HABERLER>GÜNCEL
21 Ocak 2021 Perşembe - 12:48

İzmir'e 6 büyüklüğünde artçı uyarısı!

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kuşadası Körfezi Sisam Adası açıklarında gece sabaha karşı meydana gelen, İzmir ve Kuşadası’nda hissedilen 4.7 büyüklüğündeki depremin artçı deprem olduğunu söyledi. Ercan, artçı depremlerin bölgede biriken gerginlik boşalıncaya dek süreceğini belirtti ve henüz 6.0 ve 5.7 arasındaki artçı depremlerin olmadığını ifade etti.

İzmir e 6 büyüklüğünde artçı uyarısı!

Dün gece Kuşadası Körfezinde Yunanistan'ın Sisam adası açıklarında büyüklükleri 3 ile 4.7 arasında değişen 6 deprem meydana geldi. Saat 02.37'de 15 kilometre derinliğinde meydana gelen 4.7'lik deprem İzmir ve Kuşadası'nda da hissedildi. Deprem Uzmanı Jeofizik Y. Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremin geçen 30 Ekim’de Sisam’ın 12 kilometre kuzeyinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin artçısı olduğunu söyledi.

6 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ ARTÇIYA DİKKAT ÇEKTİ
Bölgede 5.7 ile 6 arasında beklenen artçı depremin henüz gelmediğini belirterek “Bugün, 21 Ocak 2021, saat 02.37’de odak konumunda M4,7 büyüklüğünde bir artçı deprem olmuştur. Artçı depremler bu bölgede biriken gerginlik boşalıncaya dek sürecektir. Henüz beklenmekte olan M6,0 ile M5,7 arasındaki artçı depremler olmamıştır. Bu depremler olduğunda ağır yaralı yapılar çok etkilenecektir” diyerek 30 Ekim depreminden etkilenen hasarlı binalara dikkat çekti.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise, 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede deprem fırtınası yaşandığını söyledi.

Depremi değerlendiren DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şunları söyledi: "30 Ekim'den beri bu bölgede, 5 binin üzerinde deprem oldu. Özellikle Samos'un kuzeyindeki bölgede. Samos'un doğusu ve batısı ile Gümüldür'de artçılar gerçekleşti. Deprem odakmekanizma sonuçları, bu artçı depremlerin bir kısmının başka faylardan kaynaklandığını ortaya çıkarıyor aslında. Dünkü deprem ise, fayların kesişim noktasında gerçekleşiyor.

Burada daha önce meydana gelen depremleri de değerlendirdiğimizde, iki fayın birbirini tetiklediği anlamına geliyor. Bu bölgede iki farklı fay türünün birlikte çalıştığını gösteriyor. Dolayısıyla bölgede deprem fırtınası şeklinde sarsıntıların devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu durumda biraz daha depremler şiddetini hissettirecek şekilde devam edecek. Çünkü bölgede çok sayıda fay var. Dolayısıyla etkilenmeyen bu fayların devreye girmesi, sarsıntıların süreceği anlamına geliyor."

Son 24 saatte bölgede 3'ten büyük 7-8 depremin olduğunu kaydeden Sözbilir, bölgedeki deprem hareketliliğinin süreceğini belirterek, "Normal şartlarda o bölgede artçı deprem dağılımının etkisini düşündüğünüzde, 1 yıla yakın deprem aktivitesi sürebilir" dedi.

Bölgede 6.8 büyüklüğünde depremlerin olduğunu hatırlatan Sözbilir, "Büyük deprem yaşandığı için ana şokun altında depremler olabilir. Tarihsel dönem depremlerine baktığımızda 1800'lü yılların sonuna doğru 6.2, 6.6, 6.8'lik depremler gerçekleşmiş burada. Ana şok gerçekleşmiş. Artçı şoklar kapsamında tekrardan büyük bir depremin gerçekleşmesi beklenmez" dedi.

 
Egeliler potada Süper Lig yarışında
 
375 firmaya 12 milyon TL fahiş fiyat cezası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AYM'den Berberoğlu hakkında ikinci ihlal kararı
Anayasa Mahkemesi (AYM), Enis Berberoğlu'nun bireysel başvurusu için oybirliğiyle ...
Vaniköy Camii soruşturması tamamlandı: Kasıt yok
Tarihi Vaniköy Camii'ndeki yangınla ilgili soruşturmayı tamamlayan savcılık, ...
Bayraklı'da yıkım bitti, evlerin inşaatı başladı
İzmir'de depremin ardından Bayraklı'da acil yıkılan 71 binada inşaat çalışmaları başladı
 
Karaburun'da son nergisler toplanmaya başladı
İzmir'in Karaburun ilçesindeki tarlalarda yetiştirilen nergisler, Türkiye'nin ...
Bağdat'ta bombalı intihar saldırısı
Irak'ın başkenti Bağdat'ta kent merkezinde bir patlama meydana geldiği ...
'Tutuklama siparişi verenlere sesleniyorum'
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Adalet Bakanının cübbesi yoktur, görevim ...
 
Yeni açılan dernek kumardan mühürlendi
Eskişehir'de yeni açılan bir derneğin ilk günden kumar oynattığı tespit ...
480 milyon yıllık denizyıldızı fosili keşfedildi
Cambridge Üniversitesinden araştırmacıların Anti Atlas Dağları'nda buldukları ...
Sokak ortasında infaz! Üvey torun 15'inde katil oldu!
Konak ilçesinde sokakta yürüdüğü sırada iddiaya göre üvey torunu tarafından ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva