HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Kasım 2016 Salı - 08:37

İzmir’e KHK müjdesi: Belediye dershaneleri geri döndü!

Bir önceki KHK ile kapatılan dershanelerin önü ek maddeden belediye ibaresinin çıkarılmasıyla açıldı. Buna göre belediyeler millî eğitim müdürlükleri ile yapılan ve Bakanlıkça onaylanan ortak işbirliği protokolleri çerçevesinde, destek mahiyetinde ücretsiz kurslar açabilecek.

İzmir’e KHK müjdesi: Belediye dershaneleri geri döndü!

EGEDESONSÖZ - OHAL kapsamında çıkan kanun hükmünde kararnameler arasında yer alan 676 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği belediyelerin eğitim faaliyetleri durduruldu. Özellikle ilçe belediyeler bünyesinde faaliyet gösteren İzmir’deki dershanelerin kapısına kilit vuruldu.

Karar kentte şok etkisi yaratırken Karşıyaka’da Kargem, Bayraklı’da Baygem, Bornova’da Belgem, Buca'da Bugem, Gaziemir’de Gazigem gibi isimlerle faaliyet gösteren yerlerin yanı sıra Aziz Nesin Bilgi ve Eğitim Merkezi BEM'e de devre dışı kaldı.

Özellikle dar gelirli vatandaşların çocukların eğitimine büyük katkı sağlayan kurumların önünde çok sayıda eylem yapılırken, karar 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu ‘na yapılan ek madde ve
“Okullar ile özel öğretim kursları hariç olmak üzere başka adlarla da olsa ilköğretim ve ortaöğretim örgün eğitim programlarının aynısı veya bir kısmını uygulayan ya da bu programlara yönelik deneme, seviye tespit sınavı gibi adlarla toplu sınav organizasyonları yapmak üzere faaliyet göstermek için yüz yüze veya uzaktan öğretim yöntemi ile özel öğretim kurumları veya yerler açılamaz, işletilemez, öğretim programları oluşturulamaz. Belediyeler, sivil toplum kuruluşları ile yükseköğretim kurumlarının sürekli eğitim merkezleri gibi birimlerinde de bu faaliyetler yürütülemez” ibaresiyle hayata geçmişti.

OHAL kapsamında çıkarılan 677 ve 678 sayılı KHK’lar Resmi Gazete’de yayınlanırken belediye dershaneleri kapatan maddeden de geri adım atıldı.

678 sayılı KHK ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu ‘na yapılan ek maddede değişikliğe gidildi. Buna göre birinci fıkrada yer alan “Belediyeler, sivil toplum kuruluşları” ibaresi “Sivil toplum kuruluşları” şeklinde değiştirildi. Ayrıca “Belediyeler ise il millî eğitim müdürlükleri ile yapılan ve Bakanlıkça onaylanan ortak işbirliği protokolleri çerçevesinde, örgün eğitim programlarına destek mahiyetinde ücretsiz kurslar açabilir” ifadesine yer verildi.

Böylece belediyeler tarafından işletilen ve yıllardır binlerce öğrencinin geleceğine büyük katkı koyan dershaneler kapısına vurulan kilidin ardından geri döndü.



10 BİNLERCE KİŞİYİ İLGİLENDİREN KARAR 
İzmir’deki belediye dershaneleri arasında 6250 öğrenciyle Bornova Belediyesi’ne ait BELGEM öne çıkıyor, BELGEM’de 48 de öğretmen görev yapıyor. Gaziemir’in GAZİGEM’inde 2010 öğrenci 67 öğretmen var. Karşıyaka KARGEM’de 1560 öğrenci 37 öğretmen bulunuyor. Karabağlar KARBEM’de 1340 öğrenci-27 öğretmen, Buca Aziz Nesin Bilgi ve Eğitim Merkezi’nde 1200 öğrenci 45 öğretmen yer alıyor.  Ayrıca yine metropolde Menemen’de 1018, Bayraklı’da 900, Çiğli’de 550, Narlıdere’de ise 450 öğrenci eğitim alıyor. Çevre ilçelerdeki dershaneleri eklediğinizde sayı 20 bini buluyor.



KİLİDİ AÇAN İSİM KONUŞTU! 
CHP İzmir Milletvekili Bakan’ın belediyelerin ücretsiz eğitim veren merkezlerinin hizmete devam etmesi için verdiği kanun teklifi, 678 sayılı KHK ile yürürlüğe girdi. Bakan, “Belediyelerin bu hizmete devam edecek olması hepimiz için memnuniyet verici” dedi.

- KANUN TEKLİFİNİ VEREN CHP'Lİ BAKAN'DAN İLK MESAJLAR... 

BAŞKANLAR NE DEDİ?

Karar İzmir’de sevinçle karşılanırken dershane hizmeti veren belediye başkanları da yanlıştan dönüldüğünü söyledi.



BORNOVA BELEDİYE BAŞKANI OLGUN ATİLA: Milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Genel Başkanımız ve genel başkan yardımcılarımız çok uğraştı. Biz yanlışı anlattık. Eğitim faaliyetlerimizi arttırarak devam edeceğiz. Seneye 10 bin bir sonraki seneye 15 bin öğrencimizle birlikte standartlarımızı yükselteceğiz. Dost Bilim Evi diye yeni bir proje oluşturmuştuk. Dershanemizle ve bilim evimizle birlikte eğitim hizmetlerimizi kaliteli şekilde iyi yurttaşlar yetiştirmeye yönelik sürdüreceğiz.

KARŞIYAKA BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN MUTLU AKPINAR: Belediyelerin eğitime destek kursları devam edecek. Kararın düzeleceğine emindik. Kararlı duruşumuzun mükafatını aldığımız için mutluyuz. Belediyelerin Cumhuriyete devletine bağlı nesiller yetiştirmesini, bu doğrultuda eğitim merkezleri açmasının yanlış bir şey olmadığını savunmuştuk. KHK'nın arkasından dolanmayacağımızı isim değiştirerek eğitime yeni bir kılıf bulmayacağımızı söylemiştik. Bunda da haklılığımız ortaya çıktı. Mutluyuz, gururluyuz. KARGEM bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Atatürk'e ve Cumhuriyet değerlerine bağlı öğrenciler yetiştirmeye devam edecek. Yanlıştan dönenlere teşekkür ediyorum.



BUCA BELEDİYE BAŞKANI LEVENT PİRİŞTİNA: Israrımızın sonuç vermesi, sesimizin duyulması bizi çok mutlu etti. Amacımız sadece bizim ilçemizde bu bin 200 çocuğumuzun gelecekleri için ebeveynlerinin üstündeki yükü kaldırmaktı.   Bunu başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Emeği geçenlere, bizimle birlikte bu kararın karşısında direnenlere müjde olsun, selam olsun.


NARLIDERE BELEDİYE BAŞKANI ABDÜL BATUR: 14 yıldır dar gelirli vatandaşlarımızın çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla hizmet veren NARBEM görevine devam ediyor. Basında yer alan ‘Belediye dershaneleri kapatıldı’ haberlerini üzülerek takip ettik. Bu süreç boyunca kapatılmayan ve gençlerimize hizmet vermeye devam eden NARBEM bundan sonra da hizmet vermeye devam edecektir. Bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi Yerel yönetimler ‘den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un yolladığı CHP Genel Merkezden gelen talimatlar doğrultusunda biz bir kapatma kararı almadık ve sonuna kadar açık kaldık. Narlıdere Belediyesi olarak belediyelerin eğitim kurumları ile ilgili yaşanan bu sıkıntısını çok daha önceden öngörerek 2002 yılında NARBEM’in hizmetlerini Belediye, Narlıdere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlık ile birlikte gerçekleştirilen protokol ile yıllardır sürdürüyoruz. Bizim 2002 yılından bu güne Belediye, Narlıdere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlık uyum içerisinde devam eden bu hizmet Narlıdere’de KHK’lardan sonra hiç aksamadan devam edecektir. Narlıdere Kaymakamımız Hayrettin Çiftçi gençlerimizin geleceğini ilgilendiren bu konuda Eğitim merkezimizin açık kalması için sonuna kadar bize destek oldular. Bir kez daha NARBEM’de öğrenim gören öğrenciler adına teşekkür ediyorum”

 
Yeni KHK: TSK'dan 1988, Emniyet'ten 7586 ihraç!
 
Japonya 7,3'le sallandı!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Katya 11 Mart 2021 Perşembe 11:53

8 sınıf için ücretsiz dersane var mı acaba

Yorumu oyla      2      3  
T.C Erol DURUKAN 22 Kasım 2016 Salı 11:33

MÜCADELE..! 3 Yanlış bir doğruyu getirir... Bu foğrafı doğru okumak da Yarınlarımız için bir zorunluluktur bu çocuklarımızın (1)Nufusun %80'i kırsa kırsal bölgede yaşıyor (2) Bu çocuklarımızın ancak %2'si okuya biliyor... bunu da hatırlatmakta yarar var..!

Yorumu oyla      11      5  
Işık Dikicigil 22 Kasım 2016 Salı 09:43

AKLIN YOLU BİRDİR. EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ.. EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜRLER.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pazaryerindeki tahsis ücreti tartışması Büyükşehir Meclisi’ne taşındı!
Balçova’daki tahsis ücreti krizi Mecliste de gündeme geldi. AK Parti, ...
İzmir büyük ilçesinde 8 mahalle susuz kalacak!
Konak’ta Konak ilçesi Kılıç Reis Mahallesi, 249 Sokak ile 320/1 sokak ...
Balçova’daki pazaryeri krizinde söz Başkan’da: Rakamlarla konuştu!
Çalkaya süreci anlatıp rakamlarla konuşurken, tahsis ücretinin Balçova ...
 
Büyük şölen: Karşıyaka Yörükleri ağırladı
20 farklı ilden onlarca Yörük Derneği ve yaklaşık 5 bin kişi katıldı. ...
‘Turuncu’ karnaval: ‘Sakin Şehir’ kral ve kraliçesini seçti
Mandalina cenneti Seferihisar’da düzenlenen 17.Mandalina Şenliği, yaklaşık ...
Konak’ta küçük dokunuşlar büyük değişimler
Konak Belediyesi, biryandan kent içinde azalan yeşil alanlara yeni eklemeler ...
 
Bornova'nın 'ana arter'i yeniden doğuyor!
Atatürk Mahallesi’nin ana arterlerinden biri olan Barbaros Caddesi yepyeni ...
Buca’da kaliteli üzüm eğitimleri mesaisi!
Buca Belediyesi, bir zamanlar Türkiye’nin en iyi Sultani üzümlerinin yetiştiği ...
Başkan Kocaoğlu’ndan Bergama’da köy mesaisi
Bergama Belediye Başkanı Gönenç ve Büyükşehir bürokratları ile birlikte ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva