HABERLER>ENERJİ
13 Eylül 2018 Perşembe - 16:59

İzmir'e son yılların en büyük yatırımı halkın kantarına çıkıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, SOCAR Aliağa Kojenerasyon Santrali Projesi için ÇED sürecinin başladığını ilan etti. Yatırımın bedelinin 1 milyar 721 milyon 278 bin TL olacağı belirtildi. Proje için 25 Eylül Salı Günü saat 14:00’te halkın katılım toplantısı düzenlenecek.

İzmir e son yılların en büyük yatırımı halkın kantarına çıkıyor!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aliağa’da SOCAR Turkey Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan kojenerasyon santrali için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattığını duyurdu.

Paşaçiftliği mevkiinde, 1 milyar 721 milyon 278 bin TL’lik bedelle hayata geçirilecek projenin ÇED başvuru dosyasının incelendiği ve uygun bulunduğu belirtildi.

Projenin teknik olmayan özetinin açıklandığı bölümde detaylı bir bilgilendirme yapıldı. Buna göre; ‘Proje konusu faaliyet; SOCAR Turkey Enerji A.S. (SOCAR Türkiye) tarafından İzmir ili Aliağa İlçesi, Pasaçiftliği Mevkii'nde PETKİM Petrokimya Tesisi sınırları içerisinde kurulması planlanan "SOCAR Aliağa Kojenerasyon Santrali (375 MWe / 1084 MWt) Projesi"dir. Söz konusu proje kapsamında 375 MWe / 1084 MWt kurulu güçte kojenerasyon santrali PETKİM Petrokimya tesisi sınırları içerisinde 6,17 ha (61.719,47 metrekare) alanda kurulması planlanmaktadır. Söz konusu proje kapsamında 108 bin metreküp/saat miktarında doğalgaz ana yakıt olarak kullanılarak elektrik ve buhar üretimi gerçekleştirilecektir. Tesiste üretilecek olan elektrik enerjisi ve buhar, PETKİM Petrokimya tesisleri ve STAR Rafinerisi’nin (STAR) isletme süreçlerinde ihtiyaç duyacakları enerji ve buharın karşılanması için kullanılacaktır’ ifadeleri yer aldı.

PROJENİN EKONOMİK ÖMRÜ 30 YIL
Öte yandan ilanda, ‘Projenin ekonomik ömrü 30 yıl olarak belirlenmiştir. Fakat yapılacak düzenli bakım ve yenileme faaliyetleri ile proje ömrü uzatılabilecektir. Projenin inşaat süresinin yaklaşık 3 yıl sürmesi planlanmaktadır. Projenin inşaat aşamasında en yoğun dönemde bin kişinin, işletme aşamasında ise 100 kişinin çalıştırılması planlanmaktadır. Bunlarla birlikte projenin inşaat aşamasında ihtiyaç duyulacak olan su ve elektrik PETKİM içindeki mevcut altyapı hatlarından sağlanacak olup yine tesisin kurulu olan kanalizasyon gibi çeşitli altyapı hizmetleri proje kapsamında kullanılacaktır. İsletme aşamasında ise tesisin ihtiyaç duyacağı doğalgaz, PETKİM'e de doğalgaz sağlayan RMS-A istasyonundan yeni çekilecek boru hattı vasıtasıyla sağlanacak, inşaat döneminde olduğu gibi hali hazırda alanda bulunan su ve kanalizasyon hatları projenin isletme aşamasında da kullanılacaktır” bilgileri verildi.

 KOJENERASYON NEDİR?
Kojenerasyon enerjiyi daha verimli kullanmak amacıyla elektrik ve ısı enerjisinin birlikte üretilmesini sağlayan teknolojidir. Basit çevrimde çalışan, yani sadece elektrik üreten bir gaz türbini ya da motoru; kullandığı enerjinin yüzde 35-45 kadarını elektriğe çevirebilir. Bu sistemin kojenerasyon şeklinde kullanılması halinde sistemden dışarıya atılacak olan ısı enerjisinin büyük bir bölümü de kullanılabilir enerjiye dönüştürülerek toplam enerji girdisinin yüzde 85-95 oranında değerlendirilmesi sağlanabilir.

25 EYLÜL’DE HALKIN KANTARINA ÇIKIYOR!
Projeye ilişkin ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, proje hakkında halkı bilgilendirmek, halkın görüş ve önerilerini almak amacıyla 25 Eylül Salı Günü saat: 14.00’te Aliağa Ticaret Odası’nda toplantı düzenleneceği belirtildi.

 
Foça'dan yazar Tarık Dursun K. heykeli
 
Kurtuluş Şenliği'nde şok: Görevli atın altında kaldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İki ay sonra ilk indirim geldi!
Benzinde bu geceden itibaren geçerli olmak üzere litrede 15 kuruş indirim ...
İzmir'de önemli zirve: Ekonomiye çare yenilenebilir enerji
Türkiye’nin cari açığının en önemli nedeni olan enerjide dışa bağımlılığa ...
LPG'ye bir zam daha!
LPG otogaza 9 kuruş zam yapıldı. Zammın pompa fiyatlarına yansıtılmayacağı bildirildi.
 
Akaryakıt sektöründe '15 kuruşluk' kavga!
Akaryakıt sektöründe, dağıtım şirketleri ile bayileri arasında “kâr marjı” ...
Eski Başkan İzmir’e santral yapacak!
Galatasaray eski Başkanı Adnan Polat’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü ...
Harekete geçildi: Petkim Yarımadası’na kimyasal depo!
Aliağa’da bulunan Paşaçiftliği mevkiine Petkim Petrokimya Holding A.Ş. ...
 
Düğmeye basıldı: İzmir'in o ilçesinde jeotermal aranacak
ABN Madencilik Müşavirlik Enerji Müh. Petrol San. ve Tic. Ltd. Şti. Ödemiş’in ...
İzmir'e son yılların en büyük yatırımı o ilçeye!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, SOCAR Aliağa Kojenerasyon Santrali Projesi ...
Araç sahiplerine kötü haber: Zam geldi
Akaryakıta bugünden itibaren ötv zammı geldi. Benzin ve motorinde pompa ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva