HABERLER>YAŞAM
2 Haziran 2019 Pazar - 15:40

İzmir'den dünyaya yayıldı: Süslü Kadınlar Bisiklet Turu

İzmir'de 6 yıl önce başlayan ve dünyaya yayılan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu katılımcısı çok sayıda kadın, gündelik hayatlarında da bisikletli ulaşımdan vazgeçmiyor.Turun kurucusu Sema Gür, "İzmirli kadınlar yılın bir günü değil, her günü süsledikleri bisikletleriyle kenti turluyor" dedi.

İzmir den dünyaya yayıldı: Süslü Kadınlar Bisiklet Turu

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu organizasyonuyla sadece Türkiye değil, dünyada birçok kentteki benzeri etkinliklere ön ayak olan kadın bisikletliler, gündelik hayatlarında da bisikletli yaşam tarzından ödün vermiyor.

İzmir'de 6 yıl önce tarih öğretmeni Sema Gür öncülüğünde sosyal medya üzerinden Dünya Otomobilsiz Kentler Günü'ne dikkati çekmek üzere örgütlenen kadınların renkli kıyafetleri ve süsledikleri bisikletleriyle trafiğe çıktıkları Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, yıllar içinde katılımcı sayısını hızla artırdı.

Türkiye'nin pek çok şehrinin yanı sıra Amsterdam, Atina, Milano ve Washington gibi dünyaca ünlü 100'ün üzerinde şehirde 22 Eylül'de gerçekleştirilen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, giderek daha fazla kadını bisiklet kullanmaya teşvik etti.

"Bir gün değil, her gün bisiklet" sloganını kullanmaya başlayan çok sayıda kadın, gündelik hayatlarında da bisikleti kullanarak farkındalığı artırmaya çalışıyor.

- Bisiklet ve özgürlük

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'nun kurucusu Sema Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yıl önce bu eylemi başlatırken dünyaya yayılacağı ve kadınların yaşam tarzına dönüşeceğini hayal etmediklerini söyledi.

Bisikleti özgürlükle bağdaştırdıklarını, dünya genelinde pek çok kadının bisiklet üzerinde özgürlüğü hissettiğini dile getiren Gür, kendisinin de hemen tüm ulaşım ihtiyaçlarını bisikletle karşılamaya çalıştığını ifade etti.

Gür, "İzmirli kadınlar yılın bir günü değil, her günü süsledikleri bisikletleriyle kenti turluyor. Körfez kenti İzmir'de deniz kenarında bisiklete binerken kendimi özgür hissediyorum. Kolay ve çevreye duyarlı ulaşım aracı olmasının yanı sıra spor yaparak sağlıklı kalmamı sağlıyor. İzmirli kadınlar olarak trafikte egzoz kokusu yerine parfüm kokusu saçıyoruz." görüşünü paylaştı.

- Bisiklet turuna kedisi Badem de eşlik ediyor

İzmir'de 5 yıldır bisikletiyle ulaşım sağlayan fizyoterapist Hilal Doğan Kabaca da alışverişe, gezmeye ve eğlenmeye bisikletiyle gittiğini söyledi.

Eşinin de bisikleti ulaşım aracı olarak kullandığını ifade eden Kabaca, "7 aydır ailemizin üyesi olan kedimiz Badem de benimle bisiklete biniyor. Onu taşıdığım çantanın içinde kimi zaman kafasını dışarı çıkarıp etrafı izliyor, kimi zaman da çantanın içine girip uyumayı tercih ediyor. Birlikte sahilde bisiklete binerek rüzgarı hissetmekten o da benim gibi çok keyif alıyor." diye konuştu.

İzmir'de 6 yıldır bisiklete binen 52 yaşındaki İngilizce öğretmeni Bahar Sungu da bisikletin farkındalığı güçlendiren, özgürleştiren bir araç olduğunu söyledi.

Sungu, şunları dile getirdi:

"Alışverişe, sergilere hatta düğüne bile giderken gündelik kıyafetimle bisiklet kullanıyorum. Başlarda insanlar yanlarından geçerken dönüp bakardı ancak kadın bisikletlilerin sayısı arttıkça onlar da alıştılar." 

Bisikletinin önüne "Bisiklet en çok kadına yakıştı" yazısını astığını ve turlara katıldığını ifade eden Sungu, İzmir'in Amsterdam ve Milano gibi Avrupa'nın bisiklet kentlerinden biri olmaya aday olduğunu söyledi.(AA)

 
ABD vize başvurularında sosyal medya bilgilerini isteyecek
 
Kütahya ve Afyon'da şehitlere son görev
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yer: İzmir... Denizin dibi değil AVM!
İzmir'de bir AVM'de açılan tünel akvaryum, gezenlere adeta okyanus dibindeymiş hissi veriyor.
İzmir'de Kadir Gecesi: Konak Meydanı'nda binler namaz kıldı
Konak Meydanı'nda, Kadir Gecesi dolayısıyla düzenlenen 'Seccadeni al Konak ...
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Alkışı hak edenleri’ alkışlayın bi’zahmet!
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Alkışı hak edenleri’ alkışlayın bi’zahmet!
 
Tire'de hayat kurtaran memura ödül
İzmir'in Tire ilçesinde, sayaç okumak için gittiği iki katlı evde çıkan ...
Buca'da aracın çarptığı gebe attan iyi haber
İzmir’in Buca ilçesinde, bir aracın çarparak yaraladığı gebe at, 10 gündür ...
Motosiklet Kulübü Başkanı Özsüvariler hayatını kaybetti
İzmir Motosiklet Kulübü Başkanı Salih Özsüvariler, bir süredir tedavi ...
 
İzmir'in özgür tavukları... Kaderleri böyle değişti
İzmir'in özgür tavukları... Kaderleri böyle değişti
Trampet çalarak ritim duygusunu geliştiriyorlar
İzmir'de Şehit Polis İbrahim Yardımcı Anaokulu’nda Milli Eğitim Bakanlığı ...
Eşref Kolçak hayatını kaybetti
Gemlik'te oturan ve önceki hafta evinde rahatsızlanan sanatçı Eşref Kolçak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva