HABERLER>SAĞLIK
16 Ocak 2021 Cumartesi - 10:52

İzmir Eczacı Odası Başkanı Sayılkan: Aşı, siyasete ve ticarete alet edilmesin

Ülkemize getirilen Çin aşısına karşı tavır sergilemeyi doğru bulmadığını belirten Başkan Tuncay Sayılkan, "Amerikalı aşı üreticisi firmanın CEO'su da olumsuz söylemlerle insanları korkutuyor. Aşı, siyasete de ticarete de alet edilmemeli. Etkisi yüzde 50 de olsa, sıramız geldiğinde aşımızı yaptırmalıyız" dedi.

İzmir Eczacı Odası Başkanı Sayılkan: Aşı, siyasete ve ticarete alet edilmesin

EGEDESONSÖZ- İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan SonSözTV’ye konuk oldu. Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Sayılkan, mart ayından beri devam eden koronavirüs salgını ve Türkiye’ye gelen aşılar konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.

KORONA KORKUSU, VİTAMİN DESTEK ÜRÜNLERİNE İLGİYİ ARTIRDI
"Koronavirüs ile mücadelede kötünün iyisi bir noktaya geldik. Daha önceki konuşmalarımızda kısıtlamalarda geç kaldığını söylemiştik. Şu an yine de ciddi boyutlarda. 30-40 bin vakadan 10 binlere düşülmüş olması umut verici bir şey ama yine de yeterli değil. Hala onca insan sıkıntı çekiyor. Özellikle bu sürecin ilk başından bugüne vatandaşlar, birçok konuda, eskiden olduğundan çok daha fazla eczacılara danışmaya başladılar. Şu an geliyor insanlar ‘Ben kendimi korumak için ne yapmalıyım’ diye soruyorlar. İnternetten, oradan buradan alınan ürünlerle ilgili çok fazla bilgi kirliliği var. Size hangi hastalıklarınız olduğunu sormaz onlar. Eczacılar ise kullandığınız ilaçları, sağlık durumunuzu sorar. Pandemiyle birlikte C, D vitaminleri ve çinko gibi vitaminlerine talep inanılmaz boyuta ulaştı. İnternet üzerinden bile alışverişlerde 2020’nin ikinci yarısıyla beraber giyim kozmetikten sağlık ürünlerine doğru bir yönelim olmuş. Sıkıntılı bir durum bu tabii ki. Sağlık bakanlığımızın daha sert uyarılar yapması gerekiyor. İnternet üzerinden yapılan uyarılar, duyurular yetmiyor. Günün yorgunluğuyla alışveriş yapmak yerine internetten sipariş vermek insanlara kolay geliyor ancak sağlık ürünlerinin internetten satılması kesinlikle doğru değil."

VATANDAŞLAR İÇİN BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ HAZIRLADIK
"Salgın döneminde; multi vitaminlerin, destek ürünlerinin bağışıklık sistemini artıran ürünlerin daha fazla kullanıldığını söyleyebiliriz. Birisi çıkıp sosyal medyadan oradan buradan diyor ki ‘Corasprin çok faydalı oluyor, vefatların bir kısmını engellediği görülüyor’, sabah eczaneye bir gidiyoruz insanlardan bu ilaçlara inanılmaz talep oluyor. Herkes ölüm korkusuyla yaşıyor. Çünkü kimin öldüğü belli değil, hala daha somut bir tedavi de yok. Her hastanın farklı bir bağışıklık sistemi olduğunu görüyoruz ve dolayısıyla hepsinin tedavisi farklı. Biz  İzmir Eczacı Odası olarak bir bilgilendirme broşürü hazırladık, orada bahsediyoruz koronayla ilgili önemli detaylardan. Korunmak için neler yapılması gerektiği, yakalanırsanız ne olur, hastalık sürecinde neler yapılmalı konusunda 4 sayfalık bir broşürümüz var. doğru bilgiyi aktarma yolunda çalışmalarımızı yapıyoruz."

3 MİLYON DOZ AŞININ ARKASI NE KADAR GELECEK, BİLEMİYORUZ
"Yeterince aşımız var mı? Asıl soru bu. Şuna bakmak lazım; Türkiye’nin alabileceği ve olabildiğince de güvenli aşıları kesinlikle olmamız lazım. Faz-3 çalışmasını yöneten bir profesörümüzle görüşüyoruz, onun açıklamaları doğrultusunda ben çok umutlandım. Çok başarılı olduğunu ve aşı hakkında olumlu şeylerden bahsetti. Bu Faz-3 çalışmalarında yapılan aşıların tamamı gerçek aşı değil, Faz-3 çalışmasında 59 yaşını geçmeyen, koronavirüse yakalanmamış kişilere uygulanıyor ve oluşan tüm reaksiyonlar kayıt altına alınıyor. Bu sebeple de insanların aşı olmasından kaynaklı psikolojik yan etkiler görülebiliyor. Bunların hesabının yapılabilmesi için de plasebo dediğimiz, gerçek aşı olmayan aşılar da deneye dahil ediliyor. Böylelikle psikolojik yan etkiler toplanıyor ve plasebolar çıkarılıyor listeden. Sanki gerçek aşı vurulmuş gibi herkes yan etkileri bildiriyor, onun içinden bakıldığında sadece aşı firması kimin gerçek aşıyı vurulduğunu bildiğinden sadece gerçek aşının reaksiyonları yazılıyor. Türkiye’de henüz faz-3 çalışmasının tamamlanmadığı bir aşıya onay verildi. Son dönemdeki aşı tartışmalarını ben çok doğru bulmuyorum. Dün şunu gördüm, tüm hekim arkadaşlarım ilk gün gidip aşı vurulurken resmini paylaştı. Daha öncesinde oluşturulan zihinlerdeki soru işaretlerine çok takılmamış bu arkadaşlar. Benim de şöyle bir görüşüm var, ‘efendim bir aşı var bunun yüzde 50 bile etki oranı olsa, bu aşıyı vurdurmak zorundasınız.’ Aşıyla ilgili kafa karışıklığı yaratanlar, aşının yerine ne önerecek? Bazı kanallar sürekli spekülatif haberler yaptılar. Bu sağlık sektörünün siyasete alet edilmemesi lazım. Aşının sadece sağlık bakanlığı laboratuvarında incelenmesinden sonra ben de vurulurum diyenler oldu. Bence herkes, uzmanı olduğu konularda net ifadeler kullanmalı. Bütün bunlardan bağımsız sadece siyaset yapmak amacıyla aşı konuşursanız sıkıntı olabilir. Bu kadar aşıyı üretmek de dert. Ben 50 milyon aşının ocak ayında gelmesini isterdim ancak mümkün değil. Aşı üretiminin kendine göre bir teknolojisi var. Ben bu ülkedeki insanların bunaldığını da görüyorum. Fransa’da yarın sivil itaatsizlik kararı olduğunu ve kafelerin restoranların yasağa rağmen açılacağını duydum. Çin’de müthiş bir disiplin vardı ama bizde öyle değil. Ekmek almaya diye çıkıp 2-3 saat dolaşanlar var. O disiplin biraz sıkıntılı. İş uzadıkça insanlar bana bir şey olmaz, demeye başladı."

TÜRKİYE'NİN YAKINDA YEŞİLE DÖNECEĞİNİ UMUYORUM
"Gelen aşı miktarı miktar yetersiz, çok düşük bir miktar. 1 milyon 150 bin sağlık çalışanı var şu an. Sağlık hizmeti veren tüm hizmet sunucuları bundan yararlanacak. Bir problem var, eczane çalışanlarını dün sistemden çektiler ve kayıtları yeniden istediler, bir karışıklık olmuş. Biz tabii eczanelerde, aynı hekim arkadaşlar gibi hasta olup olmadığını bilmediğimiz onlarca insanla yüz yüze geliyoruz. Biz bu süreci İzmir’de şu ana kadar iyi yönettik. Korona olup eczanesini kapatan arkadaşlarımız oldu. Bundan sonra hiçbir sağlık çalışanı hasta olmasın ki daha iyi hizmet versin. 3-4 hafta önceki süreçte çok ciddi endişeye kapılmıştık, haritanın yeşile döndüğünü görmek güzel. Tüm Türkiye’nim yeşile döndüğünü de en yakın zamanda görürüz umarız."

BEN COVİD 19 AŞISI YAPTIRDIM, ARTIK BANA BİR ŞEY OLMAZ, DEMEYİN
"Yaklaşık aşı miktarı iki günde 400 bine ulaştı. Benim gördüğüm, genç nüfusu ve hastalık geçirenleri çıkarırsak, 30-40 milyonun aşılanması lazım. Şu an dünyanın birçok ülkesine üretimden kaynaklı aşı gönderilemiyor. Aşının farklı bir teknolojisi var. Ben covid aşısını vuruldum, artık serbestim, bana bir şey olmaz demesin insanlar... Aşıya güvenip bütün tedbirleri bırakmasınlar. Dün akşam bir İstanbullu meslektaşım bir şey söyledi, ‘eczacı abimiz çok dikkat ederdi, kızı korona kapıyor, hafif geçirip fark etmiyor, kızından da ona bulaşıyor. Arkadaşımızın da kronik hastalıkları da var tabii vücudu dayanamıyor’ dedi. Ya biz olayı anlatamıyoruz ya da ortada daha başka büyük bir sıkıntı var. Çünkü maskeyi bile para cezasından dolayı takıyor birçok insan."

SAHADA AŞILAMAYI YETİŞTİRMEYE ÇALIŞAN ÖZVERİLİ BİR EKİP VAR
"Aşının bir takvimi var; önceliki olarak sağlık çalışanlarından başlayacak, devamında 65 yaş üstü risk gruplarına uygulanacak, sonra bakım evleri, hastalık ve yaş gruplarına göre uygulanacak. Bunu neden böyle yapıyorlar? Aşıda ilk gün kaosu da yaşandı, sadece sağlık çalışanlarında bile bir takım aksaklıklar yaşandı. Sahadaki aşıyı yetiştirmeye çalışan inanılmaz bir ekip vardı. Bizim de birazcık anlayışlı olmamız lazım. Ben daha henüz randevu almadım, pazartesi randevu alıp salı günü aşı vurulmayı düşünüyorum. Herkes şu anda öfkeli ve sıkıntılı. Esnafla ilgili sıkıntıyı gözümle görüyorum, yeterince ekonomik destek alamadıklarını görüyorum. Aşıyla ilgili detayların geçilip, bir aşıya ulaşıp o aşıları yaptırmamız lazım. Bu iş 3’er milyon olarak devam ederse seneye yaza kadar daha çok can kaybederiz."

COVİD 19 AŞISININ ECZANELERDE SATILMASI ŞİMDİLİK SÖZ KONUSU DEĞİL
"Özel sağlık kuruluşları şu anda uygulamaya geçilen mevcut aşıyı yapamazlar. Pfizer gibi diğer aşıların bir süre sonra belli miktarlarda getirilip eczanelerden de alınabileceğini söylemişti bakanlık ama şu an öyle bir aşı yok. Bunun için beklemek  bence büyük bir risk. Ücretsiz aşıda sırası gelince vatandaş aşısını olmalı. Bir kere bunun maliyeti ve miktarı önemli, sayın bakanın açıkladığına göre Alman aşısının fiyat farkı yok, Çin aşısıyla. Daha kolay ulaşılabilir olduğu için Çin aşısı alındı. Bizim bir aşı yapıyor olmamızı çok isterdim. Kayseri’de bir aşı çalışması var. Ben isterdim ki Türkiye’nin önemli üniversiteleri 10 tane ayrı aşı geliştirsin. Biraz da dönüp özeleştiri yapmamız lazım, niye 2-3 adım geride kaldığımızı sorgulamamız lazım. Aşı uygulanan birkaç kişiyle konuştum, önemli bir bölümünde baş ağrısı olmuş, bir ikisinde lokal aşı vurulan yerde hafif kızarıklık olmuş. Aşı dediğimiz şey de vücuda bir virüs veriliyor, hiçbir şey yoksa orada bir şey vardır bence, onu sorgulamak lazım. Yani aşının yan etkileri, şimdilik gördüğümüz kadarıyla çok az. Son 6 ay izinde koronavirüs geçirenlere aşı yapılmayacak. Vücut ne kadar direnç geliştirmiş, ona bakmak lazım, aşı miktarınız az olduğunda öncelik sıralaması yapmanız lazım. Yeterli aşı olsa, bence koronayı geçirsin geçirmesin, herkese yapmak lazım."

İLAÇ ŞİRKETLERİ, BU HASTALIK HİÇ BİTMESİN İSTER
"Bizim çok rahatsız olduğumuz konuların başında, koronayla mücadele konusunda söylenen olumsuz ifadeler. Bu işin ticaretini yapanların yaklaşımları... Yan etkilerine bakılmaksızın fütursuzca zayıflama çayı satmak gibi. Onların derdi şu, bu hastalık bitmesin, ben de ürettiğim aşıyla hayatımın sonuna kadar rahat edeyim, paramı kazanayım. İnsanların sağlıkla ilgili cebinden para çıkmadığı bir ülke hayal etmek istiyoruz biz. Moderna aşısının CEO’sunun söylediği şey bize çok ters. Neymiş, nasıl ki Sars - Cov 2 yok olmadıysa, Covid 19 da sonsuza kadar yaşayacakmış... Aşının, ticarete de alet edilmemesi lazım. Bu aşı bu yıl ortadan kalksın isteriz. Şu an bu yıl 1 milyon 300 bin civarında grip aşısı verildi Türkiye’de ve dünyanın sonu da gelmedi. Benim bildiğim, bu yıl daha kimse de gripten ölmedi. İlaç bir kimyasal, bunları doğru ve zamanında kullanmak lazım. İnsanların korku içinde yaşatılması doğru değil."

ALIŞTIĞIMIZ HAYAT TARZINDA ARTIK HER ŞEY ASKIDA KALDI
"Aşı olan kişilerin taşıyıcı olma riski devam ediyor. İçinde bulunduğumuz süreç çok sıkıcı. ‘16 yaşında kendimi göstereceğim zamanda amatör maçlar iptal ediliyor’ diyor, amatör futbolcu. Bütün hayallerimizi askıya aldık, cenaze törenlerimiz bile değişti. Alıştığımız bir sistem vardı, şimdi ise her şeyin askıda kaldığı bir dönem. Bu dönem ne kadar çabuk biterse, o zaman daha çok mutlu olacağız. Küçük esnafın ve belli sektörlerin çok uzun bir süredir büyük sıkıntıları olduğunu biliyoruz. Bir sürü insan çalıştırıp kira verip aylarca kapalı kalmak çok kolay değil. Bu işten hep birlikte çıkmak zorundayız, bireysel olarak olmaz. Doğru olan hep birlikte hareket etmek. Koronavirüsün ne zaman biteceği çok net bir şekilde aşı süreçlerine bağlı. Nisanda ancak belli bir sayıya ulaşacak aşı. Risk gruplarına yapıldığında biz yazın sonuna doğru ışığı görürüz. Bu aşı süreçlerinin doğru yönetilmesi lazım. 28 gün sonra ikinci doz yapılması konusunda takibin yapılması dikkatli olması lazım."

KORONA ÖNLEMLERİ, İNSANLARI GRİPTEN DE KORUDU
"Geçtiğimiz yıllara göre grip ve öksürük ilaçlarının satışları düştü. Grip vakasıyla doğru düzgün karşılaşmadık bile. Pazartesiden sonra artış olmazsa, kovid ile ilgili alınan tedbirlerin gribe de ciddi katkı sağladığını söyleyebiliriz. Aslında korona önlemleri, hepimizi gripten korudu."

ECZACI VE ÇALIŞANLARINA BİR MÜJDEMİZ VAR
"Sağlık çalışanlarının tamamı, 10 aylık süreçte inanılmaz özel işler yaptılar. Fakülteden mezun olurken ettiğimiz yemine sadık kaldık. Çok zorlandığımız dönemler de yaşadık, aşıyla beraber daha umutlu konuşmak gerekiyor. İzmir Eczacı Odası olarak çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZBAN’la çalışmalarımız oldu. Hazırlıklar tamamlandığında eczacılarımız ve eczane çalışanları, HES kodu eşleşmesi yapılmış İzmirim Kartlarını  10 TL karşılığında  alıp ücretsiz ulaşımdan yararlanacaklar. Ben bu katkıyı sağlayan yerlere teşekkür ediyorum."

ECZANELERE EĞİTİMLİ ELEMANLAR YETİŞTİRİYORUZ
"12 sene önce, eczanede çalışan 1000 kadar kişiye teknisyen belgesi vermiştik. Şu anda 4 bin kadar kişinin belgesi yok ama eczanede çalışıyorlar. Şimdi bizler bir çalışma başlattık ve eczanede çalışan en az lise mezunu olmak şartıyla insanlarımızı temel bilgilerle donattık, sınavda başarılı olanlara belgesini verdik. Bornova’da başlamıştı ilk kez. Dün de bu projeye Karşıyaka’da başladı. Bornova Belediye Başkanımız Mustafa İduğ ve Karşıyaka Belediye Başkanımız Cemil Tugay'a, desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Personel ihtiyacı duyduğumuz süreçte nitelikli personel sağlayıp, insanlarımıza iş imkanı sağlıyoruz. Kısa bir süre sonra İzmir’in tüm ilçelerinde bunu tamamladığımızda yüzlerce gencimize iş imkanı bulacak."

 
İzmir'de sahte içki baskını!
 
Doğal Yaşam Parkı da koronavirüs mağduru
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EÜ’de 6 bin sağlık çalışanı aşılandı
Türkiye’nin pandemi ile mücadelesinde bölgede önemli bir misyon üstlenen ...
Dondurmada koronavirüse rastlandı
Çin'de dondurma örneklerinde yeni tip Koronavirüs'e rastlandı. Yetkililer ...
Babayla yastık savaşı gözünden ediyordu
Aydın'da babası ile yastık savaşı yaptığı sırada, sağ gözüne avizenin ...
 
'7-8 ayda bir aşılanmamız gerekebilir'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile birlikte Covid-19 aşısı olan Sağlık Bakanlığı ...
Rektör Prof. Budak: Yerli ve milli aşıda Ege imzası olacak
Ege Üniversitesi'nin, laboratuvar altyapısı ve üst düzey akademisyen zenginliğiyle ...
Covid-19 aşısı olanlar yan etkilerle karşılaştığında ne yapacak?
Covid-19 aşısı olanlar yan etkilerle karşılaştığında ne yapacak?
 
Bir günde 286 bin 390 kişi aşılandı!
Acil kullanım onayının çıkmasıyla başlayan koronavirüs aşısı uygulamalarıyla ...
Aşıda ilk yan etkiler: Baş ağrısı, yorgunluk
Ankara'da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Covid-19 aşısı olan Bilim Kurulu ...
Koronayı atlatan Hadise yaşadıklarını anlattı
Geçtiğimiz aylarda koronavirüse yakalanan Hadise hastalık boyunca yaşadığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva