HABERLER>GÜNCEL
7 Temmuz 2017 Cuma - 20:35

İzmir'den yola çıkan ekip Dünya'ya Türk kültürünü tanıtıyor

İzmir'de aralarında doktor, avukat, diş hekiminin de bulunduğu yaklaşık 100 kişilik gönüllü ekip, 25 yıldır gittikleri ülkelerde yaptıkları halk oyunu gösterileriyle Türk kültürünü tanıtıyor

İzmir den yola çıkan ekip Dünya ya Türk kültürünü tanıtıyor

 İzmir'de yaşayan ve doktor, öğretim görevlisi, iş adamı gibi farklı mesleklerden yaklaşık 100 kişilik gönüllünün oluşturduğu halk oyunu ekibi, çeyrek asırdır ülke ülke gezerek Türk kültürünü tanıtıyor.

Sosyal sorumluluk projesi olarak 1993 yılında İzmir'de gönüllülerin kurduğu Efe'ndiler ve Anadolu Kadınları Topluluğu folklor ekibi, bölge ve şehir farkı gözetmeksizin davet edildikleri tüm organizasyonlarda gösteri yapıyor. 

Doktor, mimar, öğretim görevlisi, avukat, öğretmen, iş adamı, esnaf ve daha bir çok meslekten gönüllülerin oluşturduğu ekip, 25 yıldır süren çabalarının devamı için bir yıl önce "Ege Kültür Derneği" adı altında yollarına devam ediyor. Türkiye'de bölge ve şehir ayırımı yapmadan çağrıldıkları tüm organizasyonlara katılarak hünerlerini sergileyen ekipler, zaman zaman yurt dışından davet alıyor. 

SİSAM ADASINA ÇIKARTMA
Türkiye ve Yunanistan arasında turizmin geliştirilmesi amacıyla Yunanistan'ın Sisam adasında Karlovassi Belediyesinin davetlisi olarak geçen hafta adaya giden derneğin folklor ekipleri, Anadolu'nun her yöresinden halk oyunlarıyla ve sahne performansıyla Yunanlılara unutulmaz 2 gün yaşattı.

Sahne öncesinde yörelere uygun kostümlerini giyen ekip, yıllardır bu işi yapmalarına rağmen ilk kez davet edildikleri Sisam'da sahne almanın heyecanını yaşadı.Akçaabat, Aydın ve Burdur yöresinden halk oyunlarını sergileyen ekip, Yunanlıların büyük beğenisini topladı.Performans sonrası Yunanlılar grup üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

AMAÇ, SANATLA TÜRK KÜLTÜRÜNÜ TANITMAK
Derneğin başkanlığını yapan Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Eser, amaçlarının, geleneklerini yaşatmak olduğunu söyledi.

Anadolu insanının toplumsal belleğinde taşıdığı iyiliğe yönelik hayat görüşünü oluşturan bilinci dans ve müzik yoluyla kitlelere duyurmak istediklerini ifade eden Eser, "Bizim en önemli özelliğimiz, sahnede kullandığımız geleneksel giysilerin aslına uygun biçimde dansçıların kendileri tarafından geleneksel yöntemlerle üretilmiş olmasıdır." diye konuştu.

Türkiye'de akademik kadrolarla buluşmuş kültürel faaliyetlerin sayısının az olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Eser, şöyle devam etti:

"Derneğimiz çatısı altında Ege Kültür Atölyesi'ni açarak, geleneksel kültüre ilgi duyan her kesimi kucaklayan bir sanat merkezi oluşturuldu. Atölyede, öncelikli dans ve müzik çalışmaları olmak üzere her türlü kültürel faaliyete destek olarak, kent kültürü içerisinde kültürel belleğin canlı tutulması sağlamaktadır."

Dernek üyesi ve Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Öcal Özbilgin de halk oyunlarını yaymak, yaşatmak ve Türk kültürünü bütün dünyaya tanıtmak için bir araya geldiklerini anlattı.Sisam'a ilk defa geldiklerini dile getiren Özbilgin, günlerdir bu gösteriye hazırlandıklarını, çok heyecanlı olduklarını kaydetti. 

DAHA FAZLA ÜLKEDE DAHA ÇOK GÖSTERİ YAPMAK İSTİYORLAR
Mehmet Öcal Özbilgin, "Daha fazla ülkede daha çok gösteri yapmayı arzu ederiz. Yakın çevremiz bizimle gurur duyuyor. Kültürü yaymak ve yaşatmak zaten bizim görevimiz. Biz de bunu en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz." dedi. 

Avukat Yeşim Yassıoğlu da sahne aldıklarında herkesin lise öğrencisi gibi heyecanlı olduğunu belirtti. 

Yöre farkı gözetmeksizin tüm oyunları oynadıklarını anlatan Yassıoğlu, "Bu çeşitlilikle Türkiye'nin yapısını, nasıl güzel bir ülke olduğumuzu da göstermeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu. 

Diş hekimi Nilüfer Koca ise 25 yıl önce grupla tanıştığını belirterek, "Hepimiz arkadaşız. Dansı ve halk oyunlarını sevdiğimiz için bir araya geldik. Burada olduğumuz için çok mutluyuz. İnşallah herkes beğenir. Sahnede oynamak, kültürümüzü tanıtmak çok güzel bir şey." ifadelerini kullandı. (AA)

 

 
Manisa'da feci olay: Raylara düştü, bacağı koptu...
 
Kılıçdaroğlu'ndan 'Yürüyüş' eleştirilerine yanıt
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manisa'da feci olay: Raylara düştü, bacağı koptu...
Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde, düştüğü raylarda yük treninin altında ...
İSTOK Sözcüsü Dayhan: Olayların Suriyelilere atfedilmesine karşıyız
İSTOK Sözcüsü Dayhan, Suriye Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed ...
Menderes yangınında kritik detay: Tankerler patlasa idi…
İzmir'in Menderes ilçesinde 4 günde kontrol altına alınabilen orman ...
 
Göğüs Hastanesi Palyatif Ünitesi ilk hastalarını karşıladı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi ...
İzmir’de taksicilere flaş ‘mülteci’ uyarısı: Bunu yapan yandı!
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık’tan mülteci taşıyan ...
Özdilek’in geleneksel araba şenliği başladı
Bu yıl 46. yılını muhteşem bir kampanyayla kutlayan Özdilek, müşterilerini ...
 
İzmir'i korkutan yangın: İlk belirlemelere göre...
Tire ilçesinde çıkan yangında 4 dönüm makilik alan zarar gördü.
Erdoğan'dan Japonya'ya FETÖ mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Fetullahçı Terör Örgütü, ne yazık ...
Darbe girişimine katılan erler için karar!
İstanbul'daki 15 Temmuz davasında valiliği işgal eden askerlere yardıma ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Zehirli kurşundan nasıl kurtuldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Neşeye övgü!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva