HABERLER>POLİTİKA
18 Ocak 2018 Perşembe - 14:54

İzmir'e ayrılan yatırım bütçesi açıklandı... CHP'den büyük tepki: Üvey evlat muamelesi!

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 2018 Yılı Yatırım Programı çerçevesinde İzmir’e ayrılan bütçeye tepki gösterdi. Bakan, “AKP Hükümeti'nin hizmetten anladığı siyasal destek alabildiği yerlere akıtmak, alamadığı yerlere üvey evlat muamelesi yapmaktır” dedi.

İzmir e ayrılan yatırım bütçesi açıklandı... CHP den büyük tepki: Üvey evlat muamelesi!

Kentlerde yapılması planlanan projelerin 2018 yılına ait yatırım programı Resmi Gazete’de yayınlandı. Onuncu Kalkınma Planında, 2018-2020 Orta Vadeli Programında ve 2018 Yılı Programında öngörülen hedefler doğrultusunda hazırlanan ‘2018 Yılı Yatırım Programı’ kapsamında Anadolu’nun birçok noktası için - özellikle ulaşım projelerine - dev bütçeler ayıran Hükümet, Türkiye’nin üçüncü büyük ili olan İzmir için ayrılan paya CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan tepki gösterdi.

İzmir’in merkezi bütçeden aldığı yatırım payı her sene gitgide düşerken; bu yıl da İzmir’e ayrılan bütçe yerel yönetim tarafından kente harcanan bütçenin altında kaldı.

Toplam 499 proje ve 28 milyar 921 milyon 703 bin TL ile 2018 yılı kamu yatırımında en yüksek bütçeye sahip olan Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı’nın yatırım bütçesinde Ankara ve İstanbul metro hatları ile Türkiye’nin dört bir yanını kapsayan köprü, otoyol ve diğer raylı sistem yatırımları ön plana çıktı.

Merkezi bütçe kapsamında İstanbul’un 5, Ankara’nın 6 raylı sistem projesine yer veren hükümet, sadece Ankara’daki Sincan Metrosu’na 217 milyon TL, İstanbul’da Haydarpaşa ve Halkalı raylı sistem hatlarının yapımına 1 milyar 690 milyon TL ayıran Bakanlık, İzmir’e yönelik 12 ayrı ulaşım projesi arasında yer alan ve gelecek aylarda ihaleye çıkması beklenen 4,5 kilometrelik Halkapınar - Otogar Metro hattı için 21 milyon 500 bin TL ayırdı. İlk kez on yıl önce duyurusu yapılan ve 2019’da tamamlanması öngörülen raylı sistem hattının toplam maliyeti ise 383 milyon TL.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI SIFIR ÇEKTİ!
Öte yandan 2018 yatırım planlarında İzmir kültür, sanat, eğitim, sağlık gibi alanlarda da diğer illere göre oldukça geride kaldı. Sağlık Bakanlığı tarafından hastanelerde yapılacak rutin bakım ve onarım faaliyetlerinin haricinde Menemen’de ve Karşıyaka’da yıkılan eski devlet hastanesi yerine sağlık tesisleri inşa edilmesi planlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın inşaatı süren Karşıyaka Tiyatro Sahnesi ve 1993 yılında temeli atılan Bornova Kültür Merkezi’nin tamamlanması haricinde bu yıl İzmir için hiçbir projesi bulunmadı. Ancak Adalet Bakanlığı tarafından ise 5 milyon TL bedelle yeni cezaevi yapılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, ‘2018 Yılı Yatırım Programı’nı TBMM’ye taşıdı ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

"AKP HÜKÜMETİNİN HİZMETTEN ANLADIĞI BUDUR"
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 yılı için yeni ulaşım projelerine yaklaşık 1 milyar 100 milyon TL kaynak ayırdığını belirterek Hükümete yüklenen Bakan şu şekilde konuştu: “2011 yılında ’35 İzmir 35 Proje’ adını verip İzmir’e ve İzmirlilere yapmayı vadettiğiniz 17 ayrı yat limanı, Kuzey Ege Limanı, Olimpik Stadyum, Alaçatı Havalimanı, Çiğli Vecihi Hürkuş Havalimanı gibi çılgın projelerin bütçesini geçin, adı dahi kalmadı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 23 Kasım 2016 tarihinde Alaçatı Havalimanı’nın bütün çalışmalarını bitirdiklerini belirterek, ‘3 ile 4 ay içerisinde yani önümüzdeki yıl Mart-Nisan ayında avam projesini bitirerek, yap-işlet-devret modeliyle ihalesini gerçekleştireceğiz’ demişti ne oldu? Hiç. Kuzey Ege Limanı ne oldu? Hiç. Daha geçen gün gündeme getirdim. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun İzmirli çiftçiye üreticiye desteği ne? Hiç! AKP Hükümetinin hizmetten anladığı siyasal destek alabildiği yerlere akıtmak, alamadığı yerlere üvey evlat muamelesi yapmaktır” diye konuştu.

CHP’Lİ BAKAN BAŞBAKAN’A SORDU:

1 – Onuncu Kalkınma Planında, 2018-2020 Orta Vadeli Programında ve 2018 Yılı Programında öngörülen hedefler doğrultusunda hazırlanan ‘2018 Yılı Yatırım Programı’ çerçevesinde Türkiye’nin üçüncü büyük ili olan İzmir’e ayrılan bütçenin bu kadar az ve yetersiz olmasının sebebi nedir?

2 – 2011 yılında ’35 İzmir 35 Proje’ adını verip İzmir’e ve İzmirlilere yapmayı vadettiğiniz ancak değil bütçede yer alması adını bile anmadığınız çılgın projeleri ne zaman hayata geçireceksiniz? Yapmayı vadettiğiniz 35 proje şu an hangi aşamadadır?

3 – Hükümetin yapmayı vadettiği projelerin yap – işlet – devret usulüyle yapılmasının sebebi nedir?

4 – Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu 13.03.2017 tarihinde yaptığı bir açıklamada “İzmir, İzmir olalı böyle hizmet görmedi. Bakınız toplamda 43 milyar TL’lik yatırımı AK Parti olarak yapmışız” demiştir. Bütçede pay ayrılmayan fakat yap – işlet – devret usulüyle hayata geçirilen projelerin bedeli ile kurumların personel giderleri cari harcamaları sosyal sigorta giderleri gibi sabit harcamalar da ‘İzmir için yaptığımız yatırımlar’ şeklinde ifade ettiğiniz bu tutara dahil edilmekte midir?

 
Altınordu altyapıda zirvede!
 
Pınar Karşıyakalı Egemen, All-Star'da yok
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sayın Balkan 18 Ocak 2018 Perşembe 20:25

Akp hükümetinin hizmetten anladığı: şimdi adı fetö ama yıllarca Ak Parti ortağı olan fetöye "hizmet hareketi" diyordu.

Yorumu oyla      14      5  
Hatice Tatlı 18 Ocak 2018 Perşembe 20:17

AKP li Meclis üyeleri Ocak ayı Meclisinde Hükümetin İzmire 43 Milyar yatırım yaptığını,Genel Bütçeden en çok pay alan 2 ci il olduğunu söylemiştiniz.Neymiş gerçek Özel sektörün yaptığı yap işlet devret yatırımlarıymış,Hükümet yatırımı değil.Ayrıca 2018 Ulaştırma Bakanlığı yatırımlarından İzmire düşen pay 200 de 1 olmuş,ne kadar çok değilmi.Hiç bir AKP li Belediye,İzmir Büyük Şehir Belediyesi kadar kentine yatırım yapmıyor görüldüğü gibi.

Yorumu oyla      14      5  
Seydiköylü 18 Ocak 2018 Perşembe 19:13

Büyükşehir Belediyemiz olmasa yanmışız arkadaş, bunlar bize ekmek vermez ekmek !

Yorumu oyla      16      5  
m.y. 18 Ocak 2018 Perşembe 18:47

Halkapınar-otogar metro hattı maliyeti 338 milyon tl. 2018 de ayrılan bütçe, 21 milyon, izmirle dalga geçiyorlar..istanbulda 5, ankarada 6 metro inşaatına bütçede yer verilirken birde izmire bakın..izmir büyükşehir belediyesinin ulaşıma 2018 bütçesinde ayırdığı rakkam, 1,1. milyar.tl.

Yorumu oyla      16      5  
muhalif 18 Ocak 2018 Perşembe 18:41

2018 bütçesindeki yatırımlarda izmir es geçilmiş. şimdi bu durumda İzmirlilerin vergilerini kendi illerinde kullanması için "özerklik" isteme hakkı doğuyor.izmir için özerklik isteme vakti çoktandır gelmedi mi?kültür ve turizm bakanlığı Alsancak tütün fabrikasını müzeye dönüştürme ihalesi açmıştı ancak 2018 bütçesinde bir kaynak ayrılmamış?? ankara-izmir hızlı tren hattı ne olacak?

Yorumu oyla      14      5  
18 Ocak 2018 Perşembe 18:39

10 senedir şu izmirin kaybı milyarlarca dolarken bunun peşine düşmeyen hala aziz başkan asfalt otobüsü kliması kıl tüy gibi konularla ilgilenmeyin artık çok özendiğiniz kayseri konya siz izmirlilerin parasını yerken siz örnek gösteriyosunuz yeter :(

Yorumu oyla      11      7  
Tacettin Şenel 18 Ocak 2018 Perşembe 18:17

Işık dikicigili sahneye davet ediyorum.

Yorumu oyla      11      6  
volkan nicolas 18 Ocak 2018 Perşembe 17:58

adam teker teker saymış..10 yıl oldu OTOGAR METRO nerdee? buca cezaevi ne zaman taşınacak.? bucada atıl durumda olan tren yoluna hukumet tranway yapmayı düşünmüyormu? fuar izmire ne zaman kavşak yapçaksınız? bunları yapmadan oy istemeyin izmirliden

Yorumu oyla      12      5  
İZMİRLİ 18 Ocak 2018 Perşembe 16:41

hadi troller yorum bekliyoruz

Yorumu oyla      14      5  
18 Ocak 2018 Perşembe 16:13

Ben bu durumdan memnunum. Merkezi hükumetin İzmir'e yaptığı yatırımların çoğu bilinçsizce yapılan ve kenti bozan yatırımlar. Eksik olsunlar.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Genel Başkanlığı'na bir aday daha!
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP genel başkanlığı için adaylığını, ...
AK Partili Dağ'dan 'gayri resmi hesap'!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, seçmene ...
Abdullah Gül açıklaması: Adaylık ihtimali olur
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Abdullah Gül Bey kıymetli ...
 
Erdoğan AB'nin zirvesi ile görüşecek
Türkiye ve AB arasında ilişkileri yumuşatmaya yönelik yeni adımlar atılıyor. ...
'Türkiye'nin bekası için büyük riskler alınacaktır'
Bakanlar Kurulu sonrası Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ açıklama yaptı. Bozdağ, ...
Kritik MGK sonrası 5 maddelik bildiri!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki MGK sona erdi. Kritik ...
 
İyi Parti İzmir tam gaz devam ediyor: Divan oluştu, kimler/ hangi görevde?
İyi Parti İzmir İl Başkanı Yıldırım Ulupınar, 85 kişilik il yönetim kurulu ...
Ümit Kocasakal'a CHP'den ilk tepki!
CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, Ümit Kocasakal’ın genel başkanlığa adaylığını ...
Ümit YALDIZ yazdı... Mesele Canan Hanım değil…
Ümit YALDIZ yazdı... Mesele Canan Hanım değil…
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva