HABERLER>GÜNCEL
22 Ağustos 2017 Salı - 08:27

İzmir'deki tarihi darbe davasında söz tanıkta: 'Şakağıma silah dayadı'

271 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi

İzmir deki tarihi darbe davasında söz tanıkta:  Şakağıma silah dayadı

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin 271 sanık hakkındaki davanın görülmesine, Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki (DKK) bazı tanıkların dinlenmesiyle devam edildi.

2. Ağır Ceza Mahkemesince duruşma salonuna dönüştürülen Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada tanık olarak ifade veren Kıdemli Yüzbaşı H.Ö. darbe girişiminin yaşandığı gün Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığında nöbetçi amir olarak görev yaptığını ve tutuklu sanık eski Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız'ın emri doğrultusunda "Birliklerin güvenlik alarm seviyesine geçilmesi, personel toplama planı" anonsu yapıldığını söyledi. 

Yıldız'ın o akşam 3 cipin, askerlerin ve teçhizatların hazır olması yönünde emirler verdiğini ifade eden tanık, Yıldız'ın evrak defterinin içine bakarak sıkıyönetim mesajını gördüğünü ve "tamam gelmiş" dediğini söyledi. 

Tanık kendisinin de deftere baktığını ve mesajı gördükten sonra verilecek emirlerin kanunsuz olduğunu düşündüğü için uygulamamaya karar verdiğini ifade etti. 

Darbe girişiminin yaşandığı gün tutuklu sanıklardan Alican Özcan'ın şoförlüğünü yapan tanık E.Y. SEGBİS'le verdiği ifadesinde derdest edilen Tümamiral Hasan Nihat Doğan'ı Foça'daki Deveboynu kampından alarak Çiğli'ye götürdüklerini belirtti. 

Tanık, araçta yaşananları şöyle anlattı:

"Sivil komutan araca bindiğinde ortada oturuyordu. 'Neler oluyor, nereye gidiyoruz' diye sordu. Yanımda oturan Alican albay 'Sizi daha güvenli bir yere götürüyorum. Güvenliğiniz için Çiğli 2. Ana Jet Üssü'ne gidiyoruz' yanıtını verdi. Komutan kızdı. 'Böyle mi götürülür. Bu şekilde güvenlik olmaz. Beni apar topar götürdünüz. Telefonumu almama bile izin vermediniz.' dedi. Alican albay 'Böyle olması gerekiyordu' dedi."

Tanık E.S. Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığında astsubay üstçavuş olarak görev yaptığını belirterek, darbe girişimi akşamı nöbetçi astsubayı arayarak personel toplanma planı çağrısını bildirmesi üzerine Foça'ya gittiğini ifade etti. 

Foça Deniz Üssü Doğu Lumbarağzı'nda konuşlandıklarını söyleyen tanık E.S. Ayhan binbaşının "Ramazan Gencer (tutuklu sanık) gelirse onu Güvenlik Tabur Komutanlığına getir" emri verdiğini söyledi. 

'BEN YENİ FOÇA ÜS KOMUTANIYIM'
Tanık, 01.00 gibi bir cipin geldiğini belirterek, "Cipin içinde bulunan Ramazan Gencer'e 'Güvenlik Tabur Komutanlığına kadar size refakat edeceğim' dedim. Gencer, 'Başlatma Güvenlik Tabur Komutanlığına. Ben yeni Foça üs komutanıyım.' dedi. Şoförüne 'Bas gaza' diye talimat verdi. Ayhan binbaşıyı aradı cevap vermedim. Tugay binasına doğru intikal etti.

Arabayı takip ettim. Önüne geçmeye çalıştım. İkimiz de aynı anda arabadan indik. Sol elimde tabancam, sağ elimle arabayı göstererek 'Güvenlik tabur komutanlığına gitmemiz gerekiyor' dedim. O sırada Halil İbrahim Yıldız (tutuklu sanık) şakağıma silah dayadı. 'Sen kimsin lan benim albayı alacak' dedi. Silahımdan çekmeye başladı. Dizime vurarak çökertti. Şoförü de omzumdan bastırdı. 'Silahımı kimseye vermeyeceğim. Silahım namusum' dedim. Kıdemli yüzbaşı H.Ö. girdi araya beni ayağa kaldırdı. İtiş kalkış devam etti. Gerçek anlamda arbede yaşandı." diye konuştu. 

Öte yandan mahkeme başkanı, sanıkların tanıklara yönelttiği sorular üzerine "Sorular subjektif yorumlar içeriyor. Maddi vakaları ortaya çıkaracak sorular sorun. Uyarıma rağmen subjektif sorular soruyorsunuz. 'Halil İbrahim Yıldız menfaati için şunu yapar mı? Öyle dese buradan bir yere varılabilir mi?" dedi. 

Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına karar vererek duruşmayı yarına erteledi. 

İDDİANAMEDEN
İddianamede, elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu 267 sanık hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti. 

Daha sonra hazırlanan ek iddianame ve birleştirilen bir dosya nedeniyle 4 kişinin daha dosyaya ilave edilmesiyle sanık sayısı 271'e yükselmişti. 

Yargılananlar arasında tamamı TSK'dan ihraç edilen, "yurtta sulh konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, eski NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, eski Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, eski Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, eski Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, eski Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, eski Amfibi Gemiler Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün, eski Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, eski İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, eski Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, eski Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile eski Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.

 
Aydın'da katliam gibi kaza: Kurtulan olmadı...
 
İzmir'de büyük utanç! 13 yaşında anne oldu! Tecavüzcü bakın kim çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de kanlı gece: Balkonda otururken...
Gaziemir'de borç meselesinden kaynaklandığı öne sürülen olayda, pompalı ...
Konyaspor Başkanı'nın evinde arama!
Atiker Konyaspor Başkanı Ahmet Şan’ın, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında ...
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yarın Irak'a gidiyor
Habertürk TV'nin haberine göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yarın ...
 
Danıştay'dan 'hadım' kararı
Danıştay 10. Dairesi, cinsel suç faillerine ‘kimyasal hadım’ uygulanmasına ...
Mısır tarlasına İHA düştü!
Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde insansız hava aracının düştüğü bölgede ...
Bombalı araç içindeki teröristlerle imha edildi
Van şehir merkezinde terör eyleminde kullanılması planlanan bombalı araç, ...
 
AK Parti’de değişim! Delican o ismi görevden aldı…
AK Parti İzmir İl Başkanı  Bülent Delican, Dış İlişkilerden Sorumlu İl ...
Bakan Soylu: Bu ülkede bize rahat yoktur, olmamalıdır
Jandarma Genel Komutanlığı'nın devir teslim töreninde konuşan İçişleri ...
İzmir'de göçmen kaçakçılığı operasyonu: 59 kişi yakalandı!
İzmir'in Urla ilçesinde, yabancı uyrukluların Yunanistan'a ait adalara ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva