HABERLER>GÜNCEL
3 Temmuz 2019 Çarşamba - 16:07

İzmir'den YKS'deki o soruya dava

İzmir Barosuna kayıtlı bir Avukat, Üniversite sınavındaki bir sorunun mevzuata aykırı olduğunu öne sürerek yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. Ankara İdare Mahkemesi’ne açılan dava dilekçesinde “Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın 1921 yılında yayımladığı Tekalif-i Milliye Emirleri’nde Türk Ordusunun hangi ihtiyacından bahsedilmediği” sorusunun doğru yanıtının şıkların hiçbirinde yer almadığı belirtildi.

İzmir den YKS deki o soruya dava

EGEDESONSÖZ- İzmir Barosuna kayıtlı bir Avukat, Üniversite sınavındaki bir sorunun mevzuata aykırı olduğunu öne sürerek yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. Ankara İdare Mahkemesi’ne açılan dava dilekçesinde “Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın 1921 yılında yayımladığı Tekalif-i Milliye Emirleri’nde Türk Ordusunun hangi ihtiyacından bahsedilmediği” sorusunun doğru yanıtının şıkların hiçbirinde yer almadığı belirtildi.

ŞIKLARIN HEPSİ DOĞRU
Avukat Eren İlhan Güney, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nı (ÖSYM) dava etti. Sınavdaki Türk Dili Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 Testinin 33’üncü sorusunun iptalini isteyen Güney, sorunun mevzuata aykırı olduğunu belirterek, ÖSYM Başkanlığı’nın yükümlülüğünü yerine getirmediğini iddia etti. Ankara İdare Mahkemesi’nde ‘Yürütmenin Durdurulması’ gerekçesiyle açılan davada “Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın 7-8 Ağustos 1921’de yayımladığı Tekâlif-i Milliye Emirleri’nde Türk ordusunun hangi alandaki ihtiyacından bahsedilmemiştir?Sorusunun şıklarının hepsinin doğru olduğu kaydedildi. Avukat Güney dilekçesinde şu cümlelere yer verdi; Sorunun yanıtlarında A)Motorlu taşıt B)Silah ve cephane C)Kılık kıyafet D)İnsan gücü E)Haberleşme aracı şıkları yer alıyor. Cevap Anahtarında da sorunun yanıtının E şıkkı yani ‘Haberleşme Aracı’ olduğu belirtilmiştir. Ancak; soruda hangi seçeneğin yanlış olduğu sorulmuşsa da verilen seçeneklerin tamamı doğrudur.İddialarımızın doğruluğu hususunda kaynak olarak İş Bankası tarafından yayınlanan ve "Gençler için Fotoğraflarla Nutuk" kitabı gösterilecektir” dedi.

İPTALİ ŞART
Dava dilekçesinde tek tek şıkların değerlendirmesine de yer veren Avukat Eren İlhan Güney, şöyle devam etti; “A) ‘Motorlu taşıt’ seçeneği irdelendiğinde ekte sunduğumuz Nutuk'ta sayfa 416'da 8 numaralı emirle "…otomobil, kamyon lastiği…%40'ına el koydum" ibaresinden motorlu taşıt ihtiyacı olduğu anlaşılmaktadır. B) ‘Silah ve cephane’ seçeneğinde Nutuk'ta sayfa 416'da 7 numaralı emirle "halkın elinde savaşmaya yarar bütün silah ve cephanenin üç gün içinde verilmesinin" emrolunduğu görülmekle silah ve cephane ihtiyacından bahsedilmektedir.C) ‘Kılık kıyafet’ seçeneğinde Nutuk'ta sayfa 416'da 2 numaralı emirle "vatanda her aile birer kat çamaşır birer çift çorap ve çarık hazırlayıp ulusal vergiler komisyonuna verecekti." Ve 3 numaralı emirde "…dikilmiş dikilmemiş çarık, potin, demir kundura çivisi…%40'na bedeli sonra ödenmek üzere el koydum" ibaresinde kılık kıyafet ihtiyacından bahsedilmiştir. D) ‘İnsan gücü’ seçeneği irdelendiğinde Nutuk'ta sayfa 416'da 9 numaralı emirle "kasatura, kılıç, mızrak ve eğer yapabilecek sanaatkarların adlarıyla birlikte sayılarının ve durumlarını saptattım." Şeklinde bir ibare bulunduğu, bunun da insan gücünden faydalanmaya dönük olarak yapıldığı anlaşılmaktadır.E) ‘Haberleşme aracı’ seçeneği’nde Nutuk'ta sayfa 416'da  8 numaralı emirle "benzin, vakum,gres…….telefon makinesi kablo,pil,çıplak tel,yalıtkan maddeler ve bunlara benzer malzemeler…..stoklarına el koydum" denilmiştir. Bu da haberleşme aracı olan telefon makinesi ile haberleşme aracı yapmaya yarayan malzemelere el konulduğunu göstermektedir.Bu sebeple sorunun doğru cevabının “Haberleşme aracı” olması mümkün olmadığı gibi, belirtilen soruda tüm seçenekler, doğru seçenektir ve bu sebeple iptali gerekmektedir.

 
'Kumpas davalarında ölenler şehit sayılsın'
 
Eski TBMM Başkanı Cindoruk'un acı günü
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 3 Temmuz 2019 Çarşamba 17:15

doğru bir sınav yapabilecek mi bu yökçüler.. yoksa sınava mı soksak?

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de okul müdürünün öldürüldüğü dava ertelendi
İzmir'in Ödemiş ilçesinde okul müdürünün makamında uğradığı silahlı saldırıda ...
PKK'nın belirlenen hedefleri 'Bora' ile vuruluyor
Hakkari'nin Derecik ilçesindeki 34'üncü Hudut Alay Komutanlığı'nda konuşlandırılan ...
Mersin'de alkolden 5 kişi daha hastanelik oldu
MERSİN'de, 1 haftada, 5 kişinin metil alkol zehirlenmesi nedeniyle hayatını ...
 
Ünlü sanatçıdan şehit ailesine anlamlı ziyaret
Türk rock müziğinin güçlü sesi Haluk Levent, Batman'ın Hasankeyf ilçesinde ...
İzmir'in o ilçesi 3 gündür kardeşleri arıyor
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, gezmek için evden çıkan Gülseren Altıntop ...
Cezaevine girmemek için yaptığı plan, hayatına mal oldu
Erzurum'da denetimli serbestlik uygulaması kapsamında bir işte ücretsiz ...
 
FETÖ'nün sözde 'Bornova il imamı'nın tahliye talebine ret
İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sözde "Bornova il imamı" ...
25 kişinin öldüğü tren kazası davasında mahkeme heyeti davadan çekildi
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde geçen sene meydana gelen tren kazasına ilişkin ...
Hayvansever kadından, 'Sokaklarda köpekleri besliyorum diye dövdüler' iddiası
Sarıyer'de 15 yıldır sokak hayvanlarını besleyen Ayşe Nurten Güler, 'Sizi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva