HABERLER>EKONOMİ
22 Temmuz 2018 Pazar - 13:21

İzmir'den yatlara 'mavi' davet çağrısı

Türkiye'de plaj ve marinalara mavi bayrak veren TÜRÇEV, sürdürülebilir çevre için yat sahiplerinin de mavi bayrak başvurusunda bulunmasını istiyor

İzmir den yatlara  mavi  davet çağrısı

ürkiye Eğitim ve Çevre Vakfı (TÜRÇEV) sadece 10 yatın mavi bayraklı olduğu Türkiye'de bu sayının artırılması için yat sahiplerine mavi bayrak başvurusunda bulunmasını bekliyor.

Denizlerin korunması amacıyla 1987 yılında Fransa'da başlayan ve kısa sürede bütün dünyada yaygınlaşan "mavi bayrak" uygulamasına Türkiye 1993 yılında katıldı. Önce plaj ve marinalara asılan mavi bayrak, 2008 yılında bu yana da yatlara da dalgalanıyor.  Plajlardaki ve marinalardaki gibi çevreci yatlara verilen mavi bayrak için yat sahiplerinin TÜRÇEV'e başvuruda bulunması gerekiyor. Başvurudan sonra TÜRÇEV yetkilileri yatta incelemeler yapıyor. 
Mavi bayrak alacak yatın mavi bayraklı bir marinaya bağlanmış olması ve marinanın çevre eğitim etkinliklerine bizzat katılıyor olması gerekiyor.
Mavi bayrak alan bir yat sahibi veya kaptanının seyir halindeyken denizlerdeki hız kurallarına ve yatı temizlerken çevreci kurallara uyması, atıklarını sağlıklı güvenilir bir biçimde marinaya teslim etmesi gerekiyor. 
TÜRÇEV'in denetlemelerinden sonra yata mavi bayrak ödülü veriliyor. 
Gönüllük esasıyla yürüyen uygulamayla denizin korunması ve sürdürülebilir bir çevre hedefleniyor. 

BAŞVURU YOKSA MAVİ BAYRAK DA YOK
TÜRÇEV İzmir ve Kuzey İlleri Şubesi Koordinatörü Doğan Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatlara mavi bayrak verildiğinin pek fazla bilinmediğini, bu yüzden talebin az olduğunu aktardı. Vakıf olarak yat sahiplerine mavi bayrak almalarının önemini anlattıklarını ifade eden Karataş, şöyle devam etti:

"Mükemmel çevreci koşullara sahip bir yatı olan kişiye çağrı yapsak da bize başvurmadığı sürece mavi bayrak alma şansı olmuyor. Türkiye'de mavi bayrağı almayı hak etmiş birçok yat var ama bunların bilgisine şu an için sahip değiliz. Eğer bunlar kendilerini denetime açarlarsa hem mavi bayraklarını alırlar hem de bunu sürdürülebilirlik çerçevesinde sürekli hale sokabiliriz." 

Karataş, Türkiye'nin 459 mavi bayraklı plaj sayısıyla dünyada en fazla mavi bayrağa sahip 3'üncü ülke olmasına rağmen sadece 22 marina ve 10 yatta mavi bayrağın dalgalandığına işaret ederek yat sahiplerinin başvuruda bulanması gerektiğini sözlerine ekledi.

- "BİLGİLENDİRME YAPILIRSA SAYI ARTAR"
İzmir'deki tek mavi bayraklı Myra yatının kaptanı olan Oğuzhan Oğuz ise denizde çevre duyarlılığına ve belirlenmiş kurallara dikkat ederek bayrağı aldığını anlattı.
Denizi kirletmemek, denizdeki kurallara saygılı olmak, dip tabiatıyla ilgili davranışlara özen göstermek gibi hususlara çok özen gösterdiğini dile getiren Oğuz, "Mesela demir atılmaması gereken yerlere dikkat etmek, sürat ile ilgili uygulanması gereken sınırları uygulamak, belli bir gürültü seviyesinin üstüne çıkmamak gibi konular kaptanların vicdanına ve hassasiyetine kalmış bir durum." dedi. 

Mavi bayrak uygulamasının tekneye avantaj sağlanmak gibi bir amacının bulunmadığına ancak bir sonraki kuşağa mavi bayrak bilincini aşıladığına işaret eden Oğuz, şunları kaydetti:
"Eğer mavi bayrak konusunda girişimler artarsa mavi bayraklı yat sayısı artar. Çünkü insanlarımız duyarsız değil, sadece bu konuda bilgi açısından eksiklikleri var. Eğer bu konuda doğru ve yeterli bilgilendirme yapılırsa mavi bayraklı yat sayısının kat kat artacağını düşünüyorum. İzmir bölgesinde mavi bayraklı tekne sayısı sadece 1, çok komik rakam bunlar. Tekne sahiplerinin bu mavi bayrak durumunu kısıtlama olarak algılaması rakamları etkiliyor, onun için bu konuda bilgilendirmenin ödül olarak yansıtılarak anlatılması gerekir diye düşünüyorum."(AA)

 
Göztepe'de transfer harekatı: Yıldız isi Süper Lig'e geri dönüyor!
 
Dolapta kız arkadaşının babasına yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Albayrak, G20 toplantısını değerlendirdi
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Arjantin'deki G20 toplantısının ...
Bilişimin devleri İZTO’da buluşuyor
İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği ...
Kornişon, üreticisinin yüzünü güldürdü
Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde, turşuluk salatalık olarak bilinen ve ...
 
İzmir İtalyan Ticaret Odası’ndan fuar çağrı
İzmir İtalyan Ticaret Odası, Türk yatırımcıları İtalya’nın Cremona bölgesinde ...
Anlaşmalı organik tarım üreticinin yüzünü güldürdü
Malatya'da, anlaşmalı organik tarıma yönelen kayısı üreticileri hem pazar ...
Kuşadası açık ara önde
Yıllın ilk yarısında dev gemilerle Türkiye'ye uğrayan 45 bin 917 yolcunun ...
 
''İmar Barışı'nda rekor düzeye ulaşıldı''
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Yapı Kayıt Belgesi'ni almak isteyen ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar / TL dünkü dalgalı seyrinin ardından 4.80'li seviyelerin altını ...
EBSO üyesi 45 firma İSO listesinde
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İstanbul ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva