tunç Soyer, engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla kurulan Farkındalık Merkezi’nin ikincisinin Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi’nde devreye alındığını belirterek “Engelli bireylerin sanata erişimi için dünyada ilk ve tek modern sanat müzesi olma özelliği taşıyan İzmir Dokunulabilir Engelsiz Modern Sanatlar Müzesi de aynı yerleşke içinde bulunuyor. Ayrıca engelli ebeveynlerinin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için Limontepe’deki Ebeveyn Eğitim ve Bilgi Merkezi’nin çalışmalarını hızlandırdık” dedi.

Engelsiz ulaşım, yeni yazılım
Başkan Soyer, ESHOT ve İZULAŞ’ın toplu ulaşım filolarındaki otobüslerin neredeyse tamamının da engelli ulaşımına uygun olduğunu kaydetti. Yeni alınan 364 otobüsün hizmete girmesiyle az sayıdaki yüksek tabanlı otobüsün hizmetten çekileceğini belirten Soyer, “Böylece İzmir’de engelli erişimine uygun olmayan otobüs kalmıyor” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de ilk kez yalnızca engelli vatandaşlara özel olarak üretilen dört adet “engelli midibüsü”nü de kente kazandırdıklarını ve kısa süre içinde toplu ulaşım sistemine dahil edeceklerini söyleyen Başkan Soyer, şöyle devam etti: “Her midibüs yedi adet tekerlekli sandalyeli yolcu taşıma ve ayrıca yedi koltuk kapasitesine sahip. Tüm kapalı otobüs duraklarına ve otobüs içlerine yolcu bilgilendirme ekranları da konulacak. Çalışmaları hızla devam ediyor. Bu ekranlarda yaklaşan araç, yaklaşılan otobüs, varış süresi gibi konularda sesli ve görsel bilgilendirmeler olacak. Bilgi işlem personelimizin, görme engelli yurttaşlarımız için hazırladığı ‘otobüs bilgilendirme sistemi’ de kısa süre içinde hizmete giriyor. ESHOT Mobil Uygulaması dahilinde kullanılabilecek bu yazılım sayesinde, görme engelli hemşehrilerimiz, binmek istedikleri otobüs için yardım istemek zorunda kalmayacak. Bulundukları duraktan binmek istedikleri otobüse bildirim gönderecekler. Şoför, bildirim ekranına düşecek sesli ve görsel uyarı sayesindebildirilen duraktaki görme engelli vatandaşımızı, el kaldırmasına gerek olmadan durup alacak.”

Engelsiz plajlar
Türkiye ölçeğinde ilk kez uygulanan “Kırmızı Bayrak” ve “Erişilebilirlik Koordinasyon Komisyonu”nun çalışmaları ile engellilerin erişimine uygun mekânlarınve bilgiye erişim ortamlarının sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Soyer, “İzmir’deki 130 park, açık alan, rekreasyon alanı, kıyı şeridi ve meydan erişilebilir hale geldi. 2021 yılı içinde12 adet engelsiz ulaşım aracı satın alıyor ve ilçe belediyelerinin tamamının ulaşım aracı ihtiyacını karşılıyoruz. İzmir’de öncelikli olarak Selçuk Pamucak, Menderes Gümüldür, Seferihisar Akarca, Çeşme Ilıca, Karaburun Ardıç ve Dikili halk plajlarından başlayarak kentimizdeki 50’ye yakın mavi bayraklı plajı erişilebilir yapıyoruz. Büyükşehir, spor tesislerini, parkları, rekreasyon alanlarını da aşamalı olarak engelsiz hale getiriyor. İzmir’de engeller bir bir ortadan kalkıyor” dedi.

2019’dan bu yana bir buçuk milyon üzerinde nakdi destek
Başkan Soyer, ihtiyaç sahibi engelli kişi ve ailelerine medikal malzeme yardımlarının da aralıksızdevam etmesini sağladı. Büyükşehir, 2 bin 500 engelli bireye Ramazan Bayramı için 250’şer lira bayram yardımı yaptı. Kurban Bayramı için de aynı şekilde nakdi destek sağlanacak. Engelli yurttaşlara yönelik gıda paketi dağıtımları ise sürüyor.

2019-2021 döneminde ise 3 bin 679 engelli yurttaşa 1 milyon 518 bin 850 lira tutarında nakdi yardım, ayrıca 5 bin 252 engelli yurttaşa 7 bin 585 adet gıda kolisi desteğinde bulunuldu.

İnciraltı Terapi Bahçesi açılıyor
Büyükşehir, bu yıl Engelsizmir Kongresi’ni de “Kriz Belediyeciliği ve Kamusal Hizmetlere Erişim” teması ile yapıyor.Kongre kapsamında ilk olarak Bahçe Terapisi ve Yerel YönetimlerÇalıştayı düzenlenmişti. Çalıştayla bilimsel altlığı oluşturulan terapi bahçelerinin ilki Haziran ayında İnciraltı Terapi Bahçesi’ni hayata geçiyor.Doğanın insan üzerindeki iyileştirici etkisi düşünülerek İnciraltı Kent Ormanı’nda tasarlanan terapi bahçesindebitki dikim tarhlarından biyofilik çocuk oyun alanına, etkinlik bölümlerindendenge ve vücut farkındalık alanlarına kadar pek çok farklı alan yer alıyor.

Engelsizizmir Kongresi kapsamındaikinci çalıştay da “Ebeveyn Merkezi: İhtiyaçlar ve Olasılıklar” teması ile yapılmıştı. Üçüncü çalıştay ise Mayıs ayında “Pandemi, Deprem ve Afetlerde Kriz Belediyeciliği” teması ile olacak.

Farkındalığı arttırmak için destek
Başkan Soyer,bu yıl engelsiz yaşam farkındalığını sadece İzmir değil Türkiye genelinde arttırmak için “önyargı ve empati” temasıyla “4. Engelsizmir Ulusal Karikatür Yarışması” ve “10 Dakika Engelli” konulu ulusal kısa film yarışmasının düzenlenmesini de sağladı. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında isedownsendromlu çocukların sanatsal becerilerini güçlendirmek ve toplumda down sendromlulara yönelik farkındalığı artırmayı hedefleyen Uluslararası ActAble projesine destek verildi. Bu sayede oyunculuk eğitimi alan downsendromlu çocuklar Dünya Engelliler Haftası’nı dijital platformda kutladı. Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Merkezi’nde yüz yüze yapılan tiyatro çalışmaları tam kapanma süreci nedeniyle dijital platforma taşınmak durumunda kalmıştı. Proje Koordinatörü Doç. Dr. Meral Özçınar, “İzmir özel bir şehir, iyi ki İzmir Büyükşehir Belediyesi var, iyi ki Başkan Tunç Soyer var. Onların sağladığı destek sayesinde bu çocuklara sahnede engel yok. Burada aldıkları eğitimle kendilerine güven kazanıyor, sosyal hayata daha iyi uyum sağlıyorlar” dedi. İki yıl sürecek proje kapsamında, üç ülkede aynı anda tiyatro eğitimi alacak down sendromlu çocuklar proje sonunda sergileyecekleri oyunlarla hem dijital ortamda hem de yüz yüze görüşme imkanı bulacak. Act-Able oyuncuları, 2022 yılı Mayıs ayında İtalya ve İspanya’dan gelecek arkadaşlarıyla ile önce İzmir’de sahne alacak. Ardından, 2022 yılı Eylül ayında İtalya’nın Floransa kentinde gerçekleşecek tiyatro festivaline katılacak.

Sesli navigasyon görevi görüyor
Türkiye 2020 Erişilebilirlik Ödülleri organizasyonunda “Kamu Kurum ve Kuruluşları” kategorisinde ikincilik ödülüne layık görülen Büyükşehir’in görme engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarını kolaylaştıracak ‘Engelsiz Adımlar’ projesi de devam ediyor.  Binalarla görme engelli bireyleri etkileşime geçirmeyi hedefleyen Engelsiz Adımlar, mobil uygulama aracılığıyla sesli navigasyon görevi görüyor. İlk uygulaması Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde başlayan proje, Büyükşehir Belediyesi'nin tüm hizmet alanlarında yaygınlaşıyor.

Toplumdaki empati duygusunu geliştirmeyi hedefleyerek “Elim Sende Projesi”ni başlatan Büyükşehir, Türkiye’ye örnek olan bu projeyle İzmir’in ilçelerinin yanında, Türkiye’nin farklı şehirlerindeki gönüllü gençleri ve çocukları bir araya getirmeyi de sürdürüyor.

 
Hemşireler dert küpü: Bir Kovid-19 uyumadı bir de biz!
 
İzmir'de korona baskını: Cezayı yedi, çayı diktı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
osman şahin 12 Mayıs 2021 Çarşamba 15:35

sayın başkanım, yazılanlar anlatılanlar kulağa hoş geliyor, ancak engellilerin öncelikli gereksinimleri iş, aş, eğitim, istihdam. yukarıda bunlara dair hiç bir şey yok. varsa yoksa akademisyenlerin üsttenci bakış açısıyla her sorunu çözülmüş (!) engelliler için yaptığı projeler. lütfen bu kaynakları daha öncelikli gereksinimler için kullanınız. bir de her defasında pandemi bahane edilerek engelli dernekleri ve okullarının yemekleri kesilmisin lütfen. bir tarafta iftar yemeği dağıtıyoruz diye reklam diğer tarafta engellilere pandemi orucu...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çevik Bir Meydanı'nın ismi değişecek mi? 'Bir oylama olursa benim oyum...'
Buca’da yıllardır tartışmaya sebep olan “Çevik Bir Meydanı”nın isminin ...
Soyer bayramlaşmada müjdeyi verdi: Metroda en zorlu aşama tamam!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yapımı yüzde 77 oranında ...
Başkan Karakayalı'dan bayram mesajı
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesajı yayımladı.
 
Can dostlar Narlıdere Belediyesi'ne emanet
Sokak hayvanlarının yaşam şartlarını iyileştirmek için çalışmalar yürüten ...
Başkan Tugay’dan Boğa Ferdinand’ın çiftliğine destek
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Kemalpaşa Belediye Başkanı ...
Başkan Acar’dan hizmet raporu ve bayram mesajı
Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, “Bugün büyüyen, gelişen ve huzur ...
 
Selçuk’ta atıklar gübreye dönüşüyor
Selçuk Belediyesi doğal yaşamı korumak, sağlıklı üretimi teşvik etmek ...
Batur, belediye çalışanları ile bayramlaştı
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, sabahın erken saatlerinde belediyenin ...
Karabağlar Belediyesi’nden bayram dayanışması
Karabağlar Belediyesi, Ramazan Bayramı öncesi ihtiyaç sahibi vatandaşları ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva