HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Mayıs 2018 Salı - 09:21

İzmir demir ağlarla örüldü: 18. gurur yılı

Fahrettin Altay-Evka 3 Metro hattı ile Konak ve Karşıyaka tramvaylarını işleten İzmir Metro A.Ş. 18'inci kuruluş yıldönümünü kutluyor. 2000 yılında 11 km ile yola çıkan kuruluş, bugün 41 km'lik güzergahta günde 415 bin yolcu taşıyor.

İzmir demir ağlarla örüldü: 18. gurur yılı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği tarihi yatırımlarla 180 km'ye ulaşan raylı sistemlerin öncüsü niteliğindeki İzmir Metrosu, 18. hizmet yılını geride bıraktı. 22 Mayıs 2000 tarihinde 11 km hat uzunluğu ve 10 istasyonla toplu ulaşım hizmeti vermeye başlayan İzmir Metro A.Ş., bünyesine kattığı Konak ve Karşıyaka tramvaylarıyla bir ulaşım devi haline geldi. Kent içi raylı sistem ulaşımının bel kemiğini oluşturan kuruluş, toplamda 220 araçlık filo, 41.3 km'lik ulaşım ağı ve günlük ortalama 415 bin yolcu sayısına ulaştı.

RAYLI SİSTEM AİLESİ BÜYÜYOR
Geçtiğimiz 18 yılda, hat uzunlukları, istasyon ve yolcu sayıları, araç filosu ve yeni hatlarıyla her anlamda büyüme sağlayan İzmir Metrosu, İzmirlilerin yaşamında önemli bir yer edindi. Tramvaylarla birlikte hizmet ağını bir uçta Karşıyaka Atakent, diğer  uçta Fahrettin Altay ve bir diğer uçta Bornova Evka 3'e taşıyan Metro A.Ş., çevre dostu ulaşımın da simgesi oldu.

Raylı sistem yolculuğuna 18 yıl önce 11.7 km hat uzunluğu, 10 istasyon ve 45 araçla çıkan İzmir Metrosu, bugün Fahrettin Altay-Evka 3 istasyonları arasında 20 km. hat uzunluğuna, 17 istasyona ve 182 araçlık filoya ulaşmış durumda. İlk aylarda günlük ortalama 52 bin olan yolcu sayısı günümüzde ortalama 350 bin rakamına ulaştı.

64 YIL SONRA YENİDEN
Kent içi toplu ulaşımda 64 yıl aradan sonra İzmirlilere yeniden ‘merhaba’ diyen tramvaylar sürekli artan yolcu sayısı ile şimdiden önemli bir alternatif haline geldi. Geçtiğimiz yıl hizmete giren Karşıyaka Tramvayı, güzergahında 14 durak olan 8.7 km hat uzunluğuna sahip. Günlük ortalama 35 bini bulan yolcusuna, 17 trenle hizmet veriyor.

Henüz yolculu ön işletim döneminde olan Konak Tramvayı ise 12.6 km hat uzunluğuna sahip ve güzergahında 19 durak bulunuyor. Filosunda 21 araç bulunan Konak Tramvayı'nda yapılan ölçümler günlük yolcu sayısının şimdiden 30 bine ulaştığını gösteriyor.

Hizmet ağına son iki yılda, Konak ve Karşıyaka tramvaylarını da ekleyen İzmir Metrosu A.Ş., yapımı için yola çıkılan Narlıdere ve Buca metrolarıyla birlikte büyümesini sürdürecek.

 
AK Parti İzmir’de o isimden liste tepkisi: Bir topçu tepeden inme gelerek...
 
Urla'da sokak basketbolu heyecanı
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
meraklı 22 Mayıs 2018 Salı 20:12

Teşekkürler Gürkan ve Volkana. Planda olan, senin de önerdiğin hatlara rağmen yeterli geleceğinden kuşkuluyum. Neden dersen, yahu burası İzmir, yapılmış planlara bakıldığında hesaplamalarda garantili olmak adına öngörülen yolcu sayılarının düşük tutulduğu çıkıyor ortaya! Sırf bu bile, yani öngörülen nüfus yoğunluklarının minimum'unun baz alınmış olması olasılığı bile dehşet fark yaratacak gibi geliyor, umarım yanılırım. En yakın örnek tramvaylar, ne öngörülmüş, ne gerçekleşmiş durumda acaba. Bu açgözlü İstanbul müteahhitleri, yaratacakları İzmire yerleş trendi, üstüne de iyice belirginleşecek olan yaşam tarzının çekiciliği korkutuyor açıkçası! Ha, bir de İzmirde, özellikle Halkapınar'dan başlayıp Konaktan denize kavuşan yeraltı ırmak sorunu var, tarihi eserler bir yandan o nehir öbür yandan metroyu yerüstünden gitmeye zorluyor gibi! Yaşayıp, görelim :)

Yorumu oyla      9      5  
gürkan 22 Mayıs 2018 Salı 15:54

meraklı, kısa ve orta vadedeki özellikle metro projeleri bittiğinde şehir ulaşımda çağ atlar, şimdilik yeterli de gelir ancak özellikle İZBAN projesi maalesef yeterli kullanılmıyor. İZBAN'da öncelikli olarak kısa vadede TCDD acilen yeni bir sinyalizasyon yapması gerekiyor. Orta ve uzun vadede İZBAN'ı daha verimli kullanmak için bana göre TCDD'nin önünde 2 yol var: ya havaalanı-Menemen ve Halkapınar'da mini garlar yapacak, özellikle pik saatlerde hızlı ve diğer bölgesel trenleri İZBAN hattına sokmayacak ya da orta vadede 3.hattı, uzun vadede de 4.hattı çekecek. Havaalanı tarafına yapılacak bir mini gar ile Antalya-Denizli ve diğer Selçuk-Ödemiş-Torbalı hatları burada kalabilir. Pik saatler dışında hızlı trenler Alsancak ve Basmane'ye gidebilir. Aynı şekilde Halkapınar'da başta Ankara hızlı treni ve Konya treni ile diğer hatlara hizmet verebilir. Menemen mini garı da Aliağa-Bergama ve İstanbul-Bursa ve diğer trenlere hizmet verebilir. Böyle bir uygulama ile İZBAN'daki artı para uygulaması da biter. Metro projelerine bakarsak da kısa vadede Narlıdere-Buca 1. etabı ve otogar hattının yapılacağı görülüyor. Orta vadede Buca hattının 2 ve 3.etapları, Sarnıç-Gaziemir-Eskiizmir-Çankaya-Basmane-Yenişehir-Halkapınar metro hattı ile Kuzey metro hatları görülüyor. Şu master planda açıklanan hatların benzerlerini yaklaşık 2 yıl önce çeşitli forumlarda yazmıştım :) bu hatların kısa sürede projelerinin yapılıp yapımı için bakanlığa başvurulması gerekiyor. Bakanlık herhalde İzmir'e sadece 4,5 km metro yapmayı planlamıyor değil mi?

Yorumu oyla      10      5  
volkan nicolas 22 Mayıs 2018 Salı 14:40

buca metrosu 3. aşaması alsancaktan geçince izmir trafiği rahatlayacaktır ama kımbilir ne zaman..alsancaga metro şart..bide zahmet edip hukumet otogar metroda yaparsa ..

Yorumu oyla      10      6  
meraklı 22 Mayıs 2018 Salı 13:48

Tramvay için ayrı şirket kurulmamasına sevindim. Diğer yandan Narlıdere ve Buca metrolarıyla daha da büyüyünce şirket hantallaşır mı acaba? Ulaşım master planında öngörülen raylı sistem yatırımlarının kentin bu gelişme hızına yeterli geleceğinden artık emin değilim, siz ne dersiniz Gürkan, Volkan, Sezar ve diğer yorumcular?

Yorumu oyla      9      5  
22 Mayıs 2018 Salı 13:45

Hayatını kaybeden gence allah ahmet eylesin de bu olay daha çok bakiye yetersizliği değil de macera arayan liseli gençler gibi bana geldi. Buralar oyun yerleri değildir , dikkatli olmak lazım. Yüksek gerilimi var, tren çarpma riski var ...

Yorumu oyla      11      5  
kasıtlı 22 Mayıs 2018 Salı 13:40

Yorumcu İbo, bilmiyorsan sus, biliyor da inadına yazıyorsan, boşuna zahmet etme, burası biatçıların ortamı değil! Seninkiler, formaliteden verecekleri imzayı vermediği için (Kalkınmama bakanlığı) Buca metrosu bekliyor, öğren, tanı, kimlere oy verdiğini! O öğrenciyi ezen de İzban değil, TCDD treni! Kaldı ki, ne halt işi var duvarı atlamakla? Sen nerden biliyorsun bakiyesi olmadığını? Özel okulda okuyacak, bakiyesi olmayacak, öyle mi? Bırakın bu ucuz ayakları, kaybolun, kirletmeyin ortalığı!

Yorumu oyla      13      5  
22 Mayıs 2018 Salı 12:14

Öğrenci özel lisede okuyor. Bakiye yetersiz ise gitsin doldursun. Bakiye yetersiz diye illa ki demirlerin üzerinden mi tırmanmak gerekiyor ? Gence çarpan tren de izban treni değilmiş.

Yorumu oyla      14      5  
ibrahim 22 Mayıs 2018 Salı 11:05

Daha biraz önce bakiyesi yetersiz diye bir lise öğrencisi kaçak geçiş yaparken İzban treninin çarpması sonucu öldü. Kutlayın bakalım 18. yıldönümüzü.

Yorumu oyla      10      13  
sagduyu 22 Mayıs 2018 Salı 10:58

Buyuk başarı , tebrikler !

Yorumu oyla      12      6  
Gürkan 22 Mayıs 2018 Salı 10:38

İhale yapılınca ihale hemen bitmiş olmuyor. Belli bir süresi var. İhale Komisyonu teklifleri değerlendirir, sonucu açıklar , sonra itiraz süresi vardır. İtiraz yoksa kazanan firma davet edilir. sonra yer teslimi yapılır , şantiye kurulur , en son temel atılır.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’da kütüphane seferberliği
Bornova Belediyesi’nin çalışmalarını gönüllü kadınların desteğiyle açtığı ...
Bergama'da üreticiye 'bal gibi' destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kırsalda kalkınma için arı üreticilerine ...
Başkan Kocaoğlu'ndan ırkçı saldırıya uğrayan Butaris'e: Yanındayız!
Irkçı bir grubun saldırısına uğrayan Selanik Belediye Başkanı Butaris'e ...
 
Karşıyaka'da çocuklara yaz okulu daveti
Karşıyaka Belediyesi, eğitim ve öğretim yılının tamamlanmasının ardından ...
Bornova camilerinde Ramazan temizliği
Tüm yıl boyunca ilçedeki kutsal mekanlarda temizlik hizmeti veren Bornova ...
Konak'ta sınav stresine çözüm semineri
Konak Belediyesi lise ve üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan öğrenciler ...
 
Dünyanın dört bir yanından İzmir'e geldiler
Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan “Avrupa Pilot Kentler” programına ...
Urla'da usta yazar için vefa kütüphanesi
Urla Belediyesi ve Urla Kent Konseyi Gençlik Meclisi işbirliğiyle Balıklıova ...
Aydın'da 58 ülkeden sporcular plajda yarıştı
FIVB Plaj Voleybolu Aydın Etabı sona erdi. Kadınlarda Küba, erkeklerde ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva